Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Czechy czy Słowację?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
niuniek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niuniek » 04.05.2012 21:11

Dzięki, postaram się nie przegapić tego zjazdu, ale widzę też, że nie polecacie jazdy na Zwardoń.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 04.05.2012 21:38

niuniek napisał(a):Dzięki, postaram się nie przegapić tego zjazdu, ale widzę też, że nie polecacie jazdy na Zwardoń.

Na Zwardoń masz dużo remontów po polskiej stronie (budowa ekspresówki trwa), a po stronie słowackiej mniej więcej taka sama droga co od Jablunkova.

Za to od BB do Cieszyna piękna nowa ekspresówka, w Czechach też nowe obwodnice Ceskego Cieszyna, Trinca i Jablunkova.
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 06.05.2012 20:36

Raul73 napisał(a):
niuniek napisał(a):Dzięki, postaram się nie przegapić tego zjazdu, ale widzę też, że nie polecacie jazdy na Zwardoń.

Na Zwardoń masz dużo remontów po polskiej stronie (budowa ekspresówki trwa), a po stronie słowackiej mniej więcej taka sama droga co od Jablunkova.

Za to od BB do Cieszyna piękna nowa ekspresówka

Tu generalnie uwaga taka że ekspresówka z Bielska do Cieszyna OK, ale do Bielska lepiej się nie wybierać z Katowic drogą nr 1 w godzinach szczytu, bo między Katowicami a Tychami oraz w Tychach trwa remont na dłuższym odcinku, podobnie dalej w Pszczynie. Katowice - Cieszyn radzę jechać przez Mikołów - Pawłowice Śl. z ewentualnym skrótem przez drogę 938.
Amikol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amikol » 06.05.2012 23:23

BYŁO JUŻ .......generalny remont drogi nr -1 w Tychach potrwa kilka lat (?) żeby przejechac ten odcinek w kier. B-B i dalej na Cieszyn ( lub Zwardoń) to tylko ewentualnie w nocy lub nad ranem bo ........................korki, alternatywną drogą jest trasa przez Żory (kier. Cieszyn)
Manga
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Manga » 07.05.2012 09:35

macvw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) macvw » 07.05.2012 11:05

Raul73 napisał(a):

Za to od BB do Cieszyna piękna nowa ekspresówka, w Czechach też nowe obwodnice Ceskego Cieszyna, Trinca i Jablunkova.

W tym roku będę jechał nocą przez Polskę, planuję wyjazd ok.22, w Zwardoniu powinienem być ok.6 rano, czy w tych godzinach również mogę spodziewać się jakiegoś "zatwardzenia" :) w związku z remontami?
Amikol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amikol » 07.05.2012 11:28

jadąc nocą korków raczej nie napotkasz , tylko czemu nie przez Cieszyn ? wg mnie szybciej
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 07.05.2012 13:00

Amikol napisał(a):BYŁO JUŻ .......generalny remont drogi nr -1 w Tychach potrwa kilka lat (?) żeby przejechac ten odcinek w kier. B-B i dalej na Cieszyn ( lub Zwardoń) to tylko ewentualnie w nocy lub nad ranem bo ........................korki, alternatywną drogą jest trasa przez Żory (kier. Cieszyn)

Było, apdejt z soboty podałem. Kilka lat to chyba przesada, w przyszłym roku powinni skończyć.
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 07.05.2012 13:02

macvw napisał(a): w Zwardoniu powinienem być ok.6 rano, czy w tych godzinach również mogę spodziewać się jakiegoś "zatwardzenia" :) w związku z remontami?

Nie powinieneś miec problemów, potwierdzam.
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 07.05.2012 13:04

Amikol napisał(a):jadąc nocą korków raczej nie napotkasz , tylko czemu nie przez Cieszyn ? wg mnie szybciej

IMHO jeden kit, zaleta jechania przez Zwardoń jest taka że omijasz odcinek Czeski Cieszyn - Czadca gdzie jest duzo ograniczeń aż do 40-tki na całkiem długich odcinkach.
zbig99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbig99 » 07.05.2012 13:12

jdubowski napisał(a):
Amikol napisał(a):jadąc nocą korków raczej nie napotkasz , tylko czemu nie przez Cieszyn ? wg mnie szybciej

IMHO jeden kit, zaleta jechania przez Zwardoń jest taka że omijasz odcinek Czeski Cieszyn - Czadca gdzie jest duzo ograniczeń aż do 40-tki na całkiem długich odcinkach.

No tak ale pytanie czy na trasie w Bielsku Białej i za miastem dalej w kierunku na Zwardoń dalej trwają remonty no i ten aktualny odcinek remontowany Tychy-Pszczyna?
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 07.05.2012 15:16

zbig99 napisał(a):No tak ale pytanie czy na trasie w Bielsku Białej i za miastem dalej w kierunku na Zwardoń dalej trwają remonty

W Bielsku Białej jest wszystko skończone i całe miasto pokonujesz obwodnica od strony wschodniej. Odcinek Bielsko - Żywiec w 2 miejscach przecina się z nowobudowaną S69 ale żadnych większych utrudnień nie ma, dalej na Zwardoń nie jechałem.

zbig99 napisał(a): no i ten aktualny odcinek remontowany Tychy-Pszczyna?

Są 3 remonty, jeden na drodze 86 przed węzłem z S1 przed Tychami, drugi na całej długości Tychów (od wezła z 44-ką do końca obszaru miejskiego), trzeci w Pszczynie, za każdym razem jest to zwężenie do 1 pasa w kazdym kierunku.
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 07.05.2012 15:37

zbig99 napisał(a):....No tak ale pytanie czy na trasie w Bielsku Białej i za miastem dalej w kierunku na Zwardoń dalej trwają remonty...?

1. Odcinek B-B - Żywiec w ciągu dnia radzę omijać. Natężenie ruchu ogromne, szczególnie w dni robocze.
2. Na trasie z Żywca do Zwardonia nie są prowadzone żadne remonty.
zbig99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbig99 » 07.05.2012 15:45

romuald22 napisał(a):
zbig99 napisał(a):....No tak ale pytanie czy na trasie w Bielsku Białej i za miastem dalej w kierunku na Zwardoń dalej trwają remonty...?

1. Odcinek B-B - Żywiec w ciągu dnia radzę omijać. Natężenie ruchu ogromne, szczególnie w dni robocze.
2. Na trasie z Żywca do Zwardonia nie są prowadzone żadne remonty.

Pewnie jak zwykle wybiorę trasę przez Żory-Cz.Cieszyn-Cadca-Żylina
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 07.05.2012 17:27

W zeszłym roku - początek Lipca śmigałem 1 ok. 23 i pusto było więc na Żory się nie pchałem - w tym roku podobnie.
Jechałem Środa/Czwartek.

Pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Czechy czy Słowację? - strona 19
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone