napisał(a) mateq111 » 01.05.2012 22:15
Mariusz_M napisał(a):W końcu 225 x 45% - to ponad 10 centymetrowa wysokość opony
Nie wiem jakim cudem to obliczyłeś i ci tak wyszło. Tak się składa, że też mam A3 tylko Sportbacka, takie samo zawieszenie i te same felgi i rozmiar opon też 225/45r17. Teraz mierzyłem linijką i od podłoża do rantu felgi jest ~5cm. W 2 aucie Focus II mam opony 205/55R16 i tam ta wysokość wynosi ~8cm. Choćby się zagapił to i tak w coś walnął na tej autostradzie.
Kolega nie znał wariantu przez Słowację. Nie miał porównania, może jak w tym roku się zdecyduje na wyjazd to przetestuje wariant słowacki.
Sąsiad w tym roku na betonówce granica z Niemcami w Olszynie w stronę Wrocławia rozwalił zimową 185/65r14 także wszystko realne.
Każdy niech jedzie jak uważa. Mam porównanie czasowe jazdy 2 busów.
2 busy wyjazd z Krakowa do małej miejscowości za Wiedniem. Jeden przez Cieszyn i dalej Czechami, 2 też przez Cieszyn tylko, że później w stronę Mostów i dalej przez Słowację. Różnica w przyjeździe +/- 10min(kwestia tankowania, kawki). Także to tylko kwestia jak komu poręczniej. Bez sensu np z Gliwic jechać przez Słowację jak A1 dojeżdza prawie do granicy PL/CZ
Mi osobiście nic się nie stało. Jednak po kilku przejazdach ja wybieram Słowację. Chyba, że do sierpnia zrobią A1 do granicy PL/CZ to może skuszę się na trasę przez Czechy.