Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Czechy czy Słowację?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Miken77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miken77 » 13.04.2012 21:16

zbig99 napisał(a):co roku się zastanawiam.. i pewnie ponownie wybiorę wariant przez Słowację.. nnajgorszy odcinek przed Żyliną pokonuję przed 07:00 rano i jakoś sprawnie to leci.. potem już ciągle autostradą aż do "obwodnicy zdzierczej słoweńskiej winietki" czyli przez Mureck...

Dlaczego odcinek przed Żiliną jest taki "niestrawny"?
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 13.04.2012 21:25

Miken77 napisał(a):
zbig99 napisał(a):co roku się zastanawiam.. i pewnie ponownie wybiorę wariant przez Słowację.. nnajgorszy odcinek przed Żyliną pokonuję przed 07:00 rano i jakoś sprawnie to leci.. potem już ciągle autostradą aż do "obwodnicy zdzierczej słoweńskiej winietki" czyli przez Mureck...

Czy ja wiem, czy taki niestrawny? Autostrada to co prawda nie jest, ale teraz po kapitalnym remoncie obwodnicy Trinca jedzie się całkiem przyjemnie. Cesky Cieszyn to w przeważającej części ekspresówka. Trochę gorzej jest dopiero od Svrcinovca. No i od Cadcy do Żyliny można czasem trafić na kawalkadę TIR-ów, ale w porównaniu do polskich krajówek tamte są super!
Ostatnio edytowano 13.04.2012 21:26 przez Raul73, łącznie edytowano 1 raz
mireks
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mireks » 13.04.2012 21:26

darek1 napisał(a):Mnie się wydaje, że droga przez Słowację i Węgry jest spokojniejsza, ciekawsza, nie monotonna co ma ogromne znaczenie i chyba tańsza. Ponadto mozna zaliczyć Balaton i kapieliska termalne lub parki wodne. Pozdrawiam

Zgadzam się z tobą w 100%.
Aby do Ziliny,potem już idzie.
Vader
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vader » 14.04.2012 12:20

Mam pytanie jak wygląda obecnie przejście w Chyżnym.Ostatni raz jechałem tym przejściem 4 lata temu to była tragedia Musiałem jechać poboczem żeby na dołach czegoś nie pourywać i tak do samej Rabki potem to już było dobrze.
Trasa przez Węgry to granica chyba najlepiej właśnie w Chyżnym jak jadę z Wa-wy?
Krzysztof66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzysztof66 » 14.04.2012 17:49

Jechałem rok temu i 2 lata temu. Rzeczywiście kiepska nawierzchnia ale to tylko na odcinku ok. 100 m. Później już całkiem dobrze, łącznie z obwodnicą Trsteny.
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 15.04.2012 12:48

Krzysztof66 napisał(a):Jechałem rok temu i 2 lata temu. Rzeczywiście kiepska nawierzchnia ale to tylko na odcinku ok. 100 m. Później już całkiem dobrze, łącznie z obwodnicą Trsteny.

Z racji tego że przez przejście nie przejeżdżasz na wprost, a także dlatego że za przejście czasem stoi słowacka drogówka, warto zwolnić :)
Vader
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vader » 15.04.2012 20:13

demi-duox napisał(a):
Krzysztof66 napisał(a):Jechałem rok temu i 2 lata temu. Rzeczywiście kiepska nawierzchnia ale to tylko na odcinku ok. 100 m. Później już całkiem dobrze, łącznie z obwodnicą Trsteny.

Z racji tego że przez przejście nie przejeżdżasz na wprost, a także dlatego że za przejście czasem stoi słowacka drogówka, warto zwolnić :)

Bardziej interesuje mnie informacja jak wygląda droga po polskiej stronie.Od Rabki do granicy i samo przejście.Tutaj droga była w fatalnym stanie
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 16.04.2012 05:31

Jakieś dwa late temu skończyli remont tej drogi i jest OK.
Krzysztof66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzysztof66 » 16.04.2012 06:51

Droga jest po remoncie. Nie było żadnych niespodzianek. Stoi przy niej kilka fotoradarów. Nie pamiętam w jakich miejscowościach. Poza tym ok. Do Rabki może być różnie jak to na zakopiance bywa.
zbig99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbig99 » 16.04.2012 09:25

Miken77 napisał(a):

W ubiegłym roku z tego co pamiętam na odcink drogi w okolicach Mostów u Jablunkowa był remont ale tylko w 1 miejscu - ruch wahadłowy na odciku ok 200m.. jechałem wcześnie rano i jechały tylko 3 samochody .strciłem 3 minuty :D ..

Pytanie czy w tym miejscu dalej jest remont?
KrisM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrisM » 22.04.2012 17:58

Miken77 napisał(a): Dlaczego odcinek przed Żiliną jest taki "niestrawny"?

Miken, ponieważ startujemy z prawie tego samego miejsca - mam pytanko. gdzie zazwyczaj nocujesz jadąc przez Słowację i Węgry?
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 23.04.2012 20:11

Vader napisał(a):
demi-duox napisał(a):

Bardziej interesuje mnie informacja jak wygląda droga po polskiej stronie.Od Rabki do granicy i samo przejście.Tutaj droga była w fatalnym stanie

Droga po polskiej stronie w bardzo dobrym stanie (wrzesień 2011). Samo przejście wygląda dziwnie, bardzo rozwalona jezdnia i jedzie się dużym łukiem. Ruch znikomy. Do momentu połączenia z zakopianką i wtedy przeżywamy prawdziwy koszmar w jeździe do Krakowa.
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 23.04.2012 20:21

Temat ogólnie rzeka... Dla mnie Czechy wygrywają ze względu na autostradę po prawie obu stronach. Poniżej opisuje drogi, które przetestowałem w zeszłym roku.

opcja A - (Chałupki - Brno) mamy komfortową szybką drogę.

opcja B - (Cieszyn - Frydek-Mistek - Brno) bardzo denerwujące telepanie się od Cieszyna do autostrady D1.

opcja C - (Cieszyn - Żilina) ciągłe ograniczenia i czyhający policjanci.

opcja D - (Zwardoń - Żilina) zakręty w Słowacji i korki z B-B do Żywca.
Lider16
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lider16 » 23.04.2012 21:21

Tak na prawdę to każda opcja ma swoje zady i walety ;-)
Na moje 5x w Chorwacji przetestowałem wiele możliwości i jak dla mnie to najsensowniejsza droga z/do Krakowa to:
- jak przez Słowację to na Chyżne, Bańską i Budapeszt - dalej autostradami
- jak przez Czechy to A4-A1-Bohumin- Brno - Wiedeń - Graz i dalej jak komu pasuje :)
Autostrada Słowacka jest OK ale dojazd do niej z Krakowa trochę uciążliwy (obojętnie czy przez Cieszyn czy Zwardoń)
Moja opinia może być subiektywna gdyż podróżuję głównie nocą.
zbig99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbig99 » 24.04.2012 07:43

ziemniak napisał(a):Temat ogólnie rzeka... Dla mnie Czechy wygrywają ze względu na autostradę po prawie obu stronach. Poniżej opisuje drogi, które przetestowałem w zeszłym roku.

opcja A - (Chałupki - Brno) mamy komfortową szybką drogę.

No tak ale nie podąłeś wad tej trasy na odcinku Breclav-Wiedeń.. no i oczywiście ponoć wredne płyty na starej autostradzie Brno-Bratysława przed zjazdem w Breclav.. (?)

ziemniak napisał(a):opcja C - (Cieszyn - Żilina) ciągłe ograniczenia i czyhający policjanci.
opcja D - (Zwardoń - Żilina) zakręty w Słowacji i korki z B-B do Żywca.

Jechałem tą trasą 4 razy w ciągu ostatnich 5 lat ale wcześnie rano. policjantów nie spotkałem ani razu. Nie jadę przez Zwardoń tylko Czeski Cieszyn-Mosty u Jablunkova i Cadca.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Czechy czy Słowację? - strona 16
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone