Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Czechy czy Słowację?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ferster
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ferster » 03.04.2012 15:03

zbig99 - dobrze analizuje! Łyżką dziegciu jest ten odcinek 30 km.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 03.04.2012 17:08

zbig99 napisał(a):tak wiem... jechałem tą trasą przez Pszczynę 11 lat temu ostatnio :D ... zwykle wybieram krótszą przez Żory - Pruchną.. jesli szykuje się remont w Goczałkowicach to może spróbuj "moim wariantem".. jak chcesz

Właśnie obawiam się tego, że z twojego wariantu skorzystają watahy TIR-ów, bo już ktoś tu doradzał na forum twoją trasę.

Dlatego mam prośbę, żebyś się od czasu do czasu odzywał (może nawet w tym temacie) i relacjonował w miarę mozliwości sytuację na tych trasach. Zobaczymy jak to się do lata rozwinie.

Oczywiście każdy kto będzie miałjakies informacje na temat korków w tamtych rejonach, również jest proszony o wpisy w temacie! A myślę, że wdzięczność wielu cromaniaków wielka będzie! :D
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 03.04.2012 17:30

Jeśli mogę parę słów...

Zasadniczo przez PRL śmigam na jedynej, słusznej nawigacji i z 3miasta przez Katowice -Żory - Hażlach - Cieszyn.
Ale w zeszłym roku, ponieważ leniwy jestem nie wstawiłem punków pośrednich i wieczorem "jedyna słuszna nawigacja" pociągnęła mnie do końca "1" - DK1.

I tu konsternacja...

Przejechałem szybko i bezproblemowo .

I mam już w tym roku dylemat..

Wniosek - rosyjska ruletka i wróżenie z kart.
Tak na prawdę nigdy nie masz pewności co do ruchu TIR-ów i wypadków na drogach.

Dlatego w bieżącym roku sprawdzam tylko komunikaty o robotach drogowych.

Pozdrav

p.s.

do Cro przez Czechy, do GR przez Słowację. ;)
zbig99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbig99 » 04.04.2012 14:21

taurus napisał(a):Jeśli mogę parę słów...
''

Jeśli pojedziesz po 04:00 czy 05:00 rano to bez korków napewno.. lub pod 22:00 czy w nocy to też nie powinno być korków...
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 04.04.2012 15:51

zbig99 napisał(a):Jeśli pojedziesz po 04:00 czy 05:00 rano to bez korków napewno.. lub pod 22:00 czy w nocy to też nie powinno być korków...

Raz jechałem przed 22 ale za to w czwartek ;)

Pozdrawiam
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 04.04.2012 17:51

zbig99 napisał(a):
Jeśli pojedziesz po 04:00 czy 05:00 rano to bez korków napewno.. lub pod 22:00 czy w nocy to też nie powinno być korków...

I taką właśnie mam nadzieję! Sobota po 22ej to nie jest godzina jakiegoś wzmożonego ruchu, więc nawet zwężenia nie powinny mnie specjalnie spowolnić.

Z powrotem planuję tam jechać ok. 6ej w poniedziałek - a to już może być problem.
Bercikrsl
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bercikrsl » 05.04.2012 21:38

Dokładnie o tej godzinie i w ten dzien na luzie przejedziesz Pszczynę i Goczałki w godzinach szczytu w tygodniu porażka niekiedy jade 8 kilometrów do Pszczyny 25 minut w godzinach szczytu porażka :(
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 06.04.2012 11:30

Bercikrsl napisał(a):Dokładnie o tej godzinie i w ten dzien na luzie przejedziesz Pszczynę i Goczałki w godzinach szczytu w tygodniu porażka niekiedy jade 8 kilometrów do Pszczyny 25 minut w godzinach szczytu porażka :(

Piękne dzięki za pierwsze (optymistyczne :D ) informacje! Na razie jest dobrze.

Gdybyś mógł, to odezwij się od czasu do czasu (zwłaszcza w okolicach czerwca) i napisz, jak się sytuacja przedstawia wraz z postępami robót. Z góry dzięki!
zbig99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbig99 » 06.04.2012 11:48

dids76 napisał(a):Winietkę na Czechy możesz kupić na stacji Shell już po stronie Czeskiej, od tego roku autostrada D1 od granicy z Polską do zjazdu "Ostrava, Rudna" jest bezpłatna.

Potwierdzenie bezpłatnego odcinka
http://www.ceskedalnice.cz/image/zpoplatnene-velka.gif

Jeszcze tylko pytanie czy ta stacja Shell jest czynna 24 h? Będę jechał wcześnie rano ok 04:00 lub 05:00..
Ponoć trzeba mieć korony? Terminal zwykle nie działa, Euro czy PLN nie można niestety zapłacić - wiedza z innego forum.

Pytanie tez czy zawsze mają winietki? Jeśli jednak nie to pewnie czeka nas chyba wjazd do Ostrawy w poszukiwaniu stacji z winietkami... to byłby wtedy sajgon totalny. 8)
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 06.04.2012 12:08

Stacja na 100% czynna 24h, zawsze płaciłem tam kartą i nigdy nie zdarzyło mi się żeby nie mieli winiet. Jeździłem zawsze poza sezonem (koniec sierpnia, lub połowa czerwca)
surfing
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) surfing » 06.04.2012 12:32

zbig99 napisał(a):czy ta stacja Shell jest czynna 24 h?

stacja Shell jest czynna 24h
zbig99 napisał(a):Ponoć trzeba mieć korony?

W Czechach obowiązującą walutą jest korona
zbig99 napisał(a):Terminal zwykle nie działa

Terminal działa.
zbig99 napisał(a):Euro czy PLN nie można niestety zapłacić

Przy granicy z Polską zwykle można płacić w zł
zbig99 napisał(a): czy zawsze mają winietki?

Chowają jak zbliża się Zbig99 :cry:
zbig99 napisał(a): W Czechach sajgon totalny.

Polecam samolot aby ominąć ten dziki kraj.
zbig99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbig99 » 06.04.2012 12:39

surfing napisał(a):
zbig99 napisał(a):czy ta stacja Shell jest czynna 24 h?

zbig99 napisał(a): czy zawsze mają winietki?

Chowają jak zbliża się Zbig99 :cry:
.

OK.żart.. :D .. nie twórzmy potwora.. jednak spotkałem się już 2 razy z tym -że nie było winietek np na dawnej granicy czesko - słowackiej . kupiłem potem po drodze na stacji benzynowej w Cadcy.. była jakaś alternatywa..
macvw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) macvw » 07.04.2012 09:46

taurus napisał(a):Jeśli mogę parę słów...
Zasadniczo przez PRL śmigam na jedynej, słusznej nawigacji i z 3miasta przez Katowice -Żory - Hażlach - Cieszyn.
Ale w zeszłym roku, ponieważ leniwy jestem nie wstawiłem punków pośrednich i wieczorem "jedyna słuszna nawigacja" pociągnęła mnie do końca "1" - DK1.
I tu konsternacja...
I mam już w tym roku dylemat..
Wniosek - rosyjska ruletka i wróżenie z kart.
Tak na prawdę nigdy nie masz pewności co do ruchu TIR-ów i wypadków na drogach.
Dlatego w bieżącym roku sprawdzam tylko komunikaty o robotach drogowych.
Pozdrav
p.s.

Po raz drugi jadę zupełnie inaczej, niż inni i jestem z tej trasy bardzo zadowolony, bez żadnej nawigacji! na Zwardoń /jako jedyny punkt pośredni można dodać w NAVI/, później od Zyliny na Słowacji wpadam na autostady, kierunek na Bradysławę, później Wiedeń, Graz, Malibor na Słowenii i Zadar w CRO.
Salemka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Salemka » 07.04.2012 19:52

Raul73 napisał(a):
zbig99 napisał(a):tak wiem... jechałem tą trasą przez Pszczynę 11 lat temu ostatnio :D ... zwykle wybieram krótszą przez Żory - Pruchną.. jesli szykuje się remont w Goczałkowicach to może spróbuj "moim wariantem".. jak chcesz

Właśnie obawiam się tego, że z twojego wariantu skorzystają watahy TIR-ów, bo już ktoś tu doradzał na forum twoją trasę.

Dlatego mam prośbę, żebyś się od czasu do czasu odzywał (może nawet w tym temacie) i relacjonował w miarę mozliwości sytuację na tych trasach. Zobaczymy jak to się do lata rozwinie.

Oczywiście każdy kto będzie miałjakies informacje na temat korków w tamtych rejonach, również jest proszony o wpisy w temacie! A myślę, że wdzięczność wielu cromaniaków wielka będzie! :D

Latam bardzo często trasą Katowice-Cieszyn przez Żory i w dni robocze jest spoko na bank lepsza trasa niż przez Tychy-Bielsko gdzie w Tychach korki, Goczałkowice w remoncie, full radarów i ograniczeń, ja jednak wolę starą trasę Katowice-żory -Cieszyn można ją spokojnie przelecieć :)
leopantera
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) leopantera » 08.04.2012 21:02

Zbig, ale mnie chodzi o normalną trasę przez Pszczynę - DK1, a nie przez Mikołów.
Zresztą, zobaczymy, jak sytuacja rozwinie się do wakacji: którędy będą wtedy jeździć TIR-y...

Jesteś z Płocka więc czemu nie chcesz jechać A1 chociażby do Świerklan? Do Rybnika są 3 pasy, dalej 2 więc spokojnie 140. Nawet jak nie będzie przejezdzny most w Mszanie to ze Świerklan do Ostrawy masz ok 30 km normalnej drogi (DK78)...
jak się coś zmieni to dam znać (mieszkam nieopodal) :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Czechy czy Słowację? - strona 13
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone