Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Czechy czy Słowację?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zbig99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbig99 » 03.04.2012 08:54

KrisM napisał(a):uwaga drodzy forumowicze, GDDKiA przemówiła;-) http://www.gddkia.gov.pl/pl/a/10710/Informacja-w-sprawie-budowy-autostrady-A-1-Swierklany-Gorzyczki
to naprawdę niesamowite, że nawiedziły nas mrozy tej zimy :lol:

Tak, beznadziejne wytłumaczenie.. mrozy były tylko w lutym tak naprawdę.. w listopadzie i grudniu było praktycznie "lato" jak na tą porę roku...
Euro 2012 miało być priorytetem dla GDDiA szczególnie.. myślę, że powinno się "pojechać" po premiach w tym urzędzie i tyle...
KrisM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrisM » 03.04.2012 09:06

Zbig widzę, że masz dobre serce mówiąc o premiach. moim zdaniem ktoś powinien stracić pracę, bo się po prostu nie nadaje i nad tym nie panuje! to skandal żeby 18 km autostrady budować pięć lat :x
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 03.04.2012 09:10

no i cały misterny plan w piz**... a już miałem trasę opracowaną...
W Wrocławia A4 na Gliwice, potem A1 do granicy z Czechami
Dalej Ostrava, Brno, Wiedeń, Graz (szybciutki objazd płatnej Słowenii) i wracamy na autostradę i z Zagrzebia na Zadar a potem mostem na Pag.
I jak tu teraz optymalnie pod względem ekonomii i przyjemności z jazdy jechać??:)
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 03.04.2012 09:48

zbig99 napisał(a):Reasumując.
Jeśli ten odcinek A1 nie będzie gotowy to czas przejazdu Katowice-Chałupki bez nowego odcinka autostrady A1 (Świerklany-Gorzyczki) pewnie będzie podobny do czasu przejazdu Katowice-Cz.Cieszyn-Cadca-Żylina... oczywiście trzeba uwzględnić czas przejazdu (wariant przez Ćzechy) przez odcinek Breclav-Wiedeń tj. brakującej autostrady.

Chyba jednak wybiorę w tym roku wariant (jak zwykle) przez Słowację..

Nie wiem jak wygląda czas przejazdu trasą Katowice-Cz.Cieszyn-Cadca-Żylina... , ale jechałem ostatnio z Katowic do Raciborza (odcinek od zjazdu w Świerklanach do Raciborza jest równy odcinkowi z Świerklan do Bohumina, ok30km). Cała trasa Katowice - Racibórz zajęła mi około godziny.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 03.04.2012 09:57

sviva napisał(a):no i cały misterny plan w piz**... a już miałem trasę opracowaną...
W Wrocławia A4 na Gliwice, potem A1 do granicy z Czechami
Dalej Ostrava, Brno, Wiedeń, Graz (szybciutki objazd płatnej Słowenii) i wracamy na autostradę i z Zagrzebia na Zadar a potem mostem na Pag.
I jak tu teraz optymalnie pod względem ekonomii i przyjemności z jazdy jechać??:)

Jechałbym jednak A4. Nawet bez otwartego odcinka A1,od zjazdu w Świerklanach do autostrady w Bohuminie masz tylko 30km.
Możesz też zjechać z A4 na zjeździe 241 (Krapkowice - Racibórz) tamtędy masz ok 90km do autostrady w Bohuminie (do przejechania w 1,5 godziny).
zbig99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbig99 » 03.04.2012 10:04

dids76 napisał(a):
Nie wiem jak wygląda czas przejazdu trasą Katowice-Cz.Cieszyn-Cadca-Żylina...

Wyjechałem o godz 04:30 z Katowic i byłem ok 06:40 w Żylinie. odległość 160km.. ale potem już non stop jedziesz autostradą z wyjątkiem "ominięcia słoweńskiej wyjątkowo zdzierczej winietki"...

odleglości i czas przejazdu wg google maps.
1. Katowice-Świerklany-Wodzisław-Bohumin-Brno-Breclav-skrzyżowanie A2 z S1 za Wiedniem ... 413 km 04:24 wg Google Maps.

2. Katowice-Żory-Cz.Cieszyn-Żylina-Bratysława-skrzyżowanie A2 z S1 za Wiedniem ....424 km ... 05:11... czyli 47 minut dłużej i 11 km dalej jest przez Słowację...
czyli pod tym kątem wariant Czechy jest lepszy... nie wiem jak wygląda droga na odcinku Breclav-wlot na autostradę przed Wiedniem.. czy tam są np roboty drogowe czy korki? Podzielcie się aktualnymi wieściami.. 8) Dzięki
Ostatnio edytowano 03.04.2012 10:33 przez zbig99, łącznie edytowano 2 razy
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 03.04.2012 10:18

zbig99 napisał(a):
dids76 napisał(a):

Wyjechałem o godz 04:30 z Katowic i byłem ok 06:40 w Żylinie. odległość 160km.. ale potem już non stop jedziesz autostradą z wyjątkiem "ominięcia słoweńskiej wyjątkowo zdzierczej winietki"...

Jednak trasą przez Czechy masz trochę mniej odcinków bez autostrady, 30km w Polsce i 60km pomiędzy Pohorelice w Czechach (gdzie kończy się droga R52) a Schrick w Austrii (gdzie zaczyna się A5). Od Schrick już cały czas autostrada, z wyjątkiem słoweńskiej, którą też mijam.
zbig99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbig99 » 03.04.2012 11:01

dids76 napisał(a):
zbig99 napisał(a):
dids76 napisał(a):

Jednak trasą przez Czechy masz trochę mniej odcinków bez autostrady, 30km w Polsce i 60km pomiędzy Pohorelice w Czechach (gdzie kończy się droga R52) a Schrick w Austrii (gdzie zaczyna się A5). Od Schrick już cały czas autostrada, z wyjątkiem słoweńskiej, którą też mijam.

Odcinek Breclav-Wilfersdorf-wjazd na autostradę A5 przed Wiedniem to odległość 40.7 km i czas przejazdu 40 minut wg Google maps... do tego odcinek Świerklany-Wodzisław-Chałupki 31,1 km i czas 34 minuty... w sumie bez autostrady (Słowenii nie liczę - tak samo w obu wariantach) 71,8 km.... natomiast odcinek bez autostrady wariantem Słowackim to aż 160 km... i pewnie stąd strata tych 47 minut na przejździe wariantem słowackim ...

Pytanie jednak czy odcinek Breclav-Wilfersdorf-wjazd na A5 jest zakorkowany czy płynny... np w poniedziałek ok godz 08:00 rano...
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 03.04.2012 11:17

O 8-ej w poniedziałek to się pracuje.
NIGDY tam jeszcze na żaden korek nie trafiłem.. :wink:
zbig99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbig99 » 03.04.2012 11:26

FUX napisał(a):O 8-ej w poniedziałek to się pracuje.
NIGDY tam jeszcze na żaden korek nie trafiłem.. :wink:

Wyjątkowo w tm roku dopasowałem wyjazd do wolnego terminu apartamentu... Wyszło w poniedziałek wcześnie rano wyjazd 01.07.2012 czyli 1 dzień po finale ME2012 w którym to Polska wygra z Niemcami 2:1...

uff... 1 kwietnia już minął co prawda... 8)
Ciekawe czy przez granicę SLO-CRO w poniedziałek ok 12:00 -13:00 są korki podobne do jazdy w sobotę.. oby nie..
KrisM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrisM » 03.04.2012 12:03

ja ostatnie dwa wyjazdy do Cro tak planowałem by trasa do i z powrotem nie odbywała się w weekendy. żadnych korków nie było, na granicy może trzeba było poczekać aż kilka aut przed Tobą się odprawi. był też wzmożony ruch w okolicach Wiednia, ale żadnych korków
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 03.04.2012 13:37

zbig99 napisał(a):
dids76 napisał(a):

Wyjechałem o godz 04:30 z Katowic i byłem ok 06:40 w Żylinie.

Fajnie, tylko że to było w ubiegłym roku. W ostatnich dniach rozpoczęły się konkretne remonty DK1 w Tychach i na odcinku do Goczałkowic bodajże. Po 1 pasie ruchu zamknięte. Remont ma potrwać do połowy 2013 r.

Ciekawi mnie jak w takim układzie będzie się odbywałruch na tym odcinku w poszczególne dni. Nie chciałbym tego objeżdżać przez Mikołów, bo tamtędy zapewne pójdzie tranzyt - jeśli mam się wlec DK 81 w stadzie TIR-ów, to już wolę wolniej DK1 (ewentualnie objazd przez Oświęcim).

Mój przejazd tamtędy wypadnie w sobotę ok. 22ej, więc optymistycznie zakładam, że będzie luźno. Ale to się okaże bliżej lata - czekam na aktualne informacje od tych, którzy tamtędy jeżdżą.

Może by nawet nowy temat do tego założyć?
zbig99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbig99 » 03.04.2012 13:43

Raul73 napisał(a):
zbig99 napisał(a):
dids76 napisał(a):

Fajnie, tylko że to było w ubiegłym roku. W ostatnich dniach rozpoczęły się konkretne remonty DK1 w Tychach i na odcinku do Goczałkowic bodajże. Po 1 pasie ruchu zamknięte. Remont ma potrwać do połowy 2013 r.

Jeżdżę zwykle trasą Katowice-Mikołó-Żory-Pruchna-Cz.Cieszyn... wyjeżdżałem ostatnio 2 razy ok godz 04:30.. z Katowic i już za ~ 1 h byłem już w Cz. Cieszynie .. pustki na drogach... myślę że w sobote ok 22:00 powinny być też pustki...
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 03.04.2012 14:18

zbig99 napisał(a):
Raul73 napisał(a):
zbig99 napisał(a):
dids76 napisał(a):

Jeżdżę zwykle trasą Katowice-Mikołó-Żory-Pruchna-Cz.Cieszyn... wyjeżdżałem ostatnio 2 razy ok godz 04:30.. z Katowic i już za ~ 1 h byłem już w Cz. Cieszynie .. pustki na drogach... myślę że w sobote ok 22:00 powinny być też pustki...

Zbig, ale mnie chodzi o normalną trasę przez Pszczynę - DK1, a nie przez Mikołów.

Zresztą, zobaczymy, jak sytuacja rozwinie się do wakacji: którędy będą wtedy jeździć TIR-y...
zbig99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbig99 » 03.04.2012 14:27

Raul73 napisał(a):
zbig99 napisał(a):
Raul73 napisał(a):
zbig99 napisał(a):
dids76 napisał(a):
zbig99 napisał(a):Zbig, ale mnie chodzi o normalną trasę przez Pszczynę - DK1, a nie przez Mikołów.

tak wiem... jechałem tą trasą przez Pszczynę 11 lat temu ostatnio :D ... zwykle wybieram krótszą przez Żory - Pruchną.. jesli szykuje się remont w Goczałkowicach to może spróbuj "moim wariantem".. jak chcesz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Czechy czy Słowację? - strona 12
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone