napisał(a) el_guapo » 26.05.2011 07:52
jaro1959 napisał(a):Doradźcie w/g dzisiejszego stanu dróg czy odcinek Katowice-Wiedeń lepiej pokonać przez Rybnik i Czechy czy raczej Słowację?
Warianty pod linkiem - zakładam że znasz google.maps, ale nie zaszkodzi wkleić.
Wariant: (Sosnowiec)-Cieszyn-Zilina-Bratysława-Wiedeń uskuteczniałem 1 raz - spotkały mnie roboty drogowe pomiędzy Cieszynem a granicą SK, ale oczywiście jest to przypadek losowy; generalnie poza S1 nie podobała mi się ta trasa. Autostrada po stronie SK im bliżej Bratysławy, tym gorsza jakościowo. No i nudy...
Wariant: (Sosnowiec)-Żywiec-Zwardoń-Zilina-Bratysława-Wiedeń uskuteczniałem 2 razy - nie było jeszcze zaawansowanych prac przy S69 w okolicach Żywca i granicy; trasa j.w., teraz może szybsza dzięki kawałkom S69
Warianty mają 1 zaletę: Omijamy Wiedeń boczkiem, nawet nie zahaczając o centrum. Można sobie też urozmaicić trasę wybierając wariant w okolicy Neusiedler See, przez Eisenstadt i Wiener Neustadt.
Wariant: (Sosnowiec)-Cieszyn-FrydekMistek-NovyJicin-Ołomouc-Brno-Mikulov-Wiedeń uskuteczniałem 1 raz; droga pomiędzy Frydkiem a Olomoucem nieciekawa. Brak pasa zieleni pomiędzy pasami ruchu - tylko jakieś liche barierki, a ruch TIRów spory.
W tym roku będzie:
(Sosnowiec)-A4-A1-Bohumin-Olomouc-Brno-Breclav-Wiedeń, bardziej dla urozmiaicenia niż z przyczyn obiektywnych. [/url]