napisał(a) zbig99 » 12.03.2012 08:32
wielbiciel napisał(a):W tym roku tylko Czechy. Polecam wszystkim!!
Słowacja pozostaje chyba tyko dla kolegów z małopolski i podkarpacia.
Od czerwca ma być A1 w jednym kawałku do granicy z pepiczkami (od Pyrzowic do Chałupek), więc nie widzę innych sensownych wariantów dla mieszkanców od Opola po Olkusz i dalej na północ.
Ja też jeździłem przez słowację (od 1999), lecz od ubiegłego roku przestałem m.in. przez fatalny dojazd do Zwardonia a potem też niezbyt ciekawie, nie wspominając że bardzo przez te lata bardzo wzrósł ruch na Słowacji.
Kusi mnie ten wariant.. Jak będzie odcinek A1 z Gliwic do Ostrawy to jadąc z Katowic jest to bardzo kuszący wariant... Problem podejrzewam będzie z zakupem winietek.. Przy braku stcji benzynowych przy polskiej nowej autostradzie przed granicami z Czechami będziemy skazani niestety na zdziercze stawki za winiety sprzedawane przez PZMOt...
Jadąc przez Słowację kupowałem winiety słowacką 1-miesięczną i od razu 2 szt 10 dniowych austriackich.. i co ciekawe prowizja za austriackie winiety kosztowała TYLKO 0,1 Euro...Winiety kosztowały 8 Eur zamiast 7,9 w Austrii!!! W PZMO-cie naliczają sobie ok 40% marży !!! Żenada!!!!
Pytanie tylko jak jest na odcinku Brno-Wiedeń (obwodnica)... Ponoć autostrada przed Austrią to jazda po betonowych płytach.. Przed Wiedniem dajej jedzie się jednopasmową jezdnią. Pytania jak długo jest tego rodzaju jezdnia?]
Może ktoś wklei mapkę przejazdu od Brna aż "za Wiedeń".. może są jakieś nowe odcinki budowane na bieżąco ??
Ostatnio edytowano 12.03.2012 08:49 przez
zbig99, łącznie edytowano 1 raz