Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

przez Czechy czy Slowacje.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kasia24
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kasia24 » 28.06.2009 09:11

witamy 3 lipca wyjezdzamy do chorwacji o godz 3 rano omijając drogi płatne i autostrady przekraczamy granice w lubawce po powrocie opiszemy przejazd tymi drogami jedziemy oplem omegą wyjazd ze świdnicy pozdrawiamy :)
Piuus
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piuus » 28.06.2009 09:34

kasia24 napisał(a):witamy 3 lipca wyjezdzamy do chorwacji o godz 3 rano omijając drogi płatne i autostrady przekraczamy granice w lubawce po powrocie opiszemy przejazd tymi drogami jedziemy oplem omegą wyjazd ze świdnicy pozdrawiamy :)

... No to tak gdzies wedle 5 lipca powinniscie byc na miejscu ;)... Radze wiec porzucic ten pomysl na rzecz autostrad. No chyba ze lubicie DLUUUUGO podrozowac ;)...
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 28.06.2009 09:47

Piuus napisał(a):A sprobuj przez Krakow, Chyzne na Banska Bystrzyce, Sahy, Budapeszt (obwodnica M0) i...

Witaj,
Na ile czasu oceniasz dojazd do B-pesztu w tym roku (remont zakopianki, a potem odcinka do Chyżnego). W BBystrzycy nie szukasz objazdu bezpłatną drogą do Zvolena?. Pytam bo byc może w tym roku będę jechał tamtędy do Grecji, w sobotę :!: i kombinuję kiedy wypdanie mi przekraczanie granicy H/Srb.
Piuus
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piuus » 28.06.2009 10:12

gospodarz napisał(a):
Piuus napisał(a):A sprobuj przez Krakow, Chyzne na Banska Bystrzyce, Sahy, Budapeszt (obwodnica M0) i...

Witaj,
Na ile czasu oceniasz dojazd do B-pesztu w tym roku (remont zakopianki, a potem odcinka do Chyżnego). W BBystrzycy nie szukasz objazdu bezpłatną drogą do Zvolena?. Pytam bo byc może w tym roku będę jechał tamtędy do Grecji, w sobotę :!: i kombinuję kiedy wypdanie mi przekraczanie granicy H/Srb.

Dobrze wiesz, ze to wszystko zalezy od pory, dnia wyjazdu oraz panujacych warunkach na drodze. Zakladajac, ze wyjezdzasz o godzinie 4 rano z Krakowa i na drodze nie ma duzego natezenia ruchu, to w Budapeszcie (M2 przy stacji SHELL) powinienes byc za okolo 4,5 godziny wliczajac postoj na zakup winietek i dwie kawy ;)...
Co do Banskiej Bystrzycy, to nie szukam objazdu. Roznie z nimi bywa, a wiec wole zaplacic za winietke i nie przeszkadza mi to ze korzystam z niej na odcinku tylko kilkunastu km. A noz sie jeszcze przyda ;)...
Oceniam, ze w okolicach granicy H/Srb powinienes byc za 6 maksymalnie 6,5 godzin z Krakowa. Zakladam, ze masz troszke wiecej niz 150 konikow pod maska, ale i tak na lokalnych drogach nie przekraczasz ograniczen do 50 km/h ...
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 28.06.2009 15:46

Dzięki. Wyjazd będzie być może w 2 auta i wtedy pewnie koło 6 rano. Jeżeli jednak będę jechał sam to postaram się urwać jeszcze godzinkę.
dzubaberez
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) dzubaberez » 29.06.2009 00:25

witam mam pytanie do kolegi Piuus jadę pierwszy raz do Chorwacji jadę z Katowic 20 lipca wybrałem poniedziałek kwatera od wtorku na ciovo no i planuje zatrzymać się na Balatonem i chodzi , czy jechałeś trasą przez Żyline Bratysławę nastepnnie M1 i M7 i czy ma to sens a jesli na tej drodze niema jakiś czarnych dziur bo połonczenie M1 i M7 na mapach wygloda bezproblemowo to ja wybiorę czy wybrać lepiej trasę przez Chyżne i według twojego przepisu dalej bo z Katowic do Krakowa jest bliziutko wiec zawsze można zmienić trasę , i w mojej Lanciuni mam akurat te 150 koników ale będę na urlopie wiec koników nie będę za bardzo męczyć ,pozdrawiam
Piuus
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piuus » 29.06.2009 09:31

dzubaberez napisał(a):witam mam pytanie do kolegi Piuus jadę pierwszy raz do Chorwacji jadę z Katowic 20 lipca wybrałem poniedziałek kwatera od wtorku na ciovo no i planuje zatrzymać się na Balatonem i chodzi , czy jechałeś trasą przez Żyline Bratysławę nastepnnie M1 i M7 i czy ma to sens a jesli na tej drodze niema jakiś czarnych dziur bo połonczenie M1 i M7 na mapach wygloda bezproblemowo to ja wybiorę czy wybrać lepiej trasę przez Chyżne i według twojego przepisu dalej bo z Katowic do Krakowa jest bliziutko wiec zawsze można zmienić trasę , i w mojej Lanciuni mam akurat te 150 koników ale będę na urlopie wiec koników nie będę za bardzo męczyć ,pozdrawiam

W Twoim przypadku ma to sens, skoro chcesz sie zatrzymac nad Balatonem - nawet jesli na M1 jest jeszcze jakas "dziura ;) Nie jechalem M1 juz dawno, wiec nie znam sytuacji...
Ale musisz sie liczyc z tym, ze jest to szczyt urlopowy, wiec przy Balatonie napotkasz na korki... i pelno policji z radarami :evil:
Fire_fox
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fire_fox » 29.06.2009 10:29

Witam,
Mam pytanko do Szanownych kolegów znających trasy przez Słowację do Budapesztu.
Zaplanowałem sobie nocleg w zakopanym i trasę przez Łysa polane dalej na Poprad(dotąd znam drogi).Jadę tą trasa z powodów czysto turystyczno widokowych -chce komuś pokazać wysokie Tatry :)
Natomiast mam pytanie odnośnie przebicia się z Popradu w dół do autostrady M3 na Węgrzech.Widzę na mapie że, te drogi na Słowacji od Popradu w dół w kierunku Węgier pewnie nie są najlepsze ? ale może ktoś tamtędy już jechał i może coś powiedzieć o przejezdności i czasie podróży do jakiegoś węzła na M3 ?Godziny przejazdu będą wczesno ranne kolo 4-5(dzień powszedni) wyjazd z Zakopca.
pozdrawiam,
Marcin
Piuus
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piuus » 29.06.2009 12:40

Fire_fox napisał(a):Witam,
Mam pytanko do Szanownych kolegów znających trasy przez Słowację do Budapesztu.
Zaplanowałem sobie nocleg w zakopanym i trasę przez Łysa polane dalej na Poprad(dotąd znam drogi).Jadę tą trasa z powodów czysto turystyczno widokowych -chce komuś pokazać wysokie Tatry :)
Natomiast mam pytanie odnośnie przebicia się z Popradu w dół do autostrady M3 na Węgrzech.Widzę na mapie że, te drogi na Słowacji od Popradu w dół w kierunku Węgier pewnie nie są najlepsze ? ale może ktoś tamtędy już jechał i może coś powiedzieć o przejezdności i czasie podróży do jakiegoś węzła na M3 ?Godziny przejazdu będą wczesno ranne kolo 4-5(dzień powszedni) wyjazd z Zakopca.
pozdrawiam,
Marcin

... Przykro mi, ale nie masz specjalnego wyboru i musisz wjechac do Slowacji na droge 67. Nie sadze aby jej stan zmienil sie od zeszlego roku. Jesli wiec masz nisko profilowe gumy, to UWAZAJ! Ta droga to istny tor przeszkod z dziura na dziurze. Dopiero droga 537 jest OK...
Co do drogi od Popradu dalej na Wegry, to juz zalezy ktora trase wybierzesz, ale osobiscie polecam "Slowacki Raj" objechac od strony zachodniej, czyli droga 18 (omijasz 1) lub 537 (jesli chcesz na chwile zahaczyc o Wysokie Tatry) i dalej juz droga 72. Zwiedzisz przy okazji "lodowe jaskinie" ... polecam ;)...
Jesli nie, pozostaje Ci wyjazd z Popradu droga nr 67, ktora juz jest O.K. Wszystkie wymienione drogi (po za oczywiscie odcinkiem 67 do 537) sa w bardzo dobrym stanie. W zeszlym roku objezdzilem nimi caly "Slowacki Raj" i nie spotka Cie na nich zadna nie mila niespodzianka ... no moze po za policja drogowa :evil:
Fire_fox
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fire_fox » 29.06.2009 18:14

Piuus wielkie dzięki za info.Jadę samochodem 4X4 który ma stosunkowo spory profil opony choć na trasę założyłem zwykłe szosówki :)
Co do drogi 67 z łysej to znam ją dobrze z warunków zimowych ,pewnie teraz jak nie ma śniegu to tak jak piszesz dziury wylazły na światło dzienne :) Chyba pojadę za Twoja rada i objadę "Słowacki Raj" od zachodu właśnie ze względu na panoramę Tatr wysokich:) no chyba że bedzie pochmurno to uderzę na Poprad.Napisz mi jeszcze jak możesz jakimi drogami najlepiej wbić die na autostradę D3 do Budapesztu ? 72 potem na Brezno dalej 529=>526=>50/E571=>71 i która wpada po stronę węgierskiej w 21 a ta w autostradę D3 na wysokości Hatvanu ?Chyba tu więcej nie ma co kombinować ?
Mam jeszcze jedno pytanko w innym wątku się pytałem ale na razie nie uzyskałem odpowiedzi.Jak wygląda sprawa przejechania Budapesztu w godzinach rannych/przed południowych muszę się liczyć się z korkami i uciekać na obwodnice ?
kasia24
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kasia24 » 29.06.2009 19:32

Piuus napisał(a):
kasia24 napisał(a):witamy 3 lipca wyjezdzamy do chorwacji o godz 3 rano omijając drogi płatne i autostrady przekraczamy granice w lubawce po powrocie opiszemy przejazd tymi drogami jedziemy oplem omegą wyjazd ze świdnicy pozdrawiamy :)

... No to tak gdzies wedle 5 lipca powinniscie byc na miejscu ;)... Radze wiec porzucic ten pomysl na rzecz autostrad. No chyba ze lubicie DLUUUUGO podrozowac ;)...
piuus bardzo dokładne masz obliczenia ale cos z matematyką u ciebie :P nie tak wróć się do szkoły :D pozdrawiam
Piuus
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piuus » 29.06.2009 21:23

kasia24 napisał(a):
Piuus napisał(a):

piuus bardzo dokładne masz obliczenia ale cos z matematyką u ciebie :P nie tak wróć się do szkoły :D pozdrawiam

... ;) to byl tylko zart, nie obliczenia. Ale chyba zbyt wiele sie nie myle ;)... Pozdrawiam i zycze milej i spokojnej podrozy ;)...
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

przez Czechy czy Slowacje. - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone