Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

przez Czechy czy Slowacje.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Niśka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Niśka » 19.09.2008 07:38

Chciałam się upewnić czy jadąc przez Czechy (Cieszyn-Ropice-Bystrica-Hradek-Jablunkov), a potem już cały czas przez Słowację potrzebujemy winietę w Czechach. Z informacji uzyskanych w Pezetmocie wynika, że na te 40 km w Czechach winieta nie jest konieczna. Wg. Michelina trzeba mieć winietę czeską. Czy możecie mi to potwierdzić?
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 19.09.2008 07:57

Na ten odcinek nie potrzeba winiety.
Niśka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Niśka » 19.09.2008 08:53

gospodarz napisał(a):Na ten odcinek nie potrzeba winiety.

Ok, dzięki wielkie. Teraz możemy spokojnie jechać :)
Miłosz_S
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miłosz_S » 19.09.2008 09:10

Tomii napisał(a):Historyjkami się nie przejmuje, tylko u mnie problem jest ten że jako pojazdy są dwa no to łatwiej się czegoś przyczepić 8).
Żarówki - trzeba mieć 1 zapas każdego modelu żarówki w jakie wyposażone są lampy zewnętrze auta. Teraz pytanie czy jadąc z przyczepą muszę mieć kolejny zapas żarówek dla przyczepy - co by oznaczało że czasem musze mieć duble w komplecie.
Koło zapasowe - tu kolejny problem 8) - zawsze jeździłem z jednym bo rozstaw i średnica zewnętrzna koła taka sama w aucie jak i w przyczepie.
Więc jak będą chcieli to zawsze coś znajdą...
Inną sprawą jest kategoria prawa jazdy. Druk polskiego prawa jazdy jest trochę nie przemyślany. Obrazkowo wynika z niego, że holując przyczepę pojazdem na kategorii B musisz posiadać kategorię E do B :(
Jest się o co przyczepić...

Tu jest trochę na temat wyposażenia samochodu:
forum/viewtopic.php?p=260895

Z filmu Miś:
[Włodarczyk rozmawia z szefem milicji]
Włodarczyk: Przede wszystkim nie popadajcie w panikę. Jakiś lepszy cwaniak - matkę po szosie wozi, staruszkę, żeby nas tylko wrobić !
Komisarz: Tak, to nam wskazuje na to, że życie stawia przed nami ciągle coś nowego. I to jest raz. A po drugie, musimy mieć jednak różne warianty. I to jest dwa.
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 25.11.2008 19:11

Dobra wiadomość dla jadących przez Cieszyn do Żyliny albo w drugą stronę. Na dniach ma być otwarta obwodnica Jablunkova:
http://www.rsd.cz/catalog/Stavime-pro-v ... bchvat.pdf
stempy
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) stempy » 20.01.2009 16:56

Jeśli ktoś nie wie to dodam jeszcze jeden link dotyczący otwartej obwodnicy Czeskiego Cieszyna, krótki odcinek, ale zawsze to ułatwienie :

http://www.rsd.cz/catalog/Stavime-pro-v ... bchvat.pdf

Ta droga to teraz dobra alternatywa dla trasy przez Zwardoń.
Pozdrawiam.
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 15.05.2009 14:02

Czesi zrobili kolejne postępy i teraz już omija się Hranice. Tak więc tylko krótki odcinek za Frydkiem jest zwykłą droga chociaż dwupasmową. Ja jeżdżę przez Mikulov bo wpadam do Dolnich Dunajovic na nocleg ale można to ominąć i jechać przez Znojmo gdzie nie trzeba jechać kawałkiem Wiednia i placem budowy od granicy do Wiednia.
pierro
Podróżnik
Cieszyn - Cadca- Zylina - czy ktoś jechał ostatnio ta trasą?

Nieprzeczytany postnapisał(a) pierro » 26.06.2009 11:29

Odświeżam stary wątek bo chciałem w tym roku jechać przez Cieszyn - Cadca - Zylina i dalej autostradą. Znalazłem jednak jedną informację o wykopkach pod Zyliną, gdzie traci się podobno około 1 godziny. Czy ktoś jechał ostatnio tą trasą - jakie są tam utrudnienia?
rafmart
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafmart » 26.06.2009 14:48

will napisał(a):Witam ja 14.08 jechalem trasą Kraków-Cieszyn--Brno-Mikulov-Wiedeń-Graz-Mureck-Lenart-Ptuj-Macelj-Sestanovac-Makarska.
Ogólnie dobra trasa Jedynie na odcinku Mikulov-Wiedeń remonty ale jedzie sie calkiem dobrze.Wiedeń przejeżdzalem w obu kierunkach w nocy takze korków zero.W poprzednich wakacjach jechalem przez Słowacje i chyba następnym razem pojade Kraków-Cieszyn-Cadca-Zylina-Bratyslawa-Wien ...
Z pewnościa Slowacy maja lepsze drogi , chociaż z drugiej strony przez Czechy znikomy ruch.Pozdrawiam.

Czołem,
Już któryś raz widzę, że jeździcie z Brna przez Mikulov do Wiednia. Dlaczego, skoro z Brna jest autostrada do Bratysławy a stamtąd można jadąc jakieś 20km zwykłą drogą ominąć Wiedeń w wpaść od razu na A2?

Rafał
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 27.06.2009 07:20

rafmart napisał(a):
will napisał(a):Witam ja 14.08 jechalem trasą Kraków-Cieszyn--Brno-Mikulov-Wiedeń-Graz-Mureck-Lenart-Ptuj-Macelj-Sestanovac-Makarska.
Ogólnie dobra trasa Jedynie na odcinku Mikulov-Wiedeń remonty ale jedzie sie calkiem dobrze.Wiedeń przejeżdzalem w obu kierunkach w nocy takze korków zero.W poprzednich wakacjach jechalem przez Słowacje i chyba następnym razem pojade Kraków-Cieszyn-Cadca-Zylina-Bratyslawa-Wien ...
Z pewnościa Slowacy maja lepsze drogi , chociaż z drugiej strony przez Czechy znikomy ruch.Pozdrawiam.

Czołem,
Już któryś raz widzę, że jeździcie z Brna przez Mikulov do Wiednia. Dlaczego, skoro z Brna jest autostrada do Bratysławy a stamtąd można jadąc jakieś 20km zwykłą drogą ominąć Wiedeń w wpaść od razu na A2?

Rafał

Witam,
Dlatego żeby nie kupować winiety na Słowację!!
rafmart
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafmart » 27.06.2009 09:09

dids76 napisał(a):
rafmart napisał(a):

Czołem,

Rafał

Witam,
Dlatego żeby nie kupować winiety na Słowację!!

Hmm... No to dalej nie rozumiem. Winieta Słowacka to aż 9,9E czyli 45PLN. Tyle płacimy w obie strony bo jest ważna 1mc. Ale ja może jakiś dziwny jestem :)

Rafał
szarlotka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) szarlotka » 27.06.2009 10:03

A ja zawsze jadę przez Cieszyn, Mikulov, Brno, Wiedeń Graz. Przez Wiedeń jadę w nocy, Czeskie drogi pokonuje tez w nocy( i tak o niebo lepsze od polskich) wiec nie widzę pogrzeby jeszcze wydawać 9,9Euro na Słowackie drogi skoro już i tak za Czeskie zapłaciłem. A za 9,9 euro można zakupić kilka piwek i w miłym towarzystwie wypić :D . Korki mogą się wszędzie przytrafić i niestety nie mamy na to wpływu. Ważne aby czasowo dobrze zaplanować drogę i to jest wydaje mi się najważniejsze. Ja z okolic Warszawy wyruszam po południu ok 14/15 i zamierzam dotrzeć na Rab ok 10/11 następnego dnia .
Badi
Odkrywca
Re: Cieszyn - Cadca- Zylina - czy ktoś jechał ostatnio ta tr

Nieprzeczytany postnapisał(a) Badi » 27.06.2009 13:37

pierro napisał(a):Odświeżam stary wątek bo chciałem w tym roku jechać przez Cieszyn - Cadca - Zylina i dalej autostradą. Znalazłem jednak jedną informację o wykopkach pod Zyliną, gdzie traci się podobno około 1 godziny. Czy ktoś jechał ostatnio tą trasą - jakie są tam utrudnienia?

Ja podobnie jak pierro wybieram się w tamte okolice i też chciałbym dowiedzieć się czegoś na temat ewentualnych utrudnień w okolicach Żyliny. Może ktoś podrzuci?
robo111
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) robo111 » 27.06.2009 13:55

Ja jeżdżę od 11 lat Cieszyn, Brno, Mikulov, Wiedeń. Nie narzekam, jednak w tym roku dorzuce małą korektę, bedę jechał przez Znojmo, jak zakończą budowę drogi do Wiednia powrócę do pirwotnej trasy. Jadąc przez Wiedeń, tylko raz w natrafiłem na korek ( 4 godzinny ), jadąc z Chorwacji, było to popołudnie w poniedziałek. Natomiast jadąc na południe zawsze staram się być w stolicy Austrii w godzinach 12.00 - 13.00, jeszcze nigdy w tych godzinach nie stałem ( nie licząc świateł, ale one tak włączają się, że stoi się raz)
Piuus
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piuus » 28.06.2009 08:50

szarlotka napisał(a):A ja zawsze jadę przez Cieszyn, Mikulov, Brno, Wiedeń Graz. Przez Wiedeń jadę w nocy, Czeskie drogi pokonuje tez w nocy( i tak o niebo lepsze od polskich) wiec nie widzę pogrzeby jeszcze wydawać 9,9Euro na Słowackie drogi skoro już i tak za Czeskie zapłaciłem. A za 9,9 euro można zakupić kilka piwek i w miłym towarzystwie wypić :D . Korki mogą się wszędzie przytrafić i niestety nie mamy na to wpływu. Ważne aby czasowo dobrze zaplanować drogę i to jest wydaje mi się najważniejsze. Ja z okolic Warszawy wyruszam po południu ok 14/15 i zamierzam dotrzeć na Rab ok 10/11 następnego dnia .

A sprobuj przez Krakow, Chyzne na Banska Bystrzyce, Sahy, Budapeszt (obwodnica M0) i autostrada M7 do Chorwacji... Zakladam sie o skrzynke J&W, ze ta trasa dojade z Warszawy do Zagrzebia SZYBCIEJ, niz przez Czechy, Austrie i Slowenie ;)...
Podaje Zagrzeb, bo jest to miasto zbiezne dla obu tych tras. Oceniam, ze w Zagrzebiu bede wczesniej o okolo 2 godziny i pomijam juz fakt, ze "moja" trasa jest o wiele mniej meczaca ;)...
I jeszcze jedno: Ty podajesz czas przejazdu okolo 20 godzin. "Moja" trasa jestem na Rab za okolo 16 godzin. Wyjezdzam wiec okolo 6 rano i na 22 wieczorem jestem na miejscu, ide spac i o 8 rano juz wypoczety pluskam sie w morzu ;)...
Ostatnio edytowano 28.06.2009 09:20 przez Piuus, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

przez Czechy czy Slowacje. - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone