Tomii napisał(a):Historyjkami się nie przejmuje, tylko u mnie problem jest ten że jako pojazdy są dwa no to łatwiej się czegoś przyczepić .
Żarówki - trzeba mieć 1 zapas każdego modelu żarówki w jakie wyposażone są lampy zewnętrze auta. Teraz pytanie czy jadąc z przyczepą muszę mieć kolejny zapas żarówek dla przyczepy - co by oznaczało że czasem musze mieć duble w komplecie.
Koło zapasowe - tu kolejny problem - zawsze jeździłem z jednym bo rozstaw i średnica zewnętrzna koła taka sama w aucie jak i w przyczepie.
Więc jak będą chcieli to zawsze coś znajdą...
Inną sprawą jest kategoria prawa jazdy. Druk polskiego prawa jazdy jest trochę nie przemyślany. Obrazkowo wynika z niego, że holując przyczepę pojazdem na kategorii B musisz posiadać kategorię E do B
Jest się o co przyczepić...
will napisał(a):Witam ja 14.08 jechalem trasą Kraków-Cieszyn--Brno-Mikulov-Wiedeń-Graz-Mureck-Lenart-Ptuj-Macelj-Sestanovac-Makarska.
Ogólnie dobra trasa Jedynie na odcinku Mikulov-Wiedeń remonty ale jedzie sie calkiem dobrze.Wiedeń przejeżdzalem w obu kierunkach w nocy takze korków zero.W poprzednich wakacjach jechalem przez Słowacje i chyba następnym razem pojade Kraków-Cieszyn-Cadca-Zylina-Bratyslawa-Wien ...
Z pewnościa Slowacy maja lepsze drogi , chociaż z drugiej strony przez Czechy znikomy ruch.Pozdrawiam.
rafmart napisał(a):will napisał(a):Witam ja 14.08 jechalem trasą Kraków-Cieszyn--Brno-Mikulov-Wiedeń-Graz-Mureck-Lenart-Ptuj-Macelj-Sestanovac-Makarska.
Ogólnie dobra trasa Jedynie na odcinku Mikulov-Wiedeń remonty ale jedzie sie calkiem dobrze.Wiedeń przejeżdzalem w obu kierunkach w nocy takze korków zero.W poprzednich wakacjach jechalem przez Słowacje i chyba następnym razem pojade Kraków-Cieszyn-Cadca-Zylina-Bratyslawa-Wien ...
Z pewnościa Slowacy maja lepsze drogi , chociaż z drugiej strony przez Czechy znikomy ruch.Pozdrawiam.
Czołem,
Już któryś raz widzę, że jeździcie z Brna przez Mikulov do Wiednia. Dlaczego, skoro z Brna jest autostrada do Bratysławy a stamtąd można jadąc jakieś 20km zwykłą drogą ominąć Wiedeń w wpaść od razu na A2?
Rafał
dids76 napisał(a):rafmart napisał(a):will napisał(a):Witam ja 14.08 jechalem trasą Kraków-Cieszyn--Brno-Mikulov-Wiedeń-Graz-Mureck-Lenart-Ptuj-Macelj-Sestanovac-Makarska.
Czołem,
Już któryś raz widzę, że jeździcie z Brna przez Mikulov do Wiednia. Dlaczego, skoro z Brna jest autostrada do Bratysławy a stamtąd można jadąc jakieś 20km zwykłą drogą ominąć Wiedeń w wpaść od razu na A2?
Rafał
Witam,
Dlatego żeby nie kupować winiety na Słowację!!
pierro napisał(a):Odświeżam stary wątek bo chciałem w tym roku jechać przez Cieszyn - Cadca - Zylina i dalej autostradą. Znalazłem jednak jedną informację o wykopkach pod Zyliną, gdzie traci się podobno około 1 godziny. Czy ktoś jechał ostatnio tą trasą - jakie są tam utrudnienia?
szarlotka napisał(a):A ja zawsze jadę przez Cieszyn, Mikulov, Brno, Wiedeń Graz. Przez Wiedeń jadę w nocy, Czeskie drogi pokonuje tez w nocy( i tak o niebo lepsze od polskich) wiec nie widzę pogrzeby jeszcze wydawać 9,9Euro na Słowackie drogi skoro już i tak za Czeskie zapłaciłem. A za 9,9 euro można zakupić kilka piwek i w miłym towarzystwie wypić . Korki mogą się wszędzie przytrafić i niestety nie mamy na to wpływu. Ważne aby czasowo dobrze zaplanować drogę i to jest wydaje mi się najważniejsze. Ja z okolic Warszawy wyruszam po południu ok 14/15 i zamierzam dotrzeć na Rab ok 10/11 następnego dnia .
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi