Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Czechy czy Słowację?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Puzzle1
Croentuzjasta
Przez Czechy czy Słowację?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Puzzle1 » 15.04.2006 20:54

Im dłużej czytam forum, tym bardziej jestem niepewny, czy dobrze robię.Coraz więcej osób jeździ przez Słowację.
Ja od 5 lat jeżdzę na Cro przez Czechy( z Katowic )- tak poleciają mi co roku kierowcy TIR i tak zostało mi we krwi. Nigdy nie jechałem przez Słowację.
W związku z tym proszę o informację od osób które miały okazję jechać oboma trasami. Która trasa jest lepsza? Info od osób które, jechały tylko przez Słowację nie będzie dla mnie miarodajne, bo zależy mi na porównaniu. Dzięki za wszelkie posty.

Pozdrawiam

Puzzle1
lipek11
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) lipek11 » 18.04.2006 16:32

JA BYŁEM DWA RAZY W 2003 I 2005 W TYM RAZ JECHAŁEM PRZEZ CZECHY.LEPIEJ JECHAĆ PRZEZ SŁOWACJA JAST PRAKTYCZNIE CAŁY CZAS AUTOSTRADA TYLKOODCINEK Z Z CZESKIEJ GRANICY DO ŻLINY TO JEDNOPASMOWKA.JA JESTEM Z RADOMSKA WIEC JADE TAK:RADOMSKO,CIESZYN,CZESKI CIESZYN, ZLINA, BRATYSŁAWA, WIEDEŃ, GRAZ, MARIBOR ZAGRZEB I Z ZAGRZEBIA AUTOSTRADĄ DO SAMEGO SPILITU I POTEM DO PODSTRANY :P
Puzzle1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Puzzle1 » 18.04.2006 17:41

lipek11 napisał(a):JA BYŁEM DWA RAZY W 2003 I 2005 W TYM RAZ JECHAŁEM PRZEZ CZECHY.LEPIEJ JECHAĆ PRZEZ SŁOWACJA JAST PRAKTYCZNIE CAŁY CZAS AUTOSTRADA TYLKOODCINEK Z Z CZESKIEJ GRANICY DO ŻLINY TO JEDNOPASMOWKA.JA JESTEM Z RADOMSKA WIEC JADE TAK:RADOMSKO,CIESZYN,CZESKI CIESZYN, ZLINA, BRATYSŁAWA, WIEDEŃ, GRAZ, MARIBOR ZAGRZEB I Z ZAGRZEBIA AUTOSTRADĄ DO SAMEGO SPILITU I POTEM DO PODSTRANY :P

Wielkie dzieki. Czy autostrada jest od samej Żliny? Ja słyszałem ,że 40km za.

Puzzle1
Adam,K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam,K » 18.04.2006 18:29

Cześć http://www.de.map24.com/
http://www.viamichelin.com/
tam zaglądnij wszystkiego się dowiesz. A ja jechałem przez Słowację i była b. fajna autobana chuba aż do granicy Aus.
Alek70
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alek70 » 18.04.2006 18:38

Puzzle1 napisał(a):
Czy autostrada jest od samej Żliny? Ja słyszałem ,że 40km za.

Puzzle1

Autostrada za Zyliną zaczyna się jakieś 50Km i jest do samej Bratysławy
Puzzle1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Puzzle1 » 20.04.2006 08:54

Policzyłem dlugości odcinków 1-no pasmowych i 2-pasmowych z Cieszyna do Wiener Neustadt przez Czechy i Słowacje wg Waszych Route Planerów i wyszło mi:

Przez Czechy w sumie 380km w tym 227km 2-pasmówką i 153km 1-pasmówką

Przez Słowację w sumie 362km w tym 165km 2-pasmówką i 197km 1-pasmówką.

I dalej nie mam argumentu aby jechać przez Słowację. Bo niby krócej , ale mniej komfortowo.

Przez Czechy:
Cieszyn-Nowy Jicin (1-pasmówka)-52km
Nowy Jicin-Mikulow(2)- 166km
Mikulow-Wiedeń(1)-101km
Wiedeń-Wiener Neustadt(2)-94km

Przez Słowację
Cieszyn-Povazska Bystrica (1)-103km
Povazska Bystrica-Bratysława(2)-165km
Bratysława-Wiener Neustadt(1)-94km

poprawcie mnie ,jeżeli coś żle wyliczyłem. W Czechach 2-pasmówka kończy sie trochę przed Mikulowem, ale przyjąłem Mikulow.

Pozdrawiam

Puzzle1
Alek70
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alek70 » 20.04.2006 09:22

Jak już pisałem gdzieś na forum nie ma jednoznacznej odpowiedzi która trasa lepsza, jeden jest przekonany do trasy na Wiedeń a drugi do trasy na Bratysławę i nie rozpatrywałbym tego w kategoriach czy "dobrze robisz" ja jadę na Bratysławę bo chcę ominąć Wiedeń i to dla mnie jest wystarczający powód a to że za Bratysławą mam do pokonania ok 100 km nie autostradą to przecież na wyścigi nie jadę tylko na wakacje a droga na tym odcinku do złych nie należy. A co do komfortu jazdy to też różnie z tym może być bo jak się trafi na korki w Wiedniu to stanie w korku do komfortu raczej trudno zaliczyć - więc zależy kto co lubi i to wszystko.
Bogdan007
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bogdan007 » 21.04.2006 18:13

Z okolic Katowic polecam zdecydowanie trasę jaką opisał Lipek 11.
Jest to trasa szybka i wygodna. Nie ma w niej podziału pomiędzy Czechy czy Słowację czy też pomiędzy Bratysławą czy Wiedniem.
Przy wyjeździe b. wcześnie rano z południowych regionów polski, na wybrzeże chorwackie mozna dojechać w jeden dzień.
Pamietaj, że jaką byś trasę nie wybrał, to nie ma cosię spieszyć - podróż jest już częścią naszego urlopu.
Życzę miłych wrażeń i udanego wypoczynku w Chorwacji.
8)
712margolcia
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) 712margolcia » 22.04.2006 21:42

Czy ktoś może mi podać jakie są opłaty (koszt autostrady i winiety)
do Splitu? Dzięki
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 23.04.2006 00:40

W Chorwacji nie ma winiet, płaci się za odcinki autostrady na bramkach.
http://www.hac.hr/modules.php?r=cestarina&c=1-2
wyrzej
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wyrzej » 23.04.2006 13:33

Witam,
już wcześniej na tym forum zastanawiałem się nad tym samym problemem. Widzę, że i Ciebie, Puzzle1, dopadły wątpliwości, pomimo, że za namową kierowców TIR-ów polecałeś trasę przez Czechy.
Trzy lata temu jechałem przez Słowację. Droga całkiem przyjemna. Co prawda atostrady na mapie zaznaczone były od Ziliny - w rzeczywistości dopiero zaczynali budowę i trzeba było spore odcinki objeżdżać wąskimi, zatłoczonymi dróżkami. Być może przez te 3 lata coś zrobili...(może więcej niż u nas).
Trasy przez Czechy nie znam, wiec nie zabieram na ten temat głosu. Sam zbieram wszelkie opinie i sugestie. Kusi, ale faktycznie Wiedeń moze być sporym utrudniemiem, szczególnie, że w moich planach podróży wypadnie w sobotnie popołudnie.
Do podjęcia decyzji jeszcze sporo czasu.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 25.04.2006 06:33 przez wyrzej, łącznie edytowano 2 razy
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 23.04.2006 15:30

http://www.highways.sk/
http://motorways-exitlists.com/
Jeszcze Słowacy za te trzy lata nie oddali do użytku nowego odcinka autostrady w okolicach Ziliny, ale budują (można na pooglądać zdjęcia z budowy)
W okolicach Povaskiej Bistricy parę kilometrów ma być oddane końcem tego roku a więcej w 2007.
pozdrawiam
Puzzle1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Puzzle1 » 25.04.2006 08:00

wyrzej napisał(a):Witam,
już wcześniej na tym forum zastanawiałem się nad tym samym problemem. Widzę, że i Ciebie, Puzzle1, dopadły wątpliwości, pomimo, że za namową kierowców TIR-ów polecałeś trasę przez Czechy.
Trzy lata temu jechałem przez Słowację. Droga całkiem przyjemna. Co prawda atostrady na mapie zaznaczone były od Ziliny - w rzeczywistości dopiero zaczynali budowę i trzeba było spore odcinki objeżdżać wąskimi, zatłoczonymi dróżkami. Być może przez te 3 lata coś zrobili...(może więcej niż u nas).
Trasy przez Czechy nie znam, wiec nie zabieram na ten temat głosu. Sam zbieram wszelkie opinie i sugestie. Kusi, ale faktycznie Wiedeń moze być sporym utrudniemiem, szczególnie, że w moich planach podróży wypadnie w sobotnie popołudnie.
Do podjęcia decyzji jeszcze sporo czasu.
Pozdrawiam

Bo to jest tak . Im człowiek wiecej czyta tym jest coraz głupszy, i zaczyna zastanawiac sie czy dobrze robi. Dlatego też przychylam się do opinii Alek(a)70- " zależy co kto lubi ". Pozostaje przy swojej starej trasie i jadę przez Czechy. Wiedeń po południu może być rzeczywiście problemem. Ja jade w nocy więc będzie OK. Ogólnie Wiedeń jest prostszy do przejechania, niż niejedna dużo mniejsza miejscowość. (Po wjeździe do Wiednia długa 2 pasmówka z licznymi światłami, ale zieloną linią, wyjazd na autostradę i już jesteś w Grazu)

Pozdrawiam

Puzzle1
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 25.04.2006 09:36

lipek11 napisał(a):JA BYŁEM DWA RAZY W 2003 I 2005 W TYM RAZ JECHAŁEM PRZEZ CZECHY.LEPIEJ JECHAĆ PRZEZ SŁOWACJA JAST PRAKTYCZNIE CAŁY CZAS AUTOSTRADA TYLKOODCINEK Z Z CZESKIEJ GRANICY DO ŻLINY TO JEDNOPASMOWKA.JA JESTEM Z RADOMSKA WIEC JADE TAK:RADOMSKO,CIESZYN,CZESKI CIESZYN, ZLINA, BRATYSŁAWA, WIEDEŃ, GRAZ, MARIBOR ZAGRZEB I Z ZAGRZEBIA AUTOSTRADĄ DO SAMEGO SPILITU I POTEM DO PODSTRANY :P

Czesi też kończą ostatni odcinek autostrady do naszej granicy (było ostatnio o tym głośno) więc nie ma problemu. a z Katowic to jadąc przez Austrię to chyba jednak przez Czechy jest bliżej.

Pozdr
Puzzle1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Puzzle1 » 25.04.2006 12:03

Piotr Lutynski napisał(a):

Czesi też kończą ostatni odcinek autostrady do naszej granicy (było ostatnio o tym głośno) więc nie ma problemu. a z Katowic to jadąc przez Austrię to chyba jednak przez Czechy jest bliżej.

Pozdr

Witaj Piotrze
Już tak bardziej z ciekawości, bo ten kawałek mnie nie zbawi.Czy wiesz cos więcej, odkąd zaczyna się 2 pasmówka.Do tej pory Novy Jicin.

Puzzle1
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone