Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Czechy czy Słowację?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 15.05.2006 21:33

Byłem raptem dwa razy samochodem w Chorwacji. Jechałem dwoma trasami , przez Czechy i Słowacje. Definitywnie uważam , że trasa przez Czechy jest prostsa i lepsza. Nie mozna zabłądzić i nie trzeba tak uwazać jak w Słowacji. W Bratysławie mozna sie pogubic i nie trafic na własciwe przejscie. Droga dalej przez Austrie wcale nie jest taka dobra. Zdecydowanie polecam Czechy, szybciej, prosto i bezproblemowo, duzo autostrad i nie trzeba szukać objazdów i sleczyc nad mapa.
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 15.05.2006 22:01

darek1 napisał(a):Byłem raptem dwa razy samochodem w Chorwacji. .

Bo Ty wogóle raptus jesteś. :D Ale trasa przez Czechy jest rzeczywiście oki.
Zbyszek_Nik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zbyszek_Nik » 16.05.2006 13:07

Dwa lata temu jechałem przez Czechy było sporo remontów powiedzcie czy juz skończyli?
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 16.05.2006 20:26

darek1 napisał(a): (ciach) W Bratysławie mozna sie pogubic i nie trafic na własciwe przejscie. Droga dalej przez Austrie wcale nie jest taka dobra. (ciach)

Czasy przejazdu p. Bratysławę ulicami miasta już minęły. Autostrada D1/D2/D4 wyprowadza Cię na przejście Jarovce-Kitsee skąd do autostady M1 na Wiedeń masz ok 25 km. Możesz podjechać również na przejscie Berg i stamtąd do M1 masz ok 40 km.
moondek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) moondek » 17.05.2006 12:23

Słowacja! :)
Warszawa - Katowice - Bielsko-Biała (tu się kończy "dwupasmówka" - Żywiec - Zwardoń - Cadca - Żlina (autostrada) - Bratysława - a dalej przez Austrię.
Bob
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bob » 21.05.2006 20:46

Puzzle1 napisał(a):Przez Czechy:
Cieszyn-Nowy Jicin (1-pasmówka)-52km
Nowy Jicin-Mikulow(2)- 166km
Mikulow-Wiedeń(1)-101km
Wiedeń-Wiener Neustadt(2)-94km

Przez Słowację
Cieszyn-Povazska Bystrica (1)-103km
Povazska Bystrica-Bratysława(2)-165km
Bratysława-Wiener Neustadt(1)-94km

z Bratysławy policzyłeś chyba drogę przez Purbach a przecież można pojechać przez Wiedeń, poza tym omijając Wiedeń jest sporo drogi ekspresowej, także dwujezdniowej, do wygodnych dróg zalicza się też odcinek Jabłonków (CZ) - granica Słowacka, jest także półautostradowa obwodnica Czadcy i dalszy szybki odcinek aż do Żyliny

ja od zawsze jeżdżę przez Słowację, ale żeby było zabawnie do Wiednia już różnie, bo niedaleko a nie lubię zawsze tą samą drogą podróżować, jednak gdy trzeba ciąć daleko i oszczędzać czas wolę SK, może ze względu na sentyment w końcu mam taką rejestrację :wink:
romero
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) romero » 22.05.2006 21:20

gospodarz napisał(a):
darek1 napisał(a): (ciach) W Bratysławie mozna sie pogubic i nie trafic na własciwe przejscie. Droga dalej przez Austrie wcale nie jest taka dobra. (ciach)

Czasy przejazdu p. Bratysławę ulicami miasta już minęły. Autostrada D1/D2/D4 wyprowadza Cię na przejście Jarovce-Kitsee skąd do autostady M1 na Wiedeń masz ok 25 km. Możesz podjechać również na przejscie Berg i stamtąd do M1 masz ok 40 km.

A jak z LPG na tych trasach ?
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 26.05.2006 16:44

Poniżej link z ładnie rozrysowanymi trasami z Pragi i Bratysławy.
http://www.chorvatske.cz/region/content ... trasy.html
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 26.05.2006 18:23

Gospodarzu :lol: z tej sameej strony link moze być po polsku :lol:
http://www.chorwackie.pl/region/content ... jazdu.html
Janusz7i4
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz7i4 » 06.09.2006 15:45

Nie wiem jak koledzy ale jadąc trasą
CSORNA - SZOMBATHELY - MURSKO SREDISCE jechałem 3 godz. bez madatu z dozwoloną prędkością (w nocy)
maciej1969
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciej1969 » 06.09.2006 15:56

Janusz7i4 napisał(a):Nie wiem jak koledzy ale jadąc trasą
CSORNA - SZOMBATHELY - MURSKO SREDISCE jechałem 3 godz. bez madatu z dozwoloną prędkością (w nocy)

Z lekka ,,przekraczając" ( też bez mandatu ) i w dzień - wychodzi 2,5 godziny - sprawdziłem ! :lol: :lol: :lol:
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 07.09.2006 04:33

maciej1969 napisał(a):

Z lekka ,,przekraczając" ( też bez mandatu ) i w dzień - wychodzi 2,5 godziny - sprawdziłem ! :lol: :lol: :lol:

Dokladnie,jak wyzej,tylko dwa razy oszczegli mnie na CB o patrolach.Przejechalem w 2,5 godziny,bez szalenstw.
sirk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sirk » 07.09.2006 12:00

Haweł napisał(a):
maciej1969 napisał(a):

Dokladnie,jak wyzej,tylko dwa razy oszczegli mnie na CB o patrolach.Przejechalem w 2,5 godziny,bez szalenstw.

Ja tak samo. W biały dzień, lekko przekraczając prędkość poza miastem, w miastach spokojnie, czas 2h 25 min od budki granicznej SLO/HUN do budki HUN/SLOV, w nocy (dużo Tirów z naprzeciwka) 2h 45min.
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Czechy czy Słowację? - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone