Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Cieszyn czy Zwardoń?!

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
infantasy
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) infantasy » 08.08.2011 12:34

Nie jadę przez Czechy. lecę 86 przez Węgry. Dzięki za podpowiedź co do gierkówki. Czy ktoś jeszcze może to potwierdzić ? Tzn. remontowana ale najszybsza ?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 08.08.2011 12:40

infantasy napisał(a):Nie jadę przez Czechy. lecę 86 przez Węgry.

Też o tym jest

http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=27834

Czasem wato zajrzeć na drugą stronę :wink:
infantasy
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) infantasy » 08.08.2011 12:44

Nie pytam o 86 Januszu ale o przejazd "gierkówką".
Czasem warto sprawdzić 2 posty wstecz. ;)
marcin10
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin10 » 08.08.2011 12:51

th_omas napisał(a):Witam, ja zamierzam we wtorek tj 09.08.2011 pojechać trasą - Bytom - Zwardoń - Zilina - dalej autostradą przez Słowację następnie odbić na węgierski Gyor a dalej na Szekesfeherval i M7 w kierunku Zagrzebia i Rijeki - a dokładnie do Dramalj - uważam że to najlepsza i optymalna trasa - po powrocie okaże się czy mam rację!

Ja jechałem tą trasą na Pag 16.07. Trasa szybka i bezproblemowa. Polecam

Pozdrawiam
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 08.08.2011 12:56

infantasy napisał(a):Nie pytam o 86 Januszu ale o przejazd "gierkówką".
Czasem warto sprawdzić 2 posty wstecz. ;)

O "gierkówce" informował Kichol dlatego założony temat tu przeniosłem.

Napisałeś, że lecisz 86, więc link dostałeś :wink:
infantasy
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) infantasy » 08.08.2011 13:53

2 do zera dla gierkówki pomimo remontów. Dzięki za info.
waldis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldis » 14.08.2011 18:28

Jechałem wczoraj. Przed Bielskiem zwężka, kilkanaście minut w korku. Na wylocie na Żywiec ruch wahadłowy, kolejne kilkadziesiąt minut stania. Chyba Cieszyn, ale z ominięciem Bielska. Potem do Wiednia bez przeszkód. Jutro zobaczę, co dalej.
bzyq74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bzyq74 » 14.08.2011 19:51

marcin_plock napisał(a):Próbował ktoś z Was drodzy forumowicze lecieć przez Wisłę i Istebną ??

Próbować można, ale po co ?! trasa 10 km dłuższa do tego kręta przez Istebną niż przez Leszną Górną, a do tego podjazd pod Kubalonke i ser szwajcarski w Istebnej.

Kichol napisał(a):Ja bym pojechał z Wawy gierkówką na Chałupki przez Tarnowskie Góry.

:evil: Najgorsza opcja - odcinek TG-Gliwice zapchany - masa TIR-ów + budowa A1 (wyjazdy z budowy wywrotek).
Tylko do Katowic a potem A4-->A1-->Wodzisław-->Chałupki
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 20.08.2011 19:10

Czy ktoś ma najnowsze informacje na temat przejazdu przez Bielsko? Jaki jest aktualnie stan robót, czy są jeszcze zwężki i wahadła na wyjeździe w stronę Żywca? Wydaje mi się, że ze względu na roboty przed Wilkowicami, warto przejechać centrum Bielska i odbić na Żywiec dopiero w Bystrej lub nawet Buczkowicach. Czy ktoś może to potwierdzić?
grzes-80
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzes-80 » 21.08.2011 10:44

są zwężki i wahadełka na żywieckiej. Najlepsza i najszybsza trasa to bielko-skoczów-ustroń-leszna-trzyniec-mosty-cadca
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 21.08.2011 19:25

grzes-80 napisał(a):są zwężki i wahadełka na żywieckiej. Najlepsza i najszybsza trasa to bielko-skoczów-ustroń-leszna-trzyniec-mosty-cadca

Dziś sprawdzone. Zwężki i zrywany asfalt w Bielsku. Jeśli mam jechać na Leszną to po co pakować się na Bielsko. Odcinek Tychy-Bielsko to jedna z gorszych dróg "szybkiego ruchu" jakie znam. Do Ustronia można dojechać znacznie lepszą i jeszcze szybszą drogą nr 81.
grzes-80
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzes-80 » 21.08.2011 21:32

hej
z Rudy to jasne że nie ma się co pakować na Bielsko, ja mieszkam w Bielsku a przez 3 lata pracowałem w Cadcy to dlatego tak napisałem bo jeździłem wszystkimi możliwyni drogami i ta jest najlepsza, a odcinek Tychy-Bielsko wg. mnie nie jest chyba najgorszy ale jest napewno najgorszy, pozdrawiam
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 22.08.2011 11:05

Bielsko pominąłbym przez najbliższy czas. Pytani jeszcze, jaki dzień, ale nie jest dobrze. Ja wyjeżdżam do Orebic 28.VIII i jadę na Chałpuki. Jakiś czas temu jechałem do Włoch i wybrałem trasę BB-Żywiec-Zwardoń. Wymęczyłem się i po polskiej stronie i po słowackiej, a wyjeżdżałem z Katowic, więc dużo kilometrów nie zdążyłem przejechać.

Zapytam jeszcze o jedną rzecz, bo coś mi się tu miesza. Jadę przez Chałupki, Czechy, Austra, Mureck, Lenart, Ptuj...i wpadam na drogę E59. Pytanie pierwsze: w jakiej miejscowości przekraczam granicę? W Macelj? Widzę, że jest ona położona poniżej granicy...

Pytanie drugie: Najpierw jadę A2. Rozumiem, że wjazd to Trakošćan (Macelj), a wyjazd to Zaprešić (Zagreb), czyli koszt 42kn. Potem mam odcinek bezpłatny i wpadam na A1 z bramkami i przejeżdzam ją Zagreb (Lučko)-Vrgorac, czyli koszt 191 kn. Wszystko sobie dobrze poukładałem? Obliczałem wg http://www.chorwackie.pl/chorwacja/auto ... platy.html

Wolę zapytać, aby na bramkach nie dać się oszukać i nie być zdziwionym.

Jeszcze pytanko: autostrady w Chorwacji działają na zasadzie "na wjeździe bilet - na wyjeździe płacę"? Nic po drodze nie będzie kasowane, czy też może są bramki na autostradzie, a nie tylko na wjazdach?"

I dwie kwestie...nie wiecie, po ile jest Jack Daniel's w Chorwacji? I czy wiecie coś na temat strefy bezcłowej na granicy CZE/AUT?
marcin_plock
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin_plock » 22.08.2011 11:39

Bardzo dobrze obliczyłeś.

Jeszcze pytanko: autostrady w Chorwacji działają na zasadzie "na wjeździe bilet - na wyjeździe płacę"? Nic po drodze nie będzie kasowane, czy też może są bramki na autostradzie, a nie tylko na wjazdach?"

Jest tak jak piszesz. Całe szczęście nikt nie wpadł na pomysł tak jak na naszej A2. W CRO masz bramki tylko na poczatku do pobrania biletu, później przed Zagrzebiem płacisz. Kolejne za Zagrzebiem do wzięcia biletu i przy zjeździe z autostrady znów płacenie.
Po drodze nie ma żadnych bramek pośrednich. Są tylko na węzłach zjazdowych.
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 22.08.2011 12:09

Dzięki wielkie za odpowiedź!
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Cieszyn czy Zwardoń?! - strona 24
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone