Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Cieszyn czy Zwardoń?!

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zbig99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbig99 » 16.06.2011 11:10

lukasz1977 napisał(a):
zbig99 napisał(a):
dorion napisał(a):Proszę o podanie aktualnego stanu drogi od Cieszyna do Ziliny, skonczyli z remontami?

To jest najciekawsze...
Ostatnio widziałem mapkę remontów na któtkim odcinku Cieszyn - Cadca przez Mosty u JAblunkowa... Niestety na stronie czeskiej o remontach drogowych pełno wrzuconych znaków z remontami a nawet znaków że droga jest zamknięta miejscami na tym odcinku(??)... wychodzi totalna niewiedza jak jest aktualnie naprawdę.

Rozważam 2 trasy:
1. Katowice-Pruchna-Cieszyn-Mosty u Jablunkova-Cadca-Żylina (jechałem 3 razy ale jeszcze przed remontami)
2. Katowice-Bielsko-Zywiec-Zwardon-Skalite-Cadca-Zylina... "(nie jechałem ani razu, w tamtym roku wracałem przez Skalite ale odbiłem na Jaworzynke, Koniaków Wisłę i było w miarę OK ale czasowo tak sobie)...
Aha będę jechał w sobotę 25.06 wcześnie ok. 04:00 z Katowic....

GPS podaje informację, że zarówno trasa 1 jak i 2 to ~170km i podobny czas przejazdu +-4 minuty...

Podajcie świeże informacje.. Jeśli czasy i długości ww tras są podobne to jednak lepiej wybrac trasę nr 2 ?? To tak pod kątem straty na korkach na trasie Cieszyn-Cadca ???

Poradźcie proszę... a moze ktroś niedawno testował te 2 trasy ?

Ja tez mam ten problem ale jak wyjeżdżasz o 4 rano w sobotę to zanim się wszyscy obudzą będziesz już za Żiliną ;) Więc nawet jak będą remonty to prawdopodobieństwo korków znikome.
Napisz jak przejedziesz już bo my jedziemy 02.07 i też nie wiemy jak jechać ;)

No jasne :D ale jak będa objazdy to GPS wyprowadzi mnie w pole więc pewnie stracę cenny czas.. :?
kristkp
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kristkp » 24.06.2011 14:47

W tym roku chciałbym przetestować odcinek przez Zwardoń, ponieważ w zeszłym roku jadąc kawałkiem czeskiej betonowej autostrady pękła mi felga aluminiowa i niechałbym mieć powtórki z rozrywki. Jeżeli możecie to podpowiedzcie, w którym miejscu się on znajduje, bo kusi mnie jeszcze przetestowanie wersji przez Bohumin, ale nie wiem czy nie wpadnę w ten kawałek ponownie. Do wyjazdu jeszcze 2 dni i nie mogę się zdecydować.
ufokking
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ufokking » 24.06.2011 15:33

kristkp napisał(a):W tym roku chciałbym przetestować odcinek przez Zwardoń, ponieważ w zeszłym roku jadąc kawałkiem czeskiej betonowej autostrady pękła mi felga aluminiowa i niechałbym mieć powtórki z rozrywki. Jeżeli możecie to podpowiedzcie, w którym miejscu się on znajduje, bo kusi mnie jeszcze przetestowanie wersji przez Bohumin, ale nie wiem czy nie wpadnę w ten kawałek ponownie. Do wyjazdu jeszcze 2 dni i nie mogę się zdecydować.

Podpowiadam::roll:

Przejście graniczne Zwardoń/Myto-Skalité dawne polsko-słowackie całodobowe drogowe przejście graniczne położone w województwie śląskim, w powiecie żywieckim, w gminie Rajcza. Przejście znajdowało się w przysiółku Myto położonym około 1 km od centrum Zwardonia. Zostało uruchomione w 1997 roku.

16 stycznia 2006 roku otwarto do ruchu pasażerskiego nowy terminal wraz z 1,4 km nowej dwujezdniowej drogi, która obecnie stanowi początkowy fragment drogi ekspresowej S69.

21 grudnia 2007 na mocy Układu z Schengen przejście zostało zlikwidowane.
kristkp
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kristkp » 24.06.2011 17:29

Chodziło mi o kawałek autostrady w Czechach z kiepską, powybijaną betonową nawierzchnią :) Ale dzięki za kawałek historii.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 24.06.2011 19:17

kristkp napisał(a):W tym roku chciałbym przetestować odcinek przez Zwardoń, ponieważ w zeszłym roku jadąc kawałkiem czeskiej betonowej autostrady pękła mi felga aluminiowa i niechałbym mieć powtórki z rozrywki. Jeżeli możecie to podpowiedzcie, w którym miejscu się on znajduje, bo kusi mnie jeszcze przetestowanie wersji przez Bohumin, ale nie wiem czy nie wpadnę w ten kawałek ponownie. Do wyjazdu jeszcze 2 dni i nie mogę się zdecydować.

Z Katowic kierujesz się na Bielsko i dalej na Żywiec. Nie wiem w jakim stanie jest dziś obwodnica Bielska bo nią nigdy nie jeżdżę. Przejeżdżam po prostu przez centrum Bielska a następnie skręcam z dwupasmówki na Żywiec. Następnie kierujesz się już na Zwardoń. Raczej nie zabłądzisz. Nie ma takiej możliwości. Ze Zwardonia zjeżdżasz przez Skalite do Czadcy i dalej do Żyliny. Stąd już autostrada do Bratysławy. Zaraz za granicą w przydrożnych sklepikach można zaopatrzyć się w winietkę na słowacką autostradę. Ja zawsze tędy jeżdżę i wydaje mi się że to najlepszy wariant. Najbardziej uciążliwy odcinek to Katowice-Bielsko, gdzie co chwilę stoisz na światłach. Za Bielskiem już jest ok. :)
granaux
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) granaux » 24.06.2011 22:34

Jechałem na początku czerwca br na trasie Cieszyn - Zilina, żadnych korków, jedno zwężenie drogi związane z remontem mostu ze światłami wahadłowymi. Czas przejazdu do Ziliny 1 godzina. Polecam
Leszek W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek W » 25.06.2011 07:17

granaux napisał(a):Jechałem na początku czerwca br na trasie Cieszyn - Zilina, żadnych korków, jedno zwężenie drogi związane z remontem mostu ze światłami wahadłowymi. Czas przejazdu do Ziliny 1 godzina. Polecam

I tego chyba się będę trzymał - miałem coś kombinować, zmieniać ale tak est chyba najsprawniej - jeśli się mylę - sprostujcie.
KB
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) KB » 25.06.2011 08:11

greenrs napisał(a):

Z Katowic kierujesz się na Bielsko i dalej na Żywiec. Nie wiem w jakim stanie jest dziś obwodnica Bielska bo nią nigdy nie jeżdżę. Przejeżdżam po prostu przez centrum Bielska a następnie skręcam z dwupasmówki na Żywiec. Następnie kierujesz się już na Zwardoń. Raczej nie zabłądzisz. Nie ma takiej możliwości. Ze Zwardonia zjeżdżasz przez Skalite do Czadcy i dalej do Żyliny. Stąd już autostrada do Bratysławy. Zaraz za granicą w przydrożnych sklepikach można zaopatrzyć się w winietkę na słowacką autostradę. Ja zawsze tędy jeżdżę i wydaje mi się że to najlepszy wariant. Najbardziej uciążliwy odcinek to Katowice-Bielsko, gdzie co chwilę stoisz na światłach. Za Bielskiem już jest ok. :)

nasilenie ruchu w Polsce na bierząco www.tvn24.pl drogowskaz24
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 25.06.2011 12:24

granaux napisał(a):Jechałem na początku czerwca br na trasie Cieszyn - Zilina, żadnych korków, jedno zwężenie drogi związane z remontem mostu ze światłami wahadłowymi. Czas przejazdu do Ziliny 1 godzina. Polecam

A jak jest z oznaczeniami na trasie Cieszyn - Jablunkov? Jechałem w tamtym roku i mapa swoje, GPS swoje, znaki swoje - oznakowanie było fatalne!
granaux
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) granaux » 25.06.2011 12:54

Żadnych objazdów, droga wyremontowana, nowa betonowa nawierzchnia (tam gdzie w ubiegłym roku był objazd) teraz można śmiało smigać- kierunek Żilina drogą nr 11 i nie ma żadnych problemów. Po przejechaniu Trzyńca i Wędryni jedzie się sprawie, jedynie wkurzają trochę pseudoradary gdzieniegdzie ustawione w terenie zabudowanym. Korzystam z nawigacji VW RNS 510 i prowadziła mnie jak po sznurku. Jeżdzę tą drogą nieprzerwanie rokrocznie do cro od 2000 roku i był to najlepszy przejazd przez ten odcinek drogi.
KB
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) KB » 27.06.2011 10:09

Czy w tym roku nic się nie zmieniło -odcinek czeski od Cieszyna do zjazdu 70
jest dalej bezpłatny

www.uamk.cz/index.php?option=com_conten ... Itemid=136

mało precyzyjna mapa.
piotr62
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr62 » 27.06.2011 13:42

granaux napisał(a):Żadnych objazdów, droga wyremontowana, nowa betonowa nawierzchnia (tam gdzie w ubiegłym roku był objazd) teraz można śmiało smigać- kierunek Żilina drogą nr 11 i nie ma żadnych problemów. Po przejechaniu Trzyńca i Wędryni jedzie się sprawie, jedynie wkurzają trochę pseudoradary gdzieniegdzie ustawione w terenie zabudowanym.

Cześć,
A jak słynny mostek? Jest na nim ciągle wahadelko?
W sezonie to może być problem.
P.
kristkp
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kristkp » 27.06.2011 21:32

No i dotarłem do Chorwacji. Przetestowałem przejazd przez Zwardoń i Słowację i muszę przyznać, że nie było tak źle. Prawdopodobnie następnym razem też się tędy wybiorę. Odcinek Bielsko-Biała - Żywiec rzeczywiście był dosyć wolny, ale na szczęście dosyć krótki, potem kawałek przez Słowację do Żyliny, a potem już szybko do Austrii. Polecam.
surfing
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) surfing » 06.07.2011 10:55

W związku z utrudnieniami drogowymi na wyjeździe z Bielska (zwężenia i ruch wahadłowy) w te wakacje odradzam przejazd przez Bielsko w kierunku Zwardonia.
Obwodnica Bielska będzie otwarta jesienią tego roku.
Takie będą z niej widoki
Obrazek
Drogę s-69 (otwarcie jesień 2012) z Bielska do Żywca już widać ze Skrzycznego
Obrazek
Adam,K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam,K » 06.07.2011 16:01

Nie wiem jak Wy to widzicie, ale dla mnie droga za granicą w Czechach za Cieszynem wygląda na płatną.
Jeżdżę przeważnie przez Słowację, ale pamiętam bodajże dwa lata temu jechałem przez Cieszyn i o ile pamiętam zaraz za naszą granicą był czeski znak "autostrada", więc nie wiem czemu twierdzicie, że jest bez popladku?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Cieszyn czy Zwardoń?! - strona 21
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone