Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Cieszyn czy Zwardoń?!

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 11.06.2011 01:49

Nie gniewajcie się - ale rozumiem, że tak sobie żartujecie ?
Podawanie jakiś kilku czy kilkunastu kilometrowych "opłotków" w naszym regionie dla tych, dla których drogi w najlepszych wymiarach do Cro mają kilkaset, a dla większości liczą grubo ponad 1000 km jest taką grą w gołębia...
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 11.06.2011 05:42

Ni bo widzisz romualdgdzie jak sie ma krótki urlop top sie szuka skrótów. Jak się wie, że gospodarz zaraz po przyjeździe serwuje pyszną rakijke to sie szuka nawet na parking skrótów :wink:
PTYSIEK76
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) PTYSIEK76 » 11.06.2011 07:05

Jestem z Bachowic!w tym roku 5raz na cro!!!polece 86 lub objazd Słoweni!!!Myślałem żeby jechać przez Budapeszt,ale jakoś niewieże że można w 5godzi dojechać do pesztu!!!
Mayki
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mayki » 11.06.2011 07:13

Można
ufokking
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ufokking » 11.06.2011 08:01

romuald22 napisał(a):Nie gniewajcie się - ale rozumiem, że tak sobie żartujecie ?
Podawanie jakiś kilku czy kilkunastu kilometrowych "opłotków" w naszym regionie dla tych, dla których drogi w najlepszych wymiarach do Cro mają kilkaset, a dla większości liczą grubo ponad 1000 km jest taką grą w gołębia...

Nie gniewamy się :wink: Temat Cieszyn czy Zwardoń. Ja mowie Zwardoń i rozważam podając wszystkie możliwe skróty do granicy w Zwardoniu nie urywając zawieszenia a i jak najszybsze opuszczenie naszego kraju ze względu na rewelacyjne warunki podróżowania. Kolega z Żywca wiec myślę ze problem ma rozwiązany a może coś z tematu dla innych się przyda jedni nawet na Zwardoń nie popatrzą bo całkiem nie po drodze a inni Cieszyna na oczy nie chcą widzieć wiec ten odcinek naszych polskich drug niejeden chce jak najszybciej przejechać bo jeśli o mnie chodzi to jest to niecałe 80 km a trzeba na to poświecić 1,30 a w ten czas to ja 150 km na Słowacji robię wiec jest różnica którędy się opuszcza nasz kraj bo by tematu nie było. Ale mi popuściło od rana :P
Mirek68
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mirek68 » 11.06.2011 08:07

T.o.m.a.s.z. napisał(a):.......... ani przez cieszyn ani przez zwardoń.
Katowice - Gliwice A4, na wezle Gliwice Śosnica z A4 na A1 do
Świerklan k/Wodzisława ŚL. dalek ok 15 zwykłej drogi na Chałupki a tuż za przejściem PL-ĆZ w Bohuminie czeska autostrada juz do samego Brna i dalej ....

A gdzie w Bohuminie można winietę kupic?
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 11.06.2011 08:14

Musisz przejechać nad autostradą, na następnym skrzyżowaniu w lewo i jakieś 500m dalej jest stacja benzynowa „Transeurope”, według informacji z ich strony internetowej czynna od 5 do 23
Mirek68
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mirek68 » 11.06.2011 08:41

Dzięki. No niestety pojadę w nocy.
Ale inne pytanie: czy tą winietę mogę kupić już teraz, ale wyjazd mam 15 lipca?
Bo będę we wtorek w Bohuminie to bym kupił hehe
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 11.06.2011 08:43

Bez problemu możesz. Tylko musisz powiedzieć przy zakupie, od kiedy potrzebujesz winiety a sprzedawca zrobi "dziurki" pod odpowiednią datą.
Mirek68
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mirek68 » 11.06.2011 08:55

No to dziękuję bardzo za odpowiedź. Pozdrawiam :)
pumis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pumis » 12.06.2011 20:08

A czy na przejściu w Chałupkach, tak jak w Cieszynie jest budka z winietami ? Mam najnowszą mapę GPS Renault Carminat i ona właśnie proponuję drogę przez A4 Gliwice -A1 Świerklany - Chałupki
Amikol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amikol » 13.06.2011 07:14

via michelin
Katowice- Cieszyn- Żylina-160 km-2,16 h
Katowice-Żywiec -Zwardoń - Żylina-164km-2,59!!!!!!! h
Katowice - Leszna- Żylina -153 km -2,19
według mnie wybór prosty ale nie wszystkim po drodze
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 13.06.2011 07:42

pumis napisał(a):A czy na przejściu w Chałupkach, tak jak w Cieszynie jest budka z winietami ? Mam najnowszą mapę GPS Renault Carminat i ona właśnie proponuję drogę przez A4 Gliwice -A1 Świerklany - Chałupki

Na szamym przejściu nie, ale wcześniej (na światłach musisz skręcić w prawo) jest stacja benzynowa i budki - wszystko otwarte 24/h.
zbig99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbig99 » 15.06.2011 21:15

dorion napisał(a):Proszę o podanie aktualnego stanu drogi od Cieszyna do Ziliny, skonczyli z remontami?

To jest najciekawsze...
Ostatnio widziałem mapkę remontów na któtkim odcinku Cieszyn - Cadca przez Mosty u JAblunkowa... Niestety na stronie czeskiej o remontach drogowych pełno wrzuconych znaków z remontami a nawet znaków że droga jest zamknięta miejscami na tym odcinku(??)... wychodzi totalna niewiedza jak jest aktualnie naprawdę.

Rozważam 2 trasy:
1. Katowice-Pruchna-Cieszyn-Mosty u Jablunkova-Cadca-Żylina (jechałem 3 razy ale jeszcze przed remontami)
2. Katowice-Bielsko-Zywiec-Zwardon-Skalite-Cadca-Zylina... "(nie jechałem ani razu, w tamtym roku wracałem przez Skalite ale odbiłem na Jaworzynke, Koniaków Wisłę i było w miarę OK ale czasowo tak sobie)...
Aha będę jechał w sobotę 25.06 wcześnie ok. 04:00 z Katowic....

GPS podaje informację, że zarówno trasa 1 jak i 2 to ~170km i podobny czas przejazdu +-4 minuty...

Podajcie świeże informacje.. Jeśli czasy i długości ww tras są podobne to jednak lepiej wybrac trasę nr 2 ?? To tak pod kątem straty na korkach na trasie Cieszyn-Cadca ???

Poradźcie proszę... a moze ktroś niedawno testował te 2 trasy ?
lukasz1977
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukasz1977 » 16.06.2011 10:55

zbig99 napisał(a):
dorion napisał(a):Proszę o podanie aktualnego stanu drogi od Cieszyna do Ziliny, skonczyli z remontami?

To jest najciekawsze...
Ostatnio widziałem mapkę remontów na któtkim odcinku Cieszyn - Cadca przez Mosty u JAblunkowa... Niestety na stronie czeskiej o remontach drogowych pełno wrzuconych znaków z remontami a nawet znaków że droga jest zamknięta miejscami na tym odcinku(??)... wychodzi totalna niewiedza jak jest aktualnie naprawdę.

Rozważam 2 trasy:
1. Katowice-Pruchna-Cieszyn-Mosty u Jablunkova-Cadca-Żylina (jechałem 3 razy ale jeszcze przed remontami)
2. Katowice-Bielsko-Zywiec-Zwardon-Skalite-Cadca-Zylina... "(nie jechałem ani razu, w tamtym roku wracałem przez Skalite ale odbiłem na Jaworzynke, Koniaków Wisłę i było w miarę OK ale czasowo tak sobie)...
Aha będę jechał w sobotę 25.06 wcześnie ok. 04:00 z Katowic....

GPS podaje informację, że zarówno trasa 1 jak i 2 to ~170km i podobny czas przejazdu +-4 minuty...

Podajcie świeże informacje.. Jeśli czasy i długości ww tras są podobne to jednak lepiej wybrac trasę nr 2 ?? To tak pod kątem straty na korkach na trasie Cieszyn-Cadca ???

Poradźcie proszę... a moze ktroś niedawno testował te 2 trasy ?

Ja tez mam ten problem ale jak wyjeżdżasz o 4 rano w sobotę to zanim się wszyscy obudzą będziesz już za Żiliną ;) Więc nawet jak będą remonty to prawdopodobieństwo korków znikome.
Napisz jak przejedziesz już bo my jedziemy 02.07 i też nie wiemy jak jechać ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Cieszyn czy Zwardoń?! - strona 20
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone