Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Cieszyn czy Zwardoń?!

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 24.05.2011 14:44

ferster napisał(a):Z W-ki :) należy się włączyć na A4 w stronę Wrocławia, następnie na wysokości Gliwic włączyć się w A1 w stronę Chałupek.

Nie, no podstawy znam - chodzi raczej o niuanse znane tylko miejscowym, np.: czy jechać z Siewierza obwodnicą S1 i wskoczyć na A4, czy może pchać się przez Będzin-Sosnowiec-Katowice i dopiero tu wskoczyć na A4, itp., itd.

Pora przybycia w te rejony to niedziela, ok. 10-11
Stiopa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stiopa » 24.05.2011 17:07

pumis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pumis » 24.05.2011 19:46

el_guapo napisał(a):
ferster napisał(a):Z W-ki :) należy się włączyć na A4 w stronę Wrocławia, następnie na wysokości Gliwic włączyć się w A1 w stronę Chałupek.

Nie, no podstawy znam - chodzi raczej o niuanse znane tylko miejscowym, np.: czy jechać z Siewierza obwodnicą S1 i wskoczyć na A4, czy może pchać się przez Będzin-Sosnowiec-Katowice i dopiero tu wskoczyć na A4, itp., itd.

Pora przybycia w te rejony to niedziela, ok. 10-11

Jedź prosto na Katowice, droga S1 jest gorszej jakości, sporo dziur i ciągle są prowadzone roboty drogowe, więc są i zwężki.
Ja z Warszawy wracałem do domu zawsze prosto na Katowice z S1 korzystałem tylko jak były korki przy remontach w Będzinie i Sosnowcu.
Adam Sz.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam Sz. » 24.05.2011 20:08

el_guapo napisał(a):Pora przybycia w te rejony to niedziela, ok. 10-11

O tej porze to tak prawdę mówiąc nie ma znaczenia, jak pojedziesz. Przejedziesz bez problemu zarówno jadąc S1 do skrzyżowania z A4 w Mysłowicach, jak i jadąc 86 do A4 w Katowicach.
Google podaje, że bliżej jest o prawie 10 km przez Katowice, czas przejazdu również o kilka minut krótszy. W niedziele o tej porze zarówno na S1 i 86 będzie pustawo.

Inaczej, gdyby to był zwykły dzień roboczy. Ale tu też uniwersalnej rady nie ma, gdzie jechać ... Mniej więcej wychodzi podobnie, ale wszystko zależy od korków, które mogą się pojawić jako skutek nieprzewidywanych zdarzeń. :wink:
ufokking
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ufokking » 09.06.2011 19:14

Chciałbym się z wami podzielić jeszcze inna trasą do Zwardonia. Trasa przyda się dla osób które jadą z południa. Dlatego szukałem innej trasy bo przez Kocierz dalej droga zamknięta a pchać się przez Międzybrodzie mi się nie chce bo wiecznie zapchane a tu wyskakuje się powiedzmy w połowie drogi Sucha B. > Żywiec a kilometry prawie takie same jak przez Kocierz. Jechałem już parę razy tą drogą do Kukowa i powiem wam że jest nowy asfalt na całym odcinku od Mucharza do Krzeszowa ( obecnie jeszcze robią odcinek ok 500m od Mucharza z głównej drogi ) dalej elegancki asfalcik bez żadnych dziur.

Może komuś się przyda ta trasa ja nią na pewno śmigam bo jest o wiele lepsza od drogi przez Kocierz.

Obrazek
PTYSIEK76
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) PTYSIEK76 » 10.06.2011 13:34

Ciekawe rozwiązanie!!!a co powiesz jakby jechac Targanice-Porąbka-Tresna -Zarzecze-Żywiec
ufokking
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ufokking » 10.06.2011 15:02

PTYSIEK76 napisał(a):Ciekawe rozwiązanie!!!a co powiesz jakby jechac Targanice-Porąbka-Tresna -Zarzecze-Żywiec

Aby przejechać z Targanic do Porąbki musisz jechać przez miejscowość Wielka Puszcza a ten odcinek drogi jest nie ciekawy, a potem i tak wpadasz na drogę której chce uniknąć bo ruch wielki droga z zakrętami zawalidrogi nie wyprzedzisz zanim do Żywca się dojedzie dla mnie odpada. Możne komuś się przyda, ja dziś jechałem tą droga co pisałem i ruch samochodowy prawie żaden polecam z czystym sumieniem.
PTYSIEK76
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) PTYSIEK76 » 10.06.2011 19:19

jeżeli pojade 86,to skorzystam z twojej trasy!!
ufokking
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ufokking » 10.06.2011 19:49

PTYSIEK76 napisał(a):jeżeli pojade 86,to skorzystam z twojej trasy!!

To zależy skąd startujesz.
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 10.06.2011 20:32

przez Kuków trzeba się znów (przynajmniej dla nas) cofnąć do Mucharza a to masz już ponad 10km. Poza tym nie przesadzajmy, ze przez Międzybrodzia droga taka obsadzona, no może w srodku tygodnia i nie w późniejszych godzinach?
ufokking
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ufokking » 10.06.2011 20:43

Bodzioch Marek napisał(a):przez Kuków trzeba się znów (przynajmniej dla nas) cofnąć do Mucharza a to masz już ponad 10km. Poza tym nie przesadzajmy, ze przez Międzybrodzia droga taka obsadzona, no może w srodku tygodnia i nie w późniejszych godzinach?

Dlatego pisze jak komu pasuje a ze nikt o tym odcinku nigdy nie wspominał wiec napisałem, a ja z niego na pewno z korzystam i tak dla jasności startując od Wadowic do samej granicy w Zwardoniu

przez Mucharz 79km
przez Kocierz 76km
przez Kęty 86km

wniosek nasuwa się sam :wink:
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 10.06.2011 21:07

ufokking napisał(a):
Bodzioch Marek napisał(a):przez Kuków trzeba się znów (przynajmniej dla nas) cofnąć do Mucharza a to masz już ponad 10km. Poza tym nie przesadzajmy, ze przez Międzybrodzia droga taka obsadzona, no może w srodku tygodnia i nie w późniejszych godzinach?

Dlatego pisze jak komu pasuje a ze nikt o tym odcinku nigdy nie wspominał wiec napisałem, a ja z niego na pewno z korzystam i tak dla jasności startując od Wadowic do samej granicy w Zwardoniu

przez Mucharz 79km
przez Kocierz 76km
przez Kęty 86km

no jeśli tak jest to mądre posunięcie i pewnie ja też skorzystam. Tam Od Kukowa, Las-u już fajna droga i pamiętam kiedyś asfalcik też fajny był do samej Łękawicy i jakoś się tam faktycznie wydaje nie bardzo daleko . Zaufam twoim pomiarom odległości i pojadę w tym roku, dzięki :D
ufokking
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ufokking » 10.06.2011 21:16

Bodzioch Marek napisał(a):
ufokking napisał(a):

przez Mucharz 79km
przez Kocierz 76km
przez Kęty 86km

no jeśli tak jest to mądre posunięcie i pewnie ja też skorzystam. Tam Od Kukowa, Las-u już fajna droga i pamiętam kiedyś asfalcik też fajny był do samej Łękawicy i jakoś się tam faktycznie wydaje nie bardzo daleko . Zaufam twoim pomiarom odległości i pojadę w tym roku, dzięki :D

Myślę że będziesz zadowolony, dziś robili ten odcinek 500m od gł drogi z Mucharza w stronę Krzeszowa to jest kawałeczek reszta już nowy asfalt. A ty jedziesz jak zwykle 86-ką :?: Jeśli tak to czekam na info jak te remonty niby straszliwe wyglądają jak objedziesz to pewnie coś naskrobiesz w tym temacie :wink:
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 10.06.2011 21:28

jasne że naskrobiem. Wracając do drogi to tam kiedyś w Śleszowicach i Tarnawie kiepsko z asfaltem było, nawet jakiś pieniek zaasfaltowany wystający po słupie oświetleniowym pamiętam -jakieś 0.5m od krawędzi jezdni:D. Czymże jest wobec tego kilka mijanek i progów na 86 :lol:
dorion
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dorion » 10.06.2011 21:46

Proszę o podanie aktualnego stanu drogi od Cieszyna do Ziliny, skonczyli z remontami?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Cieszyn czy Zwardoń?! - strona 19
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone