Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Cieszyn czy Zwardoń?!

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
gosciak
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) gosciak » 17.05.2011 18:58

trzy razy jechałem przez Cieszyn Brno do Włoch oraz Chorwacji lecz ostatnio jeżdżę przez Zwardoń, Jadę z Mazur-Warszawa-Piotrków-BB-Żywiec, jak remontowali most przed Żywcem dwa lata temu to sobie postałem ze 2 godzinki, ale rok temu (08.2010) było OK jechałem ok. 14-15 w niedzielę. W tym roku też na 99% jadę przez Zwardoń bo nie muszę się pchac przez Mikulov do Wiednia tylko jadę praktycznie non stop autostradą, nie muszę kupowac koron czeskich tylko mam euro.
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 18.05.2011 08:11

Jakbym jechał w niedzielę, to też bym się nie zastanawiał - wsio rawno :) Kwestia waluty jest raczej mało istotna - tak czy siak, po co komu korony? :lol:
Martyna 111
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martyna 111 » 18.05.2011 09:20

A jak wygląda przejazd właśnie przez Zwardoń, ale w sobotę około południa, ciut po południu?
bzyq74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bzyq74 » 18.05.2011 10:01

Nawet się nie pchaj, wszyscy wtedy jadą w górki i odc BB - Żywiec zapchany.

wg KLIK minął już termin robót na odc. Trzyniec - Mosty u Jablunkova.
Tylko kto nam to potwierdzi?
hoborg
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) hoborg » 18.05.2011 10:16

Ja zawsze na południe jechałem przez Zwardoń, ale rok temu pojechałem przez Cieszyn.
Dla mnie bez porównania na korzyść Cieszyna. Z BB wpadam na drogę ekspresową, potem autostrada i ekspresówki do Mikulova, kawałek zwykłej drogi i już kolejna autostrada do Wiednia i dalej. O 15 byłem w Cieszynie, a przed 18 przekraczałem granicę z Austrią.

Z BB do Żywca jedzie się 30-40 minut. Potem wyskakuje się na ekspresówkę do granicy. Za Zwardoniem nie ma już rewelacji i trzeba się tłuc do autostrady co najmniej godzinę, przejeżdżając przez kilka miejscowości.

Po rozkopanej "gierkówce" wolę jak najszybciej wskoczyć na trasę szybkiego ruchu.

W tym roku także będę jechał przez Cieszyn na Mikulov.
A jeśli chodzi o pieniądze, to w cale nie potrzeba koron. Przez Czechy przejeżdża się w dwie, trzy godziny i można darować sobie postój (lub zapłacić kartą).
markasyt
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) markasyt » 18.05.2011 11:02

bzyq74 napisał(a):Nawet się nie pchaj, wszyscy wtedy jadą w górki i odc BB - Żywiec zapchany.

Potwierdzam, jechałem tamtędy (przez Słowację, Węgry) trzy tygodnie temu i robót, na które natrafiłem jeszcze w październiku 2010 już nie było. To czego nie straciłem z powodu robót, straciłem z powodu korka w Trzyńcu -ok 20'. Zaznaczam, że od Cieszyna jechałem drogą 486 przez Trzyniec, a nie drogą E75/11.

Trzy dni temu, drodze powrotnej w Jablunkowie skręciłem na Bukovec, Istebną i Wisłę (droga 941) i po 30 km wjechałem na dwupasmówkę w Ustroniu. Tą dwupasmówka przez Skoczów Żory do Katowic (to był mmmoment :D ). Droga 941 w odcinku od granicy do Wisły ma w połowie nową nawierzchnię, w połowie zaś dziura na dziurze. Odcinek od Jablunkowa do granicy - ok.

Dla mnie to najlepsze rozwiązanie.
tommyl
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tommyl » 18.05.2011 13:07

Most w Kobiernicach ma być oddany do ruchu do końca czerwca więc objazd Przez Porąbkę nie będzie konieczny.
krzych222
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzych222 » 18.05.2011 14:25

Wypowiem sie jako ziomal i użytkownik tych tras:
Jeżeli jedziemy od strony Katowic, czas przejazdu samochodu osobowego Bielsko->Zwardoń->Żylina jest dokładnie taki sam jak Bielsko->Cieszyn_Żylina przy założeniu że w Bielsku nie ma korków - które są zawasze w dni robocze w godzinach szczytów porannego i popołudniowego.
Dlatego w tych godzinach lepiej jechać przez Cieszyn bo zjazd na Cieszyn jest przed wjazdem do Bielska (jadąc od Katowic oczywiście)

Jeżeli ktoś jedzie przez Katowice, to najlepszym rozwiązaniem jest jechać od razu z A4 na Cieszyn przez Żory i Skoczów.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 18.05.2011 14:37

krzych222 napisał(a):Wypowiem sie jako ziomal i użytkownik tych tras:
Jeżeli ktoś jedzie przez Katowice, to najlepszym rozwiązaniem jest jechać od razu z A4 na Cieszyn przez Żory i Skoczów.

Jako ziomal i użytkownik tych tras... powinieneś wiedzieć, że najkrótsza droga z Katowic do Cieszyna to wiślanką do Pawłowic a stąd prosto na Cieszyn...
bzyq74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bzyq74 » 18.05.2011 17:31

Jablunkov - Istebna - Wisła to wg mnie podobna opcja in minus jak Zwardoń.
Niby pusto, ale duzo górek/kręcenia i w Istebnej zła nawierzchnia dopiero od Kubalonki do Wisły równa jak stół.
Alternatywą bardzo dobrą jest też Leszna Górna (jedziemy aż do Ustronia 2 pasmówką, potem na Cieszyn i w Cisownicy na Leszną). Przy zjeżdzie do Trzyńca 1 rondko prosto, na 2-gim w lewo dalej minamy Hypernovą (market ala LIDL) i wlatujemy na E75. W Trzyńcu nigdy co jechałem nie korkowało się.
Oczywiście przez Pawłowice - Cieszyn jak pisze greenrs tez OK.
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 18.05.2011 18:43

bzyq74 napisał(a):Nawet się nie pchaj, wszyscy wtedy jadą w górki i odc BB - Żywiec zapchany.

Czyli 2x na korzyść trasy BB-Cieszyn-Nebury-Jablunkov-Cadca-Zilina 8)

Dobra, jadę tamtędy, jak rok temu. Jak tych robót w Czechach nie ma, to w 1,5h od BB wbijam się na D1 w Zilinie.
krzych222
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzych222 » 18.05.2011 19:55

greenrs napisał(a):

Jako ziomal i użytkownik tych tras... powinieneś wiedzieć, że najkrótsza droga z Katowic do Cieszyna to wiślanką do Pawłowic a stąd prosto na Cieszyn...

Nie napisałem"najkrótsza" czytaj uważnie - osobówką jest szybciej i wygodniej przez Skoczów - sprawdzone
pumis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pumis » 19.05.2011 21:25

krzych222 napisał(a):
greenrs napisał(a):

Nie napisałem"najkrótsza" czytaj uważnie - osobówką jest szybciej i wygodniej przez Skoczów - sprawdzone

Polecam trasę Katowice-Żory-Pawłowice, tu w prawo na Cieszyn, szybko i mniej kilosów do przejechania :-)
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 19.05.2011 21:33

Może i mniej, ale ekspresówką BB - Cieszyn jedzie się dużo szybciej niż zwykłymi drogami lokalnymi, więc czasowo się nadrobi.

No, ale dobrze, że co człowiek to trasa (no, prawie). Pomyślcie, co by było, jakbyśmy mieli zrobiona A1, połączoną ekspresówką ze słowacką D2 - wszyscy wtedy jeździliby tą samą drogą, jak w Austrii czy Chorwacji :P I dyskusji na tym forum byłoby znacznie mniej...

Aż się boję, co będzie jak słoweńcy dociągną autostradę do granicy Gruskovje/Macelj, a Chorwacja wejdzie do UE - totalna nuda 8)
pumis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pumis » 19.05.2011 22:02

Masz rację odnośnie ilości opinii i tras przejazdu :-)
Jednak odnośnie nadgonienia ( oczywiście w ramach rozsądku ), na odcinku Pawłowice - Cieszyn nigdy nie spotkałem Policji ! a w Skoczowie i okolicach bardzo często są suszarki, fotoradary itp.. Jak kto woli, ja zawsze wybieram Pawłowice - Cieszyn.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Cieszyn czy Zwardoń?! - strona 17
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone