Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Cieszyn czy Zwardoń?!

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
PiotrekS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) PiotrekS » 02.09.2010 14:41

Jechałem w obie strony przez Zwardoń i bałaganu nie widziałem. Już na Słowacji w jakimś lasku jedne światła, wahadełko i ograniczenie 30. Poza tym nie widziałem utrudnień. Powrót był gorszy bo zjechałem z autostrady przed 20.00 i zapdający mrok oraz jazda już 12 godzin powodowały, że słabo widziałem. Ale ograniczenia do 50 za Cadca i się jechało. W Polsce za Żywcem gorąca herbata na Statoilu i jechałem dalej. Do Bielska droga nierówna, ale nie gorsza niż w innych miejscach Polski. Tak więc ogólnie droga spoko.
jaskol
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) jaskol » 18.04.2011 12:32

W czerwcu jade przez Słowacje i zastanawiam się,
czy jechać Cieszyn-Cadca ?

Czy juz lepiej jechać Zywiec - Zwardoń,
gdzie mogą być korki ?
Mayki
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mayki » 18.04.2011 14:39

ja też jadę w czerwcu. Byłem dzisiaj w BB i pytałem przez radio jak wygląda droga przez Cadce do Żyliny i mówili mi, że spoko. Na chwilę obecną obstawiam Cieszyn - Żylina
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 21.04.2011 12:23

W zeszłym roku wracałem przez Cadce-Jablunkow-Cieszyn-BB i sporo czasu straciłem między Żiliną a ekspresówką. Do tego brzydko jak cholera, podobno trasa przez Zwardoń chociaż ładniejsza, zamierzam ją wypróbować w tym roku.
gemidow
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gemidow » 22.04.2011 03:08

Przyłaczam się do koła zainteresowanych odpowiedzią na pytanie: Cieszyn czy Zwardoń? Wątek jest głównie z tamtego roku i starszy a mnie interesuje stan obecny a dokąłdnie stan w połowie czerwca. jak jechałem 3 lata temu to oczywiście jechałem przez Cieszyn. Droga między BB i Cieszynem była ok-nawet na tyle ok że mnie musiała policja przyhamować :( Gorzej wspominam odcinek między Cieszynem a Słowacką autostradą. Tam były robione jakies remonty i ogólnei było kiepsko.
W okolicach BB będe ok godz 16-17 w środku tygodnia (dokąłdnie czwartek). Jaki wariant wybrać? Gdzie będzie mniej korków i droga w miare równa?
gemidow
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gemidow » 22.04.2011 03:42

A może alternatywa na zakorkowane Pszczynę i BB w godzinach popołudniowego szczytu jest droga z Mysłowic przez Oświęcim > Kęty i dalej 2 warianty:
-w Kobiernicy skręcić na BB i dalej na Żywiec > Zwardoń
-z Kobiernicy przez Międzybrodzie Bialskie > Żywiec > Zwardoń

Czy ma to sens czy jest to juz na tyle droga lokalna, że kiepskiej jakośc, wąska jazda nią jest pozbawiona sensu?
Amikol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amikol » 22.04.2011 07:21

po pierwsze most w Kobiernicach nieprzejezdny-remont ,o tej porze dnia wszędzie (trasy które podałeś) mogą być korki ,...może lepiej przez Katowice-Mikołów- Żory -CIESZYN
Ostatnio edytowano 22.04.2011 14:37 przez Amikol, łącznie edytowano 1 raz
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 22.04.2011 07:31

tydzień temu jechałem od Wadowic w okolice Brennej czyli musiałem przejechać przez BB i powiem tylko : KOSZMAR!!! początek tej autosrtady w remoncie, robią wiadukt i od strony Podlesia by na nią wjechac 45minut w korku przez całe miasto. Od strony Kęt: jechałem do Kozubnika też ok 2 tyg temu i już lepiej jechać na Żywiec i Zwardoń
bo most w Kobiernicach w remoncie i ten mały w Porąbce też - nie wiem jak ale przypuszczam że musi byc otwarty na Zaporze (przez Porąbkę prosto i wjedzie się na zaporę). Poza tym można jeszcze przez Andrychów - Kocierz (niby zakaz ruchu na małym odcinku ale to jak śniegi były - nie wiem jak teraz, ale nie dotyczy mieszkańców i przejazd do Żywca jest ). I ta ostatnia droga dla ludzi z nizin fajna widokowo, a i ruch mały. Co do okolic Zwardonia jest nowa droga i pierwszy chyba prawdziwy tunel- taka namiastka CRO:D.
Zbyszek_Nik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zbyszek_Nik » 22.04.2011 07:36

Do tej pory zawsze jeździłęm przez Cieszyn i później przez Słowację. W tym roku wyjazd 9.07 i z uwagą będę obserwował ten wątek bo może trzeba zmienić i wybrać traskę przez Żywiec.
W zeszłym roku pamiętam korki pomiędzy Cieszynem a granicą z Słowacją. W stronę cro jechałem wczesnym rankiem i było znośnie ale w drodze powrotnej widziałem koreczek od naszej granicy.
Pytanko droga nr 12 od naszej granicy w Zwardoniu nie wymaga słoweckiej winiety i czy po przekroczeniu granicy jest jakaś stacja z winietami?
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 22.04.2011 08:39

Witam

W zeszłym roku jechałem przez Cieszyn i korki (a właściwie jazda 30-40/h) - budowa drogi były na odcinku Trzyniec - Gródek plus zamknięta obwodnica Jabłonkowa.

Nie mniej w tym roku jadę tak samo, pilnie obserwując czeski portal o remontach drogowych - większość zdaje się ma się zakończyć 30 czerwca poza obwodnicą Trzyńca - 30 sierpnia i Jabłonkowa 1 sierpnia.

Info ze strony - Dopravni informace

pozdrawiam
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 22.04.2011 08:51

Zbyszek_Nik napisał(a):Pytanko droga nr 12 od naszej granicy w Zwardoniu nie wymaga słoweckiej winiety i czy po przekroczeniu granicy jest jakaś stacja z winietami?
masz stacje na których spokojnie kupisz winietę, winieta obowiązuje dopiero od autostrady czyli -z tego co pamiętam (nowy odcinek )- już przed Żyliną i fajnie jedziesz nad Povażską Bystricą:)
ufolec
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ufolec » 22.04.2011 09:37

Tylko czy przez Zwardoń i po Słowackiej stronie już jest zrobiona droga aby można było z ogonkiem 6m jechać?? bo coś kojarzę że było ciasno.
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 22.04.2011 09:40

ufolec napisał(a):Tylko czy przez Zwardoń i po Słowackiej stronie już jest zrobiona droga aby można było z ogonkiem 6m jechać?? bo coś kojarzę że było ciasno.
a ty zamierzasz ciągnikiem siodłowym..?? :wink:
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 22.04.2011 10:19

Bielsko - Biała i drogę z B-B do Żywca radzę w ciągu dnia omijać z daleka. Chyba, że ktoś jedzie nocą - to wtedy bez problemu - szybko i prosto.
gemidow
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gemidow » 23.04.2011 10:37

Amikol napisał(a):po pierwsze most w Kobiernicach nieprzejezdny-remont ,o tej porze dnia wszędzie (trasy które podałeś) mogą być korki ,...może lepiej przez Katowice-Mikołów- Żory -CIESZYN

Ta droga przez Katowice i Żory jest wariantem gdybym miał jechać przez Cieszyn a obecnie bardziej się skłaniam przez Zwardoń by ominąć roboty drogowe po czeskiej stronie.
A jakiej jakości jest ta droga przez Oświęcim, Kęty do Zwardonia? Można jechać ok 80-90km/h czy raczej nawierzchnia jest tak fatalna że bardziej 30-40km/h? Jak jest zamknięty odcinek drogi przez Kobiernice to którędy poprowadzony jest objazd?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Cieszyn czy Zwardoń?! - strona 14
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone