Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Cieszyn czy Zwardoń?!

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zbig99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbig99 » 08.08.2010 11:55

wielbiciel napisał(a):A jaki jest stan nawierzchni Kubalonka-Istebna-Koniaków.

Da się przejechać spokojnie autem osobowym. Da mnie było istotne, że nie stałem 2 h w korku z dzieciakami zmęczonymi całodniową jazdą na tylnych siedzeniach... Polecam tą trasę ale uważaj bo miejscami są serpentyny i wąskie drogi ale bez obaw.. da się przejechać :D
adikos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adikos » 08.08.2010 16:58

wielbiciel napisał(a):A jaki jest stan nawierzchni Kubalonka-Istebna-Koniaków.

Faktycznie z Wisly na Kubalonke ok droga (nowa nawierzchnia i poszerzona)gorzej na dol z Kubalonki w kierunku Istebny a w szczegolnosci Jaworzynki stara waska droga z dziurami , faktycznie trzeba uwazac. Jednakze polecam droge przez Leszna Górna,maly ruch droga dobra bez dziur po Polskiej i Czeskiej stronie :D
PiotrekS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) PiotrekS » 13.08.2010 22:55

Witam mam zamiar jechać w środę 18-08 przez przejście graniczne w Zward,oniu. Będę śmigał z Legionowa i mam pytanie co do przejazdu przez Bielsko-Białą. Jak przejechać najsprawniej przez to miasto i wskoczyć na drogę 69. Wiem, że w mieście jest sporo remontów. Myślę, że do BB dojadę w ok. godz 6-7 rano. Proszę o radę.
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 14.08.2010 07:33

PietreS
Remontów jest sporo, to fakt. Pierwsze zwolnienie będziesz miał w Pszczynie oraz na wjeździe do BB. Nie jest to tragiczne, potem kieruj się na Szczyrk, od zamku jedź po prawym pasie bo zlewego są skręty w lewo. Możesz na skrzyżowaniu za stacją BP jechać w lewo (ul.gen.Bora-Komorowskiego) tak jak prowadzi kierunek Żywiec DK69, lub jechać dalej do Bystrej, gdzie na światłach w lewo a na następnych w prawo i też jesteś na DK69. Jak będziesz przed 7 to powinno być dobrze gorzej jak byś był po 8 to Cię miasto przetrzyma w swoich objęciach. Ale potem to tylko 15km (Żywiec) i S69 do granicy. Jedna uwaga. Za Siewierzem kieruj się numerem drogi S1.
PiotrekS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) PiotrekS » 14.08.2010 09:55

Dzięki za pomoc. Myślę, że wyrobię się przed 7 rano. Wyjeżdżam ok. 1 w nocy.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 15.08.2010 12:38

PiotrekS napisał(a):Witam mam zamiar jechać w środę 18-08 przez przejście graniczne w Zward,oniu. Będę śmigał z Legionowa i mam pytanie co do przejazdu przez Bielsko-Białą. Jak przejechać najsprawniej przez to miasto i wskoczyć na drogę 69. Wiem, że w mieście jest sporo remontów. Myślę, że do BB dojadę w ok. godz 6-7 rano. Proszę o radę.

Jechałem tą drogą wczoraj (sobota) ok. 10. Mogę z grubsza potwierdzić to co napisał wielbiciel. Jedyny drobny remont, jaki napotkałem jest przed samym wjazdem do Bielska ale nie spowodował większego utrudnienia. Większe spowolnienie na światłach w Pszczynie - czekałem 2 zmiany świateł. Przez Bielsko jedź prosto -przez centrum. Nie sugeruj się wcześniejszymi zjazdami na Żywiec. Gdy skończy się dwupasmówka i po chwili zaczyna się Bystra, zjedź na światłach w lewo i za chwilę jesteś na DK 69 do Żywca. Potem już gładko aż do Zwardonia i dalej aż do Żyliny. Tam uważaj na zjazd na autostradę. Za Żyliną są dwa kierunki na Bratysławę - zielony i niebieski. Większość przyzwyczajona do polskich oznakowań (ja też) kieruje się na niebieski. Takie u nas są oznakowania autostradowe. Na Słowacji jest odwrotnie - kieruj się na zielony, bo inaczej pojedziesz starą szosą zamiast autostradą. Ja przemierzam drogę do Bielska w weekendy więc nie wiem jak to wygląda w tygodniu. Słyszałem, że w Pszczynie tworzą się korki. Przypuszczam, że w Bielsku podobnie... W ogóle dla mnie droga jest bardzo denerwująca ze względu na nieskończone ilości świateł na tak krótkim odcinku. Ledwo się rozpędzisz a tu znów ograniczenie lub światła. Z tegorocznej podróży do Chorwacji (przez Węgry) pod koniec czerwca, uważam że był to najbardziej denerwujący odcinek drogi, gdzie średnia prędkość wynosi ok. 35 km/h (ponad 50 km i 1,5 godziny jazdy).
PiotrekS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) PiotrekS » 15.08.2010 22:37

I tu mam problem bo mi mapa ul.Bystra pokazuje zupełnie gdzie indziej, a w rejonie, o którym piszecie mam Bystrzańską i z niej skręt w Przędzalniczą potem przejazd kolejowy i za nim w prawo na Żywiec.
Ponadto na forum SSC wyczytałem, że można skręcić na początku Bielska w Piastowską, a potem Maczka i Bora Komorowskiego i wylot na Żywiec (chyba, że to ta sama trasa jaką podał Wielbiciel- mam tylko problem z Zamkiem). Mam jednak nadzieję, że dam radę. Wkońcu w różnych korkach się stało. Jeszcze raz dzięki za pomoc. Jeszcze 48 h do wyjazdu.
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 15.08.2010 22:56

PiotrekS
Bysta to miejscowość za Bielskiem (prawie jak dzielnica miasta) a nie ulica, zamek jest na skrzyżowaniu ul.3-go Maja, Zamkowa i ks.Stanisława Stojakowskiego. Będziesz jechał przy jego murach obronnych więc nietrudno go zauważyć. Komorowskiego to ta sama ulica.
Piastowska, Maczka to "ala obwodnica" którą nadkładasz drogi.
Wejdż na google maps i wszystko jasne. Powodzenia.
PiotrekS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) PiotrekS » 16.08.2010 07:46

No i trzeba było tępemu tak od razu wyjaśnić :D. Na google patrzyłem, ale skupiłem się na Centrum BB. Pozdrawiam. Gdybyście jednak w środę zobaczyli szarą HRV na blachach WL z szaleńcem :twisted: za kółkiem kręcącym sie po BB to wskażcie drogę palcem.
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 16.08.2010 13:54

PiotrekS
Chyba dasz radę nie jest tak źle.
Ja mam wyjazd w sobotę, jak zwykle rano o 7 wyjazd.
Jeszcze raz powodzenia.
PiotrekS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) PiotrekS » 16.08.2010 18:41

Dzięki za porady i szerokości.
Darkos
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darkos » 01.09.2010 12:50

To jeszcze ja dorzucę coś na temat: właśnie wróciłem z Peljesacza.

Jechałem do Cro 13 sierpnia / piątek / przez Cieszyn,
a wracałem 31 sierpnia / we wtorek / przez Zwardoń.
Osobiście polecam Cieszyn.
Chociaż przez kilkanaście km Czech jedzie się raczej kiepsko - stałem na jednych światłach ponad 10 minut /roboty drogowe/, to i tak uważam, że było lepiej niż przez Zwardoń, gdzie więcej zakrętów, więcej świateł i w ogóle kilka razy więcej tego całego bałaganu.

Życzę udanych urlopów.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 01.09.2010 13:15

Darkos napisał(a):To jeszcze ja dorzucę coś na temat: właśnie wróciłem z Peljesacza.

Jechałem do Cro 13 sierpnia / piątek / przez Cieszyn,
a wracałem 31 sierpnia / we wtorek / przez Zwardoń.
Osobiście polecam Cieszyn.
Chociaż przez kilkanaście km Czech jedzie się raczej kiepsko - stałem na jednych światłach ponad 10 minut /roboty drogowe/, to i tak uważam, że było lepiej niż przez Zwardoń, gdzie więcej zakrętów, więcej świateł i w ogóle kilka razy więcej tego całego bałaganu.

Życzę udanych urlopów.

Gdzie ten bałagan spotkałeś, bo poza tym że trzeba nadrobić jakieś 4 km - objazd przez Jaworzynkę i odstać max 3-4 min na światłach gdzie drogę robią na zjeździe z Kubalonki to żadnego bałaganu wczoraj nie spotkałem a też wracałem wczoraj wieczorem przez Zwardoń. Pierwotny plan był taki żeby przez Cieszyn przelecieć ale stado TIRów snujących się 30-50 km/h skutecznie mnie od tego pomysłu odwiodło, szczególnie mając na uwadze wczorajsze warunki by je powyprzedzać :roll:

Ps. Zakręty lubię :)
wojtek.23
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtek.23 » 02.09.2010 09:07

A jak w okolicach Żywca, bo słyszałem, że są kłopoty z przejazdem w związku z podtopieniami. A ja planuje jechac tamtędy w sobotę.
Darkos
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darkos » 02.09.2010 14:20

wojtek.23 napisał(a):A jak w okolicach Żywca, bo słyszałem, że są kłopoty z przejazdem w związku z podtopieniami. A ja planuje jechac tamtędy w sobotę.

zajrzyj tu : http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=29914
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Cieszyn czy Zwardoń?! - strona 13
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone