zbig99 napisał(a):
Jechałem 2 razy trasą: Cieszyn/Cadca/Żylina.
Czy to znaczy, że już na odcinku od Cieszyna do granicy dawnej Czechy/Słowacja jest jednak odcinek czeski płatny ???
Cytuje siebie sorry ..
Patrzyłem na listę dróg płatnych i niestety droga nr 48, którą trzeba przecież jechać krótki odcinek (~10km) jadąc w kierunku Żyliny to droga płatna. Kurka wodna 4 razy tam jechałem (2 x tam i z powrotem) i ... nieświadomie przejechałem bez mandatu. Brak winietki w Czechach to kara 5000 KCS (= 804 PLN ! ) ale gotówką u policjanta lub 15000 KCS (= 2411 PLN !!! ) jeśli płatność później.
Mało tego most nad Olzą to też już jest droga nr 48 płatna. Jaka jest alternatywa? Można jechać przez centrum Cieszyna i potem przez Czeski Cieszyn dr nr 67 i potem drogą na Cadcę (tu już bezpłatnie – nie widziałem w odcinkach słowackich płatnych dróg). Tylko pytanie czy warto? A może uda się jednak przejechać bez problemu za 5 razem? Będę przejeżdżał tą drogę ok. godz. 05:00 rano. (?)
Pytanie cze lepsza jest jednak droga przez rozkopane Bielsko-Zwardoń i potem Slalite-Cadca ?
Tu musiałby się wypowiedzieć ktoś, kto przećwiczył te 2 trasy.
Jest jeszcze 3 opcja. Droga Żory-Ustroń-Wisła-Istebna-Bukovec (dr nr 943) -Jablunkow-Cadca ? Ale to już totalna dla mnie zagadka.
Proszę o pomoc znawców tematu.