Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Cieszyn czy Zwardoń?!

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jazuu
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) jazuu » 10.05.2010 18:20

dids76 napisał(a):W ubiegłym roku odcinek autostrady za Ostravę (jeszcze się nazywała D47), był nie płatny. Według informacji ze strony "Ceske Dalnice" w tym roku jest już niestety płatny. Stacja paliw jest kilkaset metrów za zjazdem na autostradę, trzeba minąć zjazd i na następnym skrzyżowaniu skręcić w prawo. Adres: Ostravská 204, 735 81 Bohumín-Starý Bohumín godz. otwarcia 5-22

http://www.transeurope.cz/web/website/m ... /mainpage/

chyba o ta stacje chodzilo ;)
ale to chyba trzeba skrecic w lewo za zjazdem

a Shell z tego co google mowią jest na ok. 2 km autostrady
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 10.05.2010 18:48

Tak, jak pisałem wcześniej cały odcinek autostrady D47(a teraz D1) był w ubiegłym roku bezpłatny, więc kupowałem na Shell-u. W tym roku będę musiał kupić w Bohuminie, przez co będę musiał wyjechać z domu trochę wcześniej niż planowałem, lub przejechać ten kawałek autostrady bez winiety i kupić na Shell-u
erci
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) erci » 11.05.2010 09:14

nie chce nikogo urazic ale polowa postu nadaje sie do kosza.
pytanie jak jechac Cieszyn VS Zwardoń a w temacie jakies pierdoly.
usprawiedliwiajac swoje podejscie do sprawy- za miesiac, za rok czy 2 ktoś bedzie czytał ten temat i dowie sie jak wyglądała przebudowa jakiejs wsi w PL zamiast wyczytać to po co tu zajrzał- tegoczego szukał nie znajdzie i założy nowy temat...
pozdrawiam
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 12.05.2010 10:43

erci napisał(a):nie chce nikogo urazic ale polowa postu nadaje sie do kosza.
pytanie jak jechac Cieszyn VS Zwardoń a w temacie jakies pierdoly.
usprawiedliwiajac swoje podejscie do sprawy- za miesiac, za rok czy 2 ktoś bedzie czytał ten temat i dowie sie jak wyglądała przebudowa jakiejs wsi w PL zamiast wyczytać to po co tu zajrzał- tegoczego szukał nie znajdzie i założy nowy temat...
pozdrawiam

Idąc twoim tokiem rozumowania (aby pisac dla potomnych) mozna napisac że z Gdańska do Dubrownika da sie przejechach samymi autostradami i obojetnie, która drogę sie wybierze to będzie szybko i przyjemnie.

Dlatego się z tobą nie zgadzam. A1 będa jeszcze trochę budować a co za tym idzie będą przebudowy na Śląsku, zwężenia które nieraz z 30 minutowej trasy 'wg mapy' zrobia nam ponad 2 godzinną podróż i to akurat ma znaczenie przy wyborze trasy.
erci
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) erci » 12.05.2010 11:48

CinnamonGirl napisał(a):Idąc twoim tokiem rozumowania

to napiszmy przy okazji jak wyglada droga przez Łódź bo przeciez bardzo wielu ludzi bedzie tamtedy przejezdzac... nic to jednak nie wniesie do pytania z tematu - którędy lepiej wyjechać z Polski.
Opinia na temat drogi powinna zaczynać się z miejsca "neutralnego" np z Bielska w którym drogi się rozchodzą jeśli ktoś jedzie jedynką przez Siewierz w strone granicy. Taka właśnie droga jest opisana na chyba 3 stronie. Reszta to zbedne nabijanie postów bo ilu z forumowiczów nie mieszkających na slasku bedzie omijać głowne drogi i pojedzie bocznymi nie mając pojęcia czy dobrze czy zle jadą?
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 12.05.2010 14:22

Powiedz w B-B że bielsko to Śląsk to cie tam chyba ;) .... żaden bielszczanin nie uważa sie za ślązaka - śwaidomie lub nie świadomie. Dla bielszczan śląsk to Katowice i te miasta tam daleko na śląsku ;)
Śląsk jest duzy i np mieszkaniec Katowic pewnie od razu pojedzie na BB i na Cieszyn, niektórzy wyybirą wiślankę i Cieszyn. Ale juz gliwiczanie ktore maja tam kawałek autostrady A1 maja inną trasę krótszą, a ja która mieszkam od 2 lat w Rudzie czyli pośrodku własnie sie zastanawiam którędy czy na Cieszyn czy na Chałupki i na prawdę informacje o utrudnieniach w ruchu ktore trwaja od roku i bedą pewnie jeszcze drugie tyle trwać są dość istotne.

No i na tym forum raczej nic nie przychodzi z nabijania postów ;) wiec nie wiem skad takie podejrzenia.
jazuu
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) jazuu » 12.05.2010 18:02

erci napisał(a):nie chce nikogo urazic ale

Nie chciałbym Ciebie urazić ale Twój wkład w ten wątek tez nadaje sie do kosza (wg. Twoich kryteriów) a mimo to napisałeś go tutaj.
Dla kogoś kto zajrzy tu za lat kilka nie bedzie mialo znaczenia ze Rybnik jest zakorkowany bo sa remonty , ale dla kogos kto bedzie się wybieral ta droga za miesiac lub dwa bedzie to cenna uwaga.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 12.05.2010 18:21

erci napisał(a):
Opinia na temat drogi powinna zaczynać się z miejsca "neutralnego" np z Bielska w którym drogi się rozchodzą jeśli ktoś jedzie jedynką przez Siewierz w strone granicy. Taka właśnie droga jest opisana na chyba 3 stronie. Reszta to zbedne nabijanie postów bo ilu z forumowiczów nie mieszkających na slasku bedzie omijać głowne drogi i pojedzie bocznymi nie mając pojęcia czy dobrze czy zle jadą?

Na jakiej podstawie "wytypowałeś" Bielsko jako "miejsce neutralne"? Ja mieszkam w Gliwicach i przez Bielsko nie mam zamiaru jechać, bo właśnie chcę jechać, a nie stać w korkach (mimo całej mojej sympatii do tego miasta, to trasa najgorsza z możliwych).

Tak jak napisała CinnamonGirl, z mojego miasta jest kilka możliwości dojazdu, zarówno do Cieszyna, jak i Chałupek, więc je tutaj rozważamy. Dotyczy to zresztą wielu osób z regionu, którzy dzięki temu dowiedzieli się np. o zwężeniu w Żorach, korkach (lub ich braku :wink:) w Rybniku czy "objeździe" przez Palowice. Jeżdżę tymi trasami średnio raz w tygodniu, więc mogę coś podpowiedzieć. Myślę, że to cenne informacje dla osoby jadącej np. z Łodzi.

Erci, Twój wkład w to forum to 15 postów, z czego 2 do kosza, jak napisał Jazuu (a może i więcej, nie mam zamiaru się bawić w detektywa). Więc może to Ty chcesz sobie nabijać posty? Każdy sądzi według siebie... Ja mam postów tyle, że kolejne sto nie zrobi mi różnicy :wink: A w takich wątkach udzielam się po to, żeby komuś pomóc.

Pozdrawiam kolegę i proponuję wyluzować, bo szukasz OT nie tam, gdzie jest ich najwięcej :wink:
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 12.05.2010 20:06

maslinka napisał(a):Na jakiej podstawie "wytypowałeś" Bielsko jako "miejsce neutralne"? Ja mieszkam w Gliwicach i przez Bielsko nie mam zamiaru jechać, bo właśnie chcę jechać, a nie stać w korkach (mimo całej mojej sympatii do tego miasta, to trasa najgorsza z możliwych).

Tak jak napisała CinnamonGirl, z mojego miasta jest kilka możliwości dojazdu, zarówno do Cieszyna, jak i Chałupek, więc je tutaj rozważamy. Dotyczy to zresztą wielu osób z regionu, którzy dzięki temu dowiedzieli się np. o zwężeniu w Żorach, korkach (lub ich braku :wink:) w Rybniku czy "objeździe" przez Palowice. Jeżdżę tymi trasami średnio raz w tygodniu, więc mogę coś podpowiedzieć. Myślę, że to cenne informacje dla osoby jadącej np. z Łodzi.

Erci, Twój wkład w to forum to 15 postów, z czego 2 do kosza, jak napisał Jazuu (a może i więcej, nie mam zamiaru się bawić w detektywa). Więc może to Ty chcesz sobie nabijać posty? Każdy sądzi według siebie... Ja mam postów tyle, że kolejne sto nie zrobi mi różnicy :wink: A w takich wątkach udzielam się po to, żeby komuś pomóc.

Pozdrawiam kolegę i proponuję wyluzować, bo szukasz OT nie tam, gdzie jest ich najwięcej :wink:

Powiem nawet ,że to bezcenne informacje dla wszystkich ... nie tylko dla tych z Łodzi :D
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 13.05.2010 06:09

maslinka co do Bielska - to zalezy gdzie jechałaś. Faktycznie przebić się przez centrum w kierunku Zwardonia to tragedia ale jeszcze większa tragedia to przebic sie przez Żywiec.
Przez BB błyskawicznie przejedzie się nie wjezdzajac do centrum czyli standardowo krajową 'jedynką' 2 pasmową odbić na Cieszyn.
Dlatego jak ktoś reflektuje jednak na jazdę przez Słowację z czystym sercem mogę polecić Cieszyn i potem kierunek Słowacja i stanowczo odradzić przebijanie sie przez BB i Żywiec do Zwardonia bo zajmie to jakieś 3-4 razy więcej czasu.

Sama pokonywałam trasę BB-Katowcie codziennie przez 6 lat ;) i mogę powiedzieć ze na tej trasie to wąskim gardłem jest Pszczyna - makabra szczególnie w godzinach 14-18.
erci
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) erci » 13.05.2010 08:30

erci napisał(a):nie chce nikogo urazic

a jednak uraziłem ;)

jednak swiat nie konczy sie na jednej miejscowosci; ile miast tyle mozliwosci dojazdu i to normalne ze ktos mieszkający blizej cieszyna nie pojedzie przez zwardon, nie zaliczylem BB do slaska chociaż dla tych którzy nie wiedzą BB leży w granicach woj.śląskiego. moj wybór padł na BB poniewaz
1.jadąc ze srodkowej i polnocnej polski skad zapewne kilka osob sie wybierze wielu bedzie sie kierowac wlasnie na to miasto.
czy je ominie i pojedzie S1 na cieszyn czy pojedzie poznym wieczorem w niedziele i przejedzie bez korków to juz inna sprawa.
2. zapraszam do pierwszej wypowiedzi i pytania w tym temacie:
kazur napisał(a):Droga z Warszawy via Słowacja, Węgry,
bardzo prosże o aktualne dane dotyczące przejazdu przez Bielsko i Zwardoń,
czy jednak nadal zdecydowanie lepiej pojechać przez Cieszyn i lokalne drogi czeskie (by pominąć winiety) na slowację i Ziline?

...calkiem OT...
jazuu napisał(a):Nie chciałbym Ciebie urazić ale Twój wkład w ten wątek tez nadaje sie do kosza

moj wkład w ten wątek zaczął sie od konkretnych informacji które znalazłem w innym temacie i przekleilem tutaj
a twoj?
jazuu napisał(a):M - male
F - female
16 wiek

kto co lubi

jazuu napisał(a): Zastanawiam sie jeszcze czy z Brna jechac na Mikulow - Wieden
czy autostrada D2 w strone Bratysławy i zjechac na Wieden w Breclaw ?

jazuu napisał(a):Ale do Słowacji nie wjezdzamy, jedziemy z Brna autobana D2 (heheh zrymowalo sie) i w Breclav zjezdzamy z D2 kierując sie w strone granicy austriackiej i dalej na Wieden?

co to wnosi w temat ZWARDOŃ czy CIESZYN i dalej przez SŁOWACJĘ??

mysle ze mozna zakonczyc ta bezowocna rozmowę i zaczac pisac jakies konkrety.

pozdrawiam i przepraszam jesli ktos nadal czuje sie urazony moja opinia.
skywalker_01
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) skywalker_01 » 13.05.2010 18:16

No to ja na temat :lol:
Zdecydowanie polecam przez Cieszyn :D
Kompletnie bezstresowa podróż :)
Szeroko i bezdziurowo :sm:
I można tanio np. gaz na Auchanie zatankować :roll:

:papa:
jazuu
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) jazuu » 13.05.2010 21:09

erci napisał(a):moj wkład w ten wątek zaczął sie od konkretnych informacji które znalazłem w innym temacie i przekleilem tutaj
a twoj?

Ech erci, miszczu konkretów ;)
widocznie nie zrozumiałeś mojej aluzji, nie szkodzi ;)
wybacz ale nie ma sensu dalej tego ciągnąć.

pozdrawiam serdecznie :)
aprokop
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) aprokop » 13.05.2010 21:23

Przez Cieszyn. Kilka dni temu jechałem przez Wiedeń w stronę Grazu, teraz obwodnicą to jest bajka - nie jazda ulicami Wiednia lecz cały czas autostradą, dodając przejazd za 145 zł autostradą przez Słowenię to czas przejazdu do Chorwacji skróci się o kilka godzin. W czerwcu sprawdzę całą trasę. Po powrocie ocenimy zyski i straty.
piotr62
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr62 » 03.06.2010 17:54

erci napisał(a):
mysle ze mozna zakonczyc ta bezowocna rozmowę i zaczac pisac jakies konkrety.
pozdrawiam i przepraszam jesli ktos nadal czuje sie urazony moja opinia.

Świetny pomysł. Czy jechał ktoś może powiedzmy w ostatnim miesiącu, trasą Żywiec-Zwardoń-Cadca i może opisać jej stan?

P.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Cieszyn czy Zwardoń?! - strona 8
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone