Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Cieszyn czy Chałupki

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 26.08.2011 19:01

Od września ma być oddany do ruchu nowy kawałek A1 od węzła Sośnica do węzła Maciejów tj do skrzyżowania z DK88 (dawna DK4 z Bytomia do Wrocławia).
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 27.08.2011 09:55

wielbiciel napisał(a):Od września ma być oddany do ruchu nowy kawałek A1 od węzła Sośnica do węzła Maciejów tj do skrzyżowania z DK88 (dawna DK4 z Bytomia do Wrocławia).

Dobrze, że otwierają kolejne odcinki. Tyle, że ten kawałek większości kierowców niewiele daje, bo nikt chyba nie będzie jechał przez Zagłębie inaczej niż A4. Niestety, dopiero kiedy zostanie oddany cały odcinek do Pyrzowic (czyli niestety nieprędko) będzie tam komfortowo. Chociaż i tak już nie jest źle, bo od Siewierza mamy fajną ekspresówkę i dojazd do A4 jest.

A co z odcinkiem do granicy w Chałupkach? Czytałem na stronie GDDKiA, że przed Euro na pewno zdążą, ale jak to wygląda w rzeczywistości?
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 27.08.2011 13:57

To jest istotne dla tych z północy, bo w Częstochowie w prawo na Tarnowskie Góry (908) potem DK78 kier. Gliwice gdzie przed miastem w lewo na DK88 (Bytom) i dalej A1 na południe - Chałupki. Czas swobodnie 1,5 godz bez pośpiechu w tygodniu.
To jest alternatywa dla DK1 Siewierz-koreczek, A4 Katowice-chwilowe koreczki.
bzyq74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bzyq74 » 27.08.2011 15:11

Przesuwa się oddanie tego odcinka A1 na przełom września i października.

Jak nie będzie obsuwy to na południe już będzie można śmigać A1.
Na razie termin otwarcia:
- Maciejów - Piekary Śląskie - grudzień 2011
- Gorzyczki (PL/CZ)-Świerklany - marzec 2012
- Piekary Śląskie - Pyrzowice - kwiecień 2012
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 28.08.2011 12:58

No, jeśli w kwietniu mają dociągnąć autostradę do lotniska, to rzeczywiście będzie bardzo duże ułatwienie. Bo jazda trasą sugerowaną przez wielbiciela - przez centrum Tarnowskich Gór i Gliwic to chyba nie jest najlepszy pomysł. Jechałem kiedyś tamtędy na mecz do Chorzowa (policja tak kierowała) - masakra!
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 28.08.2011 13:36

Raul73 napisał(a):No, jeśli w kwietniu mają dociągnąć autostradę do lotniska, to rzeczywiście będzie bardzo duże ułatwienie.

To sie wtedy udławią drogi 78 między Siewierzem a Pyrzowicami i S1 między Wojkowicami a Pyrzowicami (zbudowana w półprofilu).

Raul73 napisał(a): przez centrum Tarnowskich Gór i Gliwic to chyba nie jest najlepszy pomysł. Jechałem kiedyś tamtędy na mecz do Chorzowa (policja tak kierowała) - masakra!

Tarnowskie Góry mają obwodnicę od 20 lat więc nie wiem od której strony wjeżdżałeś (od Częstochowy przez Wygodę)?
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 28.08.2011 20:27

Raul73 napisał(a):No, jeśli w kwietniu mają dociągnąć autostradę do lotniska, to rzeczywiście będzie bardzo duże ułatwienie. Bo jazda trasą sugerowaną przez wielbiciela - przez centrum Tarnowskich Gór i Gliwic to chyba nie jest najlepszy pomysł. Jechałem kiedyś tamtędy na mecz do Chorzowa (policja tak kierowała) - masakra!

Tarnowskie Góry mają obwodnicę, a do Gliwic można powiedzieć wogóle nie wjeżdzasz. Już dziś dla pojazdów do 3,5T nie ma potrzeby jechać przez centrum Gliwic w kierunku A1 (Sośnicy) gdyż poprowadzili ruch bocznymi ulicami o bardzo małym natężeniu ruch, a jak puszczą A1 od Maciejowa (Zabrze) to przed miastem odbijamy w lewo na dwupasmówkę.
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 28.08.2011 20:39

bzyq74 napisał(a):Jak nie będzie obsuwy to na południe już będzie można śmigać A1.
Na razie termin otwarcia:
- Maciejów - Piekary Śląskie - grudzień 2011

Ten odcinek według mnie nie ma szans na grudniowy termin oddania do ruchu. Są miejsca gdzie dopiero zabili larseny pod budowę fundamentów przyczółków mostów, brakuje nasypów, generalnie najbardziej opóźniony odcinek budowy. Dziennie dwukrotnie przejeżdżam plac budowy obiektów autostrady i grudzień jest nierealny dla użytkowania w/w odcinka. A że budują go Grecy to tym bardziej.
bzyq74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bzyq74 » 29.08.2011 09:32

Całkiem możliwe np Grecy (AVAX) budując węzeł Sośnica też mieli obsuwę. Mając uwadze oddanie w grudniu to nierealne jak mówisz.
Zimą też trudno malować pasy, siać trawkę na skarpach itp. :D

Do oddania A1 na odcinku Maciejów - Pyrzowice lepiej zrezygnować z jazdy DK 78 z Siewierza do Gliwic. Droga jest zapchana przez TIR-y (omijają Viatola) i pojazdy z budowy A1.
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 29.08.2011 21:32

Zwiększenia ilości TIR-ów na odcinku Tarn.Góry-Gliwice jakoś nie zauważylem choć dziennie korzystam z DK78.
Ciekawy temat będzie na wiosnę 2012 co już zrobili a którędy najlepiej, jedno jest pewne Chałupki górą bo jak zapnę tempomat w Wieszowie to go zwolnię dopiero w Brnie.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 30.08.2011 06:45

wielbiciel napisał(a):jedno jest pewne Chałupki górą bo jak zapnę tempomat w Wieszowie to go zwolnię dopiero w Brnie.

Czy aby na pewno? :roll:
leoligot

Nieprzeczytany postnapisał(a) leoligot » 30.08.2011 10:52

Czy mogę spytać o odcinek Cieszyn-Cadca. Zawsze pomykałem tam gratis,a teraz słyszałem,że tam zrobili płatny odcinek . Dla mnie to istotne,bo chyba za tydzień pomknę do Dalmacji ,a z Katowic to dla mnie najbliżej.
fleischman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fleischman » 30.08.2011 10:59

e
leoligot napisał(a):Czy mogę spytać o odcinek Cieszyn-Cadca. Zawsze pomykałem tam gratis,a teraz słyszałem,że tam zrobili płatny odcinek . Dla mnie to istotne,bo chyba za tydzień pomknę do Dalmacji ,a z Katowic to dla mnie najbliżej.

Najbliżej może i tak, tylko weź się najpierw do Cieszyna dostań...
W niedzielę wróciłem z Cro po 2 tyg. niecałych. Jechaliśmy przez Chałupki i powiem Ci, że oprócz okołowodzisławskich "zadupków" całkiem fajna traska.
Pozdr
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 30.08.2011 11:31

leoligot napisał(a):Czy mogę spytać o odcinek Cieszyn-Cadca. Zawsze pomykałem tam gratis,a teraz słyszałem,że tam zrobili płatny odcinek.

To przesądy światło ćmiące - dalej jest za darmo. Zresztą tam co najwyżej obwodnice budują, żadna autostrada tam nie powstaje.
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 30.08.2011 11:47

FUX napisał(a):
wielbiciel napisał(a):jedno jest pewne Chałupki górą bo jak zapnę tempomat w Wieszowie to go zwolnię dopiero w Brnie.

Czy aby na pewno? :roll:

To z Bohumina do Brna już czeska autostrada gotowa?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Cieszyn czy Chałupki - strona 7
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone