Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Chyżne czy Zwardoń

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Wiła wianki
Croentuzjasta
Przez Chyżne czy Zwardoń

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wiła wianki » 10.09.2008 07:06

Rozpoczynając ten wątek przyszadł mi do głowy pomysł, że może warto by PANIE ADMINISTRATORZE stworzyć jeszcze jeden dział, w którym:
-można spytać o warunki na drodze (remonty, płynność ruchu)
-jakośc dróg na odcinku A do B
-korki w danym roku
-itd, itp

Czyli w skrócie mówiąc informacje które dość szybko się zmieniają i np. w następnym roku jakość dróg będzie poprawiona lub remont na danym odcinku będzie zakończony. Z nowym rokiem kalendarzowym wszystkie informacje w tym dziale mogą być wykasowana i zabawę można wtedy zaczynać od nowa umieszczając tam AKTUALNE informacje.
No bo właśnie mam taki temat, który zapewne w przyszłym roku będzie już nieaktualny a w tym (z racji wyjazdu za 3 dni) mnie interesuje. Otóż.

Czy lepiej pojechać przez Chyżne czy Zwardoń bo słyszałem, że i tu i tu są jakieś remonty i ruch jest wahadłowy. Gdzie ruch odbywa się płynniej? Gdzie stracę mniej czasu?

No i co sądzicie o propozycji takiego działu o treści krótko przydatnej do spożycia????
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 10.09.2008 07:24

Wyjeżdżałem przez Chyżne a wracałem przez Zwardoń. Niestety nie ma bezpośredniego porównania bo inna pora dnia. Moim zdaniem mimo wszystko chyba lepiej przez Chyżne.
Co do propozycji stworzenia nowego działu-wszystkie potrzebne informacje w jednym miejscu to dobry pomysł. Tylko ktoś musiałby stale pilnować porządku żeby nie zrobił się śmietnik i tu może być problem.
Pozdrawiam
kw
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kw » 10.09.2008 07:59

JacYamaha napisał(a):Co do propozycji stworzenia nowego działu-wszystkie potrzebne informacje w jednym miejscu to dobry pomysł. Tylko ktoś musiałby stale pilnować porządku żeby nie zrobił się śmietnik i tu może być problem.
Pozdrawiam

No i trzeba ciągle aktualizować informacje.
Od Zaborni do Chyżnego w tym toku był koszmar, przez remonty mostów,
ale za miesiąc, pół roku, rok pewnie się to zmieni.
Tak samo dynamiczne zmiany na Zakopiance.
Po słowackiej stronie ostro idzie budowa nowej drogi koło Trsteny.
W ubiegłym roku nie jechałem przez Słowację, a już zaskoczenie - Orawski Podzamok zostaje daleko z boku od trasy.

Tak samo między Żywcem a Zwardoniem ciągle coś zmieniają, remontują.

Podsumowując - temat jak najbardziej potrzebny, ale opiekunem powinien być ktoś, kto często jeździ jedną lub drugą trasą.

Krzysztof
Przemo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Przemo » 10.09.2008 09:17

Ja się mogę wypowiedzieć na temat trasy przez Zwardoń, bywam często w tych okolicach.
Wracając do tematu
Rozpoczął się remont na DK69 pomiędzy Przybędzą, a Milówką
Ma potrwać do końca roku - ma zostać wzmocniona i wymieniona nawierzchnia na całym odcinku, pobudowane rondo w Węgierskiej Górce.
Prawdopodobnie ruch na niektórych odcinakach będzie odbywał się wahadłowo.
Na odcinku Szare - Zwardoń trwa budowa S69, w związku z powyższym należy zwrócić szczególną uwagę na dziury, bo pomimo tego że nowa droga budowana jest obok istniejącej po starej drodze porusza się ciężki sprzęt niezbędny przy budowie (betoniarki, wywrotki itp) dodatkowo niszcząc i brudząc istniejąca drogę.
Pierwszy odcinek Zwardoń - do rozjazdu na Rajczę ma być zakończony do 11.2008 Więc przypuszczam, ze jak dobrze pójdzie "na święta" będzie się nim można luz przejechać - nazwany jest Laliki I.
Drugi Laliki II z racji tego że budowany jest ok 700 metrowy tunel ma zostać ukończony w 11/2009, ale przypuszczam, że pewne elementy nowej drogi będą oddane wcześniej, zresztą już się jeździ po niewielkich odcinkach nowej drogi.
Trzeba uważać na dziury, zmiany kierunku jazdy, zwłaszcza jak się jedzie w nocy i dodatkowo wyładowanym autem.
W Sakalitem po stronie słowackiej trwa prawdopodobnie nadal, wymiana, chyba, instalacji kanalizacyjnej, a ponieważ biegnie ona sobie pod drogą więc pewne odcinki jezdni są zwężone do jednego pasa.
Moim zdaniem fatalnie oznakowanie, pomimo ustawienia ograniczenia do 40 km/h i "uwaga roboty drogowe". Uważać należy żeby nie wpakować się do wykopu pod rury, bo ktoś zapomniał postawić odpowiednich słupków czy barierek.
Generalnie droga przejezdna, oczywiście wszystko zależny od pory dnia i dnia tygodnia natężenie ruchu potrafi się zmienić w przeciągu kilku minut.
Wiła wianki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wiła wianki » 10.09.2008 10:12

kw napisał(a):Podsumowując - temat jak najbardziej potrzebny, ale opiekunem powinien być ktoś, kto często jeździ jedną lub drugą trasą.

Krzysztof

Dziękuję za odpowiedzi i sugestie.

Co do działu to opiekunem nie musi być ktoś kto często jeździ jedną bądź drugą drogą bo dział miałby dotyczyć wszystkich możliwych szlaków na południe czyli w stronę CRO :wink: . Osoba ta musiałaby kasować wszystko np. 31 grudnia (koniec roku i już dawno po sezonie i w ogóle. Natomiast od początku roku możnaby pytać i wpisywać nowe, aktualne informacje bo te sprzed roku zdezaktualizowałyby się przecież. Ot taka moja propozycja.
kw
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kw » 10.09.2008 10:13

Przemo!
A wiesz, że właśnie o Tobie myślałem w temacie Zwardonia?
Pamiętasz, jak pierwszych informacji udzielałeś mi gdzieś koło roku 2000,
jeszcze na newsgrupach.

Krzysztof
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 10.09.2008 11:32

Wiła wianki napisał(a):Osoba ta musiałaby kasować wszystko np. 31 grudnia (koniec roku i już dawno po sezonie i w ogóle. Natomiast od początku roku możnaby pytać i wpisywać nowe, aktualne informacje

no i kasować wszelkie jałowe dyskusje, komentarze do komentarzy itd...
Wiła wianki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wiła wianki » 10.09.2008 12:00

JacYamaha napisał(a):
Wiła wianki napisał(a):Osoba ta musiałaby kasować wszystko np. 31 grudnia (koniec roku i już dawno po sezonie i w ogóle. Natomiast od początku roku możnaby pytać i wpisywać nowe, aktualne informacje

no i kasować wszelkie jałowe dyskusje, komentarze do komentarzy itd...

TAK JEST
blubaj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) blubaj » 10.09.2008 12:39

Wiła wianki napisał(a):TAK JEST

do skasowania ;)

ze swojej strony sugerowałbym jednak odbić na Cieszyn z uwagi na prace remontowe zarówno u nas jak i po drugiej stronie.
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 10.09.2008 12:53

zlybanan napisał(a):ze swojej strony sugerowałbym jednak odbić na Cieszyn z uwagi na prace remontowe zarówno u nas jak i po drugiej stronie.

A Korbielów ktoś wypróbował?
ziomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziomek » 10.09.2008 13:48

jeżeli chodzi o Korbielów to samo przejście ok ale jest remont mostu w Jeleśni jazda wahadłowa może spowolnić ruch
na Słowacji kilka miejscowości droga wąska pełno samochodów parkujących przy drodze i przed Namestowem remont ruch wahadłowy
chyba jednak pomimo remontów w Czechach to przezCieszyn jest najszybciej :lol:
Przemo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Przemo » 11.09.2008 06:20

kw napisał(a):A wiesz, że właśnie o Tobie myślałem w temacie Zwardonia?

8O zgadza się, pamiętam :lol:
canooe
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) canooe » 29.06.2009 08:17

Mnie natomiast interesuje obecna sytuacja na drogach dojazdowych do przejścia Korbielów lub Chyże. Które z nich wybrać?
Po przekroczeniu granicy kierunek na Budapeszt droga E 77
Przemo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Przemo » 29.06.2009 12:39

To wszystko zależy skąd wyruszasz? Moim zdaniem jak najszybciej dostań się na Słowację jak do Korbielowa masz bliżej to jedź tamtędy.
canooe
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) canooe » 29.06.2009 21:50

Taka sama drogo do Korbielowa i Chyżne. Teraz chodzi mi tylko o jakość drogi na ostatnich kilometrach dojazdowych do tych przejść granicznych - powiedzmy ostatnie 20 km.
Rok temu pojechałem na przejście graniczne Zwardoń - Skalite i moje auto po paru kilometrach wyglądało na jedną wielką plamę błota która toczy się po drodze - oczywiście przez prowadzone tam roboty drogowe.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone