Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Bania Lukę do Dubrovnika

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Ania i Grześ
Croentuzjasta
Przez Bania Lukę do Dubrovnika

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ania i Grześ » 03.04.2003 10:38

Czy ktoś z Was jechał w okolice Dubrovnika trasą przez Bania Lukę ? Jeśli tak - prosimy o jej ocenę i ewentualne "kruczki" przydatne w podróży. Pozdrawiamy - Ania i Grześ :D
jaccco
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jaccco » 06.04.2003 21:48

Czołem,
Jechałem przez Banja Lukę do Omisa w zeszłym roku i w tym też zamierzam. Drogi w Bośni mają trochę gorszą nawierzchnię niż w Chorwacji ale chyba lepsza niz w Polsce. Poza tym okolice Banja Luki trochę zatłoczone ale to nic w porównaniu do korków jaki sie tworzą w sezonie w Chorwacji. Jest trochę policji więc nie wolno szaleć. Poza tym ok, w porównaniu z drogą przez Chorwację duża ozczędność czasu.
Pozdro
jaccco
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jaccco » 07.04.2003 14:47

I jeszcze - znacznie wiecej stacji benzynowych niz w Chorwacji.
Pozdr.
Ania i Grześ
Croentuzjasta
trasa

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ania i Grześ » 07.04.2003 18:59

Dzięki 8) Ania i Grześ.
jaccco
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jaccco » 07.04.2003 19:28

jaccco napisał(a):Czołem,
Jechałem przez Banja Lukę do Omisa w zeszłym roku i w tym też zamierzam. Drogi w Bośni mają trochę gorszą nawierzchnię niż w Chorwacji ale chyba lepsza niz w Polsce. Poza tym okolice Banja Luki trochę zatłoczone ale to nic w porównaniu do korków jaki sie tworzą w sezonie w Chorwacji. Jest trochę policji więc nie wolno szaleć. Poza tym ok, w porównaniu z drogą przez Chorwację duża ozczędność czasu.
Pozdro

oszczędność oczywiście, oszczędność :)
mac1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mac1 » 08.04.2003 10:24

Ania i Grześ napisał(a):Czy ktoś z Was jechał w okolice Dubrovnika trasą przez Bania Lukę ? Jeśli tak - prosimy o jej ocenę i ewentualne "kruczki" przydatne w podróży. Pozdrawiamy - Ania i Grześ :D

Ja w zeszłym roku tez jechałem przez Banja Lukę, Jajce, Livno do Splitu. Generalnie droga krajobrazowo ciekawa. Bardzo dużo patroli policyjnych, na szczęście Bośniacy ostrzegają światłami jak u nas. Dwa razy mnie to uratowało, bo jak na prostej jechać 40 km/h, kiedy przed tobą jeszcze 300 km.
Trzeba uważać tez na serpentynach, Bośniacy jeżdżą jak wariaci. Jednego na zakręcie tak wyrzuciło, że jechał na mnie na czołówkę, na szczęście w ostatniej chwili odbił na swój pas. Zadziwiające, że jeszcze trąbił podczas tego manewru, chyba mnie przepraszał ???
Poza tymi piratami, jest trochę wojska SFOR, na trasie mało drogowskazów i mało ludzi. Najlepiej jechać w dzień, na granicy przed wjazdem do BiH staliśmy 1,5 godziny. Na granicy trwa wielki ruch, ponoć ludzie z HR kupują towary w BiH, bo jest taniej. To jeden wielki bazar, nie polecam jazdy w niedzielę i sobotę, bo przez miasto graniczne pojedziecie 1 godzinę. Benzyna tańsza, ale nie skorzystałem. Pzdr.

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone