Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

przez AUSTRIĘ w kierunku Dalamcji

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
annsim
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) annsim » 30.06.2011 19:09

24. 04. 2013
Ostatnio edytowano 24.04.2013 11:21 przez annsim, łącznie edytowano 2 razy
guniak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) guniak » 30.06.2011 19:27

W Bratysławie jak i dalej trzymać się dobrego oznakowanego pasa.W Austrii są na autostradzie sa zdradliwe zakręty,ciasne więc trzeba trochę zwolnić.W Chorwacji i Słowacji prawie zakrętów nie ma.Moim ulubionym miejscem na autostradzie to lewy pas.Kurcze mój dziadek jakie rumaki robił :devil: .Acha w Słowacji na lewym pasie królują polacy z rej.KNT.....
annsim
Odkrywca
KNT :) czyli moi krajanie :)

Nieprzeczytany postnapisał(a) annsim » 30.06.2011 19:58

24. 04. 2013
Ostatnio edytowano 24.04.2013 11:22 przez annsim, łącznie edytowano 1 raz
ARTUR_KOLNICA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ARTUR_KOLNICA » 01.07.2011 12:02

Ja również jadę w tym terminie z ta różnica ze wyjeżdżam w piątek 15.07 nocleg we Wiedniu i 16.07 w dalsza drogę na Ciovo....
lulmar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lulmar » 01.07.2011 12:52

guniak napisał(a):W Bratysławie jak i dalej trzymać się dobrego oznakowanego pasa.W Austrii są na autostradzie sa zdradliwe zakręty,ciasne więc trzeba trochę zwolnić.W Chorwacji i Słowacji prawie zakrętów nie ma.Moim ulubionym miejscem na autostradzie to lewy pas.Kurcze mój dziadek jakie rumaki robił :devil: .Acha w Słowacji na lewym pasie królują polacy z rej.KNT.....

Mam nadzieję, że to żart. Takich Polaków co i za granica po lewym na autostradzie jeżdżą zwykłem uczyć pokory. Wstyd jak beret.

Dopiero wróciłem przez Austrię i żadnych zdradliwych zakrętów nie zakonotowałem.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 01.07.2011 13:33

lulmar napisał(a): Takich Polaków co i za granica po lewym na autostradzie jeżdżą zwykłem uczyć pokory.

Ciekawe jak?
krakus101
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakus101 » 01.07.2011 13:39

guniak napisał(a):W Bratysławie jak i dalej trzymać się dobrego oznakowanego pasa.W Austrii są na autostradzie sa zdradliwe zakręty,ciasne więc trzeba trochę zwolnić.W Chorwacji i Słowacji prawie zakrętów nie ma.Moim ulubionym miejscem na autostradzie to lewy pas.Kurcze mój dziadek jakie rumaki robił :devil: .Acha w Słowacji na lewym pasie królują polacy z rej.KNT.....

To jeszcze nic ale widzi taki burak że ktoś wyprzedza inny samochód a on z daleka jadąc lewym pasem "mruga" światłami i podjeżdża na centymetry pod zderzak.
To jest dopiero niezłe bydełko :twisted:
jgx1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jgx1 » 01.07.2011 13:40

lulmar napisał(a):
guniak napisał(a):Takich Polaków co i za granica po lewym na autostradzie jeżdżą zwykłem uczyć pokory.

zarządca się znalazł - pokory będzie innych uczył - koń by się uśmiał :D
fidosanok
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fidosanok » 01.07.2011 13:50

lulmar napisał(a):Mam nadzieję, że to żart. Takich Polaków co i za granica po lewym na autostradzie jeżdżą zwykłem uczyć pokory. Wstyd jak beret.

Ja natomiast mam nadzieję, że to Ty żartujesz... Żałosne...
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 01.07.2011 13:57

krakus101 napisał(a):To jeszcze nic ale widzi taki burak że ktoś wyprzedza inny samochód a on z daleka jadąc lewym pasem "mruga" światłami i podjeżdża na centymetry pod zderzak.

Tu była gorąca dyskusja na ten temat I Ty możesz zostać burakiem czyli zderzak,klakson i długimi!
Jacek S napisał(a):
lulmar napisał(a): Takich Polaków co i za granica po lewym na autostradzie jeżdżą zwykłem uczyć pokory.

Ciekawe jak?

Też jestem ciekaw?
Walisz bokiem i spychasz do rowu?
jgx1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jgx1 » 01.07.2011 14:06

krakus101 napisał(a):

To jeszcze nic ale widzi taki burak że ktoś wyprzedza inny samochód a on z daleka jadąc lewym pasem "mruga" światłami i podjeżdża na centymetry pod zderzak.

i właśnie w ten sposób burkai uczą pokory - podjazd i świtłami bo JA JAAADE :D
lulmar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lulmar » 01.07.2011 16:22

1. Dobry link do dyskusji był podany tylko, że czego Jaś się nie nauczył...

2. Czy widzieliście aby w zachodniej Europie jakikolwiek kierowca (z wyjątkiem obywateli PL) okupował lewy pas ruchu? Na 3 pasmowej autostradzie z Wiednia nawet środkowy pas ruchu zajmuje się tylko w celu wyprzedzenia samochodu! Pas skrajny lewy jest na wypadek "wyprzedzania wyprzedzającego"

Niestety fatalny model szkolenia polskich kierowców, kompletnie nieżyciowe egzaminy na prawo jazdy i żałosna propaganda aby złu bili winni jadący za szybko kierowcy powoduje, że o kulturze zachowania na drodze zbyt wielkiego pojęcia nie mamy. Jesteśmy uważani za najgorszych i najbardziej niekulturalnych kierowców w Europie. O polakach na lewym swego czasu Słoweńcy nawet dowcipy opowiadali.

Ilekroć widzę takiego na trasie (zawsze to polak) to mam ochotę ze wstydu pod ziemię się zapaść, albo chociaż rejestrację zamalować żeby inni nie widzieli, że kolejny burak z Polski.

Szczytem jest to, że kierowcy sobie sprawy nie zdają, że robią coś nie tak. Odwracacie dokładnie kota ogonem czyniąc z normalnych - frajerów, a z tych co śmią was chcieć wyprzedzić buraków. Czego byście nie napisali i jak byście mnie nie napiętnowali "koń jaki jest każdy widzi".
Widzę Dzień Świra Live. Jadę na wakacje i oglądam uśmiechniętych, szczęśliwych ludzi, tylko krajanie wiecznie nieszczęśliwi niezadowoleni kombinują jak tu innym uprzykrzyć życie. Z chamstwa zaś panowie wypowiadający się w tonie zrozumienia dla jazdy po autostradzie lewym pasem robicie cnotę narodową.
fidosanok
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fidosanok » 01.07.2011 16:35

kolego lulmar, to, że inni robią wieś na drodze nie daje Ci prawa do robienia tego samego! Głównie o to tu chodzi. Postępując w stylu innych "wieśniaków" tworzymy kolejną listę "wsiurskich" zachowań na drodze. Cwaniactwo na drodze nie jest lepsze od "wieśniactwa", a bywa, że jest bardziej niebezpieczne.
lulmar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lulmar » 01.07.2011 17:24

fidosanok napisał(a):kolego lulmar, to, że inni robią wieś na drodze nie daje Ci prawa do robienia tego samego! Głównie o to tu chodzi. Postępując w stylu innych "wieśniaków" tworzymy kolejną listę "wsiurskich" zachowań na drodze. Cwaniactwo na drodze nie jest lepsze od "wieśniactwa", a bywa, że jest bardziej niebezpieczne.

Żałosne jest, że kulturalnie jeżdżących kierowców jeżeli tylko śmią nie przyglądać się chamstwu bezczynnie nazywasz cwaniakami. Zaiste to bardzo rycerskie i chwalebne :twisted: :twisted:
gosciak
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) gosciak » 01.07.2011 17:28

krakus101 napisał(a):

Jedź do Włoch tam właśnie Włosi tak jeżdżą i nierzadko policia stradale ;)
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone