Witam,
Planuje sobie wycieczkę po Bałkanach i mój nowy pomysł to Macedonia. Tzn ma to być raczej objazdówka autem z 5 dniami plażowania - a może być i mniej. Zaczynamy od Bośni (Park Narodowy Kozalac, Banja Luka, Mostar) - czy są miejsca na które szczególnie zwrócić uwagę po drodze? Chcę poświęcić na BiH ok. 2-3 dni.
Następnie Czarnogóra, zaczniemy od Zabljaka (ok. 2-3 dni), nie jesteśmy wytrawnymi turystami górskimi ale mimo to chcemy poczuć piękno i dzikość tych gór.
Potem Boka Kotorska i samo wybrzeże. Nie chcemy tłumów, nie lubimy nadmorskiego "lansu" ale chcemy by było klimatycznie i urokliwie (podejrzewam że najlepszy wybór to Petrovac na Moru na wybrzeżu, a nad zatoką Kotor) - myślimy o 2 dniach tu, 2 dniach tam lub ewentualnie 4 dniowym pobytem nad samym morzem. Chciałbym również zobaczyć jezioro Szkoderskie, ale o tym zaraz...
Ostatnio przeczytałem jednak że Macedonia jest warta uwagi a szczególnie jezioro Ochrydzkie. Nigdy tam nie byłem, z wyjątkiem przejazdu autokarem do Grecji... i mam pytanie: czy przejazd przez Albanię jest bezpieczny i czy drogi nie stanowią wielkiego problemu? Widziałem parę fotorelacji i zdziwiłem się jaki postęp ma miejsce w tym kraju - czy ktoś to może potwierdzić? Ewentualnie może warto pojechać "na około" przez Serbię?
Ostatnie pytanie dotyczy malowniczych dróg w Czarnogórze - jedziemy kabrioletem i chcemy pojeździć trochę po okolicy bez dachu - niestety jest to auto typu albo dach albo bagażnik więc musimy się najpierw rozlokować - polecacie szczególnie jakieś trasy szczególnie w Czarnogórze, ale też w innych miejscach niezbyt oddalonych od całej trasy? Auto mam stare ale dośc rzucające się w oczy - mam nadzieje że to nie problem w tych krajach.
Będę bardzo wdzięczny za pomoc!
Pozdrawiam