Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez 2 wiolonczele runął nasz plan i co z tego wynikło? Krk

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Katerina
Koneser
Re: Przez 2 wiolonczele runął nasz plan i co z tego wynikło?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 12.02.2017 22:32

Janusz Bajcer:Piosenki Olivera trudno zaliczyć do disco polo

No, chwycił mnie jakoś za serce ten kawałek,chociaż zupełnie nie w moim guście...Chyba ta Katarina... :D
Pytanie do tych lepiej ode mnie rozumiejących bałkańskie języki : o czym ta piosenka? Bo komentarze pod video jakoś smutne..

Ależ tu się wątek muzyczny zrobił... 8O
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 12.02.2017 22:39

Chwilowo jestem zajęty w CRR :idea: jak nikt coś nie odpisze, postaram się co nieco wyjaśnić :wink:
pkucaba
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pkucaba » 12.02.2017 23:21

To i ja przycupnę. I wcale rozpychać się nie będę.
Wczoraj Cię Gosiu i 2cellos w youtubie znalazłem... :)
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 13.02.2017 09:25

pkucaba napisał(a):To i ja przycupnę. I wcale rozpychać się nie będę.
Wczoraj Cię Gosiu i 2cellos w youtubie znalazłem... :)
Czasem trochę trzeba się porozpychać o czym będzie w kolejnym odcinku ;)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 13.02.2017 09:48

Katerina napisał(a):No, chwycił mnie jakoś za serce ten kawałek,chociaż zupełnie nie w moim guście...Chyba ta Katarina... :D
Pytanie do tych lepiej ode mnie rozumiejących bałkańskie języki : o czym ta piosenka? Bo komentarze pod video jakoś smutne..

Tak ogólne tekst jest o śnie osoby o imieniu Katarzyna i nie jest smutny.
Jest chyba jeden smutny wpis Valentiny, że zmarła znana jej Katarzyna i niech spoczywa wiecznie w miłości.
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 13.02.2017 11:57

Janusz Bajcer napisał(a):
Katerina napisał(a):No, chwycił mnie jakoś za serce ten kawałek,chociaż zupełnie nie w moim guście...Chyba ta Katarina... :D

Tak ogólne tekst jest o śnie osoby o imieniu Katarzyna i nie jest smutny.
Jest chyba jeden smutny wpis Valentiny, że zmarła znana jej Katarzyna i niech spoczywa wiecznie w miłości.

Ulżyło mi :oczko_usmiech: Właśnie nie byłam pewna, czy aby ta Katarzyna nie zasnęła snem wiecznym...
Parka7074
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Parka7074 » 13.02.2017 12:34

I my również zasiadamy i czekamy na ciąg dalszy :lol: :lol: :papa:
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 13.02.2017 13:00

Nadgoniłem relację, a właściwie to - głównie - rozważania o muzyce chorwackiej/słoweńskiej etc. :D .
Ciekaw jestem Waszych wrażeń z samego koncertu, no i jak poradziliście sobie z zamkniętą bramką na parkingu. :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.02.2017 21:39

gusia-s napisał(a):Problemu z planem by wcale nie było gdyby nie główny winowajca

:roll: Brawo ja :oczko_usmiech:
Mam nadzieję,że 20-tego listopada nie dostanę w "tubę"od Twego Tomasza 8) :wink:

anakin napisał(a):
gusia-s napisał(a):Fajnie, że grono fanów wiolonczelistów rośnie ...

No a jak....

:mrgreen:

Nie no anakin robisz to źle

Trza było najpierw zapodać jakiś cover-pościelówę np:

następnie przejść na ich kompozycje w tym klimacie:

Trochę klasyki(Roberta Griega):

Żeby na końcu "dobić"absolutnym killerem od 1:38
(cover Sepultury):

Sorki Gusia za kontynuację wątku muzycznego,ale nie mogłem się powstrzymać,
bo akurat Apo jest absolutnym prekursorem tzw Cello rocka,
Oprócz coverów (jak u 2 Cellos) nagrali wiele swoich niesamowitych kompozycji
wraz ześwietnymi muzykami od popowych do death, thrash i groove metalu.
....
A zresztą:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Apocalyptica

Już nie śmiecę-
Pozdrawiam :papa:
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 13.02.2017 22:41

Parka7074 napisał(a):I my również zasiadamy i czekamy na ciąg dalszy :lol: :lol: :papa:
Nie siadajcie tylko powstańcie, zaczynamy szoł ;)

Nefer napisał(a):Nadgoniłem relację, a właściwie to - głównie - rozważania o muzyce chorwackiej/słoweńskiej etc. :D .
I końca nie widać :mrgreen:
Nefer napisał(a):Ciekaw jestem Waszych wrażeń z samego koncertu, no i jak poradziliście sobie z zamkniętą bramką na parkingu. :wink:
Już za chwilę :) ale nie wiem czy dam radę przekazać to co naprawdę w nas się działo :roll: , gdybym mogła tu gestykulować napewno by było lepiej ;) :mrgreen:

tomekkulach napisał(a):
gusia-s napisał(a):Problemu z planem by wcale nie było gdyby nie główny winowajca

:roll: Brawo ja :oczko_usmiech:
Mam nadzieję,że 20-tego listopada nie dostanę w "tubę"od Twego Tomasza 8) :wink:

To jest proszę Was szef wszystkich szefów tych klimatów :mrgreen:
Toma się nie obawiaj a ja to chyba Ci kffffiaty jakieś przywiozę :mrgreen:

tomekkulach napisał(a):... Nie no anakin robisz to źle ...
:mrgreen:
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 13.02.2017 23:10

Cd. Dzień 1 - 2.07.2016 sobota

2 Cellos – Koncert!!!

Do placu króla dotaczamy się w jednej wielkiej masie ludzi, jak taka lawa spływająca ze zbocza …
O Mamuńciu to nie tak miało być :?, po cholerę się stąd ruszaliśmy :( trzeba było siedzieć na d...e i pilnować dobrego miejsca yyyyy
Wszystko w koło jest zabite, zatorowane i ogólnie ujmując panuje jedno wielkie zatwardzenie.
Utykamy w takim miejscu, że nawet sceny nie widać ani wielkich bilbordów. Masakra :(. Nie ma opcji … musimy się przebić.
Do dzieła!
Obrazek I’m sorry, i’m sorry, I;m sorryyyyyyy

I tak po milionpińćsetdwatysiącedziewińcset razach I’m sorry udaje nam się przebić w całkiem superaśne miejsce Obrazek
DSCN5797.JPG

Największe zagęszczenie jak się okazało panowało na obrzeżach placu a czym bliżej sceny tym więcej tlenu, może dlatego, że część widzów usiadła sobie na trawce, na której nie było tabliczek NIE DEPTAĆ! :mrgreen:

W oczekiwaniu na chłopaków :) Ponoć 50 tyś. ludzi i my w tym tłumie Obrazek Tak przynajmniej podawały chorwackie media.

Dzisiejszy koncert jest przede wszystkim zwieńczeniem 5-letniej kariery 2Cellos. Wydarzenie, odbywa się też w ramach corocznego Open Air Festiwal Zagreb, który jest częścią kulturalnego lata w mieście.

Gośćmi specjalnymi 2Cellos będą gwiazdy chorwackiej i włoskiej sceny muzycznej, Oliver Dragojević & Zucchero, z którymi wiolonczeliści zrealizowali kilka wspólnych projektów. Wydają się nawet mocno zaprzyjaźnieni mimo znacznej różnicy wieku :)

Emocje sięgają zenitu. Wreszcie chłopaki wychodzą na scenę a tłum wita Ich gromkimi brawami i okrzykami. Luka & Stiepan Obrazek
DSCN5804.JPG

Udaje nam się jeszcze trochę podsunąć do przodu, aż docieramy do 1 rzędu :!:
Ha!!! I kto jest miszczem :?: Obrazek
DSCN5805.JPG
DSCN5814.JPG
DSCN5812.JPG

I zaczyna się spektakl :hearts: :hearts: :hearts:
DSCN5807.JPG
DSCN5808.JPG
DSCN5816.JPG
DSCN5817.JPG

Na początku bardzo spokojnie … pięknie

I na tym skończyłam moje nagrywanie :P

Oszołomiona tym co się dzieje usłyszałam, jak Tom mówi do mnie … nie nagrywaj, nic z tego nie będzie.
Jak rzadko się słucham, to akurat wtedy kiedy nie trzeba - nie dość, że źle usłyszałam to jeszcze posłuchałam :?. Echhhh staliśmy blisko głośników, więc sądziłam, że nagra się jeden szum i bum bum. A Tom mówił do mnie … nagrywaj, dobrze będzie Obrazek
Jak potem odtworzyłam nagrania to bardzo żałowałam, że nie nagrałam wszystkiego :( choć z drugiej strony gdybym zajęła się nagrywaniem to bym się nie WYSZALAŁA na samym koncercie Obrazek .
I tak prawdopodobnie niedługo powinno pojawić się oficjalne video z tego koncertu. Patrząc na techniczną otoczkę wydarzenia raczej tak będzie. Oni rejestrują wszystkie większe koncerty, a ten był jubileuszowy więc nie to tamto ;)
Kamer było milion pincet, jeździły nad głowami na linach, latały nad nami drony, na scenie i pod nią kręciło się mnóstwo operatorów 8O. Nie robili by tego do szuflady. Taką mam nadzieję. Koncert w Veronie odbył się 11 maja 2016 a dopiero od listopada zaczęli wypuszczać kolejne kawałki, ostatni wyszedł tydzień temu więc pewnie trzeba na Zagrzeb poczekać :)

Tak oto nagrań więcej nie mam, więc będę się posiłkowała cudzymi aby choć trochę oddać atmosferę. Trochę też z tego powodu zwlekałam z relacją, liczyłam na czyściutkie profesjonalne nagrania z koncertu na oficjalnym kanale :? .

Z każdym wykonaniem impreza się rozkręca, do wiolonczelistów dołącza pozostający w ich cieniu perkusista Dusan Kranc.
DSCN5822.JPG
DSCN5821.JPG
DSCN5829.JPG

Koncertuje z nimi już od dłuższego czasu. Jak on wywija tymi pałkami 8O
Nagranie z Verony , ale musicie mi uwierzyć że było równie mocno :)

Dochodzą efekty specjalne
DSCN5836.JPG
DSCN5823.JPG
DSCN5831.JPG

Teraz dopiero zaczyna się ogień. Chłopaki podsycają tłum.
A przy tym numerze Stiepan nagle znika ze sceny 8O

I nagle pojawia się dosłownie przed nami nie przerywając gry :hearts: Jego koszula jest cała mokra jakby wyszedł spod prysznica. Dziewczyny piszczą aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa Obrazek :hearts:
DSCN5834.JPG

Po chwili wraca na scenę i dalej porywa publiczność! Atmosfera jest tak gorąca jak tytuł utworu :devil:
DSCN5837.JPG
DSCN5839.JPG

I w takiej to atmosferze ponad 2 godziny szaleństwa zleciały jak z bicza strzelił. Wielka szkoda :(.
Nienawidzę takich chwil :evil:
Artyści dziękują widzom a tym ciągle mało. Nie obywa się bez bisów, ale póki co to tylko koniec części solowej duetu. Przed nami jeszcze wspólne Ich granie z gośćmi specjalnymi.

Nieśmiertelna Baila Morena we wspólnej aranżacji Zucchero & 2Cellos

Olivier zostaje przez publikę przyjęty bardzo entuzjastycznie a Luka i Stiepan pokazują, że doskonale się czują w każdym gatunku. Poza akompaniowaniem, podśpiewują wspólnie słowa piosenek. Publiczność nie pozostaje obojętna. Przyznam, że wprawiło nas to w zdumienie. Nawet bardzo młodzi ludzie wspólnie śpiewali choć muzyka trochę jakby nie na czasie.

I tak to właśnie było....
Cudowne przeżycie :hearts: :hearts: :hearts: Chłopaki mają świetny kontakt z publicznością. Warto było zmienić plan :!: emocje trzymają do dziś ...i musi ich starczyć do :?:
oczywiście!!!!
388adf75_large.jpg

Biletów zostało niewiele - kto ma chęć niech łapie - klik

Rozemocjonowani wracamy na Camper Park … ciekawe czy jest po co :?: ? Obrazek

cdn... :papa:
Ostatnio edytowano 29.05.2019 08:43 przez gusia-s, łącznie edytowano 1 raz
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 13.02.2017 23:17

Piosenki Olivera Dragojevica, Miso Kovaca, Mladena Grdovica, Klapy Intrade, Klapy Maslina ... znają starzy i młodzi Chorwaci.
Niektóre z nich są z gatunku "nieśmiertelne" :lol:
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 13.02.2017 23:46

Janusz Bajcer napisał(a):Piosenki Olivera Dragojevica, Miso Kovaca, Mladena Grdovica, Klapy Intrade, Klapy Maslina ... znają starzy i młodzi Chorwaci.
Niektóre z nich są z gatunku "nieśmiertelne" :lol:

No właśnie, zaciekawiło mnie jeszcze to ...
Co to za pieśń? I nie o tytuł mi chodzi ale czy ona ma jakieś większe znaczenie? Utwór został wykonany właśnie w bisach. Było bardzo doniośle. Wszyscy zapalili latarki lub włączyli ekrany na telefonach. Nucili, kołysali się, przeżywali a u niektórych nawet pojawiały się łzy. O co kaman?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 14.02.2017 00:09

Kończę audycję w CRR - zaraz odsłucham.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 14.02.2017 00:15

Już wiem :lol: po kilkudziesięciu sekundach :oczko_usmiech: szukam oryginału :?:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Przez 2 wiolonczele runął nasz plan i co z tego wynikło? Krk - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone