Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez 2 wiolonczele runął nasz plan i co z tego wynikło? Krk

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
gusia-s
Koneser
Re: Przez 2 wiolonczele runął nasz plan i co z tego wynikło?

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 23.05.2017 07:56

piekara114 napisał(a):Ochocho...nocleg na zamku... :mrgreen:
A co se będziemy żałować :mrgreen:
To nasze stałe miejsce noclegowe :) w tym roku wracając z majówki też tam nocowaliśmy. Miałam jeszcze ochotę wyskoczyć na nocny Mikulov ale nie miałam z kim a sama się trochę cykałam :(
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 23.05.2017 08:00

Nefer napisał(a):... My podczas majówki spędziliśmy tam cały dzień i bardzo się nam podobało. :)
A gdzie sprawozdanie ;) :) :?:
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 23.05.2017 08:58

Postaram się coś skrobnąć, jak będzie trochę więcej czasu. Od powrotu z majówki mnóstwo spraw na głowie - i w pracy, i w domu... :wink: .
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 23.05.2017 14:46

Nefer napisał(a):Postaram się coś skrobnąć, jak będzie trochę więcej czasu. Od powrotu z majówki mnóstwo spraw na głowie - i w pracy, i w domu... :wink: .

Taaa a za chwilę urlop, to na pewno ten czas się znajdzie ... szczególnie u mnie jak ja jeszcze nie wiem gdzie mam jechać :mrgreen:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.05.2017 16:56

gusia-s napisał(a):
Nefer napisał(a):Postaram się coś skrobnąć, jak będzie trochę więcej czasu. Od powrotu z majówki mnóstwo spraw na głowie - i w pracy, i w domu... :wink: .

Taaa a za chwilę urlop, to na pewno ten czas się znajdzie ... szczególnie u mnie jak ja jeszcze nie wiem gdzie mam jechać :mrgreen:

8O
Ale jak to nie wiesz gdzie!?
Ja mam już "plana"na 2019 :wink:

Pozdrawiam :papa:
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 24.05.2017 06:46

tomekkulach napisał(a):
gusia-s napisał(a):

8O
Ale jak to nie wiesz gdzie!?
Ja mam już "plana"na 2019 :wink:

Szczęściarz ... czy nie miałeś w tym roku na Brać się wybrać :?:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.05.2017 17:00

gusia-s napisał(a):Szczęściarz ... czy nie miałeś w tym roku na Brać się wybrać :?:

Na Brač
to w 2018
Natomiast w tym Lefkada
Obrazek

Qurde to już za tydzień :roll:
http://online-countdown.pl.downloadastr ... NqZSAyMDE3

gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 24.05.2017 17:02

Super! Który kemping planujesz na Lefce?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.05.2017 17:03

Episkopos,polecany przez Ciebie :D
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 31.05.2017 20:41

Dzień 16 - 17.07.2016 niedziela

Mikulov

Po 7 już jesteśmy wyspani i idziemy na poranny spacer na mikulovską starówkę.
DSCN7260.JPG

Słoneczko świeci ale temperatura nieco niższa niż ta, do której przywykliśmy przez ostatnie 2 tygodnie. Mimo to zapowiada się ładny dzień :).
Mikulov przedreptany rok wcześniej na powrocie z Istrii i dość szczegółowo opisany i pokazany przeze mnie w ubiegłorocznej relacji tu i tu więc teraz już tak szczegółowo nie będzie ;)
Zamek nadal stoi :)
DSC_1646.jpg

Barokowe wieże kościoła św. Anny (Dietrichsteinská hrobka)
DSC_1658.jpg
DSCN7263.JPG
DSCN7265.JPG

Wielki słup morowy - Statua Św. Trójcy też na swoim miejscu na środku rynku.
DSC_1656.jpg
DSCN7268.JPG
DSCN7269.JPG

I fontanna Pomony - niegdyś ujęcie wody.
DSCN7270.JPG

Miasteczko jeszcze śpi, plączą się pojedyncze osoby.
Kierujemy się do zamku.
DSCN7272.JPG
DSCN7274.JPG

I tu niespodzianka :) zamknięte w ubiegłym roku na cztery spusty wrota do zamkowego ogrodu, który wówczas przechodził gruntowną renowację teraz stoją przed nami otworem :)
DSCN7273.JPG
DSCN7275.JPG

Spacerujemy pustymi alejkami napawając się ciszą :)
DSCN7339.JPG
DSCN7335.JPG

DSCN7336.JPG
DSCN7278.JPG
DSCN7279.JPG
DSCN7281.JPG
DSCN7282.JPG

Schodkami wychodzimy na zachodni taras zamku.
DSCN7284.JPG
DSCN7285.JPG

Skąd zoomem sprawdzam czy nasz zestaw stoi tam gdzie go zostawiliśmy ;)
DSCN7286.JPG

Trafiamy w kolejny nieznany zakątek.
DSCN7289.JPG
DSCN7288.JPG

Ten fragment również był niedostępny podczas poprzedniej wizyty, kiedy stał tu szlaban.
DSCN7290.JPG

Z zachodniego tarasu jest zejście prowadzące do dawnej żydowskiej dzielnicy. Dach synagogi.
DSCN7292.JPG

Schodzimy w dół.
DSCN7293.JPG
DSCN7294.JPG

Synagoga
DSCN7296.JPG
DSCN7299.JPG

W tym domu, wg tablicy informacyjnej zamieszkiwali prekursorzy czeskiego rocka Obrazek Michal Ambrož i Tony Ducháček … ale, że razem we dwóch :?: 8O 8O tego nie dopisali :mrgreen:
To nie mogło być zbyt dawno - sprawdziłam, że nadal żyją i jeszcze koncertują.
DSCN7301.JPG
DSCN7300.JPG

Uliczka jest bardzo klimatyczna i tonie w zieleni. W oddali widoczne ruiny wieży obronnej Kozí hrádek. Niegdyś służyła jako prochownia oraz punkt obserwacyjny.
DSCN7304.JPG

Wracamy ponownie na górę na teren zamku. Mijamy basztę ale jeszcze nie kierujemy się do wyjścia.
DSCN7305.JPG

Trafiamy na dziedziniec na którym ubiegłego wieczora odbywała się winiarska impreza Obrazek Szkoda, że nie wiedzieliśmy ;)
DSCN7313.JPG
DSCN7315.JPG

Musiała się późno skończyć, co można poznać po nieuprzątniętych jeszcze stołach biesiadnych, na których stoją niedopite flaszki. Na dziedzińcu tym znajdują się również stare urządzenia do produkcji wina, które już pokazywałam w poprzedniej relacji.

Na dziedzińcu umieszczono przedziwną rzeźbę ;)
DSCN7309.JPG
2835_o.jpg

Wchodzimy w jedną z wielu zamkowych bram.
DSCN7319.JPG

I zmierzamy w kierunku starówki.
DSCN7320.JPG
DSCN7322.JPG

Na Św. Górę już wdrapują się pielgrzymi. Prowadzi do niej droga krzyżowa. Jeszcze tam nie byliśmy ale dziś z czystego lenistwa też nam się nie chce :mrgreen:
DSCN7324.JPG

Wieża Kościoła św. Wacława jest aktualnie w remoncie. Zegary jak nie działały tak nie działają nadal, może przy okazji je naprawią.
DSCN7326.JPG
DSCN7325.JPG

Kolejną bramą wychodzimy na przedzamkowy dziedziniec, z którego rozpoczęliśmy obchód zamku.
DSCN7330.JPG
DSCN7331.JPG
DSCN7332.JPG
DSCN7334.JPG

Zataczając koło przed Centrum Kongresowym.
DSCN7340.JPG

Cdn. … :papa:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 01.06.2017 10:27

Trafiamy na dziedziniec na którym ubiegłego wieczora odbywała się winiarska impreza Obrazek Szkoda, że nie wiedzieliśmy ;)

8O 8O 8O Taką okazję cycową ominąć??? 8O 8O 8O
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 01.06.2017 13:29

beatabm napisał(a):

8O 8O 8O Taką okazję cycową ominąć??? 8O 8O 8O
No nie :?: :( na bank jeszcze trwała kiedy zawitaliśmy na nocleg do Mikulova.
W tym roku, wracając z Wenecji też tam nocowaliśmy. Pora była jeszcze dość wczesna (przed godziną policyjną ;) ) i nawet mi przeszło przez myśl aby się wybrać na nocny spacer ale Tom mi kazał puknąć się w czoło :evil: . Sama się trochę cykałam jednak wyruszyć.
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 01.06.2017 14:21

O... Mikulov, jak ja lubię to miasteczko. Oni tam ciągle mają cycowe imprezy, w zeszłym roku we wrześniu się coś odbywało, ale my musieliśmy o 3ej rano wstać ,żeby zdążyć na prom w Splicie i nie załapaliśmy się.A nocujemy tam od paru lat w drodze do Cro - w pensjonacie U Św Urbana. Raz wracając z Chorwacji nie mieliśmy rezerwacji licząc na to,że w miasteczku,które składa się z samych hoteli(oprócz zamku oczywiście :roll: ) na pewno nocleg na nas czeka i zaprasza..a tu - Święto Gulaszu mieli i naród im się zjechał licznie. O 2ej w nocy pukałam od drzwi do drzwi i ...kiszka.Musieliśmy jechać dalej, prosto do Polski.
Zawsze sobie obiecuję dokładnie spenetrować miejsce tak jak Wy, ale tak nam się zawsze śpieszy do Dalmacji,że poza przespacerowaniem się po dziedzińcu zamkowym i popełnieniem małego piffka na rynku nic więcej nie udało się .A miejsce bardzo klimatyczne.Może w tym roku we wrześniu zapoznam się z nim bliżej.
tyniolek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tyniolek » 01.06.2017 18:47

Ta rzeźba to może przedstawia studenta medycyny przytłoczonego nauką anatomii :D
tyniolek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tyniolek » 01.06.2017 18:58

tomekkulach napisał(a):
gusia-s napisał(a):Szczęściarz ... czy nie miałeś w tym roku na Brać się wybrać :?:

Na Brač
to w 2018
Natomiast w tym Lefkada
Obrazek

Qurde to już za tydzień :roll:
http://online-countdown.pl.downloadastr ... NqZSAyMDE3

To ja czekam niecierpliwie na relację :> przejezdność dróg, czy wyremontowali drogę do Egremni itp, itd :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Przez 2 wiolonczele runął nasz plan i co z tego wynikło? Krk - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone