Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez 2 wiolonczele runął nasz plan i co z tego wynikło? Krk

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
gusia-s
Koneser
Re: Przez 2 wiolonczele runął nasz plan i co z tego wynikło?

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 16.04.2017 17:15

te kiero napisał(a):za niecałe 2 tygodnie, będę mocno przemierzał Waszymi śladami, jak będzie ochota oczywiście
gusia-s napisał(a):Właściwie to tam nic nie ma, tylko widok na most wjazdowy na wyspę i jakaś piaszczysta zatoka.
Droga kręta, miejscami wąska i stroma w dodatku dziurawa deko.

trochę mnie zaskoczył dojazd do miejsca widokowego na most, czy ta stromizna po prawej jak się zjeżdża w dół naprawdę tak źle wygląda, szczególnie tam gdzie brakuje barierek? (myślę o małżonie w tym względzie)

Mnie też :mrgreen: na street view wyglądał łagodniej :) Jest stromo nie ma co ukrywać, ale da radę się minąć przynajmniej w razie co, więc to na plus. Małżonka na Ciebie niech patrzy i będzie ok :)
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 16.04.2017 17:18

Nefer napisał(a):Widok na most całkiem przyjemny :)
Szkoda, że nam troszkę się niebo wtedy przydymiło, przy błękitach kolorki by były ładniejsze :)
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 18.04.2017 22:21

Święta, święta i po świętach ... czas wrócić do relacji bo kolejne wakacje mnie tu zastaną :wink:

Cd. Dzień 11 - 12.07.2016 wtorek

Cd. Trip po wyspie – zguba w Omišalj

No więc gdy już się wydostaliśmy z Voz to przeskoczyliśmy na przeciwną stronę wyspy do miasteczka Omišalj, położonego na prawie 90 m klifie. Jest to pierwsze za mostem miasteczko na wyspie.
Omisaj.JPG

Parkujemy w pobliżu starej części miasta – parking płatny 7 kun/h, w pobliżu kilka innych też płatnych.

Ruszamy w kierunku starówki. Na niedużym, ukrytym w cieniu drzew skwerku, pomnik poświęcony poległym w czasie II wojny. Działa tu darmowe wifi.
DSCN6997.JPG

Kilka kroków dalej apartament na sprzedaż w całkiem przyzwoitej cenie :)
DSCN6999.JPG
DSCN6998.JPG

Idziemy na czuja, mijając na przemian to kolorowo otynkowane domki to odrapane kamieniczki.
DSCN7000.JPG
DSCN7001.JPG
DSCN7002.JPG

Wychodzimy na główny plac starówki, przy którym znajdują się knajpki i zabytkowy kościół Wniebowzięcia NMP z dobudowana w późniejszym czasie dzwonnicą.
DSCN7003.JPG
DSCN7032.JPG
DSCN7006.JPG

Wnętrze kościoła.
DSCN7010.JPG
DSCN7009.JPG

Obchodzimy kościół dookoła.
DSCN7012.JPG
DSCN7014.JPG
DSCN7033.JPG

I znów trafiamy na ślad głagolicy :).
DSCN7013.JPG
DSCN7011.JPG

Kameralne uliczki i podwóreczka ozdobione kwitnącymi bugenwillami można tu spotkać na każdym kroku :hearts:.
DSCN7015.JPG

Docieramy do punktu widokowego na zatokę, w której mieści się naftociąg i petrochemia.
DSCN7017.JPG
DSCN7019.JPG
DSCN7020.JPG

Oraz opuszczony hotel Učka.
DSCN7018.JPG

Szyszki rosną tu góry pewnie przez tą naftę :mrgreen:.
DSCN7022.JPG

Przechodzimy przez kolejną bramę do następnego punktu widokowego.
DSCN7024.JPG

Poniżej w zatoce mieści się niewielki port i plaża Pesja - ponoć szczycąca się mianem błękitnej, mimo że w pobliżu cumują kontenerowce :? Dziwnie przyznają te oznaczenia. Ja bym jej tego tytułu nie dała choćby ze względu na sąsiedztwo. Do portu i plaży można zjechać autem, w pobliżu jest parking. Nie chce się nam złazić a do auta też kawałek więc ograniczamy się tylko do górnych partii miasteczka.
DSCN7025.JPG
DSCN7046.JPG

I znów piękna Bungewila :hearts:. Jak ja bym chciała cieszyć się taką roślinką nad moimi oknami … choćby tylko nad jednym :hearts: :hearts: :hearts:. Sadzonkę przytargałam i pielęgnuję :) a do kwiatów ręki nie mam ani trochę, więc jak zakwitnie to będzie cud ... a wtedy się nim pochwalę :mrgreen: Wiara czyni cuda, to wierzę ... i mówię do niej, i podlewam, i nawet nawóz kupiłam :mrgreen: Na razie żyje, ma dużo liści, urosła - oczywiście zimowała w domu. Na dwór pójdzie jak zrobi się cieplej, szczególnie nocami.
DSCN7029.JPG
DSCN7044.JPG

Sprawdzamy dokąd zawiedzie nas ta ścieżka :)
DSCN7031.JPG

Wywiodła nas w pole :?: nieee :)
DSCN7034.JPG
DSCN7035.JPG
DSCN7038.JPG
DSCN7036.JPG
DSCN7039.JPG

Winogronom jeszcze daleko do doskonałości.
DSCN7037.JPG

Tu mieści się siedziba miasta.
DSCN7040.JPG
DSCN7042.JPG

I tu orientuje się, że gdzieś posiałam moją granatową czapeczkę z daszkiem :!: :( , najlepszą na świecieObrazek Szybki przegląd fotek w aparacie i już wiem, czapkę ostatnio miałam tuż przed punktem widokowym na port i plażę. Wracamy w nadziei na odnalezienie zguby … i co :?: jest :!: Obrazek. Tam gdzie przypuszczałam :)
DSCN7043.JPG

Gdyby nie zguba, pewnie nie trafilibyśmy w kolejny piękny zakątek :hearts:.
DSC_1608.jpg
DSCN7048.JPG
DSCN7047.JPG
DSCN7050.JPG

I nie spotkalibyśmy milusiej kici Obrazek, chętnej na głaskanie. Jej opiekun bacznie nas obserwuje i nawołuje swoją milusińską do domu, jednak ona jak to koty miewają sama decyduje o tym co ma robić i kiedy :mrgreen: Skądś to znam :wink:
DSC_1617.jpg
DSCN7051.JPG

Kamienną uliczką wydostajemy się wreszcie z labiryntu.
DSC_1618.jpg

W drodze powrotnej do auta, wstępujemy jeszcze do lokalnego spożywczaka w stylu naszego PSS, w którym to się okazuje, że jest poszukiwana przez nas wszędzie sucha kiełbasa z truflami 8O Obrazek :!: Zgarniamy cały jej zapas! :mrgreen: Kilka paczuszek - łącznie dobrze ponad kilo Obrazek

Z wizyty w Omišalj jesteśmy bardzo zadowoleni :), po pierwsze z powodu tych uroczych zakątków w mieście i pięknych bugenwilli a po drugie z udanych zakupów :wink: Gdyby ktoś chciał posmakować reklamowanej przeze mnie kiełbasy może próbować tu, 190 kun/kg :wink: lecz pakowane są tak po ok. 0,20 kg, jedna paczuszka to 2 laski kiełbasy długości ok. 12-15 cm każda :)

Teraz możemy już się kierować na południe wyspy, retorycznie zapytam … czy na kemp :?: Jeszcze nieeee :mrgreen:

Cdn. … :papa: Obrazek
lotnikwsk
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lotnikwsk » 18.04.2017 23:53

A ja zawsze się zastanawiałem co to jest :?: :roll:

DSC_0054.JPG
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 19.04.2017 07:27

lotnikwsk napisał(a):A ja zawsze się zastanawiałem co to jest :?: :roll:
Załącznik DSC_0054.JPG nie jest już dostępny

No to jest właśnie toooo :)
Sustav-Janafa-copy1.jpg
http://www.janaf.hr/sustav-janafa/sustav-jadranskog-naftovoda/

Z dołu pewnie aż tak nie rzuca się w oczy :)
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 19.04.2017 07:46

Całe szczęście że czapeczka sie znalazła, bez niej udar gwarantowany :twisted:
Jak dobrze popatrzeć na słońce i ciepło gdy za oknem.........leży śnieg wrrrrrrrrrrrrr :roll: :roll: :roll:
Magda O.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magda O. » 19.04.2017 07:54

gusia-s napisał(a):
Gdyby ktoś chciał posmakować reklamowanej przeze mnie kiełbasy może próbować tu, 190 kun/kg lecz pakowane są tak po ok. 0,20 kg, jedna paczuszka to 2 laski kiełbasy długości ok. 12-15 cm każda

Czy mogłabym prosić o zdjęcie opakowania tej kiełbasy? Myślę, że na Istrii może być dostępna. Poszukałabym, bo za trochę ponad 2 m-ce będę tam na 2 dni :D
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 19.04.2017 12:06

gusia-s napisał(a):
Vjetar napisał(a):
woka napisał(a):
Vjetar napisał(a):Jak ja byłem to gnatów niedźwiedzia nie było. Szkoda. Jednak co gnat to gnat.

Nigdy nie było (przynajmniej ja nie pamiętam). Marketing robi swoje i atrakcyjność trza urozmaicić. Zapewne jest od niedawnego czasu.

I prawidłowo. :D
Czyli pewnie ściema z tym niedźwiedziem ;) Skoro był znaleziony w TEJ jaskini to chyba musiało być dawno temu, bo jaskinia jest udostępniona do zwiedzania już od prawie 20 lat. To gdzie te gnaty się podziewały przez te lata :wink: :mrgreen: Może je obgryzali dopiero :oczko_usmiech:

:lol:

Może były w "obróbce", kiedyś wykopane w okolicy.

Omišalj przypadł mi go gustu, i dobre lody tam mieli.

Pzdr
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 19.04.2017 18:29

beatabm napisał(a):Całe szczęście że czapeczka sie znalazła, bez niej udar gwarantowany :twisted:
Jak dobrze popatrzeć na słońce i ciepło gdy za oknem.........leży śnieg wrrrrrrrrrrrrr :roll: :roll: :roll:

Oj tak Obrazek ucieszyło mnie to bardzo :)
U mnie dziś słonko nawet wyszło a śniegu ni grama :)

Magda O. napisał(a):
gusia-s napisał(a):
Gdyby ktoś chciał posmakować reklamowanej przeze mnie kiełbasy może próbować tu, 190 kun/kg lecz pakowane są tak po ok. 0,20 kg, jedna paczuszka to 2 laski kiełbasy długości ok. 12-15 cm każda

Czy mogłabym prosić o zdjęcie opakowania tej kiełbasy? Myślę, że na Istrii może być dostępna. Poszukałabym, bo za trochę ponad 2 m-ce będę tam na 2 dni :D

Psze bardzo ... to była dokładnie ta kiełbaska :) i pochodzi właśnie z Istrii. Tu ją powinnaś dostać na 100 % ;) w końcu producent :)
buretic-koba-tartufi-445x315.jpg

A tu inne produkty firmy Bregi, m.in. kiełbasa z rozmarynem i oliwkami - tych nie próbowaliśmy ale widzieliśmy również w sklepie w Starej Basce.

Okazuje się, że kupilismy je w całkiem okazyjnej cenie, jak pisałam prawie 190 kun/kg ... w sklepie internetowym znalazłam za 390 8O

Vjetar napisał(a): ... Omišalj przypadł mi go gustu, i dobre lody tam mieli...
Akurat nie próbowaliśmy tam lodów :(.
Magda O.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magda O. » 19.04.2017 19:09

Super, dziękuję bardzo :) na pewno będę szukać.
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 19.04.2017 21:09

Dzień 11 - 12.07.2016 wtorek

Cd. Trip po wyspie – pętla

Z Omisalj wyjeżdżamy po godz. 18, spędziliśmy tam 2 godziny. Początkowo plan zakładał jeszcze zjazd do pobliskich ruin bazyliki w miejscu starożytnej osady Fulfinum ale po władowaniu się do auta, minął nam zapał i odpuściliśmy ten punkt.

Trochę Was oszukałam, że jeszcze nie wracamy na kemp :wink: :mrgreen: Wracamy ... tylko po drodze na chwilę zajeżdżamy do Krku po większe zakupy w Konzumie dla nas i dla sąsiadów z kempingu :wink: skoro trip, to trzeba wszystkie punkty odnotować :wink:
Krk.JPG

Po zakupach wreszcie kierujemy się na kemp :mrgreen: Na drodze trzeba uważać na lokalsów :wink:
DSC_1621.jpg

Ostatni prosta lub jak kto woli krzywa :mrgreen:
DSC_1624.jpg
DSC_1625.jpg
DSC_1627.jpg

I zamykamy pętelkę, stówka pękła :wink: Cała trasa tripu.
Skrila.JPG

To był długi ale fajny dzień :).
DSCN7069.JPG
DSCN7075.JPG
DSCN7076.JPG

Obrazek
Cdn. … :papa:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 20.04.2017 09:00

Długi, fajny, z przygodami - takie wakacje to ja lubię:)
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 20.04.2017 13:12

beatabm napisał(a):Długi, fajny, z przygodami - takie wakacje to ja lubię:)
Ja też ale może niekoniecznie codziennie. Trzeba mieć czas aby i odzipnąć, bo w innym wypadku to trzeba by zaraz po urlopie na jakis wypoczynkowy iść :mrgreen:
tyniolek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tyniolek » 20.04.2017 17:25

Super trip! i bugenville :hearts:
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 20.04.2017 20:03

tyniolek napisał(a):Super trip! i bugenville :hearts:
Mam nadzieję na własną :smo:
Przedstawiam Wam ... przezimowała, czekamy na kwiatki :hearts: :hearts: :hearts:
1.jpg
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Przez 2 wiolonczele runął nasz plan i co z tego wynikło? Krk - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies