Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez 2 wiolonczele runął nasz plan i co z tego wynikło? Krk

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Kapitańska Baba
Weteran
Re: Przez 2 wiolonczele runął nasz plan i co z tego wynikło?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 12.04.2017 11:35

gusia-s napisał(a):
beatabm napisał(a):Ta zatoczka to całkiem jak nie morze. :mrgreen:

No to taka kałuża jest :mrgreen: Chyba pieszo można przejść do Crikvenicy :mrgreen:

To coś akurat dla mnie nie potrafiącej pływać :oops:
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 12.04.2017 12:04

beatabm napisał(a):
gusia-s napisał(a):
beatabm napisał(a):Ta zatoczka to całkiem jak nie morze. :mrgreen:

No to taka kałuża jest :mrgreen: Chyba pieszo można przejść do Crikvenicy :mrgreen:

To coś akurat dla mnie nie potrafiącej pływać :oops:
Tam się pływa po warszawsku d....ą po piasku :mrgreen:
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 12.04.2017 22:52

Cd. Dzień 11 - 12.07.2016 wtorek

Cd. Trip po wyspie – Rudine – Jaskinia Biserujka

Kolejne międzylądowanie mamy w Rudine.
Rudine.JPG

Wiedzie do niej całkiem malownicza droga :).
DSCN6956.JPG
DSCN6963.JPG

Rudine, to malutka miejscowość - dosłownie kilka zamieszkałych domków, do policzenia na palcach jednej ręki. Pozostałe budynki są opuszczone i nieco zrujnowane.
DSCN6962.JPG
DSCN6960.JPG
DSCN6961.JPG

Są też zupełne ruiny oraz kamienne murki.
DSCN6959.JPG
DSCN6964.JPG

W centrum wymurowano kamienny krąg – wygląda na młody ;)
DSCN6958.JPG

Główną atrakcją turystyczną Rudine jest niewielka ale malownicza Jaskinia Biserujka, położona na końcu wioski.
DSCN6965.JPG
DSC_1590.jpg

Auto parkujemy na dużym, bezpłatnym parkingu przed wejściem.

Jaskinia powstała około 16 tysięcy lat temu i została wydrążona przez napierającą wodę. Ma zaledwie ok. 110 metrów długości i 13 m głębokości w najniższym jej punkcie. Dno jaskini znajduje się 30 m.n.p.m
jaskinia biserujka.jpg

Kupujemy bilety - 25 kun/os., w tym sezonie już się podrożyli :? dorośli 30 kun, dzieci do 5 lat za free, w wieku 5 – 12 lat 20 kun.
Do jaskini wchodzi się z przewodnikiem, w grupach po kilka osób. Można wybrać język zdaje się, angielski, niemiecki, włoski i chorwacki – czyli standard. Wchodzimy z grupą Niemców – przewodnik i tak nie mówi niczego więcej niż jest napisane w broszurce.
W jaskini panuje stała temperatura 15 °C a na dworze jakieś 40 ufff :) … ale będzie szok bo nie mamy nic co można by było zarzucić na siebie.

Na wejściu witają nas gnaty niedźwiedzia, ponoć prawdziwe i znalezione w jaskini 8O .
DSC_1571.jpg

Czujemy ulgę, przyjemny chłodek i wcale nie jest zimno :).
Niestety, wewnątrz nie wolno robić zdjęć z lampą więc ich jakość jest do d. :(
DSCN6969.JPG
DSCN6971.JPG

DSCN6975.JPG
DSCN6980.JPG
DSCN6982.JPG
DSCN6984.JPG

Liczne stalaktyty, stalagmity i kolumny eksponują odpowiednio ustawione światła. Przemieszczamy się wąskim chodniczkiem, czasem jakieś schodki się trafią. Co nieco zdołałam jeszcze uchwycić na filmiku aczkolwiek troszku ciemno :?

Cała wizyta w jaskini trwała nie dłużej jak 10 min. Jaskinia jest czynna w VII i VIII od 8 do 18. Po więcej odsyłam na oficjalną stonkę jaskini

Czy nam się podobało i było warto :?: Tak :), choć maleństwo ale warte odwiedzenia jako element urozmaicenia i poznania zakamarków wyspy :)
Nie podobało nam się natomiast wyjście z jaskini bo uderzyła w nas fala gorąca :twisted: to było jak wejście do piekarnika :?.

Po przywyknięciu do temperatury idziemy jeszcze kawałek w stronę ścieżki dydaktycznej prowadzącej do zatoki Slivanjskiej.
DSC_1569.jpg

Wzdłuż ścieżki umieszczono kilka paneli edukacyjnych.
DSCN6985.JPG

Krajobraz nieco surowy ale ładnie :hearts: .
DSCN6986.JPG
DSCN6987.JPG

DSCN6989.JPG

Zejście na sam dół do zatoki to ponoć 30 min. … a potem powrót pod górę w piekącym słońcu.
Tom od razu zdezerterował i poszedł sobie do nieba :mrgreen:
DSCN6990.JPG

No więc ja za nim podreptałam … spacery w sandałkach po takiej ścieżce to chyba nie najlepszy pomysł :? .
Omiatam wzrokiem krajobraz.

I do wozu … ;) Obrazek
Czy już wracamy na kemping :?: jeszcze nie :oczko_usmiech:

Cdn. … :papa:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 13.04.2017 08:21

Parawan ma bardzo fajny wzór flamingów..... Twoja własność?

CROberto napisał(a):Btw 2.
Już nie jeżdżę nad morza,gdzie gdzie błękit raz na tydzień,i tylko nad głową :mrgreen:

Trzeba jeździć...ale decydować się na 2 dni przyd wyjazdem... mam się tak sprawdza...a w 2014 r. we wrześniu miało być Krk, ale rano w dniu wyjazdu, zmiana, dodatkowy polar i kierunek północ-Ustka. My piękna pogoda i [plażowanie, koleżanka w Baśce deszcz, wiatr i dzieci przeziębione z gorączką i po 3 dniach rezygnacja i powrót do PL....

Ta czarna postać w słomkowym kapeluszu :mrgreen: :mrgreen: Ale fajne te Wasze kajakowe plaże...coraz bardziej mnie kajak kręci...pływałam raz na Mazurach w 2002, chyba trzeba spróbować ponownie....

Obrazek
Twój blond jest jeszcze bardziej blond teraz :D

Fajna ta ostatnia zatoczka :D
:papa:
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 13.04.2017 09:11

piekara114 napisał(a):Parawan ma bardzo fajny wzór flamingów..... Twoja własność? ...

A gdzież tam ... parawan z netu ściągnięty jako foto poglądowe :D

piekara114 napisał(a):
CROberto napisał(a):Btw 2.
Już nie jeżdżę nad morza,gdzie gdzie błękit raz na tydzień,i tylko nad głową :mrgreen:

Trzeba jeździć...ale decydować się na 2 dni przyd wyjazdem... mam się tak sprawdza...a w 2014 r. we wrześniu miało być Krk, ale rano w dniu wyjazdu, zmiana, dodatkowy polar i kierunek północ-Ustka. My piękna pogoda i [plażowanie, koleżanka w Baśce deszcz, wiatr i dzieci przeziębione z gorączką i po 3 dniach rezygnacja i powrót do PL.... ...

Czy to był 2014 ? :mrgreen:

piekara114 napisał(a):Ta czarna postać w słomkowym kapeluszu :mrgreen: :mrgreen: Ale fajne te Wasze kajakowe plaże...coraz bardziej mnie kajak kręci...pływałam raz na Mazurach w 2002, chyba trzeba spróbować ponownie.... ...
Ja bym się nie zastanawiała ani chwili ;)

piekara114 napisał(a):... Twój blond jest jeszcze bardziej blond teraz :D ...

Mój blond ... no był i się zmył, wczoraj miał być nowy blond, zgodnie z wpisem w moim kalendarzu 12.04.2017 FRYZJER! ... wchodzę do salonu a fryzjerka mówi ... ale pani na wczoraj była 8O

Faktycznie wpisała mnie na wtorek w swoim kajecie ale datę mi na bank podała 12.04 bo ja z długopisem w ręku odrazu w trakcie rozmowy wpisywałam w kalendarz. Także tak ... nieco pociemniałam od tamtej pory i chyba poszukam innego fryzjera :evil:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 13.04.2017 10:55

Podoba mi się ta jaskinia, lubię takie klimaty :D
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 13.04.2017 11:02

beatabm napisał(a):Podoba mi się ta jaskinia, lubię takie klimaty :D
Tylko nie myl jej z piwniczką gdzie się cyce leżakuje :mrgreen: Obrazek
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 13.04.2017 11:06

gusia-s napisał(a):
beatabm napisał(a):Podoba mi się ta jaskinia, lubię takie klimaty :D
Tylko nie myl jej z piwniczką gdzie się cyce leżakuje :mrgreen: Obrazek

jakby do tych stalaktytów dołożyć drewniane piękne beczki to by było cuś :mrgreen:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 14.04.2017 16:05

Jak ja byłem to gnatów niedźwiedzia nie było. Szkoda. Jednak co gnat to gnat.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 14.04.2017 17:02

Vjetar napisał(a):Jak ja byłem to gnatów niedźwiedzia nie było. Szkoda. Jednak co gnat to gnat.

Nigdy nie było (przynajmniej ja nie pamiętam). Marketing robi swoje i atrakcyjność trza urozmaicić. Zapewne jest od niedawnego czasu.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 14.04.2017 17:24

woka napisał(a):
Vjetar napisał(a):Jak ja byłem to gnatów niedźwiedzia nie było. Szkoda. Jednak co gnat to gnat.

Nigdy nie było (przynajmniej ja nie pamiętam). Marketing robi swoje i atrakcyjność trza urozmaicić. Zapewne jest od niedawnego czasu.

I prawidłowo. :D
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 15.04.2017 14:30

Vjetar napisał(a):
woka napisał(a):

I prawidłowo. :D
Czyli pewnie ściema z tym niedźwiedziem ;) Skoro był znaleziony w TEJ jaskini to chyba musiało być dawno temu, bo jaskinia jest udostępniona do zwiedzania już od prawie 20 lat. To gdzie te gnaty się podziewały przez te lata :wink: :mrgreen: Może je obgryzali dopiero :oczko_usmiech:
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 15.04.2017 16:33

Cd. Dzień 11 - 12.07.2016 wtorek

Cd. Trip po wyspie – Voz

Do wozu, do wozu Obrazek bo jedziemy do Vozu ;) :mrgreen:
voz.JPG

Właściwie to tam nic nie ma, tylko widok na most wjazdowy na wyspę i jakaś piaszczysta zatoka.
Droga kręta, miejscami wąska i stroma w dodatku dziurawa deko. Tom się nieco nerwicuje ;) że dziury, że nie będzie gdzie zawrócić itd ... :twisted:

Wjeżdżamy centralnie na plac budowy, czy czegoś w tym stylu. Ciężarówki, robotnicy i takie tam. Jest też wyraz lokalnej sztuki ;) Obrazek
DSC_1594.jpg

No i oczekiwany widok :) Krčki most ma 1430 m długości i składa się z dwóch przęseł. Na środku osadzony jest na wyspie Sveti Marko. Odległość od lustra wody w najwyższym punkcie wynosi 67 m. Most oddano do użytku w 1980 r. po 4 latach budowy. Znacznie ułatwił on komunikację pomiędzy lądem a wyspą. Oto i on :)
DSC_1593.jpg
DSCN6993.JPG
DSCN6995.JPG

Jest tu też piaszczysta zatoczka i sporo w niej ludzi, wyglądają na tubylców, którzy urządzili sobie tu biwak. Dzieci, psy, dymiące grille - harmider jak na targu. Na końcu zatoki wypatrzyliśmy nawet kampera, uciekł daleko od sąsiadów.
DSCN6994.JPG
DSCN6996.JPG

Po krótkim spacerku po okolicy, uciekamy i my ... w górę ;)
DSC_1595.jpg
DSC_1596.jpg

Ale czy na kemp :?: Jeszcze nieeee :mrgreen:
Cdn. … :papa:

Wesołych świąt :!: :)
Ode mnie pisanice z Orebica ... powinno starczyć dla wszystkich do podziału ;)
DSCN0952.JPG
DSCN0950.JPG
DSC_0180.jpg
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 15.04.2017 17:38

Widok na most całkiem przyjemny :) .
A pisanki gigantyczne - jedno takie jajo i wszyscy byliby nasyceni/najedzeni :wink: .

Wesołych świąt :)
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 16.04.2017 14:53

za niecałe 2 tygodnie, będę mocno przemierzał Waszymi śladami, jak będzie ochota oczywiście
gusia-s napisał(a):Właściwie to tam nic nie ma, tylko widok na most wjazdowy na wyspę i jakaś piaszczysta zatoka.
Droga kręta, miejscami wąska i stroma w dodatku dziurawa deko.

trochę mnie zaskoczył dojazd do miejsca widokowego na most, czy ta stromizna po prawej jak się zjeżdża w dół naprawdę tak źle wygląda, szczególnie tam gdzie brakuje barierek? (myślę o małżonie w tym względzie)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Przez 2 wiolonczele runął nasz plan i co z tego wynikło? Krk - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies