Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez 2 wiolonczele runął nasz plan i co z tego wynikło? Krk

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Kapitańska Baba
Weteran
Re: Przez 2 wiolonczele runął nasz plan i co z tego wynikło?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 12.04.2017 11:35

gusia-s napisał(a):
beatabm napisał(a):Ta zatoczka to całkiem jak nie morze. :mrgreen:

No to taka kałuża jest :mrgreen: Chyba pieszo można przejść do Crikvenicy :mrgreen:

To coś akurat dla mnie nie potrafiącej pływać :oops:
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 12.04.2017 12:04

beatabm napisał(a):
gusia-s napisał(a):
beatabm napisał(a):Ta zatoczka to całkiem jak nie morze. :mrgreen:

No to taka kałuża jest :mrgreen: Chyba pieszo można przejść do Crikvenicy :mrgreen:

To coś akurat dla mnie nie potrafiącej pływać :oops:
Tam się pływa po warszawsku d....ą po piasku :mrgreen:
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 12.04.2017 22:52

Cd. Dzień 11 - 12.07.2016 wtorek

Cd. Trip po wyspie – Rudine – Jaskinia Biserujka

Kolejne międzylądowanie mamy w Rudine.
Rudine.JPG

Wiedzie do niej całkiem malownicza droga :).
DSCN6956.JPG
DSCN6963.JPG

Rudine, to malutka miejscowość - dosłownie kilka zamieszkałych domków, do policzenia na palcach jednej ręki. Pozostałe budynki są opuszczone i nieco zrujnowane.
DSCN6962.JPG
DSCN6960.JPG
DSCN6961.JPG

Są też zupełne ruiny oraz kamienne murki.
DSCN6959.JPG
DSCN6964.JPG

W centrum wymurowano kamienny krąg – wygląda na młody ;)
DSCN6958.JPG

Główną atrakcją turystyczną Rudine jest niewielka ale malownicza Jaskinia Biserujka, położona na końcu wioski.
DSCN6965.JPG
DSC_1590.jpg

Auto parkujemy na dużym, bezpłatnym parkingu przed wejściem.

Jaskinia powstała około 16 tysięcy lat temu i została wydrążona przez napierającą wodę. Ma zaledwie ok. 110 metrów długości i 13 m głębokości w najniższym jej punkcie. Dno jaskini znajduje się 30 m.n.p.m
jaskinia biserujka.jpg

Kupujemy bilety - 25 kun/os., w tym sezonie już się podrożyli :? dorośli 30 kun, dzieci do 5 lat za free, w wieku 5 – 12 lat 20 kun.
Do jaskini wchodzi się z przewodnikiem, w grupach po kilka osób. Można wybrać język zdaje się, angielski, niemiecki, włoski i chorwacki – czyli standard. Wchodzimy z grupą Niemców – przewodnik i tak nie mówi niczego więcej niż jest napisane w broszurce.
W jaskini panuje stała temperatura 15 °C a na dworze jakieś 40 ufff :) … ale będzie szok bo nie mamy nic co można by było zarzucić na siebie.

Na wejściu witają nas gnaty niedźwiedzia, ponoć prawdziwe i znalezione w jaskini 8O .
DSC_1571.jpg

Czujemy ulgę, przyjemny chłodek i wcale nie jest zimno :).
Niestety, wewnątrz nie wolno robić zdjęć z lampą więc ich jakość jest do d. :(
DSCN6969.JPG
DSCN6971.JPG

DSCN6975.JPG
DSCN6980.JPG
DSCN6982.JPG
DSCN6984.JPG

Liczne stalaktyty, stalagmity i kolumny eksponują odpowiednio ustawione światła. Przemieszczamy się wąskim chodniczkiem, czasem jakieś schodki się trafią. Co nieco zdołałam jeszcze uchwycić na filmiku aczkolwiek troszku ciemno :?

Cała wizyta w jaskini trwała nie dłużej jak 10 min. Jaskinia jest czynna w VII i VIII od 8 do 18. Po więcej odsyłam na oficjalną stonkę jaskini

Czy nam się podobało i było warto :?: Tak :), choć maleństwo ale warte odwiedzenia jako element urozmaicenia i poznania zakamarków wyspy :)
Nie podobało nam się natomiast wyjście z jaskini bo uderzyła w nas fala gorąca :twisted: to było jak wejście do piekarnika :?.

Po przywyknięciu do temperatury idziemy jeszcze kawałek w stronę ścieżki dydaktycznej prowadzącej do zatoki Slivanjskiej.
DSC_1569.jpg

Wzdłuż ścieżki umieszczono kilka paneli edukacyjnych.
DSCN6985.JPG

Krajobraz nieco surowy ale ładnie :hearts: .
DSCN6986.JPG
DSCN6987.JPG

DSCN6989.JPG

Zejście na sam dół do zatoki to ponoć 30 min. … a potem powrót pod górę w piekącym słońcu.
Tom od razu zdezerterował i poszedł sobie do nieba :mrgreen:
DSCN6990.JPG

No więc ja za nim podreptałam … spacery w sandałkach po takiej ścieżce to chyba nie najlepszy pomysł :? .
Omiatam wzrokiem krajobraz.

I do wozu … ;) Obrazek
Czy już wracamy na kemping :?: jeszcze nie :oczko_usmiech:

Cdn. … :papa:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 13.04.2017 08:21

Parawan ma bardzo fajny wzór flamingów..... Twoja własność?

CROberto napisał(a):Btw 2.
Już nie jeżdżę nad morza,gdzie gdzie błękit raz na tydzień,i tylko nad głową :mrgreen:

Trzeba jeździć...ale decydować się na 2 dni przyd wyjazdem... mam się tak sprawdza...a w 2014 r. we wrześniu miało być Krk, ale rano w dniu wyjazdu, zmiana, dodatkowy polar i kierunek północ-Ustka. My piękna pogoda i [plażowanie, koleżanka w Baśce deszcz, wiatr i dzieci przeziębione z gorączką i po 3 dniach rezygnacja i powrót do PL....

Ta czarna postać w słomkowym kapeluszu :mrgreen: :mrgreen: Ale fajne te Wasze kajakowe plaże...coraz bardziej mnie kajak kręci...pływałam raz na Mazurach w 2002, chyba trzeba spróbować ponownie....

Obrazek
Twój blond jest jeszcze bardziej blond teraz :D

Fajna ta ostatnia zatoczka :D
:papa:
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 13.04.2017 09:11

piekara114 napisał(a):Parawan ma bardzo fajny wzór flamingów..... Twoja własność? ...

A gdzież tam ... parawan z netu ściągnięty jako foto poglądowe :D

piekara114 napisał(a):
CROberto napisał(a):Btw 2.
Już nie jeżdżę nad morza,gdzie gdzie błękit raz na tydzień,i tylko nad głową :mrgreen:

Trzeba jeździć...ale decydować się na 2 dni przyd wyjazdem... mam się tak sprawdza...a w 2014 r. we wrześniu miało być Krk, ale rano w dniu wyjazdu, zmiana, dodatkowy polar i kierunek północ-Ustka. My piękna pogoda i [plażowanie, koleżanka w Baśce deszcz, wiatr i dzieci przeziębione z gorączką i po 3 dniach rezygnacja i powrót do PL.... ...

Czy to był 2014 ? :mrgreen:

piekara114 napisał(a):Ta czarna postać w słomkowym kapeluszu :mrgreen: :mrgreen: Ale fajne te Wasze kajakowe plaże...coraz bardziej mnie kajak kręci...pływałam raz na Mazurach w 2002, chyba trzeba spróbować ponownie.... ...
Ja bym się nie zastanawiała ani chwili ;)

piekara114 napisał(a):... Twój blond jest jeszcze bardziej blond teraz :D ...

Mój blond ... no był i się zmył, wczoraj miał być nowy blond, zgodnie z wpisem w moim kalendarzu 12.04.2017 FRYZJER! ... wchodzę do salonu a fryzjerka mówi ... ale pani na wczoraj była 8O

Faktycznie wpisała mnie na wtorek w swoim kajecie ale datę mi na bank podała 12.04 bo ja z długopisem w ręku odrazu w trakcie rozmowy wpisywałam w kalendarz. Także tak ... nieco pociemniałam od tamtej pory i chyba poszukam innego fryzjera :evil:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 13.04.2017 10:55

Podoba mi się ta jaskinia, lubię takie klimaty :D
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 13.04.2017 11:02

beatabm napisał(a):Podoba mi się ta jaskinia, lubię takie klimaty :D
Tylko nie myl jej z piwniczką gdzie się cyce leżakuje :mrgreen: Obrazek
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 13.04.2017 11:06

gusia-s napisał(a):
beatabm napisał(a):Podoba mi się ta jaskinia, lubię takie klimaty :D
Tylko nie myl jej z piwniczką gdzie się cyce leżakuje :mrgreen: Obrazek

jakby do tych stalaktytów dołożyć drewniane piękne beczki to by było cuś :mrgreen:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 14.04.2017 16:05

Jak ja byłem to gnatów niedźwiedzia nie było. Szkoda. Jednak co gnat to gnat.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 14.04.2017 17:02

Vjetar napisał(a):Jak ja byłem to gnatów niedźwiedzia nie było. Szkoda. Jednak co gnat to gnat.

Nigdy nie było (przynajmniej ja nie pamiętam). Marketing robi swoje i atrakcyjność trza urozmaicić. Zapewne jest od niedawnego czasu.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 14.04.2017 17:24

woka napisał(a):
Vjetar napisał(a):Jak ja byłem to gnatów niedźwiedzia nie było. Szkoda. Jednak co gnat to gnat.

Nigdy nie było (przynajmniej ja nie pamiętam). Marketing robi swoje i atrakcyjność trza urozmaicić. Zapewne jest od niedawnego czasu.

I prawidłowo. :D
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 15.04.2017 14:30

Vjetar napisał(a):
woka napisał(a):

I prawidłowo. :D
Czyli pewnie ściema z tym niedźwiedziem ;) Skoro był znaleziony w TEJ jaskini to chyba musiało być dawno temu, bo jaskinia jest udostępniona do zwiedzania już od prawie 20 lat. To gdzie te gnaty się podziewały przez te lata :wink: :mrgreen: Może je obgryzali dopiero :oczko_usmiech:
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 15.04.2017 16:33

Cd. Dzień 11 - 12.07.2016 wtorek

Cd. Trip po wyspie – Voz

Do wozu, do wozu Obrazek bo jedziemy do Vozu ;) :mrgreen:
voz.JPG

Właściwie to tam nic nie ma, tylko widok na most wjazdowy na wyspę i jakaś piaszczysta zatoka.
Droga kręta, miejscami wąska i stroma w dodatku dziurawa deko. Tom się nieco nerwicuje ;) że dziury, że nie będzie gdzie zawrócić itd ... :twisted:

Wjeżdżamy centralnie na plac budowy, czy czegoś w tym stylu. Ciężarówki, robotnicy i takie tam. Jest też wyraz lokalnej sztuki ;) Obrazek
DSC_1594.jpg

No i oczekiwany widok :) Krčki most ma 1430 m długości i składa się z dwóch przęseł. Na środku osadzony jest na wyspie Sveti Marko. Odległość od lustra wody w najwyższym punkcie wynosi 67 m. Most oddano do użytku w 1980 r. po 4 latach budowy. Znacznie ułatwił on komunikację pomiędzy lądem a wyspą. Oto i on :)
DSC_1593.jpg
DSCN6993.JPG
DSCN6995.JPG

Jest tu też piaszczysta zatoczka i sporo w niej ludzi, wyglądają na tubylców, którzy urządzili sobie tu biwak. Dzieci, psy, dymiące grille - harmider jak na targu. Na końcu zatoki wypatrzyliśmy nawet kampera, uciekł daleko od sąsiadów.
DSCN6994.JPG
DSCN6996.JPG

Po krótkim spacerku po okolicy, uciekamy i my ... w górę ;)
DSC_1595.jpg
DSC_1596.jpg

Ale czy na kemp :?: Jeszcze nieeee :mrgreen:
Cdn. … :papa:

Wesołych świąt :!: :)
Ode mnie pisanice z Orebica ... powinno starczyć dla wszystkich do podziału ;)
DSCN0952.JPG
DSCN0950.JPG
DSC_0180.jpg
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 15.04.2017 17:38

Widok na most całkiem przyjemny :) .
A pisanki gigantyczne - jedno takie jajo i wszyscy byliby nasyceni/najedzeni :wink: .

Wesołych świąt :)
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 16.04.2017 14:53

za niecałe 2 tygodnie, będę mocno przemierzał Waszymi śladami, jak będzie ochota oczywiście
gusia-s napisał(a):Właściwie to tam nic nie ma, tylko widok na most wjazdowy na wyspę i jakaś piaszczysta zatoka.
Droga kręta, miejscami wąska i stroma w dodatku dziurawa deko.

trochę mnie zaskoczył dojazd do miejsca widokowego na most, czy ta stromizna po prawej jak się zjeżdża w dół naprawdę tak źle wygląda, szczególnie tam gdzie brakuje barierek? (myślę o małżonie w tym względzie)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Przez 2 wiolonczele runął nasz plan i co z tego wynikło? Krk - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone