Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez 2 wiolonczele runął nasz plan i co z tego wynikło? Krk

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Nefer
Koneser
Re: Przez 2 wiolonczele runął nasz plan i co z tego wynikło?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 05.04.2017 14:18

gusia-s napisał(a):Tylko my i cykady :hearts:

Super, lubię takie miejsca :) .
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 05.04.2017 14:20

Oglądam i patrzę na Twój Krk i strasznie mnie kusi żeby te plaże pozwiedzać :)
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 05.04.2017 19:25

Nefer napisał(a):
gusia-s napisał(a):Tylko my i cykady :hearts:

Super, lubię takie miejsca :) .
Ja tyż :)

beatabm napisał(a):Oglądam i patrzę na Twój Krk i strasznie mnie kusi żeby te plaże pozwiedzać :)
A bądź pokuszona :mrgreen: W razie co to już wiesz gdzie zarzucić kotwicę :mrgreen:

Janusz Bajcer napisał(a):Jadę w tym roku na Hvar z bratem, a brat z kajakiem.
Mam nadzieję, że mnie weźmie na "pokład" i jakieś ustronne zatoczki odwiedzę.
Połamania wioseł ... albo może lepiej nie :wink:

Zaraz ruszamy dalej :)
Ostatnio edytowano 05.04.2017 20:57 przez gusia-s, łącznie edytowano 1 raz
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 05.04.2017 20:45

Cd. Dzień 9 - 10.07.2016 niedziela

Vrbnik – kolebka głagolicy i wina
:)

Jedziemy do Vrbnika, miasteczka ponoć pięknie położonego na wysokim prawie 50 m klifie po wschodniej stronie wyspy, będącego jednym z najstarszych na wyspie Obrazek.
DSCN6684.JPG

W drodze do miasteczka mijamy liczne winnice. Vrbnik jest również uważany za kolebkę głagolicy, gdyż na jego terenie odnaleziono znaczną część inskrypcji w tym alfabecie, pośród których był też statut miasta Vrbnik – jeden z najstarszych jakie odnaleziono - datowany na 1388 r., starszy od niego jest tylko statut Vindolski z 1322 r.
Parkujemy gdzieś w centrum miasteczka, na pierwszym lepszym napotkanym parkingu, oczywiście płatnym :? i idziemy w miasto zupełnie bez planu :)
Na początek trafiamy pod kościół Matki Bożej Dobrego Zdrowia.
DSCN6685.JPG

Tuż za nim rozciąga się niewielki ale bardzo zadbany park z tarasem widokowym. Na terenie parku znajduje się pomnik Blaża Baromića – założyciela pierwszej drukarni, zajmującej się przedrukiem tekstów pisanych głagolicą. Blaż prawdopodobnie urodził się we Vrbniku i od dziecka miał kontakt z pismem głagolickim.
Bez zbędnych ceregieli ładuje mu się na kolana :wink: wcale nie protestował :mrgreen:
DSCN6687.JPG

A na tyłach krzesełka, na którym ów pan zasiada …
DSCN6689.JPG

Z tarasu rozciąga się super widoczek. Po przeciwnej stronie majaczy Novi Vindolski.
DSCN6692.JPG
DSCN6693.JPG

Odbijamy alejką w prawo i docieramy do jednej z vrbnickich plaż – Zgribnica.
DSCN6694.JPG
DSCN6695.JPG
DSCN6696.JPG
DSCN6697.JPG
DSCN6701.JPG

Obserwujemy skoki do wody ... plum :)

Potem kierujemy się na starówkę Vrbnika czyli w stronę przeciwną. Mijamy mury obronne.
DSCN6710.JPG
DSCN6711.JPG

Nie da się nie zauważyć, że to miasteczko ma też tradycje winiarskie Obrazek
DSCN6704.JPG

Starówka Vrbnik pełna jest wąskich i krętych uliczek, wiodących raz w górę a raz w dół. Niektóre z nich są ślepe i wiodą wprost do czyichś drzwi.
DSCN6715.JPG
DSCN6716.JPG
DSCN6717.JPG
DSCN6718.JPG

Ale my szukamy najwęższej uliczki świata.
DSCN6719.JPG

To jeszcze nie ona ale szerokością ani wysokością również nie grzeszy :mrgreen:
DSCN6721.JPG
DSCN6722.JPG
DSCN6723.JPG

Może to tędy :?:
DSCN6724.JPG
DSCN6725.JPG

DSCN6727.JPG
DSCN6728.JPG

Też nie :? włazimy na czyjeś podwórko.
DSCN6730.JPG
DSCN6731.JPG

Zamiast najwęższej uliczki trafiamy na bananowca, który już zawiązał owoce :)
DSCN6732.JPG
DSCN6733.JPG

I na krzaczki lawendy :hearts:
DSCN6720.JPG

Kręcimy się tak w tym labiryncie aż tu nagle … jest Obrazek najwęższa uliczka świata Klanić. Mierzy zaledwie 43 cm szerokości :)
DSCN6735.JPG
DSCN6736.JPG
DSCN6737.JPG

Kto szczupły to się wie :wink: ne ma problema :mrgreen: ale kto nie dba o linię to musi wciągnąć brzucha :oczko_usmiech:
DSCN6741.JPG
DSCN6743.JPG

W uliczce spotykamy męską ekipę Czechów - jeden z nich słysząc naszą rozmowę chwali się, że ma żonę Polkę z Krakowa :)

Uliczka znaleziona zatem możemy ruszać dalej. Nogi zanoszą nas pod kościół parafialny Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny. Wewnątrz trwa nabożeństwo Obrazek .
DSCN6744.JPG
DSCN6745.JPG
DSCN6747.JPG
DSCN6750.JPG

Na elewacji kościoła a jakże, również ślady głagolicy.
DSCN6749.JPG

Tuż obok wysoka dzwonnica widoczna chyba z każdego punktu miasta i jeszcze daleko przed nim.
DSCN6752.JPG

Drepczemy dalej.
DSCN6757.JPG

A łatwo wcale nie jest, trzeba uważać by nie zaliczyć poślizgu :wink:
DSCN6758.JPG
DSCN6759.JPG

Zataczamy jakby kółko i wychodzimy wprost pod kaplicę Św. Marcina.
DSCN6762.JPG

Po czym ponownie dajemy nura w wąskie uliczki :)
O tu jest coś ciekawego i bynajmniej nie są to muszelkowe wyroby :wink: Obrazek
Dokonujemy zakupu :wink: Figówka i’ts ok. zwykła rakija ponoć też – tak twierdzi Tom bo ja tego nie trawię :?
DSCN6763.JPG

Tu mam wrażenie déjà vu 8O - jakbym się przeniosła do Humu na Istrii, tam były podobne klimaty :)
DSCN6764.JPG

Każdy zaułek starówki kusi do zakupu trunków.
DSCN6765.JPG
DSCN6766.JPG

Idziemy do auta zostawić zakupy coby nie brzdękały i nie trzeba było dźwigać bo jeszcze chcemy trochę połazić, tak wiec … see you soon :smo:

Cdn … :papa:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 05.04.2017 21:37

Ale fajne te uliczki :D w tej naj mój kapitan chyba się nie zmieści 8O
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 05.04.2017 21:49

beatabm napisał(a):Ale fajne te uliczki :D w tej naj mój kapitan chyba się nie zmieści 8O
No wiesz ... nie on pierwszy nie ostatni :mrgreen: Ale jakby tak ich nasmarować łoliwą z łoliwek to może by przecisnął jakoś :mrgreen:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 05.04.2017 21:52

Może lepiej niech zostaną a my idziemy na zlahtine, z dziką chęcią ją spróbuję hihi :mrgreen:
CROnikiCROpka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROnikiCROpka » 05.04.2017 22:14

Zmieściłam się z Wami w uliczce, ale łatwo nie było :mrgreen:
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 05.04.2017 22:51

beatabm napisał(a):Może lepiej niech zostaną a my idziemy na zlahtine, z dziką chęcią ją spróbuję hihi :mrgreen:

A myślisz, że ten pan co się tak paczy to nas dopuści :?: :mrgreen:
gusia-s napisał(a):
DSCN6766.JPG

CROnikiCROpka napisał(a):Zmieściłam się z Wami w uliczce, ale łatwo nie było :mrgreen:
I bardzo dobrze, że się zmieściłaś ... widać też dbasz o linię :wink: możesz iść z nami na Zlahtine Obrazek :mrgreen:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 06.04.2017 07:00

Pan nie będzie miał wyjścia :mrgreen: Mam argument powalający. Zobacz czym pływałam w 2016 r 8O

DSC_3331.jpg
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 06.04.2017 13:18

beatabm napisał(a):Pan nie będzie miał wyjścia :mrgreen: Mam argument powalający. Zobacz czym pływałam w 2016 r 8O
DSC_3331.jpg
O hohohooo :mrgreen: moim zdaniem nazwa zobowiązuje i łajba powinna być odpowiednio zaopatrzona w małe co nie co Obrazek :mrgreen:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 06.04.2017 13:45

gusia-s napisał(a):
beatabm napisał(a):Pan nie będzie miał wyjścia :mrgreen: Mam argument powalający. Zobacz czym pływałam w 2016 r 8O
DSC_3331.jpg
O hohohooo :mrgreen: moim zdaniem nazwa zobowiązuje i łajba powinna być odpowiednio zaopatrzona w małe co nie co Obrazek :mrgreen:

Ależ oczywiście była :mrgreen: w cyce :lol:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 06.04.2017 16:48

gusia-s napisał(a):
piekara114 napisał(a):Bronimy kajaka, i łapiemy mewę na grilla :mrgreen: drób to drób :mrgreen:

A co z ptasią grypą? Może w Cro nie obowiazuje ;) :mrgreen:

To nie ten drób :mrgreen: A od dziś zniesione sankcje i polski drób może już chodzić po dworze/polu....
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 06.04.2017 18:50

piekara114 napisał(a):
gusia-s napisał(a):
piekara114 napisał(a):Bronimy kajaka, i łapiemy mewę na grilla :mrgreen: drób to drób :mrgreen:

A co z ptasią grypą? Może w Cro nie obowiazuje ;) :mrgreen:

To nie ten drób :mrgreen: A od dziś zniesione sankcje i polski drób może już chodzić po dworze/polu....
Ano widziałam dziś gołębie na wolności :mrgreen:
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 06.04.2017 19:03

gusia-s napisał(a):Kręcimy się tak w tym labiryncie aż tu nagle … jest Obrazek najwęższa uliczka świata Klanić. Mierzy zaledwie 43 cm szerokości :)

Rozłożyłaś mnie na łopatki tą najwęższą uliczką świata.
A ja głupia myślałam, że to mnie udało się taką uliczkę zwizytować w Londynie http://www.urban75.org/london/brydges-place.html. Ponoć w najwęższym miejscu ma 15 cali, czyli w cm to będzie 38,1.
Ale patrząc na zdjęcia, to uliczka Klančić jest chyba węższa.
423.JPG
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Przez 2 wiolonczele runął nasz plan i co z tego wynikło? Krk - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies