Przez 2 wiolonczele runął nasz plan i co z tego wynikło? Krk
Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj! [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
beatabm napisał(a):Oglądam i patrzę na Twój Krk i strasznie mnie kusi żeby te plaże pozwiedzać
A bądź pokuszona W razie co to już wiesz gdzie zarzucić kotwicę
Janusz Bajcer napisał(a):Jadę w tym roku na Hvar z bratem, a brat z kajakiem. Mam nadzieję, że mnie weźmie na "pokład" i jakieś ustronne zatoczki odwiedzę.
Połamania wioseł ... albo może lepiej nie
Zaraz ruszamy dalej
Ostatnio edytowano 05.04.2017 20:57 przez gusia-s, łącznie edytowano 1 raz
Jedziemy do Vrbnika, miasteczka ponoć pięknie położonego na wysokim prawie 50 m klifie po wschodniej stronie wyspy, będącego jednym z najstarszych na wyspie .
W drodze do miasteczka mijamy liczne winnice. Vrbnik jest również uważany za kolebkę głagolicy, gdyż na jego terenie odnaleziono znaczną część inskrypcji w tym alfabecie, pośród których był też statut miasta Vrbnik – jeden z najstarszych jakie odnaleziono - datowany na 1388 r., starszy od niego jest tylko statut Vindolski z 1322 r. Parkujemy gdzieś w centrum miasteczka, na pierwszym lepszym napotkanym parkingu, oczywiście płatnym i idziemy w miasto zupełnie bez planu Na początek trafiamy pod kościół Matki Bożej Dobrego Zdrowia.
Tuż za nim rozciąga się niewielki ale bardzo zadbany park z tarasem widokowym. Na terenie parku znajduje się pomnik Blaża Baromića – założyciela pierwszej drukarni, zajmującej się przedrukiem tekstów pisanych głagolicą. Blaż prawdopodobnie urodził się we Vrbniku i od dziecka miał kontakt z pismem głagolickim. Bez zbędnych ceregieli ładuje mu się na kolana wcale nie protestował
A na tyłach krzesełka, na którym ów pan zasiada …
Z tarasu rozciąga się super widoczek. Po przeciwnej stronie majaczy Novi Vindolski.
Odbijamy alejką w prawo i docieramy do jednej z vrbnickich plaż – Zgribnica.
Obserwujemy skoki do wody ... plum
Potem kierujemy się na starówkę Vrbnika czyli w stronę przeciwną. Mijamy mury obronne.
Nie da się nie zauważyć, że to miasteczko ma też tradycje winiarskie
Starówka Vrbnik pełna jest wąskich i krętych uliczek, wiodących raz w górę a raz w dół. Niektóre z nich są ślepe i wiodą wprost do czyichś drzwi.
Ale my szukamy najwęższej uliczki świata.
To jeszcze nie ona ale szerokością ani wysokością również nie grzeszy
Może to tędy
Też nie włazimy na czyjeś podwórko.
Zamiast najwęższej uliczki trafiamy na bananowca, który już zawiązał owoce
I na krzaczki lawendy
Kręcimy się tak w tym labiryncie aż tu nagle … jest najwęższa uliczka świata Klanić. Mierzy zaledwie 43 cm szerokości
Kto szczupły to się wie ne ma problema ale kto nie dba o linię to musi wciągnąć brzucha
W uliczce spotykamy męską ekipę Czechów - jeden z nich słysząc naszą rozmowę chwali się, że ma żonę Polkę z Krakowa
Uliczka znaleziona zatem możemy ruszać dalej. Nogi zanoszą nas pod kościół parafialny Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny. Wewnątrz trwa nabożeństwo .
Na elewacji kościoła a jakże, również ślady głagolicy.
Tuż obok wysoka dzwonnica widoczna chyba z każdego punktu miasta i jeszcze daleko przed nim.
Drepczemy dalej.
A łatwo wcale nie jest, trzeba uważać by nie zaliczyć poślizgu
Zataczamy jakby kółko i wychodzimy wprost pod kaplicę Św. Marcina.
Po czym ponownie dajemy nura w wąskie uliczki O tu jest coś ciekawego i bynajmniej nie są to muszelkowe wyroby Dokonujemy zakupu Figówka i’ts ok. zwykła rakija ponoć też – tak twierdzi Tom bo ja tego nie trawię
Tu mam wrażenie déjà vu - jakbym się przeniosła do Humu na Istrii, tam były podobne klimaty
Każdy zaułek starówki kusi do zakupu trunków.
Idziemy do auta zostawić zakupy coby nie brzdękały i nie trzeba było dźwigać bo jeszcze chcemy trochę połazić, tak wiec … see you soon
gusia-s napisał(a):Kręcimy się tak w tym labiryncie aż tu nagle … jest najwęższa uliczka świata Klanić. Mierzy zaledwie 43 cm szerokości
Rozłożyłaś mnie na łopatki tą najwęższą uliczką świata. A ja głupia myślałam, że to mnie udało się taką uliczkę zwizytować w Londynie http://www.urban75.org/london/brydges-place.html. Ponoć w najwęższym miejscu ma 15 cali, czyli w cm to będzie 38,1. Ale patrząc na zdjęcia, to uliczka Klančić jest chyba węższa.