Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez 2 wiolonczele runął nasz plan i co z tego wynikło? Krk

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Nefer
Koneser
Re: Przez 2 wiolonczele runął nasz plan i co z tego wynikło?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 03.04.2017 11:50

Piękne widoki na Oprną :) .

A przygody z kajakiem nie zazdroszczę. Ciekawe, jak Wam się udało rozwiązać ten problem.
creep22
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) creep22 » 03.04.2017 13:20

Świetna relacja, wspaniałe wakacje... czytam i notuje ciekawe pomysły bo my w tym roku też na Krk. Stacjonujemy w Malinskiej, ale Stara Baskę na pewno odwiedzimy. O której trzeba być na Oprnej, żeby jeszcze znaleźć miejsce parkingowe? A może można zostawić auto na waszym campie i poplazować na tamtej plaży bo też wygląda zachecajaco?
Szukanie literek Glagolicy faktycznie jak na Istrii. Może jest gdzieś jakaś mapka z wszystkimi pomnikami?
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 03.04.2017 14:35

Nefer napisał(a):Piękne widoki na Oprną :) .
A przygody z kajakiem nie zazdroszczę. Ciekawe, jak Wam się udało rozwiązać ten problem.
Rozwiązanie kajakowej przygody okaże się bardzo banalne :) o czym mam nadzieję już dziś napiszę wieczorkiem :)

creep22 napisał(a):Świetna relacja, wspaniałe wakacje... czytam i notuje ciekawe pomysły bo my w tym roku też na Krk. Stacjonujemy w Malinskiej, ale Stara Baskę na pewno odwiedzimy. O której trzeba być na Oprnej, żeby jeszcze znaleźć miejsce parkingowe? A może można zostawić auto na waszym campie i poplazować na tamtej plaży bo też wygląda zachecajaco?
Szukanie literek Glagolicy faktycznie jak na Istrii. Może jest gdzieś jakaś mapka z wszystkimi pomnikami?
Na początek witaj i dziękuję :)
Do Malińskiej też zajrzymy w relacji niedługo :)
Na Oprnę najlepiej przyjechać jak najwcześniej np. ok. 9 - wtedy spokojnie się stanie na poboczu w dogodnym miejscu a i będzie okazja nacieszyć się niezatłoczoną plażą, która nawet w godzinach największego szczytu nie jest jakoś masakrycznie zatłoczona :) W późniejszych godzinach np. koło południa, miejsce do parkowania też będzie, tyle że może być to sporo wyżej - a to oznacza tylko dłuższe dojście w tym częściowo brzegiem ulicy. Tam jest spora roszada - przyjeżdżają, odjeżdżają na kolejne plaże :)
Na przeciw kempingu Skrila jest parking kempingowy - na którym można było za opłatą zostawić auto i wejść na teren kempingu w tym na plażę. Innych miejsc parkingowych tam za bardzo nie ma - ze 2 auta w bliskiej okolicy kempingu zmieszczą się za free tutaj ale trzeba być wcześniej. Wszystko co dalej widoczne po lewej na mapce googlowej jest już ogrodzone normalnie i zarekwirowane przez kemping właśnie na parking :)

Mapki literek nigdzie nie spotkałam - wiedziałam w zasadzie tylko o pierwszej literce - A -czyli tzw. przeze mnie widelcu, kolejne po prostu wyrastały na naszej drodze :)
Jest jeszcze jeden pomnik przy wjeździe do Baski - na rozjeździe dróg - czyli tu Przy nim się nie zatrzymywaliśmy. Na pewno był jeszcze jakiś też przy trasie, w niedalekiej odległości od literki A - po tej samej stronie ale tez nie stanęliśmy przy nim - tu. Gdzie jeszcze :?: - nie wiem ... zachęcam do poszukiwań, możne wspólnie utworzymy mapę szlaku głagolicy na Krk :)

Wydaje mi się, że we Vrbniku jest jeszcze jakiś pomnik ale nie jestem pewna.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 03.04.2017 14:39

Czekam z niecierpliwością na ciąg dalszy :papa:
creep22
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) creep22 » 03.04.2017 15:11

https://www.zenadventures.net/baska-glagolitic-path

Krótki opis ścieżki i miejsce położenia większości rzeźb. Na innej stronie widziałem nawet reklame wycieczek organizowanych tym szlakiem. Czas ok. 3 godzin
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 03.04.2017 19:22

beatabm napisał(a):Czekam z niecierpliwością na ciąg dalszy :papa:

Już za chwilę :)

creep22 napisał(a):https://www.zenadventures.net/baska-glagolitic-path
Krótki opis ścieżki i miejsce położenia większości rzeźb. Na innej stronie widziałem nawet reklame wycieczek organizowanych tym szlakiem. Czas ok. 3 godzin
O widzisz, super ... ja nawet nie szukałam a okazuje się, że jest coś takiego jak szlak z 34 posągów, nam udało się zatem natrafić jedynie na 10 z czego przy 2 się nie zatrzymaliśmy :)
Mając własne auto w dyspozycji lepiej samemu sobie wycieczkę zorganizować - nikt Ci nie liczy czasu wtedy i nie pogania :)
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 03.04.2017 20:02

Cd. Dzień 8 - 9.07.2016 sobota

Kajakowania bez płetwy cd. …

Mimo braku płetwy sterowej, wolniej niż zwykle ale udaje nam się przepłynąć kawałeczek do kolejnej zatoczki, w której podczas pierwszego kajakowania obserwowaliśmy skoki śmiałka do wody.
zatoczka.JPG

Tu o niej pisałam :)

Jest tuż po godz. 15-ej i plażyczka już skrywa się w cieniu :(, tylko na skałkach z lewej jeszcze świeci słoneczko.
DSC_1717.jpg
DSCN6612.JPG

Z plaży mamy widok na Starą Baske, Velebit i wyspy Prvic, Sv. Grugr, Goli otok też gdzieś tam majaczy pomiędzy.
DSCN6618.JPG
DSCN6632.JPG

Plaża jest niewielka, jednak nie mamy szczęścia być zbyt długo na niej sami :? gdyż zaraz po przybiciu do jej brzegu dołącza do nas kilka osób przybyłych drogą lądową :(. Jak wspominałam jest taka możliwość, pieszo lądem można się tu dostać z plaży Oprna.
Zejście z lewej strony zatoczki po sypkich kamieniach, o tam tam za Tomem.
DSCN6621.JPG
DSCN6627.JPG

Sama plażyczka bardzo fajna, kameralna, ukryta między skałami pod wysokim klifem.
DSCN6631.JPG

Łagodne zejście do morza, woda kryształ, na plaży mniejsze i większe otoczaki. Do południa słońce na niej gwarantowane i kolor wody piękniejszy niż teraz.
DSCN6609.JPG
DSCN6633.JPG

I takie kolorowe skałki oderwane z klifu :)
DSCN6634.JPG
DSCN6635.JPG

Podglądamy poczynania jeżowca :).

Który wraca po wszystkim na swoje miejsce, czyli do morza :)
DSCN6614.JPG
DSCN6617.JPG
DSCN6620.JPG

Ponieważ nie jesteśmy sami, w dodatku nie ma już tu słoneczka zbieramy się do powrotu, trzeba napiąć mięśnie i do wioseł :wink: :mrgreen:
DSCN6637.JPG
DSCN6642.JPG

Wiosłując co sił dobijamy do miejsca startu, czyli na plażę przy kempingu Skrila a tam … niespodzianka :!: Cudowne powitanie Obrazek i to o czy marzyłam i po cichu miałam nadzieję … Dopływając do brzegu, już z daleka na jasnych kamyczkach i żwirku wypatrzyłam czarną plamkę 8O … jak gdyby nigdy nic … na żwirku leży sobie nasza płetwa sterowa :!: Hurrra …Obrazek Obrazek
Musiała wypłynąć na wierzch kiedy my już odbiliśmy od brzegu, ktoś ją znalazł i odłożył w miejsce, z którego wodowaliśmy kajak. Tak jest na kempingach w Chorwacji Obrazek

Tom kiedyś, w Zivogosce na kemp. Dole też znalazł portfel z kasą, którego właścicielkę udało się namierzyć i zwrócić co zgubiła :) a była tam cała jej kasa na pobyt.
Dobro powraca – pamiętajcie o tym :)

Po ciężkim wysiłku należy nam się pożywny obiadek i sjesta w cieniu na tureckim posłaniu :mrgreen:
DSC_1718.jpg
DSC_1719.jpg
DSCN6646.JPG

Wieczorem, obserwujemy kolorowy spektakl na niebie i planujemy kolejną kajakową wyprawę …
DSCN6644.JPG
DSCN6645.JPG

A dokąd to w następnym odcinku. Powiem tylko, że będzie pięknie i bezludnie i też spotka nas niespodzianka, może zbyt przyziemna ale jednak :oczko_usmiech:

Cdn … :papa:
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 03.04.2017 20:24

gusia-s napisał(a): Dopływając do brzegu, już z daleka na jasnych kamyczkach i żwirku wypatrzyłam czarną plamkę 8O … jak gdyby nigdy nic … na żwirku leży sobie nasza płetwa sterowa :!: Hurrra …

No to mieliście furę szczęścia :) . Tylko pozazdrościć :) .

Plażyczka za Oprną przyjemna, ale jeszcze lepiej byłoby, gdyby było tam dłużej słońce i nie było innych ludków. :wink:
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 03.04.2017 21:36

Nefer napisał(a):
gusia-s napisał(a): Dopływając do brzegu, już z daleka na jasnych kamyczkach i żwirku wypatrzyłam czarną plamkę 8O … jak gdyby nigdy nic … na żwirku leży sobie nasza płetwa sterowa :!: Hurrra …
No to mieliście furę szczęścia :) . Tylko pozazdrościć :) .

Plażyczka za Oprną przyjemna, ale jeszcze lepiej byłoby, gdyby było tam dłużej słońce i nie było innych ludków. :wink:
No mieliśmy :)
Ta plażyczka jest skierowana na południowy-wschód więc słońce do południa jest na bank ... przepływaliśmy tamtędy za pierwszym razem jakoś właśnie ok. 12 i była cała skąpana w słońcu :)
DSCN6044.JPG
DSCN6043.JPG

I wodę miała w takim piknym kolorze :)
DSCN6047.JPG

:)
AniaJ.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AniaJ. » 03.04.2017 21:47

Czadowa :hearts:
I do tego dostępna drogą lądową :lol:
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 03.04.2017 22:34

AniaJ. napisał(a):Czadowa :hearts:
I do tego dostępna drogą lądową :lol:
Nie znam stopnia trudności ale ludzie z dziećmi przywędrowali. Na pewno początkiem idzie się tak - miejsce startu do wyboru, tuż przy brzegu albo z tyłu za knajpką.
DSC_1682a.JPG

A potem albo dalej prosto albo trzeba odbić w górę, tak jak na zielono zaznaczyłam - w niebieskim kółku wędrują jakieś ludki właśnie :)
DSCN6592a.JPG

By potem tu się pojawić
DSCN6621a.JPG

I spełznąć w dół jak wąż :mrgreen:
DSC_1716a.JPG

Łatwizna :oczko_usmiech:
:papa:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 04.04.2017 07:00

Ładniutka ta plaża :)
Najważniejsze że płetwa odnaleziona - kajak zacznie pływać PORZĄDNIE a nie jak nacycany :mrgreen:
Obiadek też wygląda pysznie mniam :oczko_usmiech:
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 04.04.2017 07:06

beatabm napisał(a):Ładniutka ta plaża :)
Najważniejsze że płetwa odnaleziona - kajak zacznie pływać PORZĄDNIE a nie jak nacycany :mrgreen:
Obiadek też wygląda pysznie mniam :oczko_usmiech:

Oj tak, cieszyłam się z tego znaleziska jak dziecko z loda :mrgreen:
Po wpałaszowaniu obiadku zalegliśmy na tureckim posłaniu brzuszkami do góry :mrgreen:
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 04.04.2017 07:47

Pozostając w temacie ...
Gdzie to zawędrowali nasi wiolonczeliści hmm ...
17759786_1473902079328388_138181608330759907_n.jpg

:hearts:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 04.04.2017 08:00

Nad Bol :) Który z góry taki ładny a z dołu....... :evil:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Przez 2 wiolonczele runął nasz plan i co z tego wynikło? Krk - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies