Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez 2 wiolonczele runął nasz plan i co z tego wynikło? Krk

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Nefer
Koneser
Re: Przez 2 wiolonczele runął nasz plan i co z tego wynikło?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 03.04.2017 11:50

Piękne widoki na Oprną :) .

A przygody z kajakiem nie zazdroszczę. Ciekawe, jak Wam się udało rozwiązać ten problem.
creep22
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) creep22 » 03.04.2017 13:20

Świetna relacja, wspaniałe wakacje... czytam i notuje ciekawe pomysły bo my w tym roku też na Krk. Stacjonujemy w Malinskiej, ale Stara Baskę na pewno odwiedzimy. O której trzeba być na Oprnej, żeby jeszcze znaleźć miejsce parkingowe? A może można zostawić auto na waszym campie i poplazować na tamtej plaży bo też wygląda zachecajaco?
Szukanie literek Glagolicy faktycznie jak na Istrii. Może jest gdzieś jakaś mapka z wszystkimi pomnikami?
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 03.04.2017 14:35

Nefer napisał(a):Piękne widoki na Oprną :) .
A przygody z kajakiem nie zazdroszczę. Ciekawe, jak Wam się udało rozwiązać ten problem.
Rozwiązanie kajakowej przygody okaże się bardzo banalne :) o czym mam nadzieję już dziś napiszę wieczorkiem :)

creep22 napisał(a):Świetna relacja, wspaniałe wakacje... czytam i notuje ciekawe pomysły bo my w tym roku też na Krk. Stacjonujemy w Malinskiej, ale Stara Baskę na pewno odwiedzimy. O której trzeba być na Oprnej, żeby jeszcze znaleźć miejsce parkingowe? A może można zostawić auto na waszym campie i poplazować na tamtej plaży bo też wygląda zachecajaco?
Szukanie literek Glagolicy faktycznie jak na Istrii. Może jest gdzieś jakaś mapka z wszystkimi pomnikami?
Na początek witaj i dziękuję :)
Do Malińskiej też zajrzymy w relacji niedługo :)
Na Oprnę najlepiej przyjechać jak najwcześniej np. ok. 9 - wtedy spokojnie się stanie na poboczu w dogodnym miejscu a i będzie okazja nacieszyć się niezatłoczoną plażą, która nawet w godzinach największego szczytu nie jest jakoś masakrycznie zatłoczona :) W późniejszych godzinach np. koło południa, miejsce do parkowania też będzie, tyle że może być to sporo wyżej - a to oznacza tylko dłuższe dojście w tym częściowo brzegiem ulicy. Tam jest spora roszada - przyjeżdżają, odjeżdżają na kolejne plaże :)
Na przeciw kempingu Skrila jest parking kempingowy - na którym można było za opłatą zostawić auto i wejść na teren kempingu w tym na plażę. Innych miejsc parkingowych tam za bardzo nie ma - ze 2 auta w bliskiej okolicy kempingu zmieszczą się za free tutaj ale trzeba być wcześniej. Wszystko co dalej widoczne po lewej na mapce googlowej jest już ogrodzone normalnie i zarekwirowane przez kemping właśnie na parking :)

Mapki literek nigdzie nie spotkałam - wiedziałam w zasadzie tylko o pierwszej literce - A -czyli tzw. przeze mnie widelcu, kolejne po prostu wyrastały na naszej drodze :)
Jest jeszcze jeden pomnik przy wjeździe do Baski - na rozjeździe dróg - czyli tu Przy nim się nie zatrzymywaliśmy. Na pewno był jeszcze jakiś też przy trasie, w niedalekiej odległości od literki A - po tej samej stronie ale tez nie stanęliśmy przy nim - tu. Gdzie jeszcze :?: - nie wiem ... zachęcam do poszukiwań, możne wspólnie utworzymy mapę szlaku głagolicy na Krk :)

Wydaje mi się, że we Vrbniku jest jeszcze jakiś pomnik ale nie jestem pewna.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 03.04.2017 14:39

Czekam z niecierpliwością na ciąg dalszy :papa:
creep22
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) creep22 » 03.04.2017 15:11

https://www.zenadventures.net/baska-glagolitic-path

Krótki opis ścieżki i miejsce położenia większości rzeźb. Na innej stronie widziałem nawet reklame wycieczek organizowanych tym szlakiem. Czas ok. 3 godzin
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 03.04.2017 19:22

beatabm napisał(a):Czekam z niecierpliwością na ciąg dalszy :papa:

Już za chwilę :)

creep22 napisał(a):https://www.zenadventures.net/baska-glagolitic-path
Krótki opis ścieżki i miejsce położenia większości rzeźb. Na innej stronie widziałem nawet reklame wycieczek organizowanych tym szlakiem. Czas ok. 3 godzin
O widzisz, super ... ja nawet nie szukałam a okazuje się, że jest coś takiego jak szlak z 34 posągów, nam udało się zatem natrafić jedynie na 10 z czego przy 2 się nie zatrzymaliśmy :)
Mając własne auto w dyspozycji lepiej samemu sobie wycieczkę zorganizować - nikt Ci nie liczy czasu wtedy i nie pogania :)
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 03.04.2017 20:02

Cd. Dzień 8 - 9.07.2016 sobota

Kajakowania bez płetwy cd. …

Mimo braku płetwy sterowej, wolniej niż zwykle ale udaje nam się przepłynąć kawałeczek do kolejnej zatoczki, w której podczas pierwszego kajakowania obserwowaliśmy skoki śmiałka do wody.
zatoczka.JPG

Tu o niej pisałam :)

Jest tuż po godz. 15-ej i plażyczka już skrywa się w cieniu :(, tylko na skałkach z lewej jeszcze świeci słoneczko.
DSC_1717.jpg
DSCN6612.JPG

Z plaży mamy widok na Starą Baske, Velebit i wyspy Prvic, Sv. Grugr, Goli otok też gdzieś tam majaczy pomiędzy.
DSCN6618.JPG
DSCN6632.JPG

Plaża jest niewielka, jednak nie mamy szczęścia być zbyt długo na niej sami :? gdyż zaraz po przybiciu do jej brzegu dołącza do nas kilka osób przybyłych drogą lądową :(. Jak wspominałam jest taka możliwość, pieszo lądem można się tu dostać z plaży Oprna.
Zejście z lewej strony zatoczki po sypkich kamieniach, o tam tam za Tomem.
DSCN6621.JPG
DSCN6627.JPG

Sama plażyczka bardzo fajna, kameralna, ukryta między skałami pod wysokim klifem.
DSCN6631.JPG

Łagodne zejście do morza, woda kryształ, na plaży mniejsze i większe otoczaki. Do południa słońce na niej gwarantowane i kolor wody piękniejszy niż teraz.
DSCN6609.JPG
DSCN6633.JPG

I takie kolorowe skałki oderwane z klifu :)
DSCN6634.JPG
DSCN6635.JPG

Podglądamy poczynania jeżowca :).

Który wraca po wszystkim na swoje miejsce, czyli do morza :)
DSCN6614.JPG
DSCN6617.JPG
DSCN6620.JPG

Ponieważ nie jesteśmy sami, w dodatku nie ma już tu słoneczka zbieramy się do powrotu, trzeba napiąć mięśnie i do wioseł :wink: :mrgreen:
DSCN6637.JPG
DSCN6642.JPG

Wiosłując co sił dobijamy do miejsca startu, czyli na plażę przy kempingu Skrila a tam … niespodzianka :!: Cudowne powitanie Obrazek i to o czy marzyłam i po cichu miałam nadzieję … Dopływając do brzegu, już z daleka na jasnych kamyczkach i żwirku wypatrzyłam czarną plamkę 8O … jak gdyby nigdy nic … na żwirku leży sobie nasza płetwa sterowa :!: Hurrra …Obrazek Obrazek
Musiała wypłynąć na wierzch kiedy my już odbiliśmy od brzegu, ktoś ją znalazł i odłożył w miejsce, z którego wodowaliśmy kajak. Tak jest na kempingach w Chorwacji Obrazek

Tom kiedyś, w Zivogosce na kemp. Dole też znalazł portfel z kasą, którego właścicielkę udało się namierzyć i zwrócić co zgubiła :) a była tam cała jej kasa na pobyt.
Dobro powraca – pamiętajcie o tym :)

Po ciężkim wysiłku należy nam się pożywny obiadek i sjesta w cieniu na tureckim posłaniu :mrgreen:
DSC_1718.jpg
DSC_1719.jpg
DSCN6646.JPG

Wieczorem, obserwujemy kolorowy spektakl na niebie i planujemy kolejną kajakową wyprawę …
DSCN6644.JPG
DSCN6645.JPG

A dokąd to w następnym odcinku. Powiem tylko, że będzie pięknie i bezludnie i też spotka nas niespodzianka, może zbyt przyziemna ale jednak :oczko_usmiech:

Cdn … :papa:
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 03.04.2017 20:24

gusia-s napisał(a): Dopływając do brzegu, już z daleka na jasnych kamyczkach i żwirku wypatrzyłam czarną plamkę 8O … jak gdyby nigdy nic … na żwirku leży sobie nasza płetwa sterowa :!: Hurrra …

No to mieliście furę szczęścia :) . Tylko pozazdrościć :) .

Plażyczka za Oprną przyjemna, ale jeszcze lepiej byłoby, gdyby było tam dłużej słońce i nie było innych ludków. :wink:
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 03.04.2017 21:36

Nefer napisał(a):
gusia-s napisał(a): Dopływając do brzegu, już z daleka na jasnych kamyczkach i żwirku wypatrzyłam czarną plamkę 8O … jak gdyby nigdy nic … na żwirku leży sobie nasza płetwa sterowa :!: Hurrra …
No to mieliście furę szczęścia :) . Tylko pozazdrościć :) .

Plażyczka za Oprną przyjemna, ale jeszcze lepiej byłoby, gdyby było tam dłużej słońce i nie było innych ludków. :wink:
No mieliśmy :)
Ta plażyczka jest skierowana na południowy-wschód więc słońce do południa jest na bank ... przepływaliśmy tamtędy za pierwszym razem jakoś właśnie ok. 12 i była cała skąpana w słońcu :)
DSCN6044.JPG
DSCN6043.JPG

I wodę miała w takim piknym kolorze :)
DSCN6047.JPG

:)
AniaJ.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AniaJ. » 03.04.2017 21:47

Czadowa :hearts:
I do tego dostępna drogą lądową :lol:
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 03.04.2017 22:34

AniaJ. napisał(a):Czadowa :hearts:
I do tego dostępna drogą lądową :lol:
Nie znam stopnia trudności ale ludzie z dziećmi przywędrowali. Na pewno początkiem idzie się tak - miejsce startu do wyboru, tuż przy brzegu albo z tyłu za knajpką.
DSC_1682a.JPG

A potem albo dalej prosto albo trzeba odbić w górę, tak jak na zielono zaznaczyłam - w niebieskim kółku wędrują jakieś ludki właśnie :)
DSCN6592a.JPG

By potem tu się pojawić
DSCN6621a.JPG

I spełznąć w dół jak wąż :mrgreen:
DSC_1716a.JPG

Łatwizna :oczko_usmiech:
:papa:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 04.04.2017 07:00

Ładniutka ta plaża :)
Najważniejsze że płetwa odnaleziona - kajak zacznie pływać PORZĄDNIE a nie jak nacycany :mrgreen:
Obiadek też wygląda pysznie mniam :oczko_usmiech:
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 04.04.2017 07:06

beatabm napisał(a):Ładniutka ta plaża :)
Najważniejsze że płetwa odnaleziona - kajak zacznie pływać PORZĄDNIE a nie jak nacycany :mrgreen:
Obiadek też wygląda pysznie mniam :oczko_usmiech:

Oj tak, cieszyłam się z tego znaleziska jak dziecko z loda :mrgreen:
Po wpałaszowaniu obiadku zalegliśmy na tureckim posłaniu brzuszkami do góry :mrgreen:
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 04.04.2017 07:47

Pozostając w temacie ...
Gdzie to zawędrowali nasi wiolonczeliści hmm ...
17759786_1473902079328388_138181608330759907_n.jpg

:hearts:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 04.04.2017 08:00

Nad Bol :) Który z góry taki ładny a z dołu....... :evil:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Przez 2 wiolonczele runął nasz plan i co z tego wynikło? Krk - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone