Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez 2 wiolonczele runął nasz plan i co z tego wynikło? Krk

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
słoma79
Cromaniak
Re: Przez 2 wiolonczele runął nasz plan i co z tego wynikło?

Postnapisał(a) słoma79 » 23.02.2017 21:24

gusia-s napisał(a):
Okazuje się, że mamy nowych sąsiadów, to polska rodzinka z Poznania. Przyjechali kamperkiem i stoją na parceli za nami. Bardzo sympatyczni ludzie. Szybko nawiązujemy znajomość i od tego dnia często sobie urządzamy pogaduszki :)

jakoś mnie to nie dziwi :oczko_usmiech:
razpol
Cromaniak

Postnapisał(a) razpol » 23.02.2017 21:30

Mnie również nie. ;)
gusia-s
Koneser

Postnapisał(a) gusia-s » 23.02.2017 22:58

słoma79 napisał(a):
gusia-s napisał(a):Okazuje się, że mamy nowych sąsiadów, to polska rodzinka z Poznania. Przyjechali kamperkiem i stoją na parceli za nami. Bardzo sympatyczni ludzie. Szybko nawiązujemy znajomość i od tego dnia często sobie urządzamy pogaduszki :)
jakoś mnie to nie dziwi :oczko_usmiech:

razpol napisał(a):Mnie również nie. ;)
Hehe ... może nawet znacie, Michał ... bo tak miał na imię nasz sąsiad, uzdrawia kręgosłupy i jest chyba dość znany nie tylko wśród poznaniaków :wink:
gusia-s
Koneser

Postnapisał(a) gusia-s » 24.02.2017 22:12

Dzień 4 - 5.07.2016 wtorek

Wiosła w dłoń!

Zgodnie z przewidywaniami wreszcie nie wieje :!: Obrazek

Jesteśmy gotowi do działania :wink:
DSC_1618.jpg

Kto co ma niech się podczepia bo zaraz odbijamy ;)

Ahoj przygodo, wiosła w dłoń. Cel - poszukiwanie ustronnych zatoczek Obrazek
DSCN6037.JPG

Mijamy pierwszą zatoczkę znajdującą się tuż przed kempingiem Skrila - Zatoka Zaglav
1 Zaglav.JPG

DSCN6035.JPG
DSCN6036.JPG

Można do niej dotrzeć pieszo w kilka minut z kempingu. Niestety trzeba przejść ulicą pod górę jakieś 500 metrów, potem przejść przez barierkę i zejść w dół do zatoczki. Zbocze nie jest zbyt strome ani jeszcze wysokie w tym miejscu. Przyjezdni z innych części wyspy, parkują auta na ulicy powyżej zatoczki utrudniając tym samym wyjazd pod strome i kręte wzniesienie :evil: Praktycznie połowa jednego pasa ruchu jest wyłączona. O ile dla aut osobowych to nie powinno stanowić problemu, to niestety auto z budą nie minie się z jadącym z góry innym autem, jeśli się zatrzyma to już klops :?.

Mijamy kolejną zatokę, to Zatoka Oprna
DSCN6040.JPG
DSCN6039.JPG

To dla niej przybywają tu goście z całej wyspy :) Sytuacja na drodze jak już wyżej pisałam. Na szczęście my się o to martwić teraz nie musimy :wink: Wyjazd z kempingu to chyba zaplanujemy o 6 rano kiedy na drodze będzie zupełnie pusto 8O. Z kempingu pieszo do Oprny będzie jakieś 750 m.
Oprne odwiedzimy innego dnia :).

Nareszcie wyłania się coś wartego uwagi :), niestety zatoczka jest już zajęta :(. Tomek miał wielką ochotę do niej zawinąć ale to ja jestem kapitanem tego statku :mrgreen: – nie będziemy przeszkadzać :wink:.
DSCN6043.JPG
DSCN6044.JPG

Obserwujemy śmiałków skaczących ze skał do wody. Widok nieco przerażający 8O, miałam wrażenie, że za chwilę skaczący roztrzaska się o skały dlatego troszkę panikowałam 8O . Musicie lekko wytężyć wzrok aby na skale dostrzec postać szykującą się do skoku 8O

Do tej zatoczki na upartego również da się dotrzeć pieszo. Z Oprny jest ścieżka prowadząca zboczem, na końcu której trzeba zejść w dół. Zaznaczyłam na mapie trasę.
Oprna.JPG

Mijamy zatoczkę z nadzieją na kolejną.
Kolory wody cudowne :hearts: Skały przebijające spod tafli wody wydają się być tuż pod jej powierzchnią, kontrolnie robimy pomiar wiosłem … niestety jest za krótkie i nie sięga dna 8O
DSCN6046.JPG
DSCN6047.JPG

DSC_1620.jpg
DSCN6048.JPG

DSC_1622.jpg
DSC_1623.jpg

Ja się specjalnie nie przemęczam wiosłowaniem :wink:
DSC_1625.jpg

Bardziej dryfujemy niż wiosłujemy, ale nie ma się co spieszyć :)

Na horyzoncie pojawia się kolejna zatoczka tylko, że znów ktoś się w niej kręci :( A mówiłam, żeby się szybciej ogarniać z rana :evil:
DSC_1627.jpg

Po chwili okazuje się jednak, że zatoczkę opuszczają jej dotychczasowi goście. Nie pozwalamy jej długo pozostać pustą! Cała naprzód :mrgreen:
Przybijamy do brzegu - lokalizacja
DSCN6051.JPG

Cała nasza :hearts: pierwsza w te wakacje private beach Obrazek
DSCN6050.JPG

Od kolejnej zatoczki oddziela ją niewysoki pagórek.
nasza zatoczka.JPG

Zatoczka z góry prezentuje się tak, na wprost w oddali widoczny kemping.
DSCN6054.JPG
DSCN6056.JPG

A z drugiej strony zoomem ściągam jeszcze jedno ciekawe miejsce :)
DSCN6055.JPG
DSCN6057.JPG

Dla lepszej wizualizacji Obrazek

Czas na krótkie plażowanie, po jeszcze wczoraj zimnej wodzie pozostało wspomnienie. Dziś już można się pluskać i nic się nie marszczy :mrgreen:
DSCN6058.JPG

Widoczek w kierunku Starej Baski.
DSCN6059.JPG

W zatoczce nie zabawiliśmy długo, ciekawość goniła nas dalej ...
DSCN6061.JPG

Im dalej tym okazywało się piękniej :hearts:

Cdn... :papa:
piekara114
Opiekun działu

Postnapisał(a) piekara114 » 24.02.2017 22:29

Takie wiosłowanie to się nazywa WIOSŁOWANIE :oczko_usmiech:
CROnikiCROpka
Cromaniak

Postnapisał(a) CROnikiCROpka » 24.02.2017 22:37

Świetne te zatoczki! :hearts:
midar
Croentuzjasta

Postnapisał(a) midar » 24.02.2017 22:52

robi się ciekawie :P
gusia-s
Koneser

Postnapisał(a) gusia-s » 25.02.2017 10:03

piekara114 napisał(a):Takie wiosłowanie to się nazywa WIOSŁOWANIE :oczko_usmiech:
Jeszcze trochę go będzie :)

CROnikiCROpka napisał(a):Świetne te zatoczki! :hearts:
Będą jeszcze lepsze :hearts: Mam problem z określeniem tej NAJ! :hearts:

midar napisał(a):robi się ciekawie :P
Witaj :) Podczas tej wycieczki, za każdym zaułkiem coraz bardziej wytrzeszczaliśmy oczy 8O

Zakładać kapoki bo zaraz płyniemy dalej :)
Katerina
Koneser

Postnapisał(a) Katerina » 25.02.2017 10:13

Fantastyczne zatoczki..Zna człowiek trochę tę Chorwację, a i tak za każdym razem zdumiewa,że ta woda może mieć takie kolory :roll:

P.S.Te wasze owady to nie szerszenie aby? :mrgreen:
gusia-s
Koneser

Postnapisał(a) gusia-s » 25.02.2017 10:40

Katerina napisał(a):Fantastyczne zatoczki..Zna człowiek trochę tę Chorwację, a i tak za każdym razem zdumiewa,że ta woda może mieć takie kolory :roll:

P.S.Te wasze owady to nie szerszenie aby? :mrgreen:
Masz rację, to jest to co urzeka chyba każdego w Cro :)

Nasze owady to osy :) Zaczęło się od jednej, kiedy zauważyliśmy gniazdko misternie zbudowane pod parasolem, nie miałam sumienia go zniszczyć. Kiedy zaczęło ich przybywać, zaczęłam się obawiać 8O
Okazało się, że zupełnie niesłusznie. One były zajęte swoją robotą i miały w nosie, że jesteśmy tuż obok. Nie wchodziliśmy sobie w drogę :). Późną jesienią wszystkie się gdzieś wyniosły pozostawiając gniazdko.
gusia-s
Koneser

Postnapisał(a) gusia-s » 25.02.2017 11:16

Cd. Dzień 4 - 5.07.2016 wtorek

Błękitna grota i Uvala Drenova

Przedostajemy się na drugą stronę zatoczki, w której przed chwilą byliśmy. Wyłaniają się kolejne fajne miejscówki. Z oddali dostrzegam jaskinię. No to płyniemy do niej.

DSCN6064.JPG
DSCN6066.JPG

Jadran w tym miejscu wyraźnie zadziera nosa. Są bardzo silne pływy. Tomkowi ciężko opanować kajak i daje mi lekką reprymendę abym przestała się obijać Obrazek. Im bliżej jaskini tym straszniej mi 8O … I znów te kolory :hearts:, więc się boje i zachwycam jednocześnie :mrgreen: Wpływamy do środka 8O

Wewnątrz jest ciemno i mocno buja :o. Musimy oboje asekurować się wiosłami aby nie wpaść na skały. Mogłoby się to skończyć przedziurawieniem kajaka. Jaskinia kończy się wielką dziurą w skale Obrazek
DSCN6068.JPG
DSCN6070.JPG
DSCN6071.JPG

Nie możemy się odwrócić, trzeba wytyłować i zrobić to dopiero u wejścia do jaskini. Jestem troszku przestraszona :? :wink:
DSCN6072.JPG
DSCN6075.JPG

Ale już się wydostaliśmy na szerokie wody :)
DSC_1635.jpg

Kolejne cudne miejsce :hearts:, którego byśmy nie zobaczyli gdyby nie skromne pływadełko :)
grota.JPG

Po kilku machnięciach wiosłami wyłania się kolejna miejscówka, z naszej mapy wynika, że to Uvala Drenova.
zatoka.JPG

Co prawda już nie bezludna ale wygląda sympatycznie i nadaje się na plażing :).
DSCN6077.JPG
DSCN6078.JPG
DSCN6079.JPG

Wypatruję ustronne miejsce pomiędzy dużymi głazami. Nasz jest ten kawałek podłogiiiii :hearts:
DSCN6080.JPG

Podoba nam się tu bardzo Obrazek
DSC_1642.jpg
DSC_1650.jpg
DSC_1652.jpg
DSC_1655.JPG

Jeszcze jedne pazurki ... przydadzą się jako reklama salonu córki :wink:
DSC_1649.jpg

Czas na relax, woda cieplutka Obrazek
DSCN6083.JPG

Panuje taka sielska atmosfera, słychać głównie cykady i delikatny szum Jadrana :hearts:

W sumie można by tu zostać na dłużej, ale to jeszcze nie nasz cel na dziś :wink:
Liczę na jeszcze większe wrażenia, toteż po godzinnym odpoczynku ruszamy dalej ...
DSCN6084.JPG
DSCN6086.JPG

Mijamy kolejna zatoczkę, w której cumuje sporo jednostek. Odpuszczamy więc wizytę i wiosłujemy dalej.
DSCN6088.JPG
DSCN6089.JPG

Cdn … :papa:
CROnikiCROpka
Cromaniak

Postnapisał(a) CROnikiCROpka » 25.02.2017 11:47

Niesamowite ile tam jest tych zatoczek i co jedna to ciekawsza! :)
Katerina
Koneser

Postnapisał(a) Katerina » 25.02.2017 12:45

Mieliście flautę tego dnia? Ja po paru przygodach na różnych pływadłach mam lekki stresik gdy przychodzi dosiąść kolejnej łajby, ale małżonek tak napalony,że nie darowałby,żeby jakaś fobia wzięła górę..Sądząc po fotkach było dość lajtowo?
gusia-s
Koneser

Postnapisał(a) gusia-s » 25.02.2017 13:31

Katerina napisał(a):Mieliście flautę tego dnia? ...
Nie wiało to fakt, ale miejscami występowały silne prądy i bardzo bujało a szczególnie przy jaskini.
woka
Koneser

Postnapisał(a) woka » 25.02.2017 16:10

Ja protestuję, ja ...... :D
Ludziska chwalili Dalmację, że tam cudnie, przepięknie. Kvarner nie cieszył się może nie tyle dobrą pinią co dobrą popularnością. KRK jako, że to Kvarner był na przegranej pozycji.
Klika osób zmieniło spojrzenie na tą wyspę (Bahama, Piter-M,...) jednak nadal był w niełasce.
Mnie to bardzo odpowiadało ponieważ "jam jest stary Krk-owiec". :D
Teraz Gusia odsłania zakamarki wyspy. Tylko czekać jak na KRK będą ciągną całe tabuny. Stosunkowo blisko a nic nie ustępuje tak (prze)chwalonej Dalmacji.
ehhhh... Gusia. :wink: :P ( całe moje szczęście, że ja mam tam swoje miejsce i wstęp o każdej porze roku, ..... bez rezerwacji) :D :D :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Przez 2 wiolonczele runął nasz plan i co z tego wynikło? Krk - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies