Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez 2 wiolonczele runął nasz plan i co z tego wynikło? Krk

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
pkucaba
Odkrywca
Re: Przez 2 wiolonczele runął nasz plan i co z tego wynikło?

Nieprzeczytany postnapisał(a) pkucaba » 15.02.2017 22:35

maslinka napisał(a):Ale camping Zlatni Rat, z tego co pokazujesz, wygląda bardzo fajnie. Może kiedyś :D

Kamp fajny, cena świetna, stosunkowo blisko do plaży.

Obrazek
1. - kemping
2. - Plaża nietekstylna

Jedyny minus to toaleta. Znajomej podobno od pisuarów odwracali się włosi. Oczywiście nie nadążając chować przyrodzenia.
Najbliżej jest plaża naturystów, co też mogło mieć wpływ na brak skrępowania ww. panów.
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 15.02.2017 22:57

Franz napisał(a):Ode mnie dla Ciebie - wiolonczelistka z Wysp Kanaryjskich: ...
Prześliczna wio- wiolo-
Wiolonczelistka
Jej oczy lśnią - la la la la
Jej usta drżą - la la la la
Gdy dłonią swą - la la la la
Struny przyciska
Obrazek

Witaj Wojtku, naczekasz się zanim wyjdziemy w góry ;)

Piter_M napisał(a): ... z zajawki wynika, że chyba byliście na campingu Škrila, a okolice Starej Baški są piękne.
w żadnym z tych stwierdzeń nie mylisz się ani trochę :)

AniaJ., maslinka, pkucaba - dzięki za odzew. Potwierdzacie moje obawy. Jak widzę na fotkach same kampery zapala mi czerwonka lampka ostrzegawcza. Taki kamper ma średnio 6m, cztery koła i nic nie ciągnie za sobą, zatem jest sprytny i zwrotny. My mamy teraz 12m :mrgreen: w tym przyczepa ponad 6m licząc z dyszlem i ciągniemy 1300 kg. Potrzebujemy zatem sporo płaskiego terenu na manewry, bardziej niż cienia, toalety czy prysznica bo to mamy w budzie :)
Czy po tej stronie wyspy nie jest wietrznie?

Dziewczyny, kemping w Supetar pozostał tylko okrojony, postawili domki ale zaraz za wjazdem zostało ok. 30 miejscówek więc może kto wie :).

tomekkulach - bardzo dobrze się składa. Pojedziesz tam pierwszy i wszystko sprawdzisz :mrgreen: Jedziecie z budą? Kemping, który wskazałeś to już widzisz wyżej, też problematyczny może sie okazać i nie ma własnej plaży. Między tym kempingiem a morzem jest jakaś droga, deptak? poniżej tej drogi jest chyba jeszcze jeden kemping No1

Jak nie Brac to zawsze możemy wrócić na Krk ... i chyba powinniśmy choć jeszcze do niego nie dotarliśmy :mrgreen: :mrgreen:
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 15.02.2017 23:04

pkucaba napisał(a): ... Kemping jest godny polecenia. Mnie się podobało, dziewczyny były skrępowane. :roll: ...
Podobne klimaty panowały na kempingu Sv. Duh na Pagu ale daliśmy radę :D
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 15.02.2017 23:07

gusia-s napisał(a):Czy po tej stronie wyspy nie jest wietrznie?

Jest bardzo wietrznie. To mekka windsurferów...
pkucaba
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pkucaba » 15.02.2017 23:14

gusia-s napisał(a):Między tym kempingiem a morzem jest jakaś droga, deptak? poniżej tej drogi jest chyba jeszcze jeden kemping No1

Tak jest tam jeszcze jeden kemping. Niestety niewiele mogę o nim powiedzieć. Wydaje mi się, że jest tam bardziej płasko. Właściwie tylko tyle, że znajomi obejrzeli i wrócili na kemping Zlatni Rat. Goggle dziwnie troszeczkę prowadzi: Kemping - Plaża
Z kempingu Zlatni Rat idzie się ścieżką do drogi asfaltowej. Po przecięciu szosy znowu lasem na samą plażę Zlatni Rat.
A co do Waszego zestawu, może się udać na górze kempingu.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.02.2017 23:21

Gusia
Tak jak wcześniej wspomniałem jest to plan B
W razie jakby plan A(Lefkada)nie wypalił
Uzależnione jest to od czasu urlopowego
W zeszłym roku byliśmy"rekordowo długo"bo-
-bo 14 dni
:roll:
W Starej Bašce byliśmy rekordowo krótko,bo 5 nocy
Tam zachorowałem na własną budkę i póki co nie wyobrażam sobie inaczej
OK ruszaj w końcu :arrow:
DSCN5832.JPG
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 15.02.2017 23:50

maslinka - no właśnie tak mi się wydawało, na kajakowanie to kiepsko :?
pkucaba - odległość i kiepski dostęp do morza mnie zniechęca bo na plażę Zlatni Rat chcę się wybrać 2x, pierwszy bo tak trzeba i ostatni :mrgreen:
tomek - Lefkada :?: 8O toż to moja cudowna zdrada :hearts:

Dobra, koniec Braca ale dziś juz nie ruszę na Krk ... czekam na okazję ;)
DSC_1698.jpg

W ramach przeprosin stawiam ;)
DSC_1610.jpg

:papa:
CroAna
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroAna » 16.02.2017 16:07

Jedź gusia,jedź,chcemy zobaczyć ten Krk Twoimi głazami 8)
Malowa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Malowa » 16.02.2017 16:11

Gusia, bo ja w sobotę wyjeżdżam i chciałbym przed wyjazdem zobaczyć 8O ten Krk..... :D
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 17.02.2017 01:02

CroAna napisał(a):Jedź gusia,jedź,chcemy zobaczyć ten Krk Twoimi głazami 8)

Malowa napisał(a):Gusia, bo ja w sobotę wyjeżdżam i chciałbym przed wyjazdem zobaczyć 8O ten Krk..... :D

No już już :)

Dzień 2 - 3.07.2016 niedziela

Pierwszy zajazd na Krk
Obrazek

Wyspani wyskakujemy z budki a tu... 8O zero błękitów i deszcz siąpi :? …. yyyyyyyyy
Trzeba zmykać w stronę słońca. Do celu mamy niecałe 200 km, zatem do wozu Obrazek.
mapa5.JPG

Trasa odc. 4.

Na kolejnych bramkach już nie ma problemu, liczą nas normalnie wg II kat. Im bliżej wybrzeża tym pogoda staje się lepsza. Przestaje padać a niebieskie skrawki nieba przebijają się przez chmurki. Za kolejnym zakrętem wyłania się wreszcie długo oczekiwany widoczek na Jadran :hearts:
DSCN5846.JPG

Mimo słabej widoczności w oddali rysuje się Istria.
DSCN5847.JPG
DSCN5848.JPG

Zjeżdżamy w kierunku mostu prowadzącego na wyspę.
DSCN5849.JPG
DSCN5850.JPG

Krk jest największą wyspą na Adriatyku, od 1980 r. można się na nią dostać właśnie dwuprzęsłowym mostem, opartym mniej więcej po środku długości na malutkiej wysepce Sv. Marko. Wyspa ma dwa oblicza, na jej początku i na końcu panuje księżycowy krajobraz podczas gdy cały środek jest zieloniutki :) W czasach starożytności zwana była Złotą Wyspą. No to poszukamy sobie tego złota Obrazek
Krk.JPG

Przed godź. 9 pokonujemy most.
DSCN5851.JPG
DSCN5852.JPG

Witają nas okazałe wrota wyspy Krk
DSCN5853.JPG

na widok których, nasuwa mi się takie skojarzenie :mrgreen:
Argonath.jpg

Tuż za mostem obowiązkowy przystanek w punkcie widokowym Roztacza się stąd widok na Rijekę i Istrię. Jest już bardzo gorąco mimo, że niebo przychmurzone ale widać, że pogoda się klaruje Obrazek.
DSCN5854.JPG
DSCN5855.JPG
DSCN5857.JPG
DSCN5858.JPG

Berta i Otten też mają chwilę wytchnienia przed dalszą jazdą.
DSCN5856.JPG

Ruszamy, przejazd przez wyspę nie jest zbyt ciekawy ani widokowy :?. Główna droga wiodąca przez wyspę przebiega z dala od morza i miasteczek. Do miejscowości położonych nad brzegiem morza zjeżdża się z kolejnych rond. O tej porze ruch jest znikomy.
Widok na Jadran odzyskujemy dopiero dojeżdżając do Punat. Tu jedziemy niemal na równi z poziomem morza.
Na wyspie są dwie Baski w tym jedna Stara ;) aby dotrzeć do tej pierwszej na rondzie w Punat trzeba pojechać prosto a do Starej odbić w prawo i my tam właśnie zmierzamy :)
Po minięciu Punat, znanego głównie z okazałej mariny, ponownie wspinamy się coraz wyżej i wyżej. Bercia pomrukuje i dzielnie prze do przodu Obrazek. Krajobraz zmienia się w księżycowy i dopiero zaczyna się zabawa 8O Obrazek
Osiągamy najwyższy punkt na tej trasie, po czym zjeżdżamy prawie 2 km w dół, nachylenie jezdni wynosi 12%. Niebo nadal deko przydymione co nieco psuje wrażenie WOW, poniżej roztacza się otchłań Jadrana Obrazek. Już wiem, że mi się tu spodoba :hearts:, w pełnym słońcu to miejsce prezentuje się jeszcze lepiej co Wam pokażę w późniejszych odcinkach. Nie mogę się napatrzeć :mrgreen:. Tom tez nie może :P, bo musi uważać co by nie skręcić za mocno :D
I w ten oto sposób docieramy wprost pod szlaban kempingu Skrila - 2 km przed Stara Baska.

Oczywiście nie mamy rezerwacji, pracownik kempingu prosi nas o pozostawienie zestawu przed szlabanem i udanie się do recepcji. Tam dostajemy mapkę kempingu, recepcjonistka wskazuje nam wolne parcele i zaprasza na wizję lokalną. Gorący wiatr tak wieje, że mało łba nie urwie. Wyruszamy na poszukiwania miejscówki :)
Dość szybko znajdujemy sobie obszerną parcelę nr 70 i rozbijamy obóz. Cena za dobę 34 eu z małym haczykiem. Na parceli mamy prąd i ujecie wody. Wifirifi tez śmiga aż miło :mrgreen:. Jest widoczek na morze i góry a do plaży parę kroków :) W tej części niestety nie ma cienia bo drzewka są młode i dopiero rosną, ale daszek do budy da nam cień ... jak tylko będzie go można postawić :mrgreen:, narazie tak wieje, że byśmy z nim chyba odfrunęli :mrgreen:
DSC_1576.jpg
DSC_1591.jpg

Czas na powitanie z Jadranem. Kempingowa plaża niczego sobie.
DSC_1575.jpg
DSC_1577.jpg

Dziś mamy dzień wewnętrzny. Znajdujemy sobie ustronne miejsce i :hearts: Obrazek
DSC_1580.jpg

Cdn... :papa:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.02.2017 07:48

Z górki na pazurki :wink:

Niedostępne :x
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 17.02.2017 08:06

Janusz Bajcer napisał(a):Z górki na pazurki :wink:
Niedostępne :x
Już dostępne ... sorki :)
Malowa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Malowa » 17.02.2017 08:55

Jest Krk! :-D
patrzę sobie co nas czeka, chociaż my nie kempingowi, (zarezerwowałam apartman w Šilo), wasza plaża kempingowa wygląda fajnie.
Drogę przez wyspą pamiętam sprzed 2-lat kiedy jechaliśmy na Lošinj.
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 17.02.2017 09:07

Miło popatrzeć i powspominać, zwłaszcza, że wyjazd na Krk był naszym pierwszym wyjazdem do Chorwacji :) .
Widoki przednie, plaża też niczego sobie :D .
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 17.02.2017 09:50

Malowa napisał(a):Jest Krk! :-D
patrzę sobie co nas czeka, chociaż my nie kempingowi, (zarezerwowałam apartman w Šilo), wasza plaża kempingowa wygląda fajnie.
Drogę przez wyspą pamiętam sprzed 2-lat kiedy jechaliśmy na Lošinj.

Byliśmy z wizytą w Šilo :) w sobotę to właśnie tam jedziecie :?: 8O

Nefer napisał(a):Miło popatrzeć i powspominać, zwłaszcza, że wyjazd na Krk był naszym pierwszym wyjazdem do Chorwacji :) .
Widoki przednie, plaża też niczego sobie :D .
Będą jeszcze ładniejsze :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Przez 2 wiolonczele runął nasz plan i co z tego wynikło? Krk - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone