Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

przewożenie żywności do Chorwacji

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.06.2010 20:53

matrix02 napisał(a):Perły Lubelskiej na kaszubach brak a jest fantastyczna , wiem to jako koneser złotego napoju i dawny pracownik browarow w Elblągu i Gdańsku i temat znam 8)

U mnie w Bolesławcu też Perły nie widziałem a muszę przyznać, że posmakowało mi podczas majowej wyprawy w okolice Lublina...naprawdę dobre piwo... :)
dykus17
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) dykus17 » 13.06.2010 00:35

Witam wybieramy się do Medulina - obok Puli, zamierzam zabrać takie jedzenie jak:
Kiełbasę na grilla
przyprawy wszelkie
skrzydełka
różne pasztety
konserwy
zupki chińskie
serki do chleba
herbata
kawa
olej
jakieś szynki ... mamy lodówke na 12V wiec nie ma problemu. Czy jest sens to wszystko brać ? to pomysl mojej kobiety :) a nie ukrywam że lepiej wydać pieniądze na zwiedzanie itp. bo jak w wiekszości przypadków fundusze są określone juz ... Proszę o pomocne odp
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.06.2010 06:12

1 - 3 bym nie brał, po co, takie rzeczy kupicie na miejscu...reszta jak najbardziej poza olejem...
piotr68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr68 » 13.06.2010 07:21

dykus17 napisał(a):Witam wybieramy się do Medulina...

My zabieramy zwykle podobne artykuły (z każdym wyjazdem mniej). Serki parę konserw na śniadania i trzy cztery obiady na wszelki wypadek gdyby był problem ze sklepem na miejscu. Ogólnie bez szaleństw. W Chorwacji zdecydowanie droższe są tylko mięsa i sery, ale nie zabierzesz ich zbyt wiele ze względu na trwałość. Reszta artykułów jest w podobnych cenach jak u nas (jeżeli robisz zakupy w jakimś większym sklepie i z głową).
Kevlar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kevlar » 13.06.2010 07:25

Odnośnie serów to moim zdaniem lepiej zapłacić więcej na miejscu i zjeść dobry ser. W Chorwacji sery są bardzo smaczne.
dykus17
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) dykus17 » 13.06.2010 09:02

czy to prawda że woda mineralna jest taka droga ? z tego co czytałem to piwa nie opłaca się brać, a jak wygląda sprawa z wódką ? W zeszłym roku jak byłem u nas nad morzem była ogromna plaga os, jestem uczulony niestety, czy ktoś spotkał się z takimi przypadkami ? czy w rejonach plaż są jakieś punkty medyczne ?
Kevlar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kevlar » 13.06.2010 09:25

Piwo jest w Chorwacji droższe niż w Polsce. Woda mineralna też trochę droższa i moim zdaniem gorzej smakuje. Z plagą os nie spotkałem się w Chorwacji na te kilka wyjazdów.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.06.2010 09:26

Co do wody....możesz jej trochę zabrać bo faktycznie jest droga i niezbyt dobra z dużą zawartością sodu ( oczywiście są wyjątki )...
Półtoralitrowe Karlovaćko w plastikowej butelce w zeszłym roku kupowałem jeżeli pamięć mnie nie myli po 13 - 14 kun...
W knajpie, piwko z beczki średnio 15 kun...
Rakija w różnych cenach...u straganiarzy znacznie drożej niż u gospodarzy, przy których domach są napisy : prodajem vino, rakije, proszek ( wino z suszonych owoców )...
witia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witia » 13.06.2010 11:01

Faktycznie woda jest nieco droższa. Ale z tym smakiem to nie przesadzajcie. Podobnie jak w Polsce, są wody bardziej i mniej zmineralizowane. Jedne mają więcej sodu, inne mniej.
Pozdrawiam :)
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 13.06.2010 11:13

dykus17 napisał(a):... z tego co czytałem to piwa nie opłaca się brać, a jak wygląda sprawa z wódką ? W zeszłym roku jak byłem u nas nad morzem była ogromna plaga os, jestem uczulony niestety, czy ktoś spotkał się z takimi przypadkami ? czy w rejonach plaż są jakieś punkty medyczne ?

8O :) :D :lol:

Może te osy nie lubią wódki... :lol:

Tak w ogóle, to pytasz o punkty medyczne z Polsce czy w CRO, bo nie jarzę z Twojej wypowiedzi...?
Punkty medyczne to wyjątkowa rzadkość i spotyka się je tylko na imprezach masowych (zawody, koncerty, pokazy), zaś na plażach strzeżonych występuje tylko ratownik a i to nie wszędzie i nie zawsze.

Nikt nie będzie dla jednej- dwóch osób mających uczulenie uruchamiał posterunku medycznego na plaży- to kosztuje.
Marek40
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek40 » 13.06.2010 12:20

W ubiegłym roku w trebunju kupowałem wodę Jamnicka 1 l
butelka szklana kosztowała 2.99 + kaucja a 1 ,5 l Jana za 6,3 + Kucja 0,5
olej 14-18 kun
przemas_depesz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) przemas_depesz » 14.06.2010 09:01

Yo właśnie w nocy wrocilem z Mimic. Odnośnie jedzenia, to powiem że nie zwracałem uwagi na jego koszt, ale miałem wrażenie, że jest rzeczywiście droższe niż u nas, ale za to nad polskim morzem nie zje się takich Liginij czy tak to się pisze i Zubateca. Owoce? Raz dałem się naciąć na stoisku w Omisu, ceny w Konzumie obok 50 % tańsze. Kontroli nie miałem żadnej na granicy. A przed wyjzdem zakupiłem w aptece Adrenalinę w jednorazowym zastrzyku, bo była z nami osoba uczulona na osy, pszczoły i inne latające. Plagi nie było, ale pojedyńcze osobniki się pojawiały. Wodę Jamnicę 1,5l pet po 6 kun w ilości zgrzewki przywiozłem do Wroc, gdyż za nią przepadam. Ot tyle PozdraV
PysiaPysio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PysiaPysio » 25.09.2010 10:17

alessandro1977 napisał(a):Warka Strong to chyba atrapa piwa... tego nie można nazwać piwem...

De gustibus et coloribus non est disputandum... i tak w ogóle odwal się od Warki Strong :twisted:
PysiaPysio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PysiaPysio » 25.09.2010 10:29

dykus17 napisał(a):Witam wybieramy się do Medulina - obok Puli, zamierzam zabrać takie jedzenie jak:
Kiełbasę na grilla
przyprawy wszelkie
skrzydełka
różne pasztety
konserwy
zupki chińskie
serki do chleba
herbata
kawa
olej
jakieś szynki ... mamy lodówke na 12V wiec nie ma problemu. Czy jest sens to wszystko brać ? to pomysl mojej kobiety :) a nie ukrywam że lepiej wydać pieniądze na zwiedzanie itp. bo jak w wiekszości przypadków fundusze są określone juz ... Proszę o pomocne odp

Wg nas najlepiej zabrać potrawy które w Chorwacji nie występują lub miejscowe nam nie smakują.... np nam piwo, niektóre wędliny/kiełbasa myśliwska kindziuk itp/
resztę to jest sery kupisz na miejscu może niektóre droższe ale warto posmakować np kozich-rewelacja, mięso i ryby świeże bezpieczniej i całkiem tanio kupisz na targu np Ribarnicy.
matrix02
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) matrix02 » 05.12.2010 17:53

Piwko tam jest jakby rozwodnione :lol:
Poprzednia strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

przewożenie żywności do Chorwacji - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone