Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

przewóz dziecka na przednim siedzeniu

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dg
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dg » 02.04.2008 11:53

czy orientujecie sie czy tak jak w PL mogę w CZ, A, SLO i HR przewozić dziecko na przednim siedzenu? oczywiście w specjalnym foteliku.
krzychu_72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzychu_72 » 03.04.2008 08:17

dg
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dg » 03.04.2008 08:30

zerknąlęm i nadal nie wiem, ale za to dużo sie dowiedziałem o zaklejeniu pępka :D
Bierut
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bierut » 03.04.2008 08:47

Jeśli w foteliku to bez znaczenia na którym miejscu. No może za wyjątkiem siedzenia kierowcy. Jeśli zaś z przodu, tyłem do kierunku jazdy, musi być możliwośćwyłączenia airbagu. Albo za pomocą włącznika lub automatycznie jak np. w Mondeo III.
dg
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dg » 03.04.2008 08:50

dzięki Bierut, mała ma 7 lat więc będzie siedziała przodem do kierunku jazdy. a z tyłu żona z 2 letnia córką, z przodu pod nogami małej będzie jeszcze pies.
beniu11
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) beniu11 » 03.04.2008 09:05

Witam,informacje jakie uzyskałem w zeszłym roku.W Polsce przewożenie na przednim siedzeniu dozwolone w foteliku ,ale w przypadku kiedy nie ma poduszki powietrznej, Czechy na tylniej kanapie we foteliku,Austria tak samo, Chorwacja na tylniej kanapie,Włochy fotelik na tylniej kanapie. :) Pozdrawiam.
dg
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dg » 03.04.2008 09:08

beniu11 mogę Ci potwierdzić, że info o Polsce już nieprwidłowe uzyskałeś - to jak mam wierzyć w dalsze info? :wink:
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 03.04.2008 09:15

Tak, w tym starym wątku padło pytanie czy ściskać w pionie czy poziomie, czy może wciskać do środka. Też nie wiem, ale słyszałem że działa...
beniu11
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) beniu11 » 03.04.2008 09:24

dg napisał(a):beniu11 mogę Ci potwierdzić, że info o Polsce już nieprwidłowe uzyskałeś - to jak mam wierzyć w dalsze info? :wink:

A jeśli można wiedzieć jak jest według przepisów. :?:
dg
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dg » 03.04.2008 09:34

beniu11 napisał(a):
dg napisał(a):beniu11 mogę Ci potwierdzić, że info o Polsce już nieprwidłowe uzyskałeś - to jak mam wierzyć w dalsze info? :wink:

możesz przewozić dziecko z przodu pod warunkiem:
- musi mieć fotelik
- przodem do kierunku jazdy jeżeli jest włączony airbag

Wydaje mi się, logicznie myślac że chyba jednak można przewozić dzieci z przodu na fotelikach, bo jak samotne czeszki, austryjaczki, słowenki i chorwatki wożą swoje pociechy do szkól przedszkoli itd. ?
beniu11
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) beniu11 » 03.04.2008 09:44

dg napisał(a):
beniu11 napisał(a):

możesz przewozić dziecko z przodu pod warunkiem:
- musi mieć fotelik
- przodem do kierunku jazdy jeżeli jest włączony airbag

Wydaje mi się, logicznie myślac że chyba jednak można przewozić dzieci z przodu na fotelikach, bo jak samotne czeszki, austryjaczki, słowenki i chorwatki wożą swoje pociechy do szkól przedszkoli itd. ?

Logika a przepisy czasami się rozbiegają :lol:
Dla pewności moje dziecko jedzie z tyłu i nie ma problemu.Pozdrawiam. :)
beniu11
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) beniu11 » 03.04.2008 11:37

Sposób przewożenia dzieci w pojeździe samochodowym uregulowane zostało w Ustawie z dnia 20.06.1997r. prawo o ruchu drogowym (Dz. U. Nr 108 z 2005r., poz. 908 – tekst jednolity z późniejszymi zmianami).

Art. 39. ust. 3. w pojeździe samochodowym wyposażonym w pasy bezpieczeństwa dziecko w wieku do 12 lat, nieprzekraczające 150 cm wzrostu, przewozi się w foteliku ochronnym lub innym urządzeniu do przewożenia dzieci, odpowiadającym wadze i wzrostowi dziecka oraz właściwym warunkom technicznym.

Przepis ust. 3 nie dotyczy przewozu dziecka taksówką osobową, pojazdem pogotowia ratunkowego lub Policji.

Art. 45. 2. Kierującemu pojazdem zabrania się:

- przewożenia pasażera w sposób niezgodny z art. 39, 40 lub 63 ust. 1;

- przewożenia w foteliku ochronnym dziecka siedzącego tyłem do kierunku jazdy na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego wyposażonego w poduszkę powietrzną dla pasażera;

- przewożenia, poza specjalnym fotelikiem ochronnym, dziecka w wieku do 12 lat na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego.

Jak wynika z powyższych przepisów prawidłowym jest przewożenie 10 miesięcznego dziecka w foteliku ochronnym na przednim siedzeniu zarówno przodem jak i tyłem do kierunku jazdy.

Natomiast jeżeli pojazd wyposażony jest w poduszkę powietrzną pasażera to przewożenie dziecka może odbywać się tylko przodem do kierunku jazdy.
:)
dg
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dg » 03.04.2008 11:40

no to teraz jak jest u tych na południu od naszej miedzy aż do adriatyku ? :wink:
beniu11
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) beniu11 » 03.04.2008 11:49

Austria
-do 12 lat i przy wzroście do 150cm nie mogą jechać na przednim siedzeniu,
z tyłu mają być zapięte w pasy przystosowane do ich rozmiarów.

Belgia
-dzieci do 3 lat przewozimy w foteliku,
-dzieci powyżej 3,ale do 12 lat zapinamy specjalnymi pasami.

Chorwacja
-zakaz przewozu dzieci do lat 12 na przednim siedzeniu.

Czechy
-dzieci do 12 roku życia i wzroście poniżej 150 cm mogą być przewożone jedynie
w fotelikach lub w dwupunktowych pasach bezpieczeństwa.Przepisów tych nie stosuje się,gdy przed siedzeniem lub obok zainstalowana jest poduszka powietrzna.

Dania
-dzieci poniżej 3 lat przewozi się w specjalnym foteliku,
-dzieci od 3 do 6 lat-specjalne pasy+podwyższone siedzisko.

Estonia
-dzieci do 10 lat moga jeździć tylko na tylnym siedzeniu.

Francja
-do 10 lat zakaz przewozu dzieci na przednim siedzeniu o ile nie ma fotelika,
-dzieci od 9 miesięcy do 3-4 lat mają być przewożone w fotelikach-kołyskach,
-zakaz siedzenia dzieci tyłem do kierunku jazdy,gdy w samochodzie są poduszki powietrzne

Grecja
-zakaz przewozu dzieci na przednim siedzeniu do 12 lat.

Hiszpania
-zakaz przewozu dzieci do lat 12 na przednim siedzeniu o ile nie jest wyposażone w fotelik przystosowany do rozmiarów dziecka.

Holandia
-dzieci do 3 lat wyłącznie w foteliku,
-powyżej,ale do 12 lat tylko na tylnym siedzeniu.

Litwa
-dzieci do 12 lat jeżdżą wyłącznie na tylnym siedzeniu.

Łotwa
-dzieci przy wzroście do 150 cm jeżdżą w fotelikach lub pasach dla dzieci.

Niemcy
-zakaz przewozu dzieci do lat 12 i wzroście poniżej 150cm na przednim siedzeniu o ile nie jest wyposażone w odpowiedni fotelik.

Norwegia
-dzieci do lat 4 przewozimy w odpowiednim siedzeniu zabezpieczajacym,
-dzieci powyżej 4 lat podróżują albo w specjalnym foteliku lub zapięte są pasami
bezpieczeństwa przystosowanymi do ich rozmiaru.

Portugalia
-dzieci do lat 3 tylko w foteliku,
-dzieci do 12 lat tylko z tyłu.

Rumunia
-dzieci do 12 lat jeżdżą tylko na tylnym siedzeniu.

Słowacja
-dzieci do lat 12 i wzroście poniżej 150cm nie mogą podróżować na przednim suiedzeniu.

Słowenia
-dzieci do 12 lat jeżdżą tylko na tylnym siedzeniu.

Szwajcaria
-dzieci do lat 7 na tylnym siedzeniu.

Szwecja
-dzieci dla lat 7 tylko w foteliku.

Turcja
-dzieci do lat 12 tylko na tylnym siedzeniu.

Węgry
-dzieci do 12 lat i wzroście poniżej 150 cm mogą być przewożone na przednim siedzeniu pod warunkiem,że jest ono wyposażone w fotelik ochronny lub inne
urządzenie zabezpieczające,odpowiednie do wagi i wzrostu dziecka.

Wielka Brytania
-dzieci do 3 lat w foteliku,
-dzieci do lat 12 w specjalnych pasach.

Włochy
-zakaz przewozu dzieci do lat 12 i przy wzroście poniżej 150cm na przednim siedzeniu o ile nie jest tam zamontowany specjalny fotelik,
-dzieci do 3 lat mogą być przewożone na tylnym siedzeniu bez specjalnego zabezpieczenia jeśli podrózują pod opieką osób powyżej 16 lat.
dg
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dg » 03.04.2008 12:17

no to niefajnie :( bardzo niefajnie :(
a skąd masz taką kompleksową informację
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies