Hej, widze ze troszke w poprzednich latach pisalo sie o roznych przewodnikch ...ja mam własnie w reku spory stosik tego .... może taki subiektywny zbior wszystkiego co teraz jest na rynku przyda sie szczegolnie osobom poczatkujacym albo jadacym pierwszy raz.
Piszcie swoje opinie, ktore Wam pomogły a ktore sa " do kosza" .....
Wg mojej oceny najlepsze na polkach w tej chwili to:
Chorwacja Wiedzy i Życie - chyba najdroższy, naładniej wzrokowo wydany przwodnik po polsku, polecam szczegolnie tym ktorzy szukaja wielu informacji o miejscach do zwiedzania, zabytkach, chca wiedziec co to gotyk wenecki etc. Piekne zdjecia ktore pomoga na pewno w wyborze miejsca wycieczki, dadza ogolny poglad o kraju. Za ogromny plus uwazam tez plany parkow narodowych, twierdz, wiekszych zabytkow - gdybym miala w reku ten przeowdniuk rok temu nie kupowalabym sporej ilosci mapek i folderkow .... po KRKa wg wskazowek z tego przewodnika mozna spokojnie zaplanowac sensowna wycieczke, zdecydowac co chcesz zobaczyc, a co pominiesz .... ale .... uwaga ....
Chorwacja i Czarnogora Pascala ( duza, wznawiana co roku prawie ), (ja mam wyd pierwsze i moje uwagi mowia o tym z 2003) daje za to wiecej informacji czystko praktycznych, ktorych zabraklo mi w Wiedzy i Życiu ..... juz trzymajac sie KRka - przewdniki Pascala doradza w formie opisowej gdzie zaparkowac samochod i ile beda kosztowały bilety. Doradza tez jak polapac sie w ułazach w Plitvicach .... Brak tu jednak ładnych zdjeć ilustrujacych dzieki ktorym latwiej sie czyta przewodnik i szczegółowe opisy ile aktobusów dokad wyjezdza z Rijeki myśle ze nie wszystkim sie przydaja. Jadac rok temu z tym własnie przewodnikiem zwiedzalam wybrzeze i informacje mi w zasadzie wystarczyly .... minusem bylo to ze wprowadza troszke mętliku osobom niezorientowanym zupelnie w tym co chca zwiedzac i usypiałam nad nim wieczorami ( no to moze byc nawet plusem zalezy jak kto patrzy )
MARCO POLO wyd. Pascal rózne regiony Cro miesci sie w kieszeni, kupiłam akurat "Istrie i Kwarner" zachecona innymi krajami z tej serii ..... naprawde miłe zaskoczenie, sa w nim informacje ktorych nie znalam .... troche zdjec i rozszezonych opisow zeby poczytac przy kawie w kafejce, do tego mapa na koncu ale pocieta bardzo i ja osobiscie z niej wcale nie korzystam ale jest ..... jadac w konkretny region i nie planujac "skokow" przez cała Chorwacje mozna zabrac zamiast "dużego" Pascala, jak ktos chce wiedziec kiedy i gdzie obchodzi sie Dzien Delfina to warto kupic, niedrogi zreszta .....
Chorwacja od środka Discovery Wyd. RM - z mapa - opisane sa niektore miejsca i regiony, jadnak jak bedziesz np z Zadarze to prożno szukac o nim informacji w tym przewodniku, zreszta jak i wyspie Krk ... polecam tylko dla "maniaków"
Istria Cres Krk .... NELLES - pewnie sa i inne regiony - ja kupilam tylko dla dobrej, szczegolowej mapy Istrii ... w srodku mniej wiecej to samo co w Pascalu miejscowosc po miejscowosci opisane co i jak. Mysle ze niekoniczny i wymienny z Marco Polo ale moze sie przydac.
Chorwacja - W kraju Lawendy i wina - Wyd. Bezdroza - lubie te przewodniki gdyz sa postrzegane jako cos wiecej dla tych co chca wiedziec wiecej ... mysle ze mozna go zabrac jako alternatywe dla wszechobecnego Pascala, kwestia preferencji .... sprawdzi sie rownie w zasadzie rownie dobrze. Jest takze "Chorwacja dla Żeglarzy" - mysle ze zinteresowanym w temacie moze sie przydac.
Chorwacja dla zmotoryzowanych Pascala ( taka zielona) - pozyczalam od znajomych i mi sie to najmniej przydalo... wlasciwie skrotowo to samo co w innych Pascalach.
przewodniki ktore przysyla chorwacki osrodek inf turystycznej w Polsce - dla poczatkujacych polecam zamowic na stronie http://pl.croatia.hr/ , po mniej wiecej dwoch tygodniach dostaje sie bezplatna paczke broszur glownie po angielsku ( mozna wybrac na stronie co sie chce ). Polcam chociazby dla uroczej mapki z najwazniejszymi atrakcjami w jez. polskim - pomoze w ogolnej orientacji o tym kraju.
i to chyba wszystko ....
Jak ktos mial w reku inny brakujacy do spisu przewodnik to moze uzupelni ....
Pozdrawiam Aneta