Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przewodniki,ksiązki,mapy -Chorwacja.

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janek » 17.03.2004 21:33

Polecam księgarnię w sklepie turystycznym przy ul. Kaliskiej w Warszawie (Ochota, blisko skrzyżowania Grójeckiej z Kopińską).
Janek
Gajus.ems
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gajus.ems » 17.03.2004 21:54

[quote="andrzej z R"]Na rynku jest dużo przewodników o Chorwacji.
Zaczynam od przewodnika Jugosławia -dostępny tylko w antykwariatach z roku 1989 -Wydawnictwo Sport i Turystyk.

Ja również zdecydowanie preferuję tą pozycję. Moim zdaniem szacowny PASCAL trochę przy tym wysiada. Autorem jest tubylec. Dzięki temu przewodnikowi o wiele łatwiej było mi zwiedzić południową Chorwację, Czarnogórę oraz przejechać przez Bośnię. Przewodnik ten zawiera szczegółowe informacje nawet o bardzo małych miejscowościach, opisuje trasy w sposób bardzo sugestywny, jedyna jego wada to, że jest czarno-biały, fotografie pochodzą z lat 60-70, ale dla mnie jest najlepszy.
Gajus.
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 18.03.2004 00:46

Gajus.ems napisał(a):
Ja również zdecydowanie preferuję tą pozycję. Moim zdaniem szacowny PASCAL trochę przy tym wysiada. Autorem jest tubylec. Dzięki temu przewodnikowi o wiele łatwiej było mi zwiedzić południową Chorwację, Czarnogórę oraz przejechać przez Bośnię. Przewodnik ten zawiera szczegółowe informacje nawet o bardzo małych miejscowościach, opisuje trasy w sposób bardzo sugestywny, jedyna jego wada to, że jest czarno-biały, fotografie pochodzą z lat 60-70, ale dla mnie jest najlepszy.
Gajus.

O Czarnogórze w przewodnikach z Chorwacją - cisza. Tak jak w przewodnikach z Hiszpanią - o Ceucie.
P.S: To, co jest warte zwiedzania, przeważnie "powstało" przed 60-tymi latami - więc powinno być opisane w tym czarno białym "antyku" :wink:
Pozdrawiam późnowieczorowo...
Dorota
wtak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wtak » 18.03.2004 09:09

Gajus.ems napisał(a):
andrzej z R napisał(a):Na rynku jest dużo przewodników o Chorwacji.
Zaczynam od przewodnika Jugosławia -dostępny tylko w antykwariatach z roku 1989 -Wydawnictwo Sport i Turystyka

.

Korzystałem również z tej "Jugosławii" tyle, że wydanie chyba 1974. Sprawdza się znakomicie :)
Jeśli chodzi o Czarnogórę to Rewasz (rewasz.com.pl) wydał w 2003 przewodnik. Nie znam go bliżej, jednak biorąc pod uwagę wysoki poziom innych publikacji sądzę, iż będzie to "kopalnia wiedzy " o kraju.
Pozdrówka
Kir
Cromaniak
Moje oceny przewodników

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 07.04.2004 12:01

Nelles wg mnie najlepszy przewodnik ogólny. Jest coś o Czarnogórze, jest coś o histori, ładne zdjęcia, czytelnie poukładany. Dla mnie to przewodnik do przeczytania przed zwiedzaniem., to nie jest coś dla szybkich turystów

Kieszonkowy Przewodnik nie polecam, mało pobieżnie, dość dobry układ.

Chorwacaj dla zmotoryzowanych Można sobie odpuścić. Lepsze informacje znajdziecie w sieci, chyba ze koniecznie potrzebujecie adresy i telefony do hoteli, punktów serwisowych itp.

Wybrzeże dalmatyńskie Taki cieńki przewodniczek jakby ktoś nie chciał mieć nadbagażu. Znacznie słabszy niż Nelles za to czytelniejszy niż Pascal

Chorwacja Pascal Można mu zarzucić to co wszystkim książką tej seri Pascala - jest mało czytelny, niby duzo informacji ale ciężko je znaleźć. Zdecydowanie wolę Nelle

Mapa: Wybrzeże Dalmatyńskie najlepsza mapa do dostania, niestety dość droga, ale niezbędna jak ktoś chce poruszać sie po drogach lokalnych. Dla innych może być jakakolwiek mapa drogowa. Podobno można kupić jakiś atlas 1:100 000 ale myślę że to na początek lekka przesada

Wybrzeże Chorwacji. Wyd Bezdroża. Dobra kasiążka, trudna do dostania, ale jak nie kupi się nellesa to może być ta.
ches
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ches » 07.04.2004 19:43

Z każdej ksiązki cos się przyda tak ja uważam.
Ukazala się nowa ksiązka Wydawnictwa Bezdoża
Adiatyckim szlakiem.Chorwacja dla żeglarzy.
Ale myslę po przejrzeniu że nie tylko dla żeglarzy.Cena 37 zł.
Są też bardzo dobre 4 częściowe mapy Dalmacji,ale widziałem je w Czechach wydatek rzędu 500 koron.
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 07.04.2004 21:59

....stare przewodniki ukriwaja i male niespodzanky. Mianowicie we wszistkich starych przewodnikach jest napisane ze w moim Institucie w Splicie znajduje sie morsky akwarium, co nie jest prawdom poniewaz nie egzistuje jusz od roku 1986. A szkoda...
Diego M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Diego M » 07.04.2004 22:13

Leon napisał(a):....stare przewodniki ukriwaja i male niespodzanky. Mianowicie we wszistkich starych przewodnikach jest napisane ze w moim Institucie w Splicie znajduje sie morsky akwarium, co nie jest prawdom poniewaz nie egzistuje jusz od roku 1986. A szkoda...

Przy okazji mam pytanie gdzie znajduje się Twój instytut :?: blisko centrum czy na obrzeżach miasta :hut:
pzdr :papa: :papa:
SNIPER
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SNIPER » 07.04.2004 22:21

Diego M napisał(a): ...gdzie znajduje się Twój instytut :?: blisko centrum czy na obrzeżach miasta :hut: ...

W centrum to nie jest...
Fajny półwysep :P
http://www.izor.hr/
8)
Prot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Prot » 03.03.2005 16:51

8 dni do ....jednego roku,no no :wink:
czy ktoś wie o nowościach jeśli chodzi o przewodniki po Chorwacji,czy nowe ksiązki o tematyce bałkańskiej,będę wdzięczny za informacje
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 04.03.2005 00:08

Prot napisał(a):8 dni do ....jednego roku,no no :wink:
czy ktoś wie o nowościach jeśli chodzi o przewodniki po Chorwacji,czy nowe ksiązki o tematyce bałkańskiej,będę wdzięczny za informacje

Mam Przewodnik Wiedzy i Życia "Chorwacja" wydany w 2004r.
Ciekawy, dużo zdjęć na dobrym papierze, wiele informacji. POLECAM :!:

www.wiz.com.pl/start.asp?cat=5

Na tej stronie znajdziesz nie tylko przewodnik po Chorwacji ale też po innych państwach i miastach.
Pozdrawiam
Prot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Prot » 23.03.2005 10:08

książki warte przeczytania
Historia Chorwacji - Dragutin Pavlević
Historia Macedonii - Irena Stawy Kawka
Rozbicie Jugosławii - Marek Waldenberg
Bałkany w XX wieku - Mieczysław Tanty
Zycie i śmierć na Bałkanach -Nebojso Bato Tomasevic
Komunizm,Federacja,Nacjonalizm -Michał Jerzy Zacharias
Suzana
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Suzana » 23.03.2005 13:45

Cóż - wypada mi tylko zareklamować Wyd. Bezdroża :)
W ubiegłym roku wydali świeżutko napisany przewodnik "Chorwacja. W kraju lawendy i wina".
http://www.bezdroza.com/?page=shop/flypage&product_id=1319&category_id=b986a8b2e37b6954885941097b5b4c55
Z tego, co wiem, jest właśnie wznawiany. I wierzcie mi: ta pozycja jest naprawdę wiarygodna...
Nie wiem, dlaczego link z naszego forum prowadzi jedynie do "Adriatyckim szlakiem. Chorwacja dla żeglarzy".
Za miesiąc lub dwa pojawi się jeszcze ciepły przewodnik po Bałkanach (Bośnia i Hercegowina, Serbia i Czarnogóra, Albania, Macedonia).
:)
Pozdrav!

Suzana
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 24.03.2005 14:01

W wydawnictwie Bezdroża są też dostępne dokładne mapy Chorwacji - kilka części odpowiadających poszczególnym regionom.
Korzystałam z mapy wyspy Hvar i jestem bardzo zadowolona. W tym roku zakupię kolejne części.
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 24.03.2005 20:19

Ostatnio na Allegro znalazłem coś takiego: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=46149093
Licytowałem, ale odpadłem przy 35 zł. Dziś nawiązałem kontakt ze sprzedającym. Ma jeszcze kilka, może kilkanascie egzemplarzy. Dla cromaniaków zaproponował cenę 20 zł + 4 zł wysyłka. Oczywiście przedpłata na konto.
Jeżeli ktoś jest zainteresowany, wpiszcie się tu, a później złożymy jedno zamówienie. Książek jest niewiele, więc kto pierwszy ten lepszy.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko