Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przewodnik po knajpkach (konobach)

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Spakojny
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Spakojny » 27.02.2007 16:24

W zeszlym roku rozpoczolem zbieranie materialow do przewodnika dla zeglarzy po Chorwackich dobrych i tanich konobach na zasadzie: gdzie? za ile? specjalnosc zakladu ? , kto prowadzi? od kiedy? kontakty telefony , zdjecia itp... no dla nas wazne jest jeszcze jak tam moge przycumowac i ile kosztuje postoj od kiedy do kiedy otwarta chodzi o miesiace.I tak sobie pomyslalem ze moze Ci co zwiedzaja Chorwacje od ladu maja takie swoje ulubione i chca sie nimi podzielic . Taka praca zbiorowa na ten rok wakacyjny...Co wy na to?
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 27.02.2007 21:12

Pomysł nie jest zły ale trudny do realizacji. Ja akurat sporo konsumuję w konobach więc rozeznanie jakieś mam, ale... Tylko kilka nazw tych konob pamiętam, choć doskonale pamiętam "te" knajpy w których było rewelacyjnie.
Powiedziałbym że reguła jest taka że prawie wszystkie konoby w HR są bardzo dobre pod każdym względem - szansa trafienia na "knota" jest niewielka.
Podobna reguła jest niestety z cenami - szansa trafienia na niedrogą konobę też jest niewielka - większość oferuje podobne ceny; dobry obiad dla rodziny 4 osoby to niestety spokojnie 200 Kun...

Ale żeby otworzyć temat i napisać jakieś konkrety to proszę bardzo; Wyspa Pag - miasto Pag - konoba "Na Tale" - zdaniem miejscowych (i mnie też) najlepsza na całej wyspie. Niestety szansa że dopłyniesz tam jachtem jest niewielka - musiałbyś sforsować Kanał Welebicki czyli "chorwacki trójkąt bermudzki". Chociaż widziałem paru śmiałków, którym się udało - ale to były bardzo solidne jednostki, powyżej 15 metrów. Ale ilu się nie udało to nie widziałem...tylko słyszałem...
A czym pływasz jesli można zapytać? Jaka wielkość twojej łajby?
Spakojny
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Spakojny » 28.02.2007 16:16

niezawodny napisał(a):Pomysł nie jest zły ale trudny do realizacji. Ja akurat sporo konsumuję w konobach więc rozeznanie jakieś mam, ale... Tylko kilka nazw tych konob pamiętam, choć doskonale pamiętam "te" knajpy w których było rewelacyjnie.
Powiedziałbym że reguła jest taka że prawie wszystkie konoby w HR są bardzo dobre pod każdym względem - szansa trafienia na "knota" jest niewielka.
Podobna reguła jest niestety z cenami - szansa trafienia na niedrogą konobę też jest niewielka - większość oferuje podobne ceny; dobry obiad dla rodziny 4 osoby to niestety spokojnie 200 Kun...

Ale żeby otworzyć temat i napisać jakieś konkrety to proszę bardzo; Wyspa Pag - miasto Pag - konoba "Na Tale" - zdaniem miejscowych (i mnie też) najlepsza na całej wyspie. Niestety szansa że dopłyniesz tam jachtem jest niewielka - musiałbyś sforsować Kanał Welebicki czyli "chorwacki trójkąt bermudzki". Chociaż widziałem paru śmiałków, którym się udało - ale to były bardzo solidne jednostki, powyżej 15 metrów. Ale ilu się nie udało to nie widziałem...tylko słyszałem...
A czym pływasz jesli można zapytać? Jaka wielkość twojej łajby?

Ja plywam jednostkami wszystkimi od 10 do 18 m wlasciwie wszystkim co plywa akurat kanal welebicki nie jest dla mnie czyms nowym i strasznym .
Tej konoby akurat nie znam chyba ze wzgledu na to ze czesciej plywa sie na polodnie Chorwacji pd Zadaru do Dubrownika natomiast juz sobie ja wpisalem do rejestru.
Co do trafenia na kiepska knajpe to juz moim zdaniem czesciej.W duzych miastach takich jak Dubrownik, Split, Trogir sa knajpki gdzie mozna zjesc niespecjalne jedzenie za wysoka kase.
Dla mnie najciekawszymi knajpeczkami sa takie jeszcze rodzinne kultowa jest dla mnie konoba KISS w zatoce Soline na Plesiaciu gdzie Smilka i Iwica podaja znakomita rybe ze swoimi dodatkami typu salatki oliwa z czosnkiem, ziemniaki, ser oliwki wino i rakije
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 28.02.2007 17:44

Spakojny napisał(a):Tej konoby akurat nie znam chyba ze wzgledu na to ze czesciej plywa sie na polodnie Chorwacji pd Zadaru do Dubrownika natomiast juz sobie ja wpisalem do rejestru.

Bez przesady; tak samo pływa się na południe od Zadaru jak i na północ - mariny są wszędzie.
Jeśli chodzi o żeglarstwo to IMHO północna cześć Archipelagu Zadarskiego z wyspami Silba, Olib, Ist, Peremuda jest jednym z ciekawszych miejsc do popływania.
A Kanał Welebicki o ile wiem jest najbardziej niebezpiecznym miejscem dla żeglarzy na całym Adriatyku. Tak twierdzi nie tylko mój zaprzyjaźniony Chorwat pochodzący z Karlobagu a zamieszkały na Pagu - więc zna temat jak mało kto... Coś w tym jest że chorwacka meteo zawsze podaje oddzielną prognozę pogody dla tego akwenu...

Wracając do konob; te "domacze" zawsze są najfajniejsze ale nie ma ich wiele - sam nie wiem dlaczego. Może dlatego że czynne są tylko w sezonie, więc ciężko im się utrzymać?
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 28.02.2007 21:01

Wszystke konobe w Dalmacji:

http://www.totaldalmacija.com/tvrtke.aspx?categoryid=228

uz pozdrav
chesjowisz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) chesjowisz » 28.02.2007 21:10

mirko napisał(a):Wszystke konobe w Dalmacji:

uz pozdrav

Wszystkie? :wink: Nie ma tam nawet wąskiej na 2 metry konoby w Primostenie :twisted: Adresu nie zdradzę coby tłoku nie było :D :wink:
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 28.02.2007 22:29

uz pozdrav

Primo nie wszystkie a secundo Dalmacija to jeszcze nie cały Jadran... :wink: 8)
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 01.03.2007 09:29

Konoba Ankora w Zatonie Velikim... tam nie jedliśmy, ale widziałem, że ruch był niesamowity a i przeróżne dania wjeżdżały na stoły.
My jedliśmy pizzę w Konobie, przy której zacumował ten statek. Nazwy nie pamiętam ale pizza była pierwsza klasa :D

Pozdrav :papa:
Ostatnio edytowano 01.03.2007 15:36 przez Leszek Skupin, łącznie edytowano 1 raz
TERRY
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) TERRY » 01.03.2007 10:13

Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 01.03.2007 11:10

Premantura--konoba (właściwie gostionica--dla mnie wszystko jedno) FRA & KAT, rodzinna, wyjątkowo sympatyczny Liubo. Wita większość gości osobiście, przysiada się na pogaduszki, czasami zaprasza do barku na poczęstunek, ogólnie bardzo dba o zadowolenie gości. W Premanturze sprawdzaliśmy większość konob, tę traktowaliśmy jak "swoją". Ceny normalne, parę razy dostalismy rabat, zawsze kieliszeczek na koniec (ale to raczej norma w Cro), nawet jak kasy nie mieliśmy przy sobie też nie było problemu.
Gdyby ktoś z Was kiedyś zagoscił w tej knajpce -- warto Liubomirowi podarowć polskie piwko, jest smakoszem tego trunku.
Spakojny
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Spakojny » 01.03.2007 15:34

maciek1956 napisał(a):Premantura--konoba (właściwie gostionica--dla mnie wszystko jedno) FRA & KAT, rodzinna, wyjątkowo sympatyczny Liubo. Wita większość gości osobiście, przysiada się na pogaduszki, czasami zaprasza do barku na poczęstunek, ogólnie bardzo dba o zadowolenie gości. W Premanturze sprawdzaliśmy większość konob, tę traktowaliśmy jak "swoją". Ceny normalne, parę razy dostalismy rabat, zawsze kieliszeczek na koniec (ale to raczej norma w Cro), nawet jak kasy nie mieliśmy przy sobie też nie było problemu.
Gdyby ktoś z Was kiedyś zagoscił w tej knajpce -- warto Liubomirowi podarowć polskie piwko, jest smakoszem tego trunku.

Super wlasnie o takie informacje mi chodzi juz tez wpisuje do rejestru
Spakojny
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Spakojny » 01.03.2007 15:43

uz pozdrav

Hvala
Tej strony nie znalem natomiast to sa tylko nieliczne adresy i telefony nie ma wiekszych informacji ktore interesuja turystow.Ja staram sie stworzyc miejsca kultowe dla zeglarzy.Nie ukrywam ze mam tez liste pewnych miejsc ktore w/g mnie nalezy omijac z kilku powodow nie tylko jezeli chodzi o jakosc jedzenia
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 08.03.2007 09:04

Konoba "Rogoćana" ok 5 km za Labinem - kierunek Ravni / Istria/ doskonałe jedzenie , przyzwoite ceny. Co potrafią - patrz " zdjęcia z wakacji" . My preferujemy wszystko co z morza - ale mięsa też mają.Mimo że bywamy tam często - to jednak zawsze jemy morskie dania. Może kiedyś skuszę się na coś innego !

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone