W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Zerknęłam na ten przewodnik i czy wynika z tego,ze w sumie to w Makarskiej nic ciekawego nie ma ? Moglabym poprosić Was o Konoby , do ktorych można się bez strachu o swój portfel i żolądek udac ??
Czy moglibyście chociaz doradzic, czy w którymś miasteczku w makarskiej jest stare miato ? Nasłuchałam się,ze w makarskiej nie ma ładnych plaz , miasto jakies takie bez 'serca' moze któraś mieścina ma urokliwe miasteczko ? w Makarskiej ?
silvvia napisał(a):Czy moglibyście chociaz doradzic, czy w którymś miasteczku w makarskiej jest stare miato ? Nasłuchałam się,ze w makarskiej nie ma ładnych plaz , miasto jakies takie bez 'serca' moze któraś mieścina ma urokliwe miasteczko ? w Makarskiej ?
Makarska to jest miasteczko. Może w Twoim pytaniu chodzi o miasteczka na Riwierze Makarskiej. Co się tyczy samej Makarskiej, to faktycznie nie jest to miasteczko, w którym można zwiedzać zabytki. Jest to miasteczko dosyć młode, w porównaniu z innymi miastami w Chorwacji, takim jak Dubrownik, Split, Trogir czy Omiš, w których zabytków jest bez liku. Ale jest tutaj wiele innych ciekawych miejsc do zwiedzania. Półwysep Sveti Petar, półwysep Osejava, góry Biokovo. Można też przejść się spacerkiem lub przejechać na rowerze do sąsiednich miasteczek: Tučepi, Krvavica, Bratuš, Promajna, Baška Voda i Brela. Do tych dwóch ostatnich, to już na nogach trochę daleko, ale jak się poświęci cały dzień, to na taką wycieczkę też można się wybrać. Wzdłuż morza wije się nadmorska promenada, więc wrażenia i widoki są wspaniałe. Plaże w Makarskiej są super. Fajny drobny żwirek, więc woda dzięki temu jest krystalicznie czysta, a wystarczy na żwirku położyć ręcznik, aby na nim poleżeć. Plaż piaszczystych, takich jak nad Bałtykiem, w Chorwacji nie ma. Są takie, na których żwirek jest bardzo drobniutki i może trochę przypominać piasek, ale jest on szary i mnie się te plaże nie podobają. Wstawiam mój filmik z Makarskiej, to zobacz na własne oczy jak tam jest i oceń, czy Ci się będzie tam podobało. Mnie się tam podobało bardzo (byłam tam przez cały urlop w 2013 roku i 1 dzień na wycieczce w 2014 roku). W tym roku również się tak wybieram, bo muszę zdobyć góry . Na Sv.Jure nie będę wchodzić, ale kusi mnie wspinaczka na Vošac.