Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przesyłka do Chorwacji-pytanie do Katarzyny Głydziak Bojić

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
sylvi
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) sylvi » 26.11.2009 17:56

Mam pytanie, czy ma Pani doświadczenie w przesyłaniu dość kosztownych rzeczy z Polski do Chorwacji - np. ramka cyfrowa i laptop. Czy można to zrobić normalna pocztą czy raczej jakimś kurierem, czy może jeszcze w jakiś inny sposób. Dziękuję bardzo za odpowiedz.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 26.11.2009 18:51

Przykro mi, niestety brak mi tego doświadczenia. Wszystko, co przesyłałam do Chorwacji (kiedy jeszcze mieszkałam w Pl), to były książki, nośniki VHS, DVD, CD itp....Przedmioty wartościowe (sprzęt itp.) wymagają deklaracji celnej i podlegają ocleniu (moim zdaniem; rozumiem, że mówimy o sprzęcie nowym, a nie używanym "sprzęcie osobistym"; towary przewożone, zatem i przesyłane chyba też , wolne są od cła tylko do określonej wartości , bodajże 300 lub 600 kn).

Jedynym rozsądnym, bezpiecznym i legalnym rozwiązaniem, jakie przychodzi mi do głowy jest firma kurierska typu DHL (ale tanie to nie będzie .. koszta przesyłki, zapewne i ubezpieczenie plus cło...czy gra warta świeczki?). Najlepiej samemu przetransportować i próbować "przeszmuglować" (nie deklarując; czyli przewozić bez opakowania oryginalnego i w razie kontroli utrzymywać uparcie, że to sprzęt osobisty - to w razie laptopa; ramkę multimedialną łatwiej "schować" w bagażu, zresztą w tej chwili nie są one aż tyle znowu warte..).
Jeśli "idzie się na ryzyko" (w wypadku ramki można by może i o tym pomyśleć), można skorzystać z poczty, ale trzeba mieć śiadomość, że policja celna ma prawo każdą paczkę otworzyć (zdarzało mi się dostawać paczki, które ewidentnie były otwierane, być może nawet killkakrotnie; podobnie działo się z paczkami, które ja wysyłałam).
Pozdrawiam
sylvi
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) sylvi » 27.11.2009 10:55

Bardzo dziękuję za odpowiedz. Bardzo żałuję, bo to miał być prezent na święta. W takim razie jeszcze jedno pytanie? Jak sprzęt zostałby już dostarczony do Chorwacji, to czy bezpiecznie jest go wysłać Pocztą Chorwacką. Pytam, ponieważ moja siostra ma wykładowcę Chorwata, ale On mieszka koło Zagrzebia, a ja muszę go dostarczyć do Bristu (niedaleko Gradacu). Pozdrawiam.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 27.11.2009 13:05

sylvi napisał(a):Bardzo dziękuję za odpowiedz. Bardzo żałuję, bo to miał być prezent na święta. W takim razie jeszcze jedno pytanie? Jak sprzęt zostałby już dostarczony do Chorwacji, to czy bezpiecznie jest go wysłać Pocztą Chorwacką. Pytam, ponieważ moja siostra ma wykładowcę Chorwata, ale On mieszka koło Zagrzebia, a ja muszę go dostarczyć do Bristu (niedaleko Gradacu). Pozdrawiam.

Poczta jak poczta; ryzyko zawsze jest; ja laptopa bym nie ryzykowała (zbyt cenne); chodzi nie tylko o ewentualne zaginięcie, ale i możliwe uszkodzenia; ewentualnie usługa kurierska poczty HPekspres...Na podlinkowanej stronie znajdziesz cennik tej usługi, ale przyznam sama, że ja nie bardzo wiem, jak to wszystko "obrachować" (nie skumałam stref, należałoby dopytać; mam też wątpliwości jak doliczają dodatek od wartości przesyłki- na podstawie deklaracji ustnej nadawcy? czy sami szacują? i czy sam fakt dopłaty jest rózwnoznaczy z ubezpieczeniem paczki, bo tak naprawdę o żadnym ubezpieczeniu tu nie wspominają; nie piszą także,czy deklaracja wartości przesyłki jest konieczna... laptop ma wartość jakiś 3 - 3,5 tys. kn co najmniej ...)
Pozdrawiam
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 27.11.2009 15:36

sylvi napisał(a):Bardzo dziękuję za odpowiedz. Bardzo żałuję, bo to miał być prezent na święta. W takim razie jeszcze jedno pytanie? Jak sprzęt zostałby już dostarczony do Chorwacji, to czy bezpiecznie jest go wysłać Pocztą Chorwacką. Pytam, ponieważ moja siostra ma wykładowcę Chorwata, ale On mieszka koło Zagrzebia, a ja muszę go dostarczyć do Bristu (niedaleko Gradacu). Pozdrawiam.

Coś kolega tu kręci. Niby dla kogo ma byż ten prezent. Dla wykładowcy ??? Ostrzegam kolegę, że nie jest to miejsce na korumpowanie osób. No kolega przebrał Miarkę. Jak się dowie CBA to kolego pozostanie ci tylko chleb, słonina i cebula. Forum to nie miejsce na korupcję. :evil:

Powrót do Kultura chorwacka

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone