napisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 26.11.2009 18:51
Przykro mi, niestety brak mi tego doświadczenia. Wszystko, co przesyłałam do Chorwacji (kiedy jeszcze mieszkałam w Pl), to były książki, nośniki VHS, DVD, CD itp....Przedmioty wartościowe (sprzęt itp.) wymagają deklaracji celnej i podlegają ocleniu (moim zdaniem; rozumiem, że mówimy o sprzęcie nowym, a nie używanym "sprzęcie osobistym"; towary przewożone, zatem i przesyłane chyba też , wolne są od cła tylko do określonej wartości , bodajże 300 lub 600 kn).
Jedynym rozsądnym, bezpiecznym i legalnym rozwiązaniem, jakie przychodzi mi do głowy jest firma kurierska typu DHL (ale tanie to nie będzie .. koszta przesyłki, zapewne i ubezpieczenie plus cło...czy gra warta świeczki?). Najlepiej samemu przetransportować i próbować "przeszmuglować" (nie deklarując; czyli przewozić bez opakowania oryginalnego i w razie kontroli utrzymywać uparcie, że to sprzęt osobisty - to w razie laptopa; ramkę multimedialną łatwiej "schować" w bagażu, zresztą w tej chwili nie są one aż tyle znowu warte..).
Jeśli "idzie się na ryzyko" (w wypadku ramki można by może i o tym pomyśleć), można skorzystać z poczty, ale trzeba mieć śiadomość, że policja celna ma prawo każdą paczkę otworzyć (zdarzało mi się dostawać paczki, które ewidentnie były otwierane, być może nawet killkakrotnie; podobnie działo się z paczkami, które ja wysyłałam).
Pozdrawiam