Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przerejestrowanie samochodu.

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
gonzo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gonzo » 12.04.2011 16:08

Chciałbym przerejestrować samochód na żonę jak najprościej to zrobić.
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 12.04.2011 18:36

Zapewne w urzedzie miejskim ;)
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 12.04.2011 18:50

Niekoniecznie. Czasem w Starostwie Powiatowym.

Przerabiałem temat z Ojcem (nie miał zniżek AC a były mu potrzebne). Umowa darowizny i wio.
gonzo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gonzo » 12.04.2011 19:23

Rysio napisał(a):Niekoniecznie. Czasem w Starostwie Powiatowym.

Przerabiałem temat z Ojcem (nie miał zniżek AC a były mu potrzebne). Umowa darowizny i wio.

Dla mnie jest to chore umowa darowizny jak mam żonie darować samochód którego jest współwłaścicielem.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 12.04.2011 19:35

No to jak inaczej chcesz spowodować by Ona była właścicielem czegoś co należy do wspólnoty majątkowej. Jeśli obdarujesz ją połową lub całością (nie pamiętam jak to dokładnie wygląda w świetle prawa) praw majątkowych do samochodu to na moje oko zostaje to wyłączone ze wspólnoty do której nie zaliczamy między innymi darowizn, praw wynikających z dziedziczenia, zapisów i jeszcze czegoś tam jeszcze.
gonzo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gonzo » 12.04.2011 19:40

Jako współwłaściciela to cię dopiszą bez problemu ale żeby zmienić głównego właściciela to musisz darować komuś swoją część ( jeżeli każdy ma połowę to jak stwierdzić kto jest głównym właścicielem )głupi przepis 8O. Kupując samochód kupuję go na siebie, i w dowodzie jestem tylko ja wpisany. Moim zdaniem jak chciałbym go sprzedać to będąc w wspólności majątkowej nie mogę go sprzedać bez zgody żony a w praktyce jadę na giełdę sprzedaje i nikogo nie interesuje czy jest jeszcze inny właściciel bo niema go w dowodzie, a w rzeczywistości jest też żony. Chyba że źle to rozumuje?
Ostatnio edytowano 12.04.2011 19:49 przez gonzo, łącznie edytowano 1 raz
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 12.04.2011 19:43

Nie wiem, tak jak pisałem przerabiałem to z Ojcem. Może w Twoim przypadku jest jakiś inny sposób. Najlepiej zadzwoń do wydziału komunikacji, może coś doradzą :wink:
piotr65
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr65 » 13.04.2011 10:11

gonzo, dobrze rozumujesz.
Rok temu ojciec chciał podarować mojemu synowi (czyli swojemu wnukowi :D ) autko i mimo, że był jedynym właścicielem moja mama
musiała na darowiźnie dopisać swoją zgodę.
Pozdr.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 13.04.2011 12:16

piotr65 napisał(a):gonzo, dobrze rozumujesz.
Rok temu ojciec chciał podarować mojemu synowi (czyli swojemu wnukowi :D ) autko i mimo, że był jedynym właścicielem moja mama
Pozdr.

Wg przepisów tak powinno być, ale urzędnicy różnie podchodzą do takiej darowizny.
Ja już kilka razy przyjmowałem darowizny od rodziców, w tym samochody (używane) i nie zawsze mama musiała wyrażać zgodę. Jednym razem wystarczała zwykła umowa darowizny, innym razem urzędniczka wymagała potwierdzenia od mamy. Zawsze w dowodzie wpisany był tylko tata.
Darowizny robiliśmy jeszcze w "starych" czasach, za komuny, ale też i niedawno.
Zawsze i to niezależnie od wartości darowizny musiałem ją zgłaszać w skarbowym, chociaż podobno jest jakaś granica, poniżej której nie trzeba robić tego zgłoszenia. Co urząd to inne wymagania :D
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 03.05.2011 10:23

gonzo napisał(a):Chciałbym przerejestrować samochód na żonę jak najprościej to zrobić.

Jeżeli jest to związane, jakby to ująć zgrabnie, perturbacjami w prowadzonej np. dzialalności gospodarczej, to radzę zacząć od umowy małżeńskiej.
Jeżeli juz nie jest za późno.

Jeżeli sprawy z tym nie związane, do do 9000 z kawałkiem nawet nie musisz iść do US i robic PIT-ow
Z umową darowizny idziesz do WK i wsio.
Pamiętam takżę, że umowa darowizny w pierwszej linii na wyższe kwoty jest bez kosztów raz na 5 lat.
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 03.05.2011 10:51

gonzo napisał(a):Dla mnie jest to chore umowa darowizny jak mam żonie darować samochód którego jest współwłaścicielem.

Ale jest współwłaścicielem, bo jest żoną bez intercyzy, czy jest współwłaścicielem, bo jest wpisana do dowodu rejestracyjnego?
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 03.05.2011 12:41

gonzo napisał(a):Chciałbym przerejestrować samochód na żonę jak najprościej to zrobić.

Czy jesteś absolutnie pewien tego, co chcesz zrobić? :) :roll:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.05.2011 16:29

no i nawet darowiznę w prostej linii mimo, że jest wolna od podatku należy zgłosić w skarbowym, bo jak nie zgłosisz to dowalą podatek, jak się oczywiście dopatrzą :)

tu se poczytaj
http://www.podatki.egospodarka.pl/podat ... -darowizny
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 22.05.2011 11:09

piotr65 napisał(a):....mimo, że był jedynym właścicielem moja mama
Pozdr.

Darowałem samochód Teściowi :lol:... pozostaję we wspólnocie majątkowej z żoną, a samochód został kupiony już PO zawarciu związku małżeńskiego, więc niby stanowił wspólną własność, ale był zarejestrowany na mnie. Żona nie musiała wyrazić zgody i US i UM przyjęły taki dokument 8)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.05.2011 21:06

Leszek Skupin napisał(a):
piotr65 napisał(a):....mimo, że był jedynym właścicielem moja mama
Pozdr.

Darowałem samochód Teściowi :lol:... pozostaję we wspólnocie majątkowej z żoną, a samochód został kupiony już PO zawarciu związku małżeńskiego, więc niby stanowił wspólną własność, ale był zarejestrowany na mnie. Żona nie musiała wyrazić zgody i US i UM przyjęły taki dokument 8)

teraz pozostaje być grzecznym i miłym dla żony:) Ty Leszku i szanowny Teściu też :)

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone