Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przeprowadzka do Chorwacji

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 18.04.2019 16:18

Zaglądam do tego wątku z czysto socjologicznych powodów !!!

Ale...wybiórczo odpowiem.

kaeres napisał(a): Bo nie chcę pisać polskie ułomności charakteru, świadczące o tym iż jesteśmy istotami, które nie widzą nic poza swoim punktem widzenia i wiele spraw nie przechodzi im naturalnie do głowy przez co ciężko zrozumieć postępowanie drugiego człowieka.
Czasami jest to zawiść, czasami ignorancja lub co gorsza głupota.
Ale w większości przypadków, w co szczerze wierzę, tylko i wyłącznie z powodu swoich lęków bądź wad (np. zazdrość).

* - niepotrzebne skreślić

Mógłbym to skreślić,ale nie mogłbym Ci odpowiedzieć...
Lękam się ,że mogę się natknąć na namo gdy będzie wchodził w zakręty na Pagu mając sto czterdzieści na liczniku (no chyba że mu się język ślisgnął i miał powiedzieć se czterdzieści.
Jest tu na forum spoooro ludzi ,którym mógłbym zazdrościć 8) z tym że takie odczucia nie mają miejsca.
Cieszę się ,że wyjeżdżają i wracają - po czym mogę radować serducho tym co pokazują.
Z głupotą odniosę się do tego co niektórzy tu odpowiadają.
Nie czytasz/czytacie ze zrozumieniem tego, co piętnują posty.

Skoro piszesz o zrozumieniu postępowania drugiego człowieka,to ja nigdy nie zrozumiem i nikt mnie nie przekona -że można pozostawić bliskie sobie osoby w potrzebie.(czy wręcz w zagrożeniu).

Parę osób ironizuje "tkwić w toksycznym związku żeby poświęcać się dla dzieci "
Niech ktoś mi pokaże,gdzie napisałem że ma wrócić do żony."
"Skoro stara taka zła,to tym bardziej powinieneś być przy dzieciach" - coś tu nie jest oczywiste ?

Dzieci po obowiązku szkolnym,przyjadą na wakacje do taty - to dobrze (może ta marchewka im pomaga...)
Ale to też będzie tak,jakby wziąć dzieciaka z Domu Dziecka na święta,a po - oddać je z powrotem...

I jeszcze jedno : czas owszem uśmierza ból,ale blizny zostają - u dzieci na zawsze.

Mój pierwszy post wszystko wyjaśnia...
Jak ktoś tego nie rozumie,to mu współczuję...

Btw.
Jak jakiś "artysta" nagrał płytę , to przed premierą skandal robi mu "robotę"

Anakin jak myślisz ?
Do tańca z gfiasdami zaproszą ? :lol:

I na koniec odnośnie zazdrości.
Życzę, żeby ktoś z użytkowników wyprowadził się na Karaiby ,Hawaje czy do Nowej Zelandii ...
Z przyjemnością będę przeglądał co zamieszcza :D
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 18.04.2019 16:33

namo napisał(a):
gusia-s napisał(a):Moją pierwszą prośbą jest realizacja odcinka z przejażdżki od Bosany do kempingu Sv. Duh.
Jak wiemy, od lat droga wzdłuż zalewu była rozgrzebana, w 2013 jeszcze przejezdna a później już nie.
Ciekawi mnie, czy wreszcie coś się zmieniło, dlatego chętnie zobaczę filmik.

Proszę bardzo :-) Są też niezłe jaja w Pagu!

Dzięki :)
Trzeba poczekać i za jakiś czas powtórzyć zwiad.

Miejsce, o które pytałeś to 15-ty południk :)

Dla porównania mój przejazd z 2013 r. tą drogą. W czasie 8:00 widać zakopane auto w miejscu nieprzejezdnym już wtedy. Auto to nas chwilę wcześniej wyprzedzało. My ominęliśmy te wykopy wyjeżdżoną "obwodnicą" (czas 8:02 - 8:28) a oni się rozpędzili i nie zdążyli wyhamować :mrgreen:
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 18.04.2019 18:55

10:08, za Twoimi plecami, obok poczty, widać nasz apartman :D
Gordan , pracownik poczty i nasz gospodarz, przygotowuje się do sezonu i domek remontuje.
Jak będziesz mieć okazję go poznać, albo żonę Antonię, to pozdrów od Konrada i rodzinki.
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 18.04.2019 20:49

Jestem chyba naprawdę stary. Właśnie dowiedziałem się co to vlog i sub :D i jestem zaskoczony, czym się ludzie zajmują w życiu.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 18.04.2019 21:44

wikol napisał(a):Taki Waldek Kiepski odszedł w chorobie żony a to najgorsze sk...ństwo.

O kurczątko ... Jolaśka zachorowała ? nie wiedziałem 8O
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 19.04.2019 07:20

Habanero napisał(a):10:08, za Twoimi plecami, obok poczty, widać nasz apartman :D
Gordan , pracownik poczty i nasz gospodarz, przygotowuje się do sezonu i domek remontuje.
Jak będziesz mieć okazję go poznać, albo żonę Antonię, to pozdrów od Konrada i rodzinki.

Też zwróciłem na to uwagę.
Natomiast w 9:40 przy tym murku z zielonym żywopłotem....nie ma się czym chwalić....postawiłem samochód i dostałem mandat.
Ha, nawet takie wspomnienia są ... fajne w sumie :)

PS. Ta dróżka do Sv.Duh to mocno czasowo skracała drogę ?
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 19.04.2019 11:00

kaeres napisał(a): PS. Ta dróżka do Sv.Duh to mocno czasowo skracała drogę ?
Z 5 km bliżej było ale czasowo podobnie bo jednak wolniej trzeba było jechać.
andrzejk1975
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andrzejk1975 » 20.04.2019 13:04

trzymam kciuki za powodzenie przeprowadzki i na bieżąco obserwować będę tu i na yt
Michał Olo
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michał Olo » 20.04.2019 20:56

Namo wiem że jeszcze za wcześniej Cię pytać o to ale planuje zakup działki w Dalmacji nie koniecznie nad samym morzem , maksymalnie 500 m2 może być kilometr od wybrzeza, jak będziesz miał jakieś wiadomości jakie koszty ewentualne problemy przy zakupie dla obcokrajowca daj znać na vlogu . Pozdrawiam Michał Olo.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 20.04.2019 21:32

Michał Olo napisał(a):Namo wiem że jeszcze za wcześniej Cię pytać o to ale planuje zakup działki w Dalmacji nie koniecznie nad samym morzem , maksymalnie 500 m2 może być kilometr od wybrzeza, jak będziesz miał jakieś wiadomości jakie koszty ewentualne problemy przy zakupie dla obcokrajowca daj znać na vlogu . Pozdrawiam Michał Olo.

Zanim namo coś napisze, można poczytać.

zakup-wlasnego-katka-w-chorwacji-t30908-150.html

nowe-zicie-w-chorwacji-t51978.html?hilit=zakup#p1850621
namo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) namo » 22.04.2019 13:09

Mam nadzieję, że nie naopowiadałem głupot. Trochę chaotycznie ale jest pierwsze Q&A chorwackie.

romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 22.04.2019 15:37

Pozwolę sobie na komentarz do dwóch powyższych wypowiedzi autora.

Po pierwsze autor sugeruje, że za rzekome 400 EUR miesięcznie, które płaci za wynajem połowy domu, musiałby dać za wynajem kawalerki w Żywcu.
Czy tyle płaci tego nie sprawdzimy. Brzmi ładnie, ale to kolorowe porównanie nie jest prawdą. Kawalerkę w Żywcu można znaleźć za 1/2 tej sumy. Zapewniam, że posiadam wiedzę w tym temacie.
Po drugie autor twierdzi, że ceny w sklepach (odebrałem to jako ceny w sklepach spożywczych) są praktycznie takie same jak w Polsce. Coś się chyba ostatnio musiało pozmieniać, bo odkąd od 2000 roku jeżdżę do Chorwacji - to nigdy tak nie było. Przynajmniej na wybrzeżu w sezonie.
walp
Weteran
Re: Klub Miłośników Wyspy Pag

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 22.04.2019 20:58

te kiero napisał(a):A jak tam drogi na Pagu? Bezpieczne?
Mam obawy, że jednak nie :roll:

Nie analizowałem wypadków na Pagu, więc w tej materii nie odpowiem.

Trochę jednak po wyspie pojeździłem i moim zdaniem, drogi są odpowiednie nawet dla mało doświadczonych kierowców.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 22.04.2019 21:04

Trochę się jednak od Twojego pobytu zmieniło.
I mam przeczucie (graniczące z pewnoscią), że nie na lepsze.
CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 22.04.2019 21:11

elka21 napisał(a):.

Chyba MoDP w końcu warunkowo przepuścił :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Przeprowadzka do Chorwacji - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone