Kto jadł ośmiornicę w Chorwacji?
romuald22 napisał(a):Po drugie autor twierdzi, że ceny w sklepach (odebrałem to jako ceny w sklepach spożywczych) są praktycznie takie same jak w Polsce. Coś się chyba ostatnio musiało pozmieniać, bo odkąd od 2000 roku jeżdżę do Chorwacji - to nigdy tak nie było. Przynajmniej na wybrzeżu w sezonie.
SoftRM napisał(a):bigredone napisał(a):Statystyki twierdzą, że :
to są dane z 2018 roku ......
tak na marginesie mamy 2019
SoftRM napisał(a):bigredone napisał(a):Statystyki twierdzą, że :
to są dane z 2018 roku ......
tak na marginesie mamy 2019
sito_zabrze napisał(a):Ostatnim hitem o którym trąbią na okrągło jest cena pietruszki. 16zl za kilogram. Chyba zostane rolnikiem
Ja tez uwazam ze spożywka jest droższa w Cro. Mówie o Dalmacji bo tam zawsze sie byczymy
namo napisał(a):Od tygodnia mam roczną zgodę na pobyt w Chorwacji. Na komisariacie policji w Pagu wchodząc po lewej stronie jest urząd który zajmuje się takimi sprawami, okienko po prawej stronie. Pomagał mi Davor prowadząc godzinne dyskusje z urzędnikiem, dobrze im się dyskutowało bo on też jest pracownikiem ratusza w stolicy a mi już nogi wchodziły do du....
Żeby dostać zgodę potrzebowałem:
- paszport
- ubezpieczenie, ja pokazałem ważną jeszcze 2 miesiące kartę EKUZ, końcem lipca przedłożę chorwackie ubezpieczenie zdrowotne za 16 eur miesięcznie
- umowę najmu mieszkania
- wydruk historii rachunku, urzędnik z 25 stron wziął tylko pierwszą i ostatnią
Na rachunku powinna znajdować się kwota 12 000 kuna odpowiadająca przelicznikowi 1600 euro czyli około 7000 zł. Ta kwota musi być dostępna na koncie. Nie interesuje ich historia rachunku czy udokumentowane źródła dochodu, masz mieć 7 koła na rachunku i dzięki temu wiedzą, że przeżyjesz najbliższy rok W moim przypadku wystarczył wydruk z rachunku a słyszałem, że w innych urzędach chcą jakiegoś notarialnego potwierdzenia salda.
Przy okazji dostałem też numer OIB (chorwacki NIP) a jak przyniosę zdjęcie 3x3,5 cm to dostanę tymczasowy chorwacki dowód osobisty.
Ostatnie kilka tygodni dało nam nieźle w kość, ten upał całkowicie odbierał chęci do pracy, mimo, że klimatyzacja pozwalała poczuć ulgę. Jakoś nawet vlogi mi nie wychodziły bo co dzień tylko plaża żeby znieść upał, coś zjeść, rybka z winem i do spania. Można napisać, że mam wczasy, Dalamacja pożarła mnie bez reszty.
namo napisał(a):Od tygodnia mam roczną zgodę na pobyt w Chorwacji. Na komisariacie policji w Pagu wchodząc po lewej stronie jest urząd który zajmuje się takimi sprawami, okienko po prawej stronie. Pomagał mi Davor prowadząc godzinne dyskusje z urzędnikiem, dobrze im się dyskutowało bo on też jest pracownikiem ratusza w stolicy a mi już nogi wchodziły do du....
Żeby dostać zgodę potrzebowałem:
- paszport
- ubezpieczenie, ja pokazałem ważną jeszcze 2 miesiące kartę EKUZ, końcem lipca przedłożę chorwackie ubezpieczenie zdrowotne za 16 eur miesięcznie
- umowę najmu mieszkania
- wydruk historii rachunku, urzędnik z 25 stron wziął tylko pierwszą i ostatnią
Na rachunku powinna znajdować się kwota 12 000 kuna odpowiadająca przelicznikowi 1600 euro czyli około 7000 zł. Ta kwota musi być dostępna na koncie. Nie interesuje ich historia rachunku czy udokumentowane źródła dochodu, masz mieć 7 koła na rachunku i dzięki temu wiedzą, że przeżyjesz najbliższy rok W moim przypadku wystarczył wydruk z rachunku a słyszałem, że w innych urzędach chcą jakiegoś notarialnego potwierdzenia salda.
Przy okazji dostałem też numer OIB (chorwacki NIP) a jak przyniosę zdjęcie 3x3,5 cm to dostanę tymczasowy chorwacki dowód osobisty.