napisał(a) namo » 27.05.2019 12:49
Jedna wersja jest taka, że musisz mieć zdeponowane 1500 euro na chorwackim koncie, czyli musisz je założyć i notariusz musi potwierdzić, że masz tą kasę. Słyszałem też, że żona musi mieć upoważnienie do tego konta. Czyli oboje musimy mieć OIB, czyli NIP chorwacki. Kolejna wersja jest taka, że wystarczy pokazać zrzut z rachunku na którym są wpływy miesięczne ~ 300 euro, bez notariusza. Jedna z teorii mówi, że każdy członek rodziny musi być zgłoszony a kolejna, że tylko ta osoba która ma umowę najmu lub jest właścicielem nieruchomości. Pozostali członkowie są jakby za przyzwoleniem i pod poręczeniem osoby która ma pobyt czasowy. Jedni mówią, że to 1500 euro to musi być zdeponowane na chorwackim koncie na każdego członka a inni, że tylko na wnioskującego. Więc na dzień dzisiejszy nie wiem ile kasy pokazać, że mam. Jak będzie trzeba na chorwacki rachunek przelać 4 x 1500 euro to nie problem, potem kasę można przelać z powrotem jak już dostanę pobyt.
Ja nie mam pracy w Chorwacji, mam firmę w Polsce i notarialną umowę najmu mieszkania. Według tego co mi mówił Davor to potrzebuję w urzędzie miasta załatwić OIB, potem na policji zadeklarować, że mam dochód w wysokości najniższej chorwackiej krajowej w formie screena z polskiego rachunku bankowego, i to tyle. Jak będzie to się dowiem i dam znać która wersja zadziałała u mnie.