LUKI40 napisał(a):Weź trampki i idź pobiegaj .... stuknij głową w drzewo zastanów się nad sobą ...ktoś cię lubi ? Żoną ? Dzieci ? Czy wszyscy cię za buca mają ?
LUKI40 napisał(a):Wiesz kto to buc ?
Habanero napisał(a):romuald22 napisał(a):8.32. Crkva to nie cerkwia czy bardziej cerkiew - tylko kościół w języku chorwackim.
A jak jest cerkiew po chorwacku ?
romuald22 napisał(a):
Do osób, które uważają, że krytykowanie, czy zwracanie uwagi na pewne błędy, nieścisłości, może przejęzyczenia jest niedobre/nieeleganckie.
Przecież takie coś jest w pewnym sensie pomocą dla autora. Może on - choć nie musi - coś poprawić, wyciągnąć wnioski.
Oczywiście podziękowań się nie spodz
te kiero napisał(a):
A widział reakcję autora wątku, przyznał rację i podziękował:namo napisał(a):Racja, dziękuje. Słuchając sam siebie doszedłem też do wniosków, że "mam ADHD" podczas tego opowiadania i czasem paplam bez sensu strasznie szybko. Wyrobię się.
Habanero napisał(a):Habanero napisał(a):romuald22 napisał(a):8.32. Crkva to nie cerkwia czy bardziej cerkiew - tylko kościół w języku chorwackim.
...............
Cisza
Stary wyjadacz, ekspert, miszcz mowy i topografii chorwackiej milczy
12 lat na forum i wszystko to jak krew w piach .
Habanero napisał(a):p.s.
A Ty Mikołaj nie łykaj jak pelikan tych wszystkich bred... ,mądrości starych wyjadaczy
Crkva to też cerkiew
599 napisał(a):czyli jak ?
bo się lekko zagubiłem,
można się tam modlić czy nie ?
I znowu półprawda.romuald22 napisał(a):(...) Na plażach Ninu polecam wziąć pod uwagę pływy.
Po południu woda powoli zmniejsza większość plaży i ci którzy postanowili spędzić tam cały dzień muszą ewakuować się z dotychczasowego miejsca tuż przy morzu.
walp napisał(a):
Jednak Twoja krytyka, nie do końca była zasadna, bo autor filmu czyta napis na tabliczce i mówi tak:
"Crkva Sv. Križa ... czyli to jest cerkwia" - brzmi komentarz.
romuald22 napisał(a):8.32. Crkva to nie cerkwia czy bardziej cerkiew - tylko kościół w języku chorwackim.
walp napisał(a):Aż musiałem sięgnąć do źródła i obejrzałem ten odcinek.
Chorwackie słowo crkva rzeczywiście oznacza kościół albo cerkiew.
walp napisał(a):...
W tym przypadku należy tłumaczyć crkva jako kościół, bo kościół św. Krzyża w Ninie (chor. crkva Sv. križa) to świątynia należąca do wspólnoty, która od początku uznawała zwierzchnictwo Rzymu. Cerkwiami nazywamy kościoły prawosławne.
romuald22 napisał(a):Do osób, które uważają, że krytykowanie, czy zwracanie uwagi na pewne błędy, nieścisłości, może przejęzyczenia jest niedobre/nieeleganckie.
Przecież takie coś jest w pewnym sensie pomocą dla autora. Może on - choć nie musi - coś poprawić, wyciągnąć wnioski.
Oczywiście podziękowań się nie spodziewam.
Habanero napisał(a):Habanero napisał(a):romuald22 napisał(a):8.32. Crkva to nie cerkwia czy bardziej cerkiew - tylko kościół w języku chorwackim.
...............
Cisza
boboo napisał(a):I znowu półprawda.romuald22 napisał(a):(...) Na plażach Ninu polecam wziąć pod uwagę pływy.
Po południu woda powoli zmniejsza większość plaży i ci którzy postanowili spędzić tam cały dzień muszą ewakuować się z dotychczasowego miejsca tuż przy morzu.
Pływy nie występują w tych samych porach dnia, tylko przesuwają się codziennie o parędziesiąt minut*.
Niedługo ten pik z ~6:00 "przejdzie przez zegar" i będzie w okolicy południa.
A wtedy będzie na odwrót, czyli używając twoich określeń, po południu woda zacznie "zwiększać mniejszość plaży".
*Przeciętny czas między kolejnymi przypływami wynosi 12 godzin i 27 minut (wikipedia pl)