sewryn napisał(a):Witam wszystkich. Przeczytałem forum niemalże w całości jednakże nie znalazłem informacji w temacie spędzającym mi sen z powiek. Wiem już gdzie chcę jechać, którędy jednak chciałbym się dowiedzieć jeszcze jednej rzeczy. Mianowicie chodzi o przepisy w krajach tranzytowych odnośnie pęknięcia szyby czołowej. Kilka miesięcy temu pękła mi szyba czołowa na odcinku około 8cm. Udałem się do warsztatu w celu jej wymiany jednakże panowie zaproponowali mi o wiele tańsze rozwiązanie jakim jest sklejenie pękniętego odcinka. Twierdzili że jeżeli pęknięcie nie jest w punkcie centralnym to można go skleić i z tym jeździć, gdyż nie rozprasza kierowcy. Mam pytanie czy w Czechach, Austrii i Słowenii panowie policjanci będą myśleć podobnie? Proszę o opinie osoby mające w przeszłości podobne doświadczenia.
nie słyszałem o przepisach dopuszczających do ruchu takie pojazdy, sam musiałem wymienić kiedyś szybę przy przeglądzie, chociaż było podklejone małe 'słoneczko';
w tamtym roku przejechałem prawie 4tyś z odpryskiem i 'kreską' (na szczęście bez kontroli)
zależy raczej od tego jak spostrzegawczy i nastawiony do spełniania obowiązków jest funkcjonariusz, na którego się natkniesz, jeżeli służbista, to nie masz farta (w PL, a co dopiero za granicą); może ktoś inny się wypowie inaczej...
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi