Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

przepisy na ryby i inne złowione samemu w morzu

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
swiniakk
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 129
Dołączył(a): 29.06.2005
przepisy na ryby i inne złowione samemu w morzu

Nieprzeczytany postnapisał(a) swiniakk » 09.07.2005 12:35

może ktoś zna fajne przepisy na grila czy patelnie z okazów złowionych samemu lub kupionych na targu rybnym....mniam mniam
Korala
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 347
Dołączył(a): 28.05.2003

Nieprzeczytany postnapisał(a) Korala » 09.07.2005 19:07

Było o tym kilka razy, ale skoro zbyt dawno to widocznie trudno odnaleźć.
Całą tajemnicę kuchni dalmatyńskiej stanowi oliwa z oliwek, czosnek no i miejscowe zioła. Te ostatnie można zebrać, lub kupić na targu - wtedy sprzedawca często jeszcze objaśni jak stosować. Jedni dodają jeden rodzaj zioła inni mieszankę - każdemu wg gustu.
Ryba najlepsza z grila, ale jak się nie ma grila to i patelnia wystarczy.
Może też być duszona w pomidorach.
Jak będziesz miał to co wyżej (a można to dostać na każdym targu) to nie może się nie udać.

Krewetki po prostu na patelnię (na której rozgrzałeś oliwę, a tuż przed wrzuceniem krewetek dodałeś czosnek oraz paprykę słodką i ostrą) polanie czerwonym winem napewno pomoże.
Można też je ugotować i wtedy przygotować do nich sosy (choćby kupne)
Gotują się krótko (krewtki)
O krewetkach na buzaru będzie w linku poniżej.
Muszle czyli np dagnje (takie czarne) można gotować na wywarze z warzyw z dodatkiem białego wina

Ale uwaga, owoce morza muszą być świerze, ryby zresztą też.
Po kupieniu przechowywać w chłodzie i jak najszybcie zjeść!
Muszli (kupionych jako świerze, nie mrożone) które się nie otworzą po wrzuceniu do wody bezpieczniej nie konsumować!

Ośmiornica wymaga wielogodzinnego gotowania, dobrze jej robi jak się wymrozi kilka dni w lodówce i skruszeje inaczej będzie gumowata.
A jak by była okazja polecam zapiekankę z ośmiornicy czyli "Hobotnica ispod peke s mladim krumpirima"

Ale po co wyręczać tubylców?
Gotowe przepisy w dużej ilości znajdziesz tutaj:
http://www.gastronaut.hr/recepti.asp

A jak by była okazja polecam zapiekankę z ośmiornicy czyli "Hobotnica ispod peke s mladim krumpirima"
piotrs
Croentuzjasta
Posty: 387
Dołączył(a): 02.02.2002

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrs » 09.07.2005 21:25

Korala: smaczny link, z pewnością coś w tym roku popróbuję :)
I nawet nasz krupnik się znalazł, może by im podesłać parę polskich przepisów po chorwacku. :D
swiniakk
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 129
Dołączył(a): 29.06.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) swiniakk » 09.07.2005 21:47

a jak mamy kalmarka z własnego połowu czy można go jakoś zaraz na grilu zrobić???? folia aluminiowa i przyprawy???

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne



cron
przepisy na ryby i inne złowione samemu w morzu
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone