Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przepisy drogowe w krajach tranzytowych i w Chorwacji.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bzyq74
Cromaniak

Postnapisał(a) bzyq74 » 14.09.2011 11:05

lukas774 tak też powinno być w Polsce.
Mandaty progresywne (do zarobków), od minimalnego poziomu jak na Słowacji i nie byłoby chamstwa na drogach.
Piotr.H
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Piotr.H » 14.09.2011 11:22

Na autostradach i drogach szybkiego ruchu będzie obowiązywać zasada bezpiecznej odległości. To odległość jaką pojazd osobowy poruszający się w kolumnie innych pojazdów może przejechać w ciągu dwóch sekund. Taki przepis ma umożliwić kierowcy bezpieczne wyhamowanie podczas ewentualnego wypadku.

Ten zapis najłatwiej będzie spełnić. No chyba że tą odległość będą liczyć w kilometrach.
Raul73
Koneser

Postnapisał(a) Raul73 » 14.09.2011 19:49

Przypuszczam że będą ją mierzyć tak jak na autostradach węgierskich - są narysowane strzałki na jezdni i obok na wielkich bilbordach wyjaśnienie: 2 strzałki odległości - dobrze, jedna strzałka - za blisko.

Mnie się akurat takie rozwiązanie spodobało.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.09.2011 21:33

Przecież to proste: samochód przed tobą minie jakiś punkt (np. znak) - zaczynasz liczyć od tego momentu sekundy do czasu kiedy ty miniesz ten sam punkt (znak). Jeśli naliczyłeś >2 sekundy to jest dobrze.
Bo z tymi strzałkami na jezdni to nie do końca będzie zdawać egzamin, bo przecież wszystko zależy od prędkości obu pojazdów, np. przy 80 km/h bezpieczna odległość to np. 10 m, gdzie przy 130 km/h to już np. 40 m.
demi-duox
Cromaniak

Postnapisał(a) demi-duox » 15.09.2011 05:44

Strzałki pewnie są obliczone na prędkość dopuszczalną plus pewnie jakiś margines tolerancji. Pomysł z liczeniem też wydaje się ok.
akkon
Croentuzjasta

Postnapisał(a) akkon » 15.09.2011 07:24

Raul73 napisał(a):Przypuszczam że będą ją mierzyć tak jak na autostradach węgierskich - są narysowane strzałki na jezdni i obok na wielkich bilbordach wyjaśnienie: 2 strzałki odległości - dobrze, jedna strzałka - za blisko.

Tu chodzi akurat o odległości w czasie mgły - nie widzisz dwóch strzałek, jedź wolniej. Tak samo jest w Austrii.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.09.2011 08:32

akkon napisał(a):
Raul73 napisał(a):Przypuszczam że będą ją mierzyć tak jak na autostradach węgierskich - są narysowane strzałki na jezdni i obok na wielkich bilbordach wyjaśnienie: 2 strzałki odległości - dobrze, jedna strzałka - za blisko.

Tu chodzi akurat o odległości w czasie mgły - nie widzisz dwóch strzałek, jedź wolniej. Tak samo jest w Austrii.

Właśnie chciałem to dodać. :lol: Linie z boku drogi potrzebne są do ocenienia odległości w czasie mgły.
Pozdrawiam

Żaden policjant nie będzie nam mierzył odległości między jadącymi samochodami. Jeśli jedziesz komuś na zderzaku płacisz. Lub jeśli nie podoba się Policjantowi Twoja-moja gęba-rejestracja. :wink: :lol:
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.09.2011 09:17

Aa, w czasie mgły. Czyli bei Nebel jak w Austrii półkola na poboczu i ograniczenie prędkości w zależności od widoczności.
Szczerze powiem, że brakuje takich rodzaju ograniczeń na polskich autostradach, tzn. zawsze masz ograniczenie do 140 km/h (nie licząc robót drogowych [60-80 km/h] i mostów oraz brak poboczy [110 km/h]) i hulaj dusza piekła nie ma. A w Niemczech już masz te ograniczenie do 100 km/h w czasie deszczu, czy w Austrii w czasie mgły. Bardzo dobre rozwiązanie i fajnie gdyby u nas też takie coś wprowadzili, bo potem spadnie trochę śniegu i co 30 km na A4 leży auto w rowie, albo w barierkach, no ale on miał ograniczenie do 140 km/h przecież!
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 15.09.2011 09:49

smoki3 napisał(a):Właśnie chciałem to dodać. :lol: Linie z boku drogi potrzebne są do ocenienia odległości w czasie mgły.
Pozdrawiam

Żaden policjant nie będzie nam mierzył odległości między jadącymi samochodami. Jeśli jedziesz komuś na zderzaku płacisz. Lub jeśli nie podoba się Policjantowi Twoja-moja gęba-rejestracja. :wink: :lol:

Ale np. na autostradzie we Francji robią zdjęcia z helikoptera i dają znać patrolom autostradowym, które auto nie przestrzega zachowania bezpiecznej odległości (właśnie po kreskach widać odległości pomiędzy pojazdami). No ale to trochę obok tematu.
Leszek Skupin
Weteran

Postnapisał(a) Leszek Skupin » 17.09.2011 11:48

Marek coś kantujesz....
smoki3 napisał(a):Wybaczcie co znalazłem, to wpisałem. Informacji jest mało i bywają sprzeczne.

Albania (AL)
.......

- Dozwolona ilość alkoholu 0,1 procenta;
........

Tyle to nawet Polak nie da rady ;)
jdubowski
Cromaniak

Postnapisał(a) jdubowski » 17.09.2011 21:12

Hory314 napisał(a):bei Nebel jak w Austrii półkola na poboczu i ograniczenie prędkości w zależności od widoczności.
Szczerze powiem, że brakuje takich rodzaju ograniczeń na polskich autostradach,

Było na A4 między Balicami a Trzebinią w poczżtku lat 90-tych - później zarzucone.
Raul73
Koneser

Postnapisał(a) Raul73 » 18.09.2011 10:46

akkon napisał(a):Tu chodzi akurat o odległości w czasie mgły - nie widzisz dwóch strzałek, jedź wolniej. Tak samo jest w Austrii.

Jesteś pewien, że tak jest na Węgrzech? Bo tam wyraźnie na rysunku na tablicach są pokazane 2 strzałki odległości między pojazdami.

smoki Nie chodziło mi o linie z boku drogi, tylko takie strzałki w kształcie litery V na każdym pasie ruchu. Zaczynają się już od 1-go zjazdu na Csorną, od miejsca w którym obowiązuje winieta, az do Budapesztu.
Darecki82
Autostopowicz

Postnapisał(a) Darecki82 » 18.09.2011 19:54

parrot napisał(a):W BiH ZK jest wymagana, póki co...

Potwierdzam. Wracaliśmy z Dubrovnika i na granicy z Bośnią zapytali o Zieloną Karte !!!
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.09.2011 07:59

Darecki82 napisał(a):
parrot napisał(a):W BiH ZK jest wymagana, póki co...

Potwierdzam. Wracaliśmy z Dubrovnika i na granicy z Bośnią zapytali o Zieloną Karte !!!

Co??? Byłem w Dubrovniku 2 tygodnie temu i granicy z BiH żadnych problemów i o żadne zielone karty się nie czepiali, tylko paszporty zobaczyli i heja, a na 2 auta ze znajomymi jechaliśmy. Nawet się celnik śmiał z mojego 10-letniego zdjęcia :D
Raul73
Koneser

Postnapisał(a) Raul73 » 19.09.2011 19:49

Hory314 napisał(a):
Co??? Byłem w Dubrovniku 2 tygodnie temu i granicy z BiH żadnych problemów i o żadne zielone karty się nie czepiali

Że akurat was się nie czepiali to jeszcze nie oznacza że nie sa wymagane, bo - temat wałkowany i wyjaśniany setki razy.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przepisy drogowe w krajach tranzytowych i w Chorwacji. - strona 7
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies