Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przepisy drogowe w krajach tranzytowych i w Chorwacji.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.07.2011 20:21

Raul73 napisał(a):
smoki3 napisał(a):Errata: Węgry.

Ważne: Węgierską winietę trzeba trzymać przez rok czasu !

Tak z ciekawości zapytam: po co przez rok? Przecież po 4-dniowym okresie użytkowania jest już nieważna.

Też jestem ciekaw :?: 8O Pewnie tak samo szybko działają jak nasi specjaliści od wysyłania mandatu ze zdjęciem po 180 dniach. :evil:
Wodnik73
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Wodnik73 » 29.07.2011 20:55

a propo Węgier

na tej stronie zamówiłem winietę https://www.tolltickets.com
Austriacką i Słoweńską już dawno dostałem.

zamówiłem 13 lipca z wysyłką w dniu 19 lipca, a do tej pory nie dostałem winietki Węgierskiej, wiecie może czy to tyle aż może trwać ponad 10 dni?
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.08.2011 07:39

Podany link z adresami stacji LPG w Austrii
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.08.2011 18:10

Czy jadąc do Chorwacji, przejadę przez chorwacką granicę do dowód osobisty? Bo jadę niedługo, a nie wiem czy mi paszport zdążą wyrobić (wniosek złożony). Chodzi mi o to czy jak nas na granicy zatrzymają, to czy mogę pokazać celnikom dowód osobisty i mnie wpuszczą bez problemu. Bo będzie lipa jak mnie zawrócą...
kulka53
Weteran

Postnapisał(a) kulka53 » 26.08.2011 18:12

Hory314 napisał(a):Czy jadąc do Chorwacji, przejadę przez chorwacką granicę do dowód osobisty?

Przejedziesz....
Myśmy niedawno przez Chorwację, Serbię i Macedonię do Grecji na dowód zajechali.... :D
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.08.2011 18:22

kulka53 napisał(a):
Hory314 napisał(a):Czy jadąc do Chorwacji, przejadę przez chorwacką granicę do dowód osobisty?

Przejedziesz....
Myśmy niedawno przez Chorwację, Serbię i Macedonię do Grecji na dowód zajechali.... :D

Ale sprawdzali was? Zobaczyli dowód osobisty zamiast paszportu i powiedzieli OK i bez problemu wszystko?
Różnie czytam na różnych stronkach i już nie wiem czy w końcu można na ten dowód wjechać czy nie.

Wyczytałem tylko, że na pewno na dowód nie załatwię pewnych spraw: jakiś lekarzy czy coś tam w urzędach.
A do zameldowania dowód mi też wystarczy?
kaltam
Odkrywca

Postnapisał(a) kaltam » 27.08.2011 07:14

Można na dowód osobisty. Jest oświadczenie na stronie polskiego MSZ - podpisana umowa pomiędzy Polską a Chorwacją
czytaj np. tu:
http://www.msz.gov.pl/index.php?page=14 ... ment=25696.

Dlaczego nie czytacie wpierw oficjalnych informacji o kraju do którego wyjeżdżacie ? Przecież ktoś przygotowuje tą wiedzę nie dla siebie (bo wie) tylko dla nas Turystów.
Naprawdę polecam strony MSZ i zawsze je czytam przed wyjazdem a tak się złożyło że jeżdżę po całym świecie ale raz na dwa lata zawsze jestem w Chorwacji.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.08.2011 07:45

kaltam napisał(a):Można na dowód osobisty. Jest oświadczenie na stronie polskiego MSZ - podpisana umowa pomiędzy Polską a Chorwacją
czytaj np. tu:
http://www.msz.gov.pl/index.php?page=14 ... ment=25696.

Dlaczego nie czytacie wpierw oficjalnych informacji o kraju do którego wyjeżdżacie?

Czytałem właśnie tą informacje przedtem, ale tam zmylił mnie ten obszar EOG (bo Polska jest w EOG i możemy przekraczać granicę chorwacką na dowód) i chciałem się dowiedzieć od kogoś kto faktycznie przekraczał granicę chorwacką na dowód.

Dziękuję i pozdrawiam
Raul73
Koneser

Postnapisał(a) Raul73 » 27.08.2011 09:59

Hory314

Jest wielu użytkowników forum, którzy wjeżdżali i wjeżdżają na dowód - poszukaj trochę a znajdziesz.

Ja jestem jednym z nich - już dwa razy wjeżdżałem i wyjeżdżałem na dowód, również w Bośni. Brali dowody, przeciągali przez czytnik (albo i nie), liczyli osoby w aucie (albo i nie) i machali ręką żeby jechać.
krakuscity
Koneser

Postnapisał(a) krakuscity » 27.08.2011 10:55

Temat wałkowany tysiące razy - na dowód wjedziesz do Chorwacji :!: :!: :!:
Na granicy poprosili o dokumenty, pokazaliśmy w ubiegłym roku dowody osobiste ( paszporty wcześniej nam ukradziono w Grecji) i wjechaliśmy bez problemu.
Za kilka dni też jedziemy do Chorwacji na dowody, dodatkowo ubezpieczamy się w razie konieczności skorzystania z porad lekarskich lub pobytu w szpitalu.

A do zameldowania dowód mi też wystarczy?

Wystarczy!
pelkin1971
Croentuzjasta

Postnapisał(a) pelkin1971 » 27.08.2011 11:24

Hory314 napisał(a):Czy jadąc do Chorwacji, przejadę przez chorwacką granicę do dowód osobisty? Bo jadę niedługo, a nie wiem czy mi paszport zdążą wyrobić (wniosek złożony). Chodzi mi o to czy jak nas na granicy zatrzymają, to czy mogę pokazać celnikom dowód osobisty i mnie wpuszczą bez problemu. Bo będzie lipa jak mnie zawrócą...

Na stronie MSZ jest napisane, że do Chorwacji, BiH, Serbii, Czarnogóry, Macedonii i Albanii można jechać na dowód
Ale my i tak zabieramy paszporty
:D
kaltam
Odkrywca

Postnapisał(a) kaltam » 27.08.2011 19:30

Plusem jazdy na dowód jest to że jak go widzą to na ogół machają ręką by jechać. Gdy widzą paszport to zawsze mi go brali do sprawdzenia w komputerze.
Raul73
Koneser

Postnapisał(a) Raul73 » 28.08.2011 13:00

kaltam napisał(a):Plusem jazdy na dowód jest to że jak go widzą to na ogół machają ręką by jechać. Gdy widzą paszport to zawsze mi go brali do sprawdzenia w komputerze.

Dowody też sprawdzają. Chociaż nie zawsze - podobnie jak paszporty
jdubowski
Cromaniak

Postnapisał(a) jdubowski » 28.08.2011 13:10

Wodnik73 napisał(a):a propo Węgier

na tej stronie zamówiłem winietę https://www.tolltickets.com
Austriacką i Słoweńską już dawno dostałem.

zamówiłem 13 lipca z wysyłką w dniu 19 lipca, a do tej pory nie dostałem winietki Węgierskiej, wiecie może czy to tyle aż może trwać ponad 10 dni?

Numer rejestracyjny auta podałeś?
lukas774
Croentuzjasta

Postnapisał(a) lukas774 » 14.09.2011 10:18

Strach będzie jeździć na Słowację!

Parlament Słowacji zatwierdzili nowelizację Kodeksu Drogowego. Niektóre, restrykcyjne przepisy, które wejdą w życie z dniem 1listopada, są kontrowersyjne i budzą sprzeciw kierowców.
Obowiązuje zerowa tolerancja spożycia alkoholu. W przypadku wykrycia 1 promila alkoholu w krwi kierowca zostanie skazany na rok więzienia i straci prawo prowadzenia pojazdów na 10 lat. Jeśli kierowca spowoduje wypadek ze skutkiem śmiertelnym otrzyma zakaz prowadzenia pojazdów do końca życia.

Na autostradach i drogach szybkiego ruchu będzie obowiązywać zasada bezpiecznej odległości. To odległość jaką pojazd osobowy poruszający się w kolumnie innych pojazdów może przejechać w ciągu dwóch sekund. Taki przepis ma umożliwić kierowcy bezpieczne wyhamowanie podczas ewentualnego wypadku.

Za przejazd na czerwonym świetle grozi odebranie prawa jazdy na dwa lata, a za przekroczenie dopuszczalnej prędkości grzywna od 150 do 300 euro.

interia.pl
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przepisy drogowe w krajach tranzytowych i w Chorwacji. - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies