Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przepisy drogowe w krajach tranzytowych i w Chorwacji.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.06.2011 14:08

Raul73 napisał(a):Nie wiem jak w Czechach, ale na Słowacji na autostradach w terenie zabudowanym zawsze stoją ograniczenia do 90 km/h - dotyczy to szczególnie całej Bratysławy. Już nie raz się zdarzyło, że ktoś wyjeżdżając ze stacji benzynowej o tym zapomniał i była pokuta

Miałem tak w Makarskiej, był nakaz jazdy prosto. Wjechałem na parking i po całym dniu łazikowania wieczorem wyjeżdżając skręciłem w lewo zamiast w prawo (znaku nakazu jazdy w prawo przy wyjeździe z parkingu nie było). Skończyło się na wstydzie i mruganiu światłami. :oops: :lol:
henius34
Cromaniak

Postnapisał(a) henius34 » 01.07.2011 21:09

Mam pytanko-jadąc z przyczepką (mała niewiadówka tzw "bagażówka") na autostradach obowiązuje ograniczenie prędkości do 90 km? Czy to tyczy się tylko przyczep kempingowych i towarowych?
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.07.2011 10:09

henius34 napisał(a):Mam pytanko-jadąc z przyczepką (mała niewiadówka tzw "bagażówka") na autostradach obowiązuje ograniczenie prędkości do 90 km? Czy to tyczy się tylko przyczep kempingowych i towarowych?

Przyczepa jest przyczepa. :lol:
henius34
Cromaniak

Postnapisał(a) henius34 » 02.07.2011 11:52

Dzięki smoku :wink: ale będę drążył -jesteś pewny? Jestem ciekawy czy to ograniczenie odnosi się do przyczep powyżej jakiejś określonej DMC?
Sierek
Plażowicz

Postnapisał(a) Sierek » 05.07.2011 13:34

Czy możesz uzupełnić informację o wymóg jazdy na światłach mijania? Czy dopuszczalna jest jazda zamiennie na światłach dziennych?
Marsallah
Cromaniak

Postnapisał(a) Marsallah » 05.07.2011 14:01

Sierek napisał(a):Czy możesz uzupełnić informację o wymóg jazdy na światłach mijania? Czy dopuszczalna jest jazda zamiennie na światłach dziennych?

W Chorwacji w ogóle nie ma konieczności używania jakichkolwiek świateł "za dnia". W Austrii zresztą też, nie wiem jak gdzie indziej.
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 05.07.2011 14:14

Marsallah napisał(a):
Sierek napisał(a):Czy możesz uzupełnić informację o wymóg jazdy na światłach mijania? Czy dopuszczalna jest jazda zamiennie na światłach dziennych?

W Chorwacji w ogóle nie ma konieczności używania jakichkolwiek świateł "za dnia". W Austrii zresztą też, nie wiem jak gdzie indziej.

Używanie świateł mijania obowiązkowe przez 24h w przypadku złej widoczności. W zimie, w okresie od ostatniej niedzieli października do ostatniej niedzieli marca używanie świateł obowiązkowe przez 24h. Motocykle i skutery – używanie świateł mijania obowiązkowe przez cały rok przez 24h.
kempes191
Autostopowicz
Dostawczakiem do Chorwacji

Postnapisał(a) kempes191 » 07.07.2011 19:09

Witam Wszystkich.
Jestem nowym choć forum śledzę od roku.
Mam pytanie do kolegów.Czy mam szanse jechać do Chorwacji dostawczakiem który ma tylko jeden rząd siedzęń z dzieckiem 6 l na przednim fotelu. Jak wygląda sprawa w Chorwacji bo na stronie PZM i innych piszą ,że nie można a kolega ADAMES piszę ,że można ale tylko z dzieckiem w foteliku..
Podobno można w Czechach ,Austrii i na Węgrzech a nie wolno na Słowacji i Słowenii.Jeżeli w Chorwacji można to jaką trasę dojazdu proponujecie oraz czy warto ryzykować nocny przejazd autostradą przez Słowację.
Proszę o waszą pomoc.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.07.2011 13:10

Trochę uzupełnień:Węgry, Austria ... 8) .
oldGIZMO
Croentuzjasta

Postnapisał(a) oldGIZMO » 21.07.2011 20:50

W Chorwacji raczej bez światełek w dzień...
Byłem , nie trza ( nie wiem czy nie obowiązkowe na autostradach ale poza już nie ma obowiazku)
Raul73
Koneser

Postnapisał(a) Raul73 » 22.07.2011 03:24

oldGIZMO napisał(a):W Chorwacji raczej bez światełek w dzień...
Byłem , nie trza ( nie wiem czy nie obowiązkowe na autostradach ale poza już nie ma obowiazku)

To fakt, że nie trzeba, ale i tak jakieś 80-90% użytkowników (z Chorwatami włącznie) jeździ na światłach, więc nawet z przyzwyczajenia można włączyć. Mnie się już jakoś tak wzrok przywyczaił, że widok samochodu bez włączonych świateł jest dziwny.
trajano
Croentuzjasta

Postnapisał(a) trajano » 22.07.2011 04:13

Dodam od siebie że warto sobie wykupić dodatkowe ubezpieczenie zdrowotne które kosztuje w zależności od fimy ubezpieczeniowej kilka zł za os/dzień. Warto to mieć bo nie wszystkie świadczenia są refundowane z NFZ. Można też dodatkowo wykupić sobie np. W PZU tzw PZU Pomoc za 160 zł na rok, dzięki czemu mamy na terenie całej Europy zagwarantowaną pomoc nawet w przypadku zwykłej awarii i nie tylko :)

Jak wygląda sprawa przewożenia zwierząt? Chodzi o wymagane dokumenty w krajch nie będących w UE,
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.07.2011 18:50

trajano napisał(a):
Jak wygląda sprawa przewożenia zwierząt? Chodzi o wymagane dokumenty w krajch nie będących w UE,

Szukaj tu i tu. :lol:
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.07.2011 19:00

Errata: Węgry.

Ważne: Węgierską winietę trzeba trzymać przez rok czasu !
Raul73
Koneser

Postnapisał(a) Raul73 » 29.07.2011 20:17

smoki3 napisał(a):Errata: Węgry.

Ważne: Węgierską winietę trzeba trzymać przez rok czasu !

Tak z ciekawości zapytam: po co przez rok? Przecież po 4-dniowym okresie użytkowania jest już nieważna.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przepisy drogowe w krajach tranzytowych i w Chorwacji. - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies